Touchfire
recenze

Touchfire

Silikonové klávesy pro iPad
4

Delší psaní na tabletu vůbec není pohodlné. Hlavním problémem je, že vám displej nedává žádnou odezvu a brzo vás z psaní začnou bolet prsty. A tak si můžete koupit externí klávesnici, kterou ale musíte nabíjet a není vůbec levná. Řešením může být právě Touchfire, což je silikonová klávesnice, kterou nasadíte přímo na displej.

Používat stolní počítač, notebook, telefon nebo třeba tablet znamená, že značnou část času strávíte ťukáním do klávesnice. Na počítači máte na výběr z nepřeberného množství klávesnic, notebook má nějakou vestavěnou a pravděpodobně bude hrát velikou roli při výběru. U telefonů a tabletů je to však složitější. Pokud jdete nějak s dobou, tak asi máte dotykový telefon bez hardwarové klávesnice. Některé nové kousky ještě klávesy mají, obzvlášť ty manažerské, ale moc jich není. U tabletu je to pak už jasné okamžitě, tady klávesnici v základu takřka nenajdete. U iPadu určitě ne. Objevuje se jen tehdy, kdy ji potřebujete. Občas na vás vyskočí jen při zadávání adresy do prohlížeče, jindy chcete psát třeba delší text. A v takovém případě delší ťukání na displej není pohodlné. Dnes recenzovaná klávesnice Touchfire pro iPad by mohla být řešením.

Tato klávesnice je určena pro iPad (první až čtvrté generace). Kvůli velikosti rámečku nejde připnout na iPad Air, ale v únoru příštího roku by se měla objevit verze, která bude určena právě pro nejnovější iPad Air. Logicky také nejde přidělat na iPad mini, ale zmenšená verze by se měla objevit ještě koncem tohoto roku.

Touchfire: oficiální obrázky

Netradiční klávesnice

Pokud delší dobu píšete na tabletu, tak vás mohou začít bolet prsty. Problém je totiž v tom, že vám displej nedává žádnou odezvu (vibrace teď nechme stranou), při stisknutí se fyzicky vlastně nic nestane, zatímco hardwarová klávesnice se po úhozu na klávesu „zamáčkne“ a vy poznáte, že už můžete prst pustit. Jelikož je psaní hodně rychlé, tak nad tím takto neuvažujete, ale vaše klouby mají jasno – zkuste si na stůl nakreslit klávesy a chvíli do nich klepat. Nic příjemného, že? Displej je vlastně úplně stejný. Je tvrdý a nedává žádnou odezvu, žádné promáčknutí.

Pomoci by mohl existující experiment, který se snaží vyvinout tablet s „nafukovacím“ displejem. Fungovalo to tak, že když se zobrazila klávesnice, displej se dokázal na místě kláves vyboulit a při dotyku byl měkký, reagoval a dal se stisknout. Klávesnice Touchfire vlastně nabízí něco podobného, akorát se žádný displej nenafoukne. Jednoduše vezmete gumovou klávesnici a pomocí magnetů ji připevníte k displeji.

Touchfire

Kromě gumových tlačítek na ní jsou také tři plastové části, které nesou magnety. Největší je na spodní straně, kde najdete tři magnety. Další dva magnety jsou umístěny nahoře vpravo a vlevo. Klávesnice funguje jako celek a dá se velmi snadno přeložit na výšku dvou klávesových řad, aby se vešla do plastového pouzdra, které se v balení dodává. To je praktické, protože můžete klávesnici nosit třeba pohozenou v tašce a nemusíte se bát mechanického poškození ani ušpinění.

Pohodlné psaní

Jelikož nepoužívám notebook, tak na tabletu píši hodně, třeba na přednáškách. Takže s bolením prstů mám hodně zkušeností. A tato klávesnice mi tak velmi pomohla. Stále sice nenabízí pohodlí plnohodnotné externí klávesnice (kterou si samozřejmě můžete koupit), ale je rychle použitelná, nezabírá moc místa a je to rozhodně lepší pomůcka než žádná. Důležitý je právě ten pocit skutečných kláves, které reagují na dotyk.

Ale není to jediná výhoda. Mám také zkušenost, že při rychlém psaní často dělám překlepy. Není se čemu divit, displej je plocha plochá a kromě obrazu mi nic prst nepomáhá korigovat. V tom se mi tato gumová přikládací klávesnice také osvědčila. Tím, že tu nějaká tlačítka reálně mám, tak se na ně trefuji mnohem snáz a ve výsledku dělám méně překlepů. Psaní se tak o dost zrychlí.

Kromě obalu dostanete ke klávesnici také několik nalepovacích magnetů. Ty si přiděláte na váš Smart Cover (ale klidně nějaký obdobný od jiného výrobce) a potom můžete klávesnici nosit neustále přidělanou. Při otevírání ji totiž můžete nechat připnutou buď na displeji tabletu, nebo na ochranném obalu. Záleží, jak kryt otáčíte. Pokud ho chytnete za prostředek (kde vystupuje kus silikonové klávesnice), tak se otočí i s přidělanou klávesnicí. Pokud však kryt chytnete na obou stranách v místě přehybu, tak klávesnice zůstane na displeji. Je to docela šikovný systém, ale většinou jsem ji stejně raději sundával a připínal podle potřeby.

Ne vše je optimální

Jak už to tak bývá, ne vše je čistě pozitivní a na všem dobrém dokážeme najít nějaké ty chyby. I tato klávesnice jich několik má. Až na tři krajní části je celá za silikonu a jistě si dokážete představit, že se na ni velmi snadno lepí špína. Jak se vám něco dostane na prsty, tak je to ihned na klávesnici. Je samozřejmě logické, že byste si na ni neměli odkládat jídlo, ale velmi často třeba budete bojovat s vlasy. Naštěstí se dá klávesnice snadno omývat vodou. Škoda je, že mezerník není vlastní klávesou, protože v textovém editoru se nijak nemění a používáte ho velmi často. Takto vlastně klávesnice pro jeho stlačení nenabízí žádný komfort.

Během psaní se mi také často stávalo, že klávesnice klouzala dolů, takže se vychylovala z kláves a občas tak budete muset pozici trochu upravit. Takovou menší výtkou by mohlo být, že na iOS 7 nesedí rozložení úplně přesně. Klávesnice je totiž malinko širší než ta virtuální a krajní klávesy už jdou trochu mimo. Ale jen nepatrně a během psaní mi to zase tolik nevadilo.

Touchfire

Narazíte také na nepříjemnosti, které ale nejsou přímo chybou klávesnice. iOS 7 totiž moc nezvládá práci s českým „ú/ů“. Pokud začínáte novou větu slovem „Úvod“, tak nebudete mít problém. Problém nastává se slovem, které je někde vprostřed věty, tam totiž editor vloží „ů“, i když je to písmeno první ve slově. Proto ho musíte napsat podržením klávesy „u“ a přejet na požadovanou mutaci. Jenže v tom je trochu problém, protože z gumové klávesy se dá sjet jen velmi obtížně.

Závěr

Tato klávesnice se prvně objevila na Kickstarteru a díky přízni fanoušků si našla cestu až do obchodů. Za cenu okolo 700 Kč dostanete funkční klávesnici, která sice v pohodlí nedožene externí plnohodnotné klávesnice, ale nabídne značné zlepšení oproti klávesám čistě virtuálním. Problémy s citlivostí jsem nezaznamenal a osobně ji nadále používám při delším psaním. Cena není úplně nízká, ale oproti externím klávesnicím je to skutečně levná varianta.

Za zapůjčení klávesnice děkujeme e-shopu ProApple.cz, kde můžete klávesnici zakoupit.

ProApple.cz
apple-ipad
Klady
  • Možnost připnout k obalu
  • Snadná manipulace
  • Snadno omyvatelné
  • Pohodlné psaní
Zápory
  • Nesedí úplně přesně
  • Snadno se ušpiní
  • Mezerník nemá vytlačenou klávesu
Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Toľko peňazí za silikónový odliatok? :D No tu sa musel niekto zblázniť ...
Jiří Kučera
Jiří Kučera
A diakritika je vyřešena jak?
Nikolas
Není lepší BT kávesnice za poloviční cenu? Já nevím, ale tyhle placky mě na psaní nějak nepřesvědčily. Asi nejsem cílová skupina.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze