BlackBerry Z30
recenze

BlackBerry Z30

Chuť největší ostružiny
52

BlackBerry před několika týdny představilo svou aktuální vlajkovou loď, kterou se stal model BlackBerry Z30. Nabízí 5” Super AMOLED displej, kovovou konstrukci a nový operační systém BlackBerry 10.2. Jak nám chutnala největší ostružina se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Kanadská společnost BlackBerry, dříve známá pod jménem RIM, se v současnosti potýká s velkými problémy a stále není jasné, jaký přesně bude její osud. Přesto se však rozhodně nedá říct, že by nějakým způsobem přestala pracovat na svých produktech. Příkladem je například čerstvé uvolnění svého komunikačního programu BlackBerry Messenger a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na nové přístroje.

Oficiální fotografie BlackBerry Z30

Zmiňovanou novinkou je právě dnes recenzovaný model BlackBerry Z30. V České republice se začal model Z30 prodávat přesně 14. října za cenu pohybující se kolem 14 000,- Kč. My jsme neváhali a posvítili si trochu blíže na to, co přesně nové BlackBerry svým potenciálním zájemcům nabídne a jak obstojí proti nelítostné konkurenci v segmentu zařízení s rozměrným dotykovým displejem. Pojďte společně s námi ochutnat tu největší ostružinu.

Obsah balení:

  • BlackBerry Z30
  • USB kabel s micro USB konektorem
  • Síťová nabíječka s USB konektorem
  • Stereo sluchátka s handsfree
  • Brožurky a manuály

Technické parametry BlackBerry Z30

Kompletní specifikace
Konstrukce140,7 × 72 × 9,4 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 880 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2013, 14 000 Kč

BlackBerry Z30 – videopohled

Design a konstrukce

Po stránce designu je vidět u modelu Z30 opravdu znatelný posun oproti modelu Z10. Zatímco většina výrobců dnes vyrobí jeden model a ten následně zvětšují nebo zmenšují, BlackBerry Z30 se od menšího modelu Z10 liší velmi výrazně. Výrobce znatelně snížil plýtvání místem na přední straně a displej tak nyní vyplňuje větší část přední strany telefonu.

Porovnání BlackBerry Z30 (větší) a BlackBerry Z10

Výrazným designovým prvkem u BlackBerry Z30 je stříbrná lišta táhnoucí se kolem celého těla a zasahující až na spodní bradu telefonu. Není to však žádný postříbřený plast, BlackBerry totiž zvolilo mnohem hodnotnější materiál. BlackBerry Z30 totiž nabízí rám z ušlechtilé oceli, díky kterému je telefon opravdu pevný a konstrukce skutečně prvotřídní. Samozřejmě to má i svá negativa, kterou je trochu vyšší hmotnost rovných 170 gramů, celkový dojem ze zařízení je však veskrze velmi pozitivní. Zkrátka cítíte, že držíte opravdu kvalitní kus hardwaru.

Veškeré hrany telefonu jsou příjemně zaoblené. I přes trochu větší rozměry 140,7 x 72 x 9,4 mm tak telefon velmi dobře padne do ruky. Pomáhá tomu také zadní kryt Z30ky, který je vyroben z velice příjemného materiálu imitující karbon, podobně jako u BlackBerry Q10. BlackBerry samo jej nazývá speciálním plastem na bázi skla. Co to přesně znamená bohužel nevíme, jisté je však to, že je tento materiál poměrně měkký, s úpravou soft touch, a tedy velice příjemný na dotek. Telefon zároveň vůbec neklouže v ruce.

Přední strana BlackBerry Z30 je z velké části vyhrazena pro prostorný dotykový displej. Ten nabízí úhlopříčku rovných pět palců a je to největší displej, který kdy BlackBerry u svých chytrých telefonů použilo. Je vyroben technologií Super AMOLED a nabízí rozlišení 1280 x 720 pixelů. Pod displejem se nachází ještě logo výrobce a otvor mikrofonu, nad displejem pak telefonní reproduktor, čočka 2Mpx fotoaparátu, notifikační LED a sada senzorů okolního osvětlení a přiblížení.

Zadní strana je kryta výše popisovaným zadním krytem. V jeho levém horním rohu můžete najít čočku hlavního 8Mpx fotoaparátu společně s přisvětlovací LED. V horní a spodní části zadního krytu si můžete všimnout také dvou celkem výrazných otvorů. Nejedná se o nic jiného než hlasité stereo reproduktory, které BlackBerry vybavilo navíc funkcí BlackBerry Natural Sound. K těm se však ještě vrátíme později.

Zadní kryt BlackBerry Z30 se dá také sejmout. Bohužel však neskrývá vyměnitelnou baterii, ale pouze sloty na micro SIM kartu a paměťovou kartu micro SDXC. Kryt si však můžete například také vyměnit. Přímo BlackBerry nabízí již tradičně celou řadu originálních pouzder, z nichž jedno můžete nacvaknout právě místo zadního krytu.

Levý a pravý bok telefonu

Nyní se podíváme na boky BlackBerry Z30. Levý bok obsahuje dvojici standardních konektorů, a to sice microUSB pro nabíjení, spojení s PC nebo připojení flash paměti (ano, BlackBerry se naučilo USB Host) a micro HDMI, pomocí kterého můžete připojit telefon k televizoru, projektoru a podobně. Na pravém boku se nachází dvojice mikrofonů, které slouží pro záznam zvuku a odfiltrování okolního ruchu při telefonování, a trojice klasických ovládácích kláves. Krajní klávesy ovládají hlasitost, střední klávesa spouští hlasové ovládání. Všechny klávesy mají také své využití při ovládání hudebního přehrávače.

K bočním klávesám směřuje malá výtka. Mají velice lehký stisk a občas se mi stávalo, že jsem si například při vkládání telefonu do kapsy pozastavil přehrávanou hudbu a podobně. Stisk by měl být určitě trochu tužší.

Spodní a horní hrana telefonu

Na spodní hraně kromě malého otvoru pro sejmutí zadního krytu nic neuvidíme, zato horní hrana nabízí 3,5mm jack konektor a klávesu pro vypnutí/zapnutí telefonu. Nicméně pro odemčení telefonu nejste omezeni pouze zmíněnou klávesou. Odemknout telefon můžete také gestem na displeji, což alespoň trochu kompenzuje její nepraktické umístění. U zařízení těchto rozměrů je zkrátka zamykací klávesa na horní hraně nesmysl. Samsung už to pochopil, snad se toho chytí i ostatní výrobci.

Baterie a výdrž

V sekci o konstrukci jsme zmínili, že BlackBerry Z30 nemá vyměnitelnou baterii. Je tomu skutečně tak a podle nás je to velká škoda. Výrobci se však dnes ubírají tímto směrem a nám nezbývá, než to zkrátka nějak překousnout. Co však překusovat nemusíme, je výdrž BlackBerry Z30. Ta nás totiž velmi příjemně překvapila a BlackBerry Z30 se v této oblasti řadí k jasnému nadprůměru.

Pod zadním krytem se bohužel vyměnitelná baterie nenachází

Baterie uvnitř modelu Z30 nabízí kapacitu 2880 mAh a podle údajů výrobce by měla udržet telefon při životě až 25 hodin běžného provozu. A tuto hodnotu můžeme s klidem potvrdit. BlackBerry Z30 zvládne bez problémů celodenní náročný provoz a večer budete mít ještě rezervu. Pro příklad - telefon jsem v 7 ráno odpojil od nabíječky a za den na něm cca hodinu poslouchal hudbu z paměti telefonu, hodinu přes internetové připojení, dále surfování na internetu, nějaká ta hra při cestování, několik hovorů, mnoho zpráv na BBM nebo WhatsApp, Facebook, Twitter a samozřejmě celou kopu emailů. Ve 21 hodin jsem dorazil domů s 30 % baterie. V případě mírnějšího používání internetu tak není problém dostat se také na dva dny výdrže.

BlackBerry Z30 jsme samozřejmě podrobili také našemu standardizovanému testu, který nám opět potvrdil, že BlackBerry Z30 určitě nemá problémy s výdrží. Video v HD rozlišení dokázal model Z30 přehrávat téměř 9 hodin. Konkrétně zhruba 530 minut. To je velice slušný výkon a BlackBerry Z30 za výdrž opravdu chválíme. Pro porování například Samsung Galaxy S4 dosáhl výsledku 496 minut, LG G2 zhruba 420 minut a Nokia Lumia 1020 dokonce pouze 360 minut.

Zvuk a kvalita reprodukce

BlackBerry Z30 nabídne po hardwarové stránce velice dobrou hudební výbavu. Kromě 3,5mm jack konektoru pro připojení sluchátek tu totiž máme také kvalitní stereo reproduktory. Na těch BlackBerry opravdu zapracovalo a jejich zvuk je opravdu velice dobrý. Dokonce i nejčastější neduh reproduktorů u mobilních zařízení, chybějící basová složka, se zde prakticky nekoná a BlackBerry Z30 velice slušně podává i hluboké tóny.

Hlasité stereo reproduktory a 3,5mm jack konektor

BlackBerry navíc model Z30 vybavilo technologií BlackBerry Natural Sound, která se stará o co nejpřirozenější zvukový projev během hovorů a videohovorů, například přes BBM Voice nebo Videochat. Těžko ovšem tvrdit, jestli za dobré podání zvuku může nová technologie nebo spíš kvalitní hlasité reproduktory.

Samozřejmě jsme si nemohli odpustit srovnání se současnou hudební špičkou v oblasti mobilních zařízení - modelem HTC One. V hlasitosti projevu si obě zařízení v ničem nezadají, a ačkoliv HTC má přeci jen čistší a plnější podání zvuku, BlackBerry Z30 mu velice statečně dýchá na paty.

Oproti tomu hudební podání skrze 3,5mm jack konektor řadíme spíše k průměru. Ne že by samotný výstup byl nějak špatný, ale BlackBerry zcela postrádá nastavitelný ekvalizér u hudebního přehrávače, a tak se musíte spokojit s továrním nastavením zvuku, které nemusí každému vyhovovat.

Displej a kvalita zobrazení

Displej BlackBerry Z30 se jednoduše povedl. Na úhlopříčce rovných pět palců sice nabízí pouze HD rozlišení (1280 x 720 pixelů, 295 ppi), což bohužel nedokáže konkurovat dnešním vlajkovým lodím s jemností více než 400 ppi, zobrazovací schopnosti jsou však velmi dobré.

Displej BlackBerry Z30 má opravdu kvalitní zobrazovací schpnosti

Displej je vyroben technologií Super AMOLED. Má velice dobré pozorovací úhly a také velice živé barvy. Pozitivně hodnotíme fakt, že BlackBerry Z30 netrpí takovovou sytostí barev, jako to můžeme znát ze Super AMOLED displejů v zařízeních Samsung, barvy jsou mnohem věrnější. Rozdíl oproti IPS zobrazovačům je však stále znatelný, to samé se týká i čitelnosti na slunci, která by mohla být klidně o chlup lepší.

Displej je krytý odolným tvrzeným sklem a je třeba uznat, že displej chrání velice dobře. Po několika týdnech nošení bez jakéhokoliv pouzdra totiž na displeji není ani vlásečnicový škrábanec, a to mi telefon dokonce několikrát spadl do míst, kde se to prachem a kamínky jenom hemží (nejčastěji v autě pod sedačku).

Hardware a výkon

Po hardwarové stránce je vidět, že BlackBerry Z30 je právoplatnou vlajkovou lodí kanadského výrobce. Papírově se sice BlackBerry Z30 nemůže měřit s těmi nejvýkonnějšími Androidy, při reálném používání však rozhodně nedostatkem výkonu netrpí. Podobně jako u iOS nebo Windows Phone je totiž samotný operační systém optimalizován na konkrétní hardware a není tak nutné, aby se nedostatečná optimalizace uživatelského prostředí musela kompenzovat obrovským výkonem použitého hardwaru.

Snapdragon by Qualcomm

Plynulý běh operačního systému BlackBerry 10 u modelu Z30 zajišťuje poslední generace čipsetu Qualcomm Snapdragon S4 Pro (MSM8960AB) s dvou-jádrovým procesorem Krait 300 o taktu 1,7 GHz. Grafické výpočty má na starosti GPU Adreno 320, druhý nejvýkonnější grafický procesor v současné nabídce Qualcommu, a telefon má dále k dispozici celkem 2 GB operační paměti (RAM) a také 16 GB vnitřní paměti (ROM). Uživatel má při prvním zapnutí k dispozici zhruba 12 GB z celkové paměti, rozšířit ji však můžete o paměťové karty ve formátu micro SDXC až do kapacity 64 GB. Zamrzí ale, že na kartu nelze instalovat aplikace, na to si tak musíte dávat při rozhodování pozor.

Celkový výkon BlackBerry Z30 zcela odpovídá pozici vlajkové lodi výrobce. Uživatelské prostředí je rychlé a reakce okamžité. Nesetkáte se s žádným sekáním, cukáním a podobně. Telefon si bez okolků poradí s Full HD videem, náročnými hrami (v BlackBerry World jich je již požehnaně), mnoha spuštěnými aplikacemi na pozadí a podobně. Jediným benchmark testem, který je v současnosti pro BlackBerry 10 dostupný, je aplikace Geekbench 2. BlackBerry Z30 dosáhlo výsledku 2121 bodů, což je více, než například Samsung Galaxy S III se čtyř-jádrovým procesorem Exynos. Samozřejmě nemůžeme z výsledků benchmark testu dělat žádné konkrétní závěry, je to však pouze ukázka toho, že opravdu neplatí, že čím víc proužků, tím víc Adidas.

Ovládání operačního systému BlackBerry 10

Dotykovým displejem už jsme trochu nakousli ovládání, protože právě dotykový displej a dotykový rámeček kolem něj jsou těmi nejdůležitějšími prvky pro ovládání samotného zařízení. Na přední straně totiž nenaleznete žádná tlačítka, žádné klávesy. Veškerá interakce se zařízení probíhá skrze dotykový displej pomocí speciálních gest, díky kterým se následně pohybujete celým operačním systémem BlackBerry 10.

Ovládání gesty se v zásadě skládá ze čtyř hlavních gest:

  • Tahem od spodního rámečku nahoru zminimalizujete aplikaci a vrátíte se na obrazovku s běžícími aplikacemi nebo si zobrazíte základní přehled notifikací při levém okraji displeje.
  • Tahem od spodního rámečku nahoru a následným pokračováním směrem vpravo můžete z jakékoliv obrazovky nebo aplikace nahlédnout přímo do aplikace BlackBerry Hub, jednotného rozcestníku pro všechny notifikace, zprávy, emaily a podobně. Toto gesto nese pojmenování BlackBerry Peek.
  • Tahem z horního rámečku směrem dolů si na domovské obrazovce zobrazíte zkratky pro vstup do nastavení a ovládání některých základních funkcí (Wi-Fi, Bluetooth, budík…) a v aplikaci pak většinou tímto gestem zpřístupníte nastavení.
  • Tažením obrazovky směrem vpravo se vrátíte o úroveň zpět – například z emailu se vrátíte do BlackBerry Hubu, z přílohy se vrátíte do emailu a podobně. Navíc můžete jen o úroveň zpět nahlédnout, podívat se například do emailu kdo že tu přílohu poslal a pak pokračovat dál v práci.

Pomocí těchto čtyř hlavních gest se dokážete pohodlně a rychle pohybovat celým operačním systémem BlackBerry 10. Jedná se o filosofii ovládání, kterou BlackBerry pojmenovalo termínem Flow. V doslovném překladu toto slovo znamená plynout, proudit a přesně takto je operační systém BlackBerry 10 koncipován.

Veškeré prvky uživatelského prostředí spolu kooperují, při ovládání se cítíte, že prostředím jakoby proplouváte. Můžete se kdykoliv podívat kde jste byli před chvílí, aniž byste museli přerušovat svou aktuální činnost, můžete si rychle a pohodlně zkontrolovat notifikace aniž byste museli vyskočit z aplikace nebo stahovat roletku, která vám zakryje celé aktuální okno. Jednoduše se posouváte sem a tam podle toho, co přesně v danou chvíli potřebujete.

BlackBerry 10

BlackBerry si hodně zakládá na tom, že BlackBerry 10 přináší zcela nový způsob ovládání a zcela nové uživatelské prostředí. V současnosti najdete takřka u všech platforem stejný typ ovládání – tlačítko domů a tlačítko zpět. Pokud se chcete během práce se zařízením podívat například do emailu, musíte aplikaci zavřít, najít ikonku emailu a email otevřít. Následně to samé opakovat při návratu do původního okna. Jak jsme napsali v předchozím odstavci, BlackBerry 10 na to jde trochu jinak.

Mnoho uživatelů, když poprvé vezme do ruky BlackBerry 10, hledá právě tlačítka domů a zpět, protože na to jsou zvyklí. Ovládání čistě pomocí gest bez jakýchkoli tlačítek je pro spoustu uživatelů naprosto nové a chvilku může trvat, než si na toto ovládání zvyknou. Dvojnásob to platí pro dosavadní uživatele BlackBerry, kteří byli zvyklí na zcela něco jiného, a delší dobu jim bude trvat, než si na nové ovládání zvyknout. Nicméně se zdá, že ovládání pomocí gest bude pravděpodobně tím nejdůležitějším rozdílem mezi aktuálními operačním systémy a nově nastupujícími jako je BlackBerry 10, ale také například OS Jolla Sailfish nebo Ubuntu Mobile.

Popsat přesně ovládání BlackBerry 10 je velice obtížné a mnohem lepší obrázek si o něm uděláte, pokud shlédnete náš videopohled. K ovládání ještě doplním, že tlačítka pro ovládání hlasitosti dokážou také ovládat multimediální přehrávač, kdy krajní klávesy slouží pro skok na další/předchozí skladbu a prostřední tlačítko pak jako play/pause. Vrchním tlačítkem můžete telefon nejen uspat a vypnout, ale po delším stisku se vám nabídnou další možnosti jako je restart zařízení nebo zamčení (pokud máte nastavené heslo) a při dlooouhém stisku se zařízení natvrdo vypne.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 vychází z filosofie samotného ovládání. BlackBerry se snažilo především o to, aby bylo možné celé zařízení ovládat jednou rukou. S tímto aspektem jde ruku v ruce také uživatelské prostředí, kdy veškeré hlavní ovládací prvky najdete u spodního okraje displeje – minimalizování aplikací, gesto BlackBerry Peek, ovládací prvky v aplikacích (například adresní pole v prohlížeči), otevření kontextového menu a mnoho dalšího. Díky tomu ani u velkého displeje BlackBerry Z30 nebudete muset používat druhou ruku v případě běžného používání telefonu. Pokud bych to měl nějakým způsobem přiblížit, tak zhruba 80 % práce s telefonem zvládnete pohodlně jednou rukou i v případě, že vám příroda nenadělila místo dlaní lopaty. Fakticky jediné prvky umístěné v horní části displeje jsou tlačítka jako Zrušit nebo potvrzení odstranění položky.

Zamčená obrazovka BlackBerry Z30 obsahuje základní informace jako je čas, datum, signál, stav baterie a samozřejmě ikonky notifikací. Kliknutím na notifikaci si můžete nechat zobrazit náhled toho, co vám vlastně přišlo. Gestem z horního rámečku pak v zamčeném stavu můžete aktivovat režim Ložnice, kdy se na displeji zobrazí kontrastní hodiny s možností rychlého nastavení budíku.

Kromě toho se zde ještě nachází ikonka pro rychlý vstup do fotoaparátu, dlouhým stiskem je možné fotoaparát spustit přímo ze zamčené obrazovky. Pokud nemáte telefon zaheslovaný, tak je rychlejší jej odemknout a spustit fotoaparát přímo z domovské obrazovky, nicméně pokud heslo používáte, je tato zkratka k nezaplacení. Samozřejmě v takovém případě není možné rovnou z fotoaparátu vstoupit například do galerie fotografií, telefon je nejprve nutné odemknout.

Domovská obrazovka - matice aplikací

BlackBerry 10 disponuje dvěma domovskými obrazovkami. Pokud nemáte spuštěnou žádnou aplikaci, tak vidíte na displeji základní matici ikonek 4x5 s nabídkou aplikací. Na jednu plochu se jich vejde celkem 20 a další plochy můžete samozřejmě vytvářet. Kolik je jich možné vytvořit maximálně, nevím, skončil jsem u čísla jedenáct. Mezi plochami se posouváte buďto tažením do stran nebo pomocí symbolů v spodní části displeje, které vás jedním kliknutím hodí přímo na danou obrazovku.

Domovská obrazovka - Active Frames

Jakmile však spustíte nějakou aplikaci a tu následně zminimalizujete, dostanete se vždy na obrazovku s aktuálně běžícími aplikacemi. Běžící aplikace se zobrazují ve formě živých náhledů dané aplikace zvaném Active Frame a vývojáři mohou volně pracovat s tím, jak bude zminimalizovaná aplikace vypadat. Například kalendář vám po zminimalizování do Active Frame ukáže nadcházející události, aplikace počasí pak náhled aktuálního dne a BBM poslední aktualizace stavů vašich kontaktů. Možností je zde prakticky nespočet a osobně jsem si oblíbil například zminimalizovaného správce souborů, který následně zobrazuje volnou paměť zařízení, paměťové karty a na cloudu.

Multitasking u BlackBerry 10 je skutečně reálný, všechny aplikace opravdu běží na pozadí a nijak se neuspávají. Méně příjemné je ale omezení počtu na pozadí běžících aplikací na osm. Pokud spustíte devátou, ta první se nemilosrdně zcela zavře, což někdy opravdu není žádoucí. Mohou vám zmizet informace, rozdělaná práce nebo například postup ve hře. Na druhou stranu, jak často spouštíte osm aplikací a víc?

Nastavení

Pokud ještě zůstaneme na domovské obrazovce, tak musíme zmínit také lištu s rychlým nastavením, kterou můžeme stáhnout z horního rámečku. Na liště nalezneme celkem šest položek – vstup do nastavení, zámek otáčení displeje, Bluetooth, Wi-Fi, budík a změnu profilu mezi normálním a tichým. Bohužel chybí možnost vlastních vyzváněcích profilů, na které byli uživatelé BlackBerry dříve zvyklí u starší verze systému. Využít budete muset vždy jeden z pěti přednastavených. Naštěstí si je však můžete ještě dodatečně přizpůsobit.

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme tři rychlé zkratky pro otevření aplikace telefonu, vyhledávání a fotoaparát. Tyto zkratky bohužel nejdou nijak změnit, vždy tam budou tyto tři.

Univerzální vyhledávání v systému BlackBerry 10

Co se týče aplikace vyhledávání, tak to je jedna z velice užitečných funkcí nového operačního systému BlackBerry 10. Jedná se o fulltextové vyhledávání v paměti přístroje a dokáže prohledat naprosto veškerý obsah zařízení – aplikace, kontakty, zprávy, dokumenty, soubory, hudbu, obrázky, historii prohlížeče, kalendář…no zkrátka všechno. Vyhledávání je navíc opravdu rychlé, veškeré výsledky se nabízejí v reálném čase a s téměř nulovou odezvou, takže se jedná o velice rychlého pomocníka, pokud potřebujete najít nějakou konkrétní věc.

Ještě se podíváme na samotné aplikace a jejich vzhled. BlackBerry 10 vyžívá ve všech nativních aplikacích framework Cascades. Ten svým způsobem určuje, aby se veškeré aplikace trochu podobaly a měly stejný koncept ovládání jako zbytek operačního systému a nativních aplikací. V praxi to znamená, že veškeré ovládací prvky aplikací se nachází ve spodní části aplikace, v levém dolním rohu se nachází povětšinou menu aplikací vyjíždějící z levé strany – například přepínání mezi pamětí zařízení, paměťovou kartou a cloudovými službami ve správci souborů a v pravém dolním rohu čeká kontextová nabídka vyjíždějící z pravé strany. Stejně tak se vlevo ukážou kontextové nabídky pro jednotlivé položky v aplikaci, například když podržíte prst na zprávě/textu/souboru a najdete tam možnosti sdílení, kopírování a podobně.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 perfektně koresponduje s filosofií operačního systému BlackBerry Flow a odpovídá požadavkům na ovládání přístroje jednou rukou. Rozhodně se nepodobá ničemu, co známe z iOS nebo Androidu, je to zkrátka něco úplně nového, takže je opravdu potřeba, abyste si na nové UI trochu zvykli. Možná nejsnazší přechod by měli uživatelé OS MeeGo, který má s BlackBerry 10 mnoho společných prvků. Takových uživatelů je dnes ale minimum a ostatní si budou muset přeci jen zvyknout.

Novinky v OS BlackBerry 10.2

BlackBerry Z30 přichází již s novým operačním systémem BlackBerry ve verzi 10.2. Oficiální update na tuto verzi již před několika dny dorazil také pro všechna předchozí BlackBerry 10 zařízení, tedy modely Z10, Q10 a Q5. Nová verze přináší celou řadu nejrůznějších novinek. Jejich výčet je opravdu dlouhý a věnovali jsme mu samostatný článek, který si můžete přečíst zde.

Správce příloh v BlackBerry Hub

V rychlosti však zmíníme ty nejzásadnější novinky. Začněme například v BlackBerry Hub. Ten získal například skvělého správce příloh, dále je zde možnost barevného oddělení jednotlivých emailových účtů a v neposlední řadě funkce Priority Hub, která automaticky zvýrazňuje důležité zprávy a konverzace.

Vzhled funkce Quick Response

Další skvělou novinkou je funkce Quick Response, přeloženo jako rychlá reakce. Ať jste v jakékoliv aplikaci, prohlížíte internet nebo hrajete hru, jakmile vám dorazí SMS zpráva, BBM zpráva nebo zpráva na WhatsAppu, Facebooku či email, v horní části displeje vyskočí upozornění. To vám ukáže, o jakou notifikaci se jedná a případně také předmět emailu nebo část textu zprávy. To všechno již známe. Nicméně u BlackBerry 10.2 můžete přímo v tomto okénku na zprávu reagovat. Kliknutím na šipku se okno trochu zvětší a ukáže se textové pole a klávesnice. Během sekundy tak můžete reagovat na většinu zpráv, které vám do BlackBerry dorazí.

Novinkou jsou také náhledy notifikací na zamykací obrazovce nebo možnost automatického odeslání SMS, pokud nemůžete přijmout hovor. V kalendáři přibyla možnost odeslání upozornění účastníkům schůzky v případě, že se zpozdíte a nové jsou také kontextové ikony při práci s textem, podpora bezdrátového sdílení obrazu Miracast nebo technologie Wi-Fi Direct.

Dále zde máme možnost vícero budíků, správce aplikací umožňující killnout aplikaci, která by snad mohla nadměrně zatěžovat telefon, podpora tmavého a světlého grafického schématu nebo nové možnosti při náhledu fotografií ve fotoaparátu, kdy můžete jedním pohybem fotografii buďto smazat nebo sdílet.

Obrazovka Sdílení

Obrazovka sdílení doznala také jedné významné novinky a to sice návrhy typů sdílení. Telefon vám podle toho co sdílíte, nabízí automaticky nejčastěji zvolené možnosti, takže například posílání fotografií přátelům je nyní mnohem snazší, protože místo toho, abyste zvolili Sdílet – BBM –najít Kontakt nyní můžete dát pouze Sdílet a kontakt vám telefon nabídne již sám.

Aplikace SmartTags pro práci s NFC tagy

BlackBerry také znatelně vylepšilo aplikaci pro práci s NFC tagy. Nyní můžete vytvářet NFC tagy obsahující nejen URL nebo vizitku, ale také událost, GPS polohu, email, SMS, Wi-Fi, Bluetooth zařízení nebo zkratku pro některé funkce k telefonu. K posteli si tak můžete dát NFC tag, kterého se dotknete telefonem, a telefon automaticky zapne letadlový režim, zapne budík a případně spustí třeba aplikaci. Jak jsem již zmínil, novinek je opravdu mnoho, proto doporučuji podívat se přímo na náš samostatný článek zde.

Fotoaparát a videokamera

BlackBerry Z30, stejně jako sesterská Z10, nabízí fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů, přisvětlovací LED a schopnost natáčet Full HD video. Fotomodul je s největší pravděpodobností zcela stejný, jako u Z10ky. Čip je tak typu BSI pro lepší výsledky v noci a pozitivní je také velmi dobrá světelnost objektivu s clonovým číslem f /2.2.

Uživatelské prostředí aplikace Fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu je velice jednoduché a v základu nabídne čtyři prvky. Prvním z nich je ikonka pro přepínání mezi klasickým focením, videokamerou a režimem TimeShift. V levém dolním rohu se nachází náhled podlesní fotografie, která vás po kliknutí přesměruje do galerie. Uprostřed se nachází značka zaostření, kterou můžete přesouváním po displeji měnit místo zaostření.

Uživatelské prostředí aplikace Fotoaparátu

Posledním prvkem na displeji je ikonka menu v pravém dolním rohu. Ta vám zobrazí nastavení fotoaparátu, můžete si zvolit režim snímání, scénu, blesk nebo poměr stran a přepnout na přední kamerku s rozlišením 2 Mpx, která taktéž zvládá natáčet Full HD video. To je však všechno, nehledejte zde žádné efekty, žádné přesnější nastavení ISO nebo expozice a podobně. Je to trochu škoda, větší možnost nastavení by se jistě hodila a dokázala by třeba více využít potenciál kvalitního snímače.

Efekty při focení sice fotoaparát postrádá, nicméně nahrazuje je povedený nativní editor fotografií s mnoha zajímavými funkcemi, který si popíšeme později. Fotoaparát BlackBerry Z30 také nabídne možnost sériového snímání, a to rychlostí 5 snímků za sekundu v plném rozlišení.

Operační systém BlackBerry 10 nabídne velice zajímavou funkci TimeShift, kterou si můžeme představit jako takový kapesní stroj času. Při focení portrétu nebo skupinové fotografie telefon pořídí sérii snímků dané scény a označí vám všechny obličeje. Vy si na každý obličej následně můžete kliknout a v náhledu si můžete projet všechny snímky pořízené v dané sérii, a osobě tak dát přesně ten výraz, který na fotografii chcete. Těžko se to popisuje slovy, mnohem lepší bude, když se podíváte na video výše.

Fotografie za denního světla
Detaily za denního světla, BlackBerry si velice dobře podařilo s vykreslením struktury mechu

Fotografie za dobrých světelných podmínek jsou celkem povedené a Z30 nezklame, žádné převratné výsledky ale nečkejte. Snímky jsou barevně věrné, s citlivým postprocessingem a kompresí. Na druhou stranu má fotoaparát problém s přepaly, v rozích je také vidět výrazně horší ostrost. Úroveň detailů je celkově průměrná, až mírně nadprůměrná. Například s makro snímky si Z30ka ale poradila opravdu dobře. Jakmile ale zajde sluníčko nebo se setmí, nastoupí opravdu dramaticky šum a snímky už zdaleka nejsou tak povedené. Za tmy jsou naopak snímky už podprůměrné, což je poměrně škoda vzhledem k BSI čipu. Ani přisvětlovací dioda bohužel situaci moc nezlepší.

Fotografie jsou při horším osvětlení značně zašuměné

BlackBerry Z30 dokáže nahrávat i video v rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 pixelů. Rychlost nahrávání je 30 snímků za sekundu a video se ukládá ve formátu mp4. Bitrate videa je cca 15 Mb/s a minuta záznamu odpovídá souboru o velikosti něco přes 100 MB. Video je celkem kvalitní, potěší možnost ostření i během natáčení a také softwarová stabilizace obrazu. Níže si můžete prohlédnout ukázková videa včetně záznamu z koncertu, kde si BlackBerry Z30 velmi pěkně poradilo s hlasitým zvukem.

Video v plné kvalitě ke stažení - BlackBerry Z30 (testovací video) - Exteriér, 1080p (59,12 MB, mp4)

Multimédia a zábava

BlackBerry bylo vždy synonymem pro práci, nicméně doba si žádala své, a tak už modely s operačním systémem BlackBerry 7 nabízely mnoho multimediálních funkcí. BlackBerry Z30 toto posouvá ještě dál a stává se skutečně univerzálním zařízení, které si poradí pracovními úkony a organizací času stejně jako s multimédii nebo hrami.

Začneme tradičně hudebním přehrávačem. BlackBerry Z30 disponuje hudebním přehrávačem podporujícím formáty WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, AWB, OGG nebo FLAC. Poradí si tedy prakticky s jakoukoli hudbou v digitálním formátu, kterou můžete v počítači mít a s pomocí softwaru BlackBerry Link můžete telefon pohodlně synchronizovat také s počítačovou knihovnou Windows Media Player nebo iTunes, a to buď kabelem nebo bezdrátově přes Wi-Fi.

Hudební přehrávač

Prostředí přehrávače se skládá ze tří záložek. První záložka zobrazuje náhled šestice naposledy přidaných alb a šestici naposledy přehrávaných alb. Druhá záložka zobrazuje samotnou hudební knihovnu roztříděnou podle abecedy do záložek interpreti, alba a žánry. Poslední záložka zobrazuje seznamy skladeb, které si můžete do zařízení nejen uložit, ale také si vytvořit své vlastní přímo v přehrávači. Zajímavé při vytváření seznamu skladem je přidávání skladeb – můžete si klidně jednu skladbu přidat několikrát, takže vám v seznamu zazní vícekrát.

Hudební přehrávač

Po rozkliknutí konkrétního alba nebo složky se vám zobrazí již seznam skladeb v daném albu nebo složce s informací o délce každé jednotlivé skladby. Prostředí samotného přehrávání hudby je velice prosté, nabízí velký náhled grafiky alba/skladby a tlačítka pro ovládání přehrávače. Z kontextové nabídky si pak můžete například zvolit, zda chcete skladbu přehrát přes DLNA na nějakém jiném zařízení, například v televizoru.

U hudebního přehrávače potěší možnost ovládání skrze boční klávesy, a pokud vám hraje hudba, tak při ovládání hlasitosti vidíte náhled přehrávače s ovládacími prvky v okénku na obrazovce. Naopak zamrzí úplná absence ekvalizéru, takže se budete spokojit se zvukovým podání „z fabriky”. Ne, že by bylo nastavené špatně, ale přeci jen každý preferuje trochu jiný zvuk a toto nastavení citelně chybí.

Videopřehrávač

Videopřehrávač u BlackBerry Z30 je velice podobný tomu hudebnímu a podporuje formáty 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV nebo MP2TS . Opět zde máme tři základní záložky, tentokrát se nám na první zobrazují tři poslední přehrávaná videa a šest posledních přidaných, na druhé záložce videa, která jste natočili samotným telefonem, a poslední záložka zobrazuje kompletní knihovnu řazenou dle abecedy.

Videopřehrávač - Přehrávání

Během přehrávání máte k dispozici pouze základní ovládací prvky jako je tlačítko play/pause, časová osa a možnost změny velikosti videa na displeji. V kontextovém menu pak najdete opět možnost přehrání média skrze DLNA, možnost úpravy videa nebo snadné sdílení do mnoha kanálů.

Editor videa

U přehrávače velmi potěší přítomnost kvalitního editoru videa. U každého videa si můžete upravit jeho délku, otočit jej dle libosti a v neposlední řadě také upravit jeho jas, kontrast, saturaci barev nebo hlasitost. Takto upravené video pak můžete využít například v aplikaci Story Maker, což je šikovný editor pro vytváření videí z fotografií, videosekvencí a hudby. V nové aktualizaci BlackBerry 10.2 navíc videopřehrávač získal podporu titulků, ale bohužel .srt titulky to nejsou. Položka v přehrávači se tak týká pravděpodobně titulků u videí ve formátu MKV.

Aplikace Story Maker

Zařízení BlackBerry nikdy dříve nedisponovala výkonem na to, aby zvládla přímou editaci videa v HD rozlišení. BlackBerry Z30 však již potřebný výkon nepostrádá a BlackBerry se tak snaží využít všech možností a nabídnout uživatelům nejrůznější multimediální funkce. V aplikaci Story Maker si tak můžete vybrat videa a fotografie, které poskládáte za sebe, zvolíte si hudbu na pozadí a vyberete některý ze šesti motivů, které aplikace nabízí. Výsledné video má pak například nádech vintage nebo může být černobílé.

Aplikace Story Maker

Kreativitě se meze nekladou, a tak se aplikace Story Maker klidně může klidně stát tvůrcem nezapomenutelných uměleckých děl vytvořených z vašich zážitků. Jediné co bychom aplikaci vytkli je menší množství funkcí a také nutnost uvádění popisku na začátku a konci videa, což může být občas nežádoucí. Jinak nás ale velice překvapila rychlost, s jakou dokáže Story Maker výsledné video vygenerovat, a také živý náhled všech úprav, které ve videu děláte.

Galerie fotografií

Galerie fotografií u BlackBerry 10 se opět nese ve stejném duchu, jako tomu bylo u hudebního přehrávače a videopřehrávače. Opět zde máme tři záložky. První záložka ukazuje naposledy přidané fotografie a naposledy zobrazené. Druhá záložka zobrazuje fotografie pořízené samotným přístrojem rozdělené podle data a v poslední záložce můžete vidět veškerá alba. Ta odpovídají složkám vytvořeným přímo v paměti telefonu.

Galerie fotografií - Náhled fotografie

Při zobrazení fotografie můžete na displeji vidět dva základní ovládací prvky – editaci fotografie a sdílení. V kontextové nabídce pak najdete další možnosti jako je nastavení snímku „jako“, otočení, možnost spuštění prezentace nebo opět funkce pro odeslání snímku na DLNA kompatibilní zařízení.

Galerie fotografií - Editor

BlackBerry Z30 nabízí skutečně povedený editor fotografií a obrázků, který nabízí opravdu bohaté možnosti editace a rozhodně si zaslouží, abychom se mu trochu blíže věnovali. V editoru obrázků můžete na své fotografie aplikovat mnoho nastavení. V nabídce jsou například efekty podobné těm, které známe například z Instagramu jako je Lomo, ale také spousta dalších – například skica, negativ, sepia nebo černobílá.

Jsou zde také samostatné styly, které dokáží vaší fotografii dát nádech šedesátých let, udělat z ní starou fotografii či pomocí automatické detekce zvýraznit oči nebo zkrášlit obličej. Kromě efektů však editor nabízí také funkce jako je oříznutí fotografie, otočení, nastavení jasu a kontrastu, sytost barev, ostrost obrazu, redukci šumu nebo odstranění efektu červených očí. Tento editor se opravdu povedl a BlackBerry za něj chválíme.

Již několikrát jsme zmínili sdílení médií v kontextové nabídce. Jak na tom vlastně BlackBerry je s možnostmi sdílení obsahu? Asi nejlépe to vystihne slovo bezchybně. BlackBerry Z30 vám umožňuje sdílet prakticky cokoliv téměř kamkoliv. Díky speciálnímu API v operačním systému může každý vývojář zakomponovat sdílení také do své aplikace a z jedné obrazovky si pak vždy vyberete, kam chcete přesně sdílet.

Obrazovka Sdílení

Možností je téměř nepočítaně. Můžete sdílet soubory, dokumenty, fotografie, hudbu nebo videa, ale také webové stránky, přílohy z emailů, obsah nejrůznějších aplikací (například RSS čtečka) a mnoho dalšího. A kam že to můžeme sdílet? Sami si na screenshotu můžete prohlédnout kolik možností je dostupných.

Máme zde BBM, SMS zprávy, email nebo Bluetooth. Nechybí však ani NFC, sociální sítě jako Facebook, Twitter, LinkedIn nebo Foursquare, sdílení do aplikace BlackBerry Remember, kterou zmíníme ještě později, či možnost odeslání obsahu do některé z cloudových služeb Box nebo Dropbox. Videa například můžete sdílet přímo na YouTube, pouze vyplníte detaily k videu a vše probíhá samo na pozadí, aniž byste museli cokoliv dalšího udělat. Na konci uploadu vám pouze přijde notifikace, že video bylo nahráno.

Správce souborů podporuje také archivy .zip

Vraťme se ještě ke cloudovými službám. BlackBerry 10 nabízí již v základu velice povedeného správce souborů, který vám umožňuje pohodlně spravovat celý souborový systém zařízení. Data si můžete zobrazit buď v mřížce nebo jako seznam, funkce jako je kopírování a přesouvání souborů, vytváření složek nebo přejmenování souborů jsou samozřejmostí, překvapí však podpora ZIP archivů. Přímo ze správce souborů můžete archivy s příponou .zip nejen otevírat, ale také je ve správci přímo vytvářet.

Správce souborů podporuje také archivy .zip

Čím však správce souborů ještě zaujme je integrace cloudových služeb Box a Dropbox, přičemž například u služby Box získáte při registraci přes BlackBerry 10 zařízení 50 GB online prostoru zdarma. Do služby Box si můžete nastavit automatický upload fotografií, videa a hudby, takže můžete mít neustále zálohovaný veškerý svůj multimediální obsah. Dropbox sice nenabízí automatický upload, nicméně práce s ním je jinak stejně pohodlná jako s Boxem. V rámci služeb Box a Dropbox můžete také využívat fakticky všechny funkce správce souborů, tedy až na podporu ZIP archivů.

Obchod s aplikacemi BlackBerry World

Zapomenout nesmíme ani na obchod s aplikacemi BlackBerry World, kde si můžete stáhnout spousty nejrůznějších aplikací a her. BlackBerry 10 při svém uvedení na trh nabízelo na 70 000 aplikací ke stažení, což je vůbec největší počet, se kterým kdy nová platforma na trh přišla. Za půl roku na trhu se BlackBerry podařilo toto číslo zdvojnásobit a nyní je v BlackBerry World dostupných cca 150 tisíc aplikací. Stejně jako je mnoho známých aplikací již dostupných, další spousta stále chybí. Stále se však objevují nové a nové, s BlackBerry Z30 přišla například aplikace Flipboard.

Sociální sítě a IM

Nesmíme zapomenout ani na sociální sítě. BlackBerry si s nimi odjakživa velmi rozumělo a nabízelo velmi kvalitní klienty pro všechny nejrozšířenější sociální sítě a BlackBerry 10 v tomto odkazu pokračuje. Již předinstalovaní jsou klienti pro sociální sítě Facebook, Twitter, LinkedIn a Foursquare a příkladná je také jejich integrace do operačního systému ať už co se sdílení týče nebo co do propojení s kontakty v adresáři.

Facebook pro BlackBerry 10

Aplikace Facebooku nabízí standardně téměř všechny funkce, které od ní můžete očekávat. Na zdi vidíte všechny nejnovější příspěvky, můžete rychle aktualizovat stav, nahrát fotografii nebo oznámit polohu. Kdo ví jakou polohu to vlastně myslí. Rychlé zkratky v horní části displeje vám zobrazí aktuální žádosti o přátelství, zprávy a notifikace a levý horní roh vám zpřístupní rozšířené menu. Zde se můžete rychle přepnout na svůj profil, zobrazit si zprávy, události, místa poblíž nebo skupiny. Nechybí ani možnost správy stránek, mazání příspěvků, správa alb a fotografií a podobně. Aplikace Facebooku dále nabízí například integraci do kalendáře, propojení s kontakty v adresáři a také Facebook Chat a notifikace integrované přímo do BlackBerry Hub.

Twitter pro BlackBerry 10

Twitter má svou aplikaci také již přímo předinstalovanou v operačním systému BlackBerry 10 a nutno říct, že opravdu povedenou. Nabízí snad všechno, co od takové aplikace můžete požadovat. Psaní a mazání tweetů, zobrazení konverzací, nápovědu při zmínkách pomocí @, správu vašeho profilu a mnoho dalšího. Stejně jako Facebook má i Twitter dobře zvládnutou integraci do seznamu kontaktů, takže u svých kontaktů můžete mít také jejich Twitter účet a potěší také integrace zpráv a zmínek do BlackBerry Hub. V nedávné aktualizaci se klient dočkal také možnosti správy více uživatelských účtů současně, což jsem osobně velmi uvítal.

Foursquare pro BlackBerry 10

Dále zde máme aplikace LinkedIn a Foursquare. Opět se jedná o velmi kvalitně zpracované aplikace, u kterých jsme nenarazili na nic, co by mohlo člověku chybět. Uživatelské prostředí jasně odpovídá stylu BlackBerry 10, funguje opět integrace s adresářem stejně jako s BlackBerry Hub a práce s aplikacemi je rychlá a pohodlná.

BlackBerry Messenger

Sociální sítě má tedy BlackBerry 10 zvládnuté na jedničku a jak je na tom s Instant Messagingem, tedy s nejrůznějšími kecálky? Jako čistokrevné BlackBerry nesmí BlackBerry Z30 postrádat aplikaci BlackBerry Messenger, zkráceně BBM. BBM je legendární komunikační nástroj dostupný nově už nejen na platformě BlackBerry, který umožňuje v reálném čase komunikovat s vašimi přáteli, kolegy a podobně. Kromě pouhého chatování můžete také vytvářet skupiny, sdílet obrázky, hudbu, videa a další soubory nebo sdílet kalendáře.

BlackBerry Messenger - Chat

Nově je však BBM rozšířeno o nové služby BBM Voice a BBM Video. BBM Voice umožňuje provádět hovory mezi jednotlivými BlackBerry zařízeními a to nejen s operačním systémem BlackBerry 10, ale také se staršími modely s OS 7.1, 7 a 6. Ať už jste na Wi-Fi nebo pouze na 3G síti, hovory jsou velmi kvalitní a zcela srovnatelné se standardními hovory přes GSM. Co však již starší modely nedovedou, je funkce BBM Video. V operačním systému BlackBerry 10 je kromě VoIP hovorů provádět přes BBM také videohovory a můžete tak svůj protějšek nejen slyšet, ale také vidět. Kvalita je velmi slušná, testovali jsme hovory i na 3G síti a hovor byl zcela plynulý. Navíc BBM Video nabídne také unikátní funkci Screen Share. Jak již jistě tušíte, jedná se o sdílení obrazovky, takže během hovoru můžete jednoduše pomocí jednoho tlačítka druhé straně ukázat například fotografii ve vašem zařízení, webovou stránku a podobně. Tato funkce je v mobilních světě zcela unikátní a funguje výborně.

Možná si říkáte, jak jsou na tom další komunikační kanály. Již jsme zmínili, že Facebook Chat je integrován přímo do BlackBerry Hub. Z obchodu s aplikacemi BlackBerry World si můžete stáhnout například klienta pro Hangouts, nechybí ani WhatsApp nebo Skype. Ke stažení je také Yahoo! Messenger, aplikace Touch, Nimbuzz nebo IM+ Pro, WeChat a další. Na své by si měl tedy přijít téměř každý.

Práce s Android aplikacemi

Jednou z velice často diskutovaných funkcí BlackBerry 10 je podpora aplikací původně určených pro Android. BlackBerry 10 je fakticky první platforma, která dokáže spustit nejen nativní aplikace, ale také aplikace určené pro jinou platformu. Jak je to vlastně možné?

BlackBerry Z30 v sobě nese nejnovější verzi OS BlackBerry 10.2. Ta přináší mimo jiné také nový Android Runtime ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Android aplikace mají k dispozici vlastní sandbox, každá aplikace si otevře vlastní instanci Android Playeru, což umožňuje především plnohodnotný multitasking v BlackBerry 10. Paradoxně tak má BlackBerry 10 vyřešený Android multitasking lépe než samotný Android.

BlacdkBerry App Builder

Velká část Android aplikací tak je schopná běžet v rámci tohoto sandboxu a plně spolupracovat se systémem BlackBerry 10. Ovládání pak obstarává sada gest, kdy tahem z horního rámečku zobrazíte lištu s ovládacími prvky zpět a menu a pokyn zpět můžete také udělat tahem do strany na spodním okraji displeje.

Android aplikace dostanete do BlackBerry 10 dvěma způsoby. Buďto je stáhnete z BlackBerry World, kam je nahrají přímo vývojáři, nebo si je nainstalujete přes počítač. Instalace z BlackBerry World je jednoduchá, velkou výtku však máme na rozlišení nativní aplikací od Androidích. V obchodě nejdou aplikace nijak poznat, poznáte je většinou pouze podle screenshotu.

Google Maps 7 na BlackBerry 10

Pokud budete chtít nahrát aplikace přes počítač, na našem sesterském webu BlackBerryCzech najdete podrobný návod jak to udělat. Je to v zásadě velice jednoduchý postup. Vyzkoušeli jsme například instalaci Google Map a fungují naprosto bez problémů a mnohem lépe než na některých levnějších Androidech. Dostupné jsou všechny funkce včetně hlasové navigace nebo ukládání do offline paměti.

Bohužel ne všechny Android aplikace dokáží na BlackBerry 10 fungovat. Důvod je jednoduchý - BlackBerry v sobě nese klasický open source Android. Mnoho aplikací však využívá samostatných knihoven od Googlu nebo například Google Maps API. Tyto prvky jsou však licencované Googlem a BlackBerry je tak v sobě neobsahuje. Pokud bychom to měli nějak sumarizovat, tak zhruba 30 % aplikací z Androidu na BlackBerry lze portovat buď velmi těžko, nebo vůbec.

Telefonování a adresář

Co by to bylo za smartphone, kdyby to neumělo telefonovat, že? BlackBerry Z30 to samozřejmě zvládá bez problémů, a tak si z něj i zavoláte. Aplikace hovorů je rozdělena na tři záložky. První zobrazuje protokol hovorů, kdy v horní části displeje vidíte trojici rychlých voleb a pod nimi samotný protokol hovorů s možností odfiltrování pouze nepřijatých hovorů. Přidržením prstu na konkrétní položce můžete otevřít kontextové menu a zde například uložit kontakt, odeslat SMS a podobně.

Telefonní aplikace

Druhá záložka nabízí rychlý přístup ke kontaktům v adresáři a třetí záložka klasický číselník s možností rychlého přidání vytočeného čísla do kontaktů. Obrazovka během hovoru zobrazuje fotografii kontaktu, klávesy pro přepnutí hovoru na hlasitý reproduktor, ztlumení mikrofonu, přidání dalšího hovoru nebo zaznamenání poznámky. Pokud navíc máte u kontaktu uložený jeho PIN v BBM, můžete přímo přepnout hovor na BBM Video.

Telefonní aplikace - hovor

Během hovoru vás jistě potěší spolehlivá funkce senzoru přiblížení, takže si uchem nenamačkáte nic na displeji a také zvuk z reproduktoru je bezproblémový, čistý a dostatečně hlasitý. Co se týče adresáře, tak ten plně odpovídá tomu, na co jsme u BlackBerry zvyklí. Přehledný a maximálně podrobný. V menu si můžete vybrat, které adresáře chcete, aby se vám odfiltrovaly, takže si zobrazíte například ty, které máte při pracovním emailu. V nastavení si dále můžete určit, které adresáře se vůbec mají zobrazovat. Týká se to například kontaktů z Facebooku nebo Twitteru, které by mohly samy o sobě v aplikaci překážet. Jednoduše je vypnete.

0

Karta kontakty je rozdělena do tří částí. V detailech o kontaktu vidíte veškeré informace o daném kontaktu. Klasické detaily jako jsou jméno, telefonní čísla, emaily nebo adresu doplňují další drobnosti, jako jsou například webové stránky, PIN BlackBerry (BBM kontakt), účty sociálních sítí Facebook, Twitter nebo LinkedIn, firma, pozice nebo narozeniny, ale také například pager nebo fax. Kliknutím na jednotlivé položky pak začnete rovnou provádět danou akci – například volat, psát SMS nebo email či otevřít příspěvek ze sociální sítě.

Druhou částí karty kontaktu jsou aktualizace sociálních sítí, kde můžete vidět poslední aktivitu daného kontaktu na sociálních sítích. Poslední záložku tvoří aktivity kontaktu, které jste s ním měli. To znamená, že zde můžete vidět hovory, zprávy, schůzky, chat a další detaily s daným kontaktem.

Kontakty - detail

U adresáře samozřejmě nechybí možnost plnohodnotné synchronizace. Bezdrátově můžete BlackBerry 10 pohodlně synchronizovat se službami jako je Gmail, Yahoo! Mail nebo Microsoft Live/Hotmail/Outlook.com. Majitele vlastních poštovních serverů pak jistě potěší plnohodnotná podpora Microsoft Exchange ActiveSync a pokud vám ani toto nebude stačit, tak je zde připravena podpora protokolu CardDAV pro synchronizaci kontaktů (tento protokol využívá například iCloud).

Synchronizaci kontaktů a kalendáře je možné provádět také kabelem přes počítač. Směrem ke kontaktům však musíme směřovat důraznou výtku. Vyhledávání v kontaktech je pomalé. Pokud totiž nemáte v kontaktech naprostý pořádek a telefon je musí hodně spojovat, filtrovat a prolínat, počkáte si při hledání klidně několik sekund. Navíc aplikace adresáře a adresář v aplikaci telefonu jsou oddělené a následně se vám mohou některé kontakty zobrazit pouze v jedné nabídce a v druhé ne, což je velmi nepříjemné.

Osobně jsem byl proto nucen najít si čas na to, abych si kompletně prošel svůj seznam kontaktů, vymazal duplicity (některé kontakty jsem měl dokonce 10x), doplnil kontakty a podobně. Po této proceduře pak adresář šlapal jako hodinky. Pokud tedy máte ve svých kontaktech pořádek, tak se vás tato výtka netýká. Jestliže v nich však máte stejný bordel, jako jsem měl já, BlackBerry 10 vás možná donutí dát kontakty do pořádku. Adresář by zkrátka mělo BlackBerry určitě upravit, aby byl více, lidově řečeno, blbu-vzdorný.

BlackBerry Hub, zprávy a klávesnice

A konečně jsme se dostali k části, která se věnuje hlavní doméně BlackBerry a to sice ke zprávám a klávesnici. SMS zprávy prolétneme jen tak v rychlosti. Zkrátka tady jsou, jsou integrované do BlackBerry Hub, zobrazují se ve formě konverzací a pár lidí je dnes ještě používá. Můžete je také proměnit v MMS, a to tím, že k nim přidáte přílohu v podobě obrázku, videa, polohy, poznámky, kontaktu, události a dalších. Podporovány jsou také doručenky (u SMS zprávy se vám zobrazí malé písmenko D) a telefon za vás dokáže sám odstranit diakritiku, abyste neplatili zbytečně za zkrácené zprávy.

Ale co je to vlastně ten BlackBerry Hub? Již několikrát jste toto pojmenování v recenzi četli, a pokud sledujete mobilenet.cz pravidelně, tak jste již jistě tento výraz v našich článcích zachytili. BlackBerry Hub je samostatná sekce v operačním systému, do které se integrují veškeré notifikace, události a novinky, které se v operačním systému BlackBerry 10 odehrají.

BlackBerry Hub

V jednom seznamu vidíte okamžitě všechny události, které se v telefonu odehrály. Přehledně pod sebou vidíte všechny emaily, SMS zprávy, notifikace aplikací, chaty z BBM, WhatsAppu a Facebooku, zprávy z Twitteru a podobně. Obsah si můžete samozřejmě filtrovat a jednoduše si tak zobrazit například jen jeden emailový účet nebo pouze konverzace BBM a v nastavení si samozřejmě můžete určit, které služby mají být v BlackBerry Hub vidět rovnou a které například až po výběru konkrétní položky v menu filtrů.

Důležitá vlastnost BlackBerry Hub je ta, že se do něj můžete podívat kdykoliv a odkudkoliv. Pomocí gesta BlackBerry Peek totiž můžete nahlédnout do Hubu z jakékoliv aplikace, z jakékoliv nabídky, z každého nastavení. Velice rychle tak zjistíte veškeré potřebné informace o nových událostech a notifikacích. Jednoduše nahlédnete, a když vás daná událost nevzrušuje, tak jednoduše pokračujete v práci, v prohlížení internetu, ve sledování vašeho oblíbeného seriálu a podobně.

BlackBerry Hub - Nastavení

V rámci BlackBerry Hub můžete také vytvářet veškeré nové zprávy, je jedno jestli chcete psát email, SMS, na BBM nebo na Facebook. Jednoduše dáte vytvořit zprávu, zvolíte typ zprávy a píšete. Vše je zkrátka dostupné přímo z BlackBerry Hub, veškerá komunikace je pohromadě na jednom místě. Nemusíte hledat tady, pak tady, a když to nenajdete, tak ještě jinde.

Ve spodní části BlackBerry Hub najdete klávesu pro otevření nabídky jednotlivých složek, vstup do rozšířených možností, tlačítko hledání, vytvoření nové zprávy a také novou funkci v operačním systému BlackBerry 10.2 - správce příloh. Tuto funkci jsem si oblíbil prakticky okamžitě, protože díky ní máte perfektní přehled o tom, jaké přílohy vám do telefonu přišly a můžete je odtud pohodlně spravovat. Zobrazují se jako mřížka nebo jako seznam.

Podle zelené fajfky poznáte, zda jste přílohu již stáhli do paměti nebo ne. Samotné přílohy pak můžete samozřejmě rovnou otevřít a pracovat s nimi, k dispozici je i povedené řazení podle data přijetí, odesílatele, názvu nebo typu přílohy. Nechybí ani vyhledávání přímo v přílohách. Práci s emailem díky této funkci BlackBerry opět posunulo na novou úroveň.

A nyní k emailovým účtům. V našem článku na BlackBerryCzech jsme vás již informovali, že BlackBerry 10 již nepotřebuje speciální datový tarif, aby byly dostupné všechny funkce, a týká se to především emailového klienta. U BlackBerry Z30 můžete fungovat s jakýmkoli datovým tarifem a dokonce nemusíte mít datový tarif vůbec a můžete fungovat pouze přes Wi-Fi. Pro mnoho uživatelů bude konec služeb BlackBerry Internet Service a BlackBerry Enterprise Server špatnou zprávou, další početná skupina uživatelů však tuto novinku jistě uvítá.

Prostředí emailu

BlackBerry Z30 pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hub. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

Při čtení emailu je téměř celé okno vyhrazeno pro samotný email. V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku nebo hvězdičku v Gmailu.

Klávesnice BlackBerry 10

A jak je na tom klávesnice? BlackBerry = skvělá klávesnice - tuto rovnici zná v mobilním světě téměř každý, ale týká se především špičkových hardwarových QWERTY klávesnic, na které jsme u BlackBerry byli zvyklí. U dotykových displejů jsou však klávesnice zcela o něčem jiném, ovšem BlackBerry to rozhodně nepodcenilo. Klávesnice, kterou vyvinulo BlackBerry pro svůj dotykový model s operačním systémem BlackBerry 10 se řadí mezi ty nejlepší, které můžete na dotykových displejích potkat.

Na první pohled klávesnice nenabízí nic moc extra. Zaujme snad jen její velikost, neboť využívá celé dostupné plochy displeje a klávesy jsou „nalepené“ na sebe, takže jsou opravdu velké. To pravé kouzlo začíná až ve chvíli, kdy začnete psát. Nad jednotlivými písmenky se totiž začínají zobrazovat návrhy slov a je normální, že jich najednou vidíte třeba pět nebo šest. Slova do textového pole hodíte pomocí jednoduchého gesta, kdy slovo jakoby hodíte nahoru.

Klávesnice BlackBerry 10

Tento způsob prediktivního zadávání je v mobilním světě nevídaný, ale je potřeba uznat, že je velmi povedený. S postupem času se klávesnice učí váš styl psaní, navrhuje vám relevantní slova nejen podle toho, jak často je používáte, ale také podle kontextu. Na napsání celé věty vám tak stačí zlomek „úderů“ do klávesnice, než které byste museli provést při běžném psaní a s prediktivním zadáváním, které známe z Androidu nebo iOS, se to fakticky nedá srovnávat. Navrhovaných slov je mnohem více a navíc se zobrazují vždy nad daným písmenkem, takže už při hledání daného písmenka vidíte, že vám telefon slovo už vlastně nabízí.

Jediná klávesnice, která mi na dotykových zařízení opravdu vyhovovala, byla klávesnice Swype, kterou teď v různých modifikacích můžeme potkat u mnoha výrobců. BlackBerry 10 klávesnice se mi však líbí ještě o trochu více. Nabízí také různá šikovná gesta. Například podržením prstu na písmenku z písmena udělá kapitálku, delším podržením vám nabídne různé verze s diakritikou. Tahem po klávesnici směrem doleva můžete najednou vymazat celé slovo a tahem dolů zobrazíte sekundární znaky, jako je otazník, vykřičník, zavináč, matematická znaménka a podobně. Velmi jsem si oblíbil například funkci, že se na klávesnici automaticky zobrazí řádek s čísly navíc v případě, že jste v políčku pro zadávání hesla. Nemusíte tak pro číslice složitě pořád přepínat klávesnici.

Velmi pohodlně se na klávesnici pracuje také jednou rukou. Díky predikci se palec mnohem méně „naběhá“ a navíc všechny návrhy slov jsou skutečně na dosah a nemusím palec natahovat někam nahoru. BlackBerry 10 však kromě klávesnice nabízí ještě jeden způsob zadávání textu. Přítomné je totiž hlasové ovládání se schopností převodu řeči na text. Bohužel však nepodporuje češtinu, přítomny jsou pouze jazyky, jako je angličtina, ruština, němčina, španělština, francouzština a podobně. Nicméně náš test s angličtinou dopadl dobře a schopnost rozpoznání řeči je skutečně pokročilá. Zajímalo by nás, jaký převodník BlackBerry používá. Myslíte, že Google?

Organizační funkce a GPS

BlackBerry se nerovná jen klávesnice, BlackBerry se pro mnoho uživatelů rovná také perfektnímu pracovnímu nástroji a v tomto duchu se nese také BlackBerry 10. Není to jen zařízení nabité multimediálními funkcemi, ale také spoustou užitečných funkcí pro organizaci času a pracovní nasazení.

Začneme obligátně kalendářem. Ten patří u BlackBerry Z30 mezi to nejlepší co můžete v mobilním světě potkat. Nabízí přehledné zobrazení dne, týdne a měsíce, přičemž den a týden si ještě můžete upravit podle sebe. U denního zobrazení si například můžete zobrazit celý plán v časové ose nebo můžete zvolit zobrazení denního programu či pouze seznam lidí, se kterými se v daný den máte sejít. U týdenního zobrazení pak můžete využít možnost zobrazit si celý týden, tedy sedm dní, nebo pouze pracovní týden, tedy od pondělí do pátku.

Kalendář

V měsíčním zobrazení pak vidíte přehledně náhled celého měsíce, kde každá událost je označena barvou podle toho, v jakém kalendáři se nachází. Navíc můžete využít tučných číslic, které ukazují, jak moc je který den nabitý. Je to jednoduché – čím větší písmo, tím nabitější den. Ve spodní části displeje se zobrazují jednotlivé událost, které vás daný den čekají, respektive které jsou naplánované.

Kalendář - Nastavení

Při přidávání nové události můžete samozřejmě nejen vybírat, do kterého kalendáře ji uložíte, ale také jí přiřadit spoustu detailů. Název události, místo, čas, opakování, poznámky, připomenutí nebo pozvat další účastníky, to vše můžete nastavit při vytváření události. Do kalendáře se uloží pod barvou odpovídající zvolenému kalendáři. S updatem operačního systému BlackBerry 10.2 se trochu změnil vzhled zadávání nové události a je nyní mnohem přehlednější.

Kalendář - Nová událost

Samozřejmostí je také plnohodnotná podpora synchronizace kalendáře. Využít můžete synchronizaci se službami Gmail nebo Outlook.com a jak jsme již zmínili, díky podpoře Microsoft Exchange s ActiveSync nemá BlackBerry Z30 problém ani s vlastními emailovými servery. Podporován je také protokol CalDAV, díky čemuž si do zařízení můžete spárovat klidně vícero kalendářů například z Gmailu nebo iCloud. Rychlost synchronizace závisí na daném serveru. Pokud podporuje ActiveSync, respektive Push, tak je synchronizace okamžitá. Jinak se kalendář synchronizuje v daných intervalech.

Kancelářský balík Documents To Go

BlackBerry Z30 jistě potěší mnoho uživatelů tím, že nabízí plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňují pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Velkou výhodou Documents To Go u BlackBerry 10 je integrace cloudových služeb v samotném OS, takže si můžete otevřít také dokumenty uložené v cloudu.

Aplikace Print To Go

A u dokumentů ještě zůstaneme, neboť je přítomna navíc aplikace Print To Go. Ti co vlastní tablet BlackBerry PlayBook již jistě tuší, o co se jedná, ostatním tuto aplikaci samozřejmě přiblížíme. Print To Go je aplikace, která umožňuje doslova obrazně řečeno vytisknout dokument z počítače do zařízení a to bezdrátově, pouze přes internet. Jakýkoli dokument, jakýkoliv obrázek, jakákoliv webová stránka. V počítači zvolíte tisk, jako tiskárnu vyberete software Print To Go (stáhnete ze stránek BlackBerry), obsah se automaticky převede do formátu PDF a šifrovaně se odešle přes internet do zařízení. V zařízení se vám pak automaticky uloží do aplikace Print To Go, kde můžete se souborem dále pracovat.

BlackBerry Remember

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote.

Co ovšem činí aplikaci naprosto unikátní je její integrace do samotného systému. Ve stejné nabídce jako sdílíte obsah na sociální sítě či posíláte přes Bluetooth, email a podobně, totiž naleznete také položku BlackBerry Remember. Cokoliv co můžete sdílet – multimédia, texty, dokumenty, webové stránky, aplikace – všechno můžete jednoduše uložit do BlackBerry Remember a například si tak uložit úkol, že se máte vrátit na mobilenet.cz abyste se dozvěděli zase něco nového.

Aplikace hodin

Tím však výčet pracovních a organizačních funkcí nekončí. Co by to bylo za telefon, kdyby vás nedokázal hned po ránu vytočit budíkem. BlackBerry 10 nabízí budík jednak při režimu Ložnice, o kterém jsme se zmiňovali již dříve, a jednak v aplikaci Hodiny. Budík nabízí možnost opakování, volbu vlastního tónu či dobu odložení a v OS BlackBerry 10.2 také možnost nastavení více budíků. Aplikace hodin dále nabízí záložku Světové hodiny, kde si můžete zobrazit aktuální čas v nejrůznějších městech po celém světě, a ještě Stopky a Časovač, které myslím není třeba představovat.

Kalkulačka

Praktická kalkulačka nabídne základní matematické operace a můžete ji také proměnit na skvělý převodník jednotek nebo počítadlo spropitného. Nevím, jestli počítadlo spropitného kdy někdo použil, ale zkrátka tady je.

Myslím, že v této sekci je také místo pro další z novinek u platformy BlackBerry, a to sice hlasového asistenta. Nemá žádné speciální jméno, není to BlackSiri ani B-Voice, je to zkrátka pouze hlasový asistent. Dokáže vám pomoci vyhledávat na internetu, naplánovat vám schůzku do kalendáře nebo odeslat email vašemu kolegovi, že se zpozdíte na schůzku. Funguje moc hezky, ale má jednu vadu na kráse. Neumí česky, a tak se budete muset spokojit s angličtinou, němčinou, ruštinou, čínštinou nebo jinými světovými jazyky.

BlackBerry Mapy

To by asi bylo k těmto funkcím vše, teď se ještě podíváme na GPS. BlackBerry Z30 má ve své výbavě čip A-GPS, takže ani navigace mu není cizí. Integrované BlackBerry Mapy nabízí podrobné mapové podklady a nechybí zde ani Česká republika. Mapy však poslouží pouze jako základní orientace, protože chybí například satelitní zobrazení a navigace probíhá pouze pomocí směrových pokynů na obrazovce, případně náhled trasy.

Naštěstí si však navigace-chtiví uživatelé přijdou na své díky aplikacím z BlackBerry World, kde si mohou stáhnout již několik mapových aplikací nebo mohou například nainstalovat Android verzi Google Map, které, jak jsme již zmínili dříve, fungují na BlackBerry Z30 skvěle, a to včetně navigace. Pro lepší orientaci v přírodě je pak připravena hezky vypadající aplikace Kompas, která vám ukáže nejen Sever, ale také vaší aktuální polohu.

Internet a konektivita

BlackBerry Z3% nabízí také zbrusu nový internetový prohlížeč, který eliminuje všechny výtky k prohlížeči u dřívějších modelů BlackBerry. Co zaujme na první pohled je především jeho výkon. Operační systém BlackBerry 10 si skvěle rozumí s technologií HTML 5 a dokazuje to také na výsledku s portálu html5test.com, kde svým výsledkem 485 + 11 bodů deklasuje všechny současné mobilní i stolní prohlížeče. O prvenství se s BlackBerry 10 přetahuje pouze Tizen 2, který je zatím stále ve vývoji, ale bude velice zajímavé sledovat, zda se tyto dva operační systémy dostanou do přímé konfrontace na bitevním poli mobilních operačních systémů.

Internetový prohlížeč a režim čtečky

BlackBerry 10 dále nabídne ještě jednu unikátnost – fakticky jako jediný současný operační systém plně podporuje technologii Flash, takže mu nejsou cizí ani videa na internetu ve Flashi a podobně. Samotný pohyb po internetových stránkách zvládá prohlížeč na jedničku, stránky vykresluje přesně, a v rychlosti načítání si v ničem nezadá se systémy iOS, Windows Phone nebo Android. Malý displej je samozřejmě limitující a stránky musíte často posouvat, díky rychlým reakcím a svižnému vykreslování stránek to ale není taková otrava, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velmi šikovná je možnost uložení záložky webu přímo na domovskou obrazovku, takže se pak tváří téměř jako aplikace. Pokud používáte často nějaké webové aplikace nebo máte své oblíbené stránky, tak se vám tato funkce jistě hodí.

Úvodní stránka prohlížeče nabízí 8 náhledů stránek vybraných podle četnosti návštěv nebo jako naposledy otevřené. Prohlížeč je vybaven také správcem stahování a pro vášnivé čtenáře je zde připraven také režim čtečky, který vám chytře z webových stránek vyzobe hlavní text a ten zobrazí ve formátu příjemnějším pro čtení. Osobně pak velmi oceňuji funkci automatického doplňování formulářů a zapamatování.

Internetový prohlížeč - Nastavení a Hledání

Internet samozřejmě nepřijde sám, je třeba jej do telefonu nějak dostat a k tomuto účelu je BlackBerry Z30 vybaveno téměř ukázkově. Naše verze v Evropě nabídne podporu sítí 2G i 3G, navíc však přináší také podporu sítí čtvrté generace, tedy LTE.

BlackBerry se u nového modelu Z30 chlubí novou technologií antény zvanou Paratek. Podle výrobce by se měla anténa sama velmi rychle adaptovat na různé úrovně signálu, takže i v oblastech se slabým pokrytím by měla dosahovat velice dobrého příjmu signálu. V praxi jsme si však zatím žádného podstatného rozdílu nevšimli, naopak je příjem v určitých oblastech trochu slabší než například u modelu Q10. Doufejme, že se jedná pouze o softwarovou záležitost, protože jinak by to bylo pro BlackBerry dost nepříjemné.

Kromě mobilních dat můžete využít také Wi-Fi, a to na frekvencích 2,4 i 5 GHz. Citlivost Wi-Fi hodnotím jako velmi dobrou a i v místech s horším signálem se Z30ka připojila. O rychlý přenos dat mezi zařízeními se postará Bluetooth ve verzi 4.0 a bleskové spárování jak s telefony, tak s příslušenstvím obstará technologie NFC. S telefonem můžete také bezkontaktně platit, placení se SIMkou O2 a účtem u GE Money Bank funguje v ČR i přesto, že pro BlackBerry není dedikovaná aplikace a ani se neplánuje. Je nutno ale dodat, že na rozdíl od plně podporovaných telefonů zde občas placení bez zjevných příčin nefunguje a je vždy potřeba zařízení restartovat.

K počítači můžete BlackBerry Z30 připojit buď přes Bluetooth nebo kabelem a nechybí ani podpora pro mass-storage jak pro interní paměť přístroje, tak pro paměťovou kartu. U BlackBerry Z30 se také dostalo na funkci USB Host a vy tak můžete skrze micro USB konektor připojit například flash disk. A na závěr ještě musíme zmínit micro HDMI, které vám umožní spojit vaše zařízení s televizorem nebo projektorem a vy si tak můžete vychutnat multimediální obsah ještě lépe.

Závěr a zhodnocení

BlackBerry Z30 na nás celkoě udělalo opravdu dojem. Především rádi vidíme, že ačkoliv se BlackBerry v současnosti potýká s velkými problémy a není stále zcela jasné, jak to s BlackBerry přesně dopadne, pracuje neúnavně na svém novém operačním systému BlackBerry 10. Ten za poslední týdny a měsíce skutečně pomalu dozrává a věříme tomu, že až se vyladí poslední drobné nedodělky, jako je například ekvalizér u hudebního přehrávače, lepší práce s kontakty nebo širší nabídka klíčových aplikací, bude ostružina opravdu příjemně šťavnatá a přímo k nakousnutí.

U BlackBerry Z30 nás velmi potěšila kvalitní konstrukce, která je zkrátka špičková. Vzhledem k použitým materiálům dokážeme odpustit poněkud vyšší hmotnost, naopak oceňujeme příjemný povrch zadního krytu a odolné krycí sklo displeje. Velice dobré výsledky podávají také hlasité stereo reproduktory nebo fotoaparát za dobrého osvětlení. Velmi se také zlepšila práce s Android aplikacemi. Výdrž baterie u BlackBerry Z30 je také skvělá a potěší také příjemné novinky v operačním systému BlackBerry 10.2. Osobně opravdu oceňuji správce příloh, je to něco opravdu užitečného.

V čem nás BlackBerry Z30 naopak zklamalo? Tak v první řadě je to displej. Ten je sice skutečně velmi kvalitní a také jemnost je více než dostatečná, nicméně vlajkové lodě ostatních výrobců dnes nesou Full HD rozlišení a BlackBerry v tomto zaostává. Na druhou stranu BlackBerry si přeci jen šlo vždy tak trochu svou vlastní cestou a například kvůli vývojářům je zachování stejného rozlišení jako u Z10 naopak lepší. Boční klávesy by však rozhodně měly mít tužší stisk a přesunutí vypínacího tlačítka na bok by mělo být u všech zařízení větších než 130 mm povinnost.

Postrádali jsme také ekvalizér hudebního přehrávače, zvýšenou pozornost si vyžaduje práce s kontakty. Zamrzí také absence vyměnitelné baterie a trochu rozpačití jsme byli v případě horšího příjmu signálu. Jinak ale musíme uznat, že model BlackBerry Z30 se zkrátka povedl a BlackBerry by s tímto modelem mohlo získat přízeň mnoha uživatelů. Tím největší strašákem tak paradoxně nejsou žádná nepříjemná překvapení, která by skýtal samotný telefon, ale především současná situace, ve které se BlackBerry jako firma nachází a ačkoliv konec BlackBerry je v současnosti tou nejméně pravděpodobnou alternativou, novinové titulky hlásající opak při honbě za senzací rozhodně důvěře uživatelů nijak nepomáhají.

BlackBerry u modelu Z30 také začalo na mnohem rozumnější cenovce. Zatímco model Z10 na trh přišel s cenovkou přes 15 000,- Kč, u modelu Z30 se naštěstí vrátili v Kanadě nohama zpátky na zem a model Z30 startuje na cenovce 14 000,- Kč, což je za vlajkovou loď výrobce rozhodně příjemnější cena.

Konkurenti

Samsung Galaxy S4

Na závěr také pár slov o konkurenci, která v tomto segmentu rozhodně není slabá. Začneme rovnou vlajkovou lodí největšího výrobce smartphonů na světě a to sice modelem Samsung Galaxy S4. Ten již dnes nabízí podobnou cenovku jako model Z30. Výkonem je model Galaxy S4 se Z30kou prakticky srovnatelný, taktéž fotoaparáty si v ničem nezadají. Samsung nabídne displej s Full HD rozlišením, lepší fotoparát, operační systém Android nebo spoustu softwarových vychytávek. BlackBerry naopak hraje do karet kvalitní konstrukce, lepší výdrž a bohatá základní výbava.

LG G2 a Huawei Ascend P6

Zmínit musíme také současnou vlajkovou loď výrobce LG. Tím je model LG Optimus G2 a se svou cenovkou pohybující se kolem 13 tisíc Kč se stává jedním z nejatraktivnějších zařízení, která byla letos představena. Nabízí 5" Full HD displej, 13Mpx fotoaparát nebo výkonný čipset Qualcomm Snapdragon 800. Zamrzí u něj však použité materiály a konstrukce celkově nebo malá interní paměť bez možnosti rozšíření o paměťové karty. Zmínit musíme také Huawei Ascend P6, které se papírově tváří velmi namakaně a v tomto ohledu se s BlackBerry Z30 může směle rovnat. Chleba se však láme ve chvíli, kdy začnete hledět na celkovou funkčnost, kde Huawei výrazně ztrácí. Softwarové nedodělky, haprující výkon, špatné výsledky fotoaparátu, slabší výdrž nebo absence NFC. Na druhou stranu se pyšní velice štíhlým tělem a zmíněné nedostatky jsou částečně kompenzovány cenou o cca 4 000,- Kč nižší.

Sony Xperia Z1, Apple iPhone s a Nokia Lumia 1020

Svého konkurenta má také Sony. Současná vlajková loď Sony Xperia Z1 nabídne výkonnější procesor nebo Full HD displej a odolnou konstrukci, výdrž baterie je však řádově nižší. Cenově je navíc Xperia Z1 o 2 000 Kč dražší. Tentýž případ platí pro Apple iPhone 5s a Nokia Lumia 1020. Oba jsou o mnoho dražší, ale celkově nabízí velmi podobnou výbavu jako BlackBerry Z30. Nokia však vévodí fotoaparátem, iPhone 5s třeba hodnotnými materiály, čtečkou otisků prstů nebo pro mnohé magickým logem Apple na zádech.

Za zapůjčení telefonu BlackBerry Z30 děkujeme eshopu ShopBlackBerry, kde můžete telefon také zakoupit.

blackberry-z30
Klady
  • špičkový internetový prohlížeč
  • kancelářský balík, Evernote a PDF čtečka
  • práce s Android aplikacemi (podpora Android 4.2.2)
  • kvalitní klávesnice
  • pohodlné ovládání jednou rukou
  • bohatá základní výbava
  • dlouhá výdrž baterie
  • BlackBerry Hub (naprosto návyková záležitost)
  • nové funkce v OS BlackBerry 10.2
  • špičkový zvuk z hlasitých stereo reproduktorů
  • velice kvalitní záznam zvuku
  • kvalitní displej
  • odolné sklo displeje
  • špičková konstrukce
Zápory
  • skromné možnosti nastavení u fotoaparátu
  • aplikace nelze instalovat na pam.kartu
  • bugy v mladém OS
  • chybí filtrování hovorů a SMS
  • pouze HD rozlišení 5" displeje
  • stále chybí některé nejpopulárnější aplikace
  • nevyměnitelná baterie
  • chybějící ekvalizér hudebního přehrávače
  • horší výsledky fotoaparátu za špatného osvětlení
  • vyšší hmotnost
  • neprakticky umístěná odemykací klávesa
  • horší čitelnost displeje na slunci
Diskuze ke článku
Jakub Bouda
Jakub Bouda
Chtěl bych se zeptat jestli tu neni někdo kdo přešel z iphonu na blackberry z30 , zajímala by mne otázka synchronizace kontaktu,poznámek, kalendáře s ipadem a macbookem?? Je to pro mne celkem zásadní mit všechny tyto data po ruce v jakémkoliv zařízení a pokud to jde nějak rozumne vyřešit vyměnim iPhone za Z30:) děkuji za odpovedi
Lukáš
Zlý odkaz na článok o BB 10.2
Stanley
Rozhodují se mezi iPhonem 5S a právě Blackberry Z30. Apple jsem měl všechny generace, všechny letošní vlajkové lodě (až na HTC Oné stály ostatní za ...) a blackberry mě děsně láká... Redakce - poradíte, co zvolit? :)
Qwer
Hlavne si ujisti jakou chces uhlopricku.Jinak podobny chute jsem mel taky a koupil si bb9900 a pak jsem trpce litoval a za pul roku jsem se vratil k iphonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze