Ztrátové BlackBerry hledá partnera, zvažuje i prodej

8

Na konci letošního ledna se kanadská společnost RIM přejmenovala na BlackBerry a představila nový operační BB10 a nové modely, kterými zahájila novou éru. Přesto však i nadále firma zůstává ve ztrátě a jen v prvním čtvrtletí prodělala 84 milionů dolarů. Nyní vedení BlackBerry oznámilo, že ustavilo zvláštní komisi, která přezkoumá její strategické alternativy. Na pořadu dne je i možný prodej.

Vedení firmy nicméně zdůrazňuje, že neuvažuje o prodeji firmy z důvodu, že by na tom byl kanadský výrobce smartphonů natolik špatně, že by mu nic jiného nezbývalo. Prodej firmy je pouze jednou z uvažovaných možností. "Během uplynulého roku se vedení a představenstvo zaměřily na uvedení platformy 10 a BES 10, vytvoření silné finanční pozice a vyhodonocování nejlepšího přístupu k tomu, abychom dlouhodobě poskytovali hodnotu pro zákazníky a akcionáře," řekl Timothy Dattels, člen nově vytvořeného výboru BlackBerry. "S ohledem na význam a sílu naší technologie a rozvíjející průmysl a konkurenční prostředí věříme, že je právě nyní ten pravý čas k prozkoumání strategických alternativ," dodal.

BlackBerry Z10 a Q10 - první modely s OS BlackBerry 10

Kromě prodeje firmy, tak výbor, mezi jehož členy jsou i generální ředitel Thorsten Heins a členové představenstva Barbara Stymiest, Richard Lynch a Bert Nordberg, zvažuje mimo jiné i vytvoření joint venture nebo strategického partnerství. BlackBerry, tehdy ještě pod názvem RIM, již loni najalo investiční banku JPMorgan jako poradce pro strategické možnosti společností. Nicméně tehdy však ještě generální ředitel Thorsten Heins tvrdil, že prodej společnosti "není hlavním směrem", který BlackBerry zvažuje. Nyní se zdá, že si je BlackBerry vědomo pomalého odbytu nových modelů a že by potenciálně nebylo schopné dostát všem závazkům v budoucnu. Proto se už nyní zaměřuje na hledání případného strategického partnera, který by společnosti přinesl finance nutné pro další rozvoj. Z určitého úhlu pohled je nyní BlackBerry ve stejné pozici, jako Nokia před zhruba 3 lety. Tehdy získala Microsoft jakožto strategického partnera, který do firmy přinesl hotovost a spolehla se na tehdy nový systém Windows Phone.

BlackBerry Q5

Ať již se výbor BlackBerry rozhodne pro kterékoliv z řešení, hlavní cíl je jen jeden, a to růst hodnoty společnosti, které chce dosáhnout zvýšením počtu objednávek nových smartphonů s operačním systémem BB10. Ten po dlouhých odkladech firma představila letos na konci října spolu s novými modely Z10 a Q10. Nyní se i na náš trh dostává další model Q5 a chystá se také špičkový model pozicovaný nad Z10.

Tip: Nový operační systém BlackBerry 10: kompletní představení

BlackBerry 10

I přes vkládané naděje do nové platformy se však firmě zatím letos nedaří, jak by si představovala. V prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 1. června, vykázala firma ztrátu 84 milionu dolarů (1,637 miliardy korun) a ztrátu očekává i ve druhém čtvrtletí. BlackBerry se zcela nepodařilo zachytit nástup smartphonů s dotykovými displeji a v posledních letech se mu nedaří prosadit proti silné konkurenci Androidu, zejména ze strany Samsungu, a Applu s jeho iPhony. Nedávno předběhl BlackBerry co se podílu operačního systémů na trhu týče i Microsoft se svými Windows Phone a odsunul tak BlackBerry do pozice čtyřky.

Zdroje: marketwatch.com, reuters.com, patria.cz, finance.yahoo.com, businessinsider.com