Únik nové verze OS BlackBerry 10.3 ukazuje spoustu novinek

Kanadské BlackBerry nepolevuje ve vývoji svého aktuálního operačního systému BlackBerry 10 a v těchto dnech na internet unikla zatím raná vývojářská verze OS BlackBerry 10.3. Přestože se jedná o vůbec první zmínku o této verzi OS, ukazuje rovnou mnoho zajímavých novinek, které přijdou v chystaném OS BlackBerry 10.3.

Únik testovací vývojářské verze operačního systému BlackBerry 10.3 byl velkým překvapením. Obecně se totiž předpokládalo, že další verze BlackBerry 10 bude označena jako BlackBerry 10.2.2, ale nyní se zdá, že BlackBerry rovnou chystá velký update přímo na BlackBerry 10.3. Jaké novinky se na ostružiny valí?

Výrazná změna přišla v rámci uživatelského prostředí. BlackBerry se také svezlo na vlně tzv. flat designu a mnoho prvků v uživatelském prostředí tak nově postrádá jakékoliv stínování, 3D efekty a podobně. To se týká například také softwarové klávesnice a upraveny byly také některé aplikace – například Galerie fotografií, Fotoaparát, BlackBerry Hub a další.

Domovská obrazovka, BlackBerry Hub a inteligentní asistent

V samotném UI se také konala změna týkající se barevného motivu. Až dosud BlackBerry 10 využívá především modré barvy pro označení kurzoru, textu, tlačítek a podobně, v novém BlackBerry 10.3 však byla zvolena červená varianta. Ačkoliv tato barevná kombinace vypadá celkem zajímavě, doufáme, že BlackBerry nabídne uživatelům možnost zvolit si barevný profil UI podle sebe. Výrazného zrychlení také doznaly animace při minimalizování a otevírání aplikací, což rozhodně vítáme, zmizely také tmavé rámečky kolem ikon aplikací na domovské obrazovce. Zmínit musíme integrovaný Android Runtime, jelikož v nové verzi OS BlackBerry 10.3 byl opět znatelně vylepšen běh Android aplikací a především jich funguje zase o něco více. V této chvíli můžeme říci, že na BlackBerry 10 můžete úspěšně rozchodit až 90 % aplikací určených pro Android. U her je toto číslo však stále nižší.

Nastavení a nové funkce fotoaparátu, funkce Pokročilé interakce a nastavení zamykací obrazovky

Další zatím známé novinky se týkají funkcí. Přibyla zcela nová funkce Pokročilá interakce, díky které dokáže telefon efektivně šetřit baterii, pokud je otočen displejem dolů, nebo se probudit, jestliže jej zvednete ze stolu. Univerzální vyhledávání obdrželo možnost hlasového zadávání a pravděpodobně nahradí současného hlasového asistenta. Velké novinky čekají v oblasti fotoaparátu. Přibyla funkce samospouště (0/5/10 sekund), možnost zachytit panoramatické fotografie, znovu se objevila také funkce rozpoznání obličeje (z neznámého důvodu se v oficiální verzi OS BlackBerry 10.2.1 tato funkce neobjevila) a telefon vám dokáže automaticky nabídnout režim fotografování podle rozpoznané scény.

Nepřehlédněte

Velice vítanou novinkou je možnost uložení fotografií TimeShift ve formátu, kdy můžete s fotografií stále hýbat. Jenom pro úplnost – funkce TimeShift dokáže zaznamenat několik snímků před a několik snímků po stisknutí spouště fotoaparátu, takže se můžete například vyvarovat toho, že na fotografii někdo mrkne. Vůbec největší překvapení je však natáčení videa v HD 720p rozlišení rychlostí 30, ale nově také 60 snímků za sekundu. V editoru videa pak můžete přímo vytvořit zpomalené záběry čehokoliv, co natočíte.

Novinek bude pravděpodobně ještě více, ale jak jsme již zmínili, tak se jedná o vůbec první verzi BlackBerry 10.3, která se dostala na veřejnost. Uvolnění oficiální verze tohoto OS bychom se měli dočkat v průběhu roku, odhadem kolem léta. Pokud patříte mezi uživatele zařízení s operačním systémem BlackBerry 10 a chtěli byste vyzkoušet tento nový OS na vlastní kůži, instrukce k instalaci naleznete na našem partnerském webu BlackBerryCzech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze