Test Apple iPad 2 vs. iPad: vyplatí se přechod na novější model?

1

Příchod nového Apple iPad 2 byl velkým překvapením letošního jara. Ještě větším překvapením však bylo, že jsme se dočkali pouze několika novinek, jmenovitě dvoujádrového procesoru, fotoaparátu a tenčí konstrukce. Vyplatí se vůbec přechod z iPadu na iPad 2? Na tuto otázku si odpovíme v dnešním srovnávacím testu.

Oficiální fotografie Apple iPad

Dnešní článek bude zaměřen čistě na srovnání těchto dvou tabletů, samostatnou recenzi iPadu 2 vám teprve přineseme. Nebudeme se tedy pouštět do žádných hlubších úvah o tomto tabletu. Pusťme se do testování a zodpovězme si tu palčivou otázku - vyplatí se přejít z iPadu na iPad 2? Jelikož novinky jsou pouze tři, tak si je jednu po druhé proklepneme.

Oficiální fotografie Apple iPad2

Apple iPad 2 – Komentovaný videopohled a porovnání s Apple iPad 1

Konstrukce: ladné křivky štíhlého těla

Design nového iPadu 2 prošel asi tou největší změnou, která je u podobného zařízení vůbec možná. Zmizel široký stříbrný rámeček kolem displeje a nutno uznat, že iPadu 2 to sluší mnohem více. Přední strana je nyní naprosto čistá, narušuje jí pouze klasické tlačítko pod displejem. Hlavní změna se však týká tloušťky celého těla a zad přístroje. Záda jsou u iPadu 2 více zaoblena a přístroj má v nejširším místě tloušťku krásných 8,8 milimetrů! Možná si řeknete, že to je rozdíl jen necelých 5 mm, ale ve spojení s prohnutými zády je to opravdu znát.

Všimněte si zaoblených okrajů iPadu 2. Díky nim a štíhlejšímu tělu padne nový iPad 2 mnohem lépe do ruky.

Verdikt je tedy jednoznačný - rozdíl v konstrukci je ohromný. Když držíte v ruce iPad, tak vám na něm nepřijde nic divného. Pak ale do ruky uchopíte iPad 2 a hned jste u vytržení. Když den používáte iPad 2 a potom do ruky chytíte zpět původní iPad, divíte se, že se to zařízení od posledně nějak změnilo. A chcete znovu držet to kovové, štíhlé, zaoblené tělo iPadu 2. Zde je rozdíl opravdu velký, i když by se tak na první pohled nemuselo zdát.

Fotoaparát: zpět do doby kamenné

Fotoaparát u iPadu 2 je opravdu slabý a využití najde snad jen při používání videohovorů Facetime. Na nic jiného totiž použít nejde - kvalita fotek je otřesná. I za velmi dobrých světelných podmínek jsou fotografie plné šumu a poslední hřebíček do rakve zatlouká rozlišení hlavního fotoaparátu. Kdo ví z jakého důvodu se pánové z Applu rozhodli, že do iPadu 2 dají fotoaparát s rozlišením 920 x 720 pixelů. Ano, iPad 2 nemá ani megapixelový fotoaparát a jeho fotografie jsou jedním slovem strašné. Všimněte si, že rozlišení fotoaparátu je skoro slabší než rozlišení displeje, které činí 1024 x 600 pixelů.


Můžete si všimnout, že fotografie jsou opravdu špatné a to i za skvělých světelných podmínek

Kromě strašných fotografií umí iPad 2 také nahrávat video ve kvalitě HD 720p, které je na tom se svou kvalitou naštěstí o poznání lépe. To ovšem nic nemění na tom, že kdyby iPad 2 neměl fotoaparát, nikomu by to nejspíš nevadilo. Bohatě by stačila přední kamerka s VGA rozlišením pro potřeby Facetime. Na druhou stranu je však potřeba uznat, že focení s desetipalcovým displejem se rozhodně nepovažuje za nejpohodlnější a tak bude fotografů jistě pomálu. Fotoaparát tak poslouží pouze například pro hry, které jej využívají, aplikace pracující s rozšířenou realitou a podobně. Jedním z důvodů proč nedal Apple do iPadu 2 lepší fotoaparát by mohl být také fakt, že si chce klasicky něco nechat pro třetí generaci. Ale k věci - fotoaparát rozhodně není aspekt, který by měl mít při rozhodování mezi iPadem a iPadem 2 jakýkoliv význam.

Výkon: dvě srdce, jedno tělo

Schválně jsem si na závěr nechal část výkonovou. Jak jistě víte, nový Apple iPad 2 je vybaven dvoujádrovým procesorem Apple A5, zatímco původní iPad obsahuje pouze jedno jádro procesoru Apple A5. Málokdo si stěžuje na to, že by iPad něco nestíhal nebo se sekal a tudíž se může přítomnost dvoujádrového procesoru zdát jako zbytečnost. Dokud jsem je oba neporovnal tváří v tvář, sdílel jsem stejný názor. Ovšem nyní si myslím, že to svůj význam určitě má. A jak jinak dokázat rozdíl ve výkonu než v testech benchmarku.

Apple iPad - testy aplikacemi GLView a Linpack Benchmark

Apple iPad 2 - testy aplikacemi GLView a Linpack Benchmark

Na screenshotech výše si můžete prohlédnout výsledky benchmark testů obou iPadů. Horní řada je iPad a dolní je iPad 2. Benchmark jsem testoval pomocí dvou aplikací stažených z obchodu App Store. První z nich se jmenuje GLView a její hlavní úkol je měřit výkon zařízení při náročných grafických operacích. Na screenshotech si můžete všimnout výsledku jednotlivých tabletů. Pro vysvětlení: první test vykresloval 3D kostku, která se otáčela. Druhý test vykresloval tu samou kostku, ale byly jich ve scéně stovky. Tam už je jasně vidět rozdíl mezi iPadem a iPadem 2. Třetí test vykresloval 3D obličej a poslední test, nejnáročnější ze všech, vykresloval opět ten samý obličej ale se stovkou jeho kopií. S tímto testem si neporadil ani iPad 2.

TIP! Přečtěte si také Recenze Apple iPhone 4 – Napočtvrté a úspěšně?

Druhý test jsem provedl pomocí aplikace Linpack benchmark. Tato aplikace měří počet operací, které dokáže zařízení provést za sekundu. Provedl jsem celkem 10 testů u každého přístroje - pět na úrovni 100 (za jak dlouho provede 100 operací) a pět na úrovni 1000 (za jak dlouho provede 1000 operací). Rozdíl je vidět na první pohled - v některých případech je rozdíl v řádu stovek procent.

Samozřejmě výkon v benchmarku může být zajímavý, ale pro uživatele není až tak podstatný. Je tedy vidět rozdíl i někde v prostředí? Rozhodně ano. Zmíním například aplikace, kde se u iPadu občas ocitnete v situaci, že se aplikace spouští neobvykle dlouho (bylo pro mne rovněž velkým překvapením, že poměrně mnoho aplikací samo padalo). U iPadu 2 jsem se s tímto problémem nesetkal (i když s pádem aplikace ano). Velmi dobře je však rozdíl ve výkonu vidět v prohlížeči. Například při rychlém scrollování stránky je u iPadu vidět, že nestíhá vykreslovat, kdežto iPad 2 to zvládá bez nejmenších problémů. Podívejme se na testy výkonu prohlížeče. Ještě doplním, že oba iPady mají nainstalovaný prohlížeč Safari ve verzi 5.0.2.

Testy Sunspider a Peacekeeper - první dva screenshoty z iPadu, druhé dva z iPadu 2

Podrobil jsem prohlížeče obou iPadů testu výkonu Javascriptu. I když JS není nutným prvkem na všech webových serverech, o výkonu prohlížeče dokáže podat celkem slušnou informaci. Jedná se o testy Sunspider (iPad - 3411 ms, iPad 2 - 2263 ms) a o Peacekeeper (iPad - 462 bodů, iPad 2 - 707 bodů). Vítěz je opět jednoznačný. Jen pro úplnost dodám, že iPad opět nezvládá zobrazit Flash a mnoho stránek si tak správně nezobrazíte.

Verdikt: koupit ano, měnit ne

Odpověď na otázku, zda vyměnit svůj iPad za nový iPad 2 zní jednoznačně - ne. Pokud vlastníte původní iPad a jste s ním spokojeni, není zatím důvod měnit. Novinky jsou sice znát, ale nemyslím si, že by nynější uživatelé nějak strádali s výkonem. Fotoaparát ani nezmiňuji, protože i stará Nokia 6230i pořídí lepší fotografie než iPad 2. Pokud však zatím iPad nemáte a chcete si koupit nějaký jablečný tablet, rozhodně kupte novější iPad 2. Za patnáct stovek navíc se to jistě vyplatí.

Diskuze ke článku
Nic pro mě
Nemá to Bluray, flash, 5 USB, 12MPix foťák a výměnné objektivy. Jak si mám zahrát flash hry a vypálit film? :-)

A teď vážně, jedinou věc, kterou bych iPadu vytknul je tisk. Prostě letenky musím tisknout v práci a nebo si můžu jít koupit novou tiskárnu od HP.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze