Evropská komise prvně pokutuje Apple. Částka se vyšplhala na 45 miliard Kč

2× aktualizováno
Evropská komise prvně pokutuje Apple. Částka se vyšplhala na 45 miliard Kč
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • EU není spokojena s tím, jak Apple vývojářům zakazuje upozornit na možnost ušetřit za předplatné
  • Údajně dochází také k nefér zvýhodnění streamovací služby Apple Music a omezování práv uživatelů

Aktualizováno 5. 3. 2024

Celý spor mezi Apple a Evropskou komisí, o kterém jsme vás již informovali, viz níže v tomto článku, dospěl nakonec k vůbec první pokutě pro Apple od Evropské komise. Ta se vyšplhala na 1,8 miliardu eur, což je v přepočtu zhruba 45 miliard Kč. Uložená pokuta byla udělena za to, že americká společnost bránila službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo App Store. Výše pokuty dle Evropské komise zohledňuje celkové jednání Applu a také délku trvání. Nakonec činí zhruba 0,5 % světového obratu firmy Apple, přičemž komise může pokutu uložit až do výše 10 % světového obratu takové firmy.

Agentura Reuters přinesla i vyjádření společnosti Apple, která rozsudek samozřejmě kritizuje, neboť EK údajně nepředložila žádné věrohodné důkazy, že by došlo k poškozování koncových zákazníků a současně zcela ignoruje realitu trhu, který je konkurenční a prosperující. Proti rozhodnutí komise se samozřejmě odvolá.

Původní informace z 19. 2. 2024

Mezi významnými technologickými společnostmi a zákonodárci často dochází k rozepřím, kdy platí, že o čím větší společnost se jedná, tím větší pozornost na sebe celá kauza strhne. V tomto duchu se tak nyní šíří světem i zpráva o pokutování Applu ze strany EU za údajné porušení nařízení týkajících se přístupu k hudebním streamovacím službám, jak uvádí Financial Times.

Neférová výhoda pro Apple Music a zbytečný výdaj pro uživatele

Evropská komise konkrétně nesouhlasí s přístupem Applu, který podle závěrů, k nimž došla, zamezuje hudební streamovací aplikaci dostupné v iPhonech a iPadech, aby uživatele informovala o tom, že mohou za předplatné zaplatit méně, pokud provedou platbu mimo App Store. Celá kauza odstartovala přitom již v roce 2019, kdy se Spotify, aktuálně největší hudební streamovací platforma světa, vůči tomuto chování ze strany Applu ohradila. Podle zdrojů Financial Times má Evropská komise brzy označit praktiky Applu za ilegální, neboť narušují konkurenceschopnost trhu. Zároveň má (dle stejného zdroje) zakázat přístup Applu, který uživatelům znemožňuje zaplatit předplatné mimo App Store za nižší cenu. To mimo jiné dává jejich vlastní streamovací platformě Apple Music neférovou výhodu. Kromě toho však podle Evropské komise musí uživatelé rovněž platit bezdůvodně více a jsou omezovány jejich možnosti výběru.

Zákaz informovat uživatele Spotify a podobných aplikací o jiné (levnější) alternativě předplatného je zakotven v instrukcích pro vývojáře dostupných na apple.com, kde se uvádí, že uživatele vývojáři nemohou upozornit ani skrze externí způsob komunikace, tedy například e-mailem. Aplikace typu Spotify mají možnost v aplikaci uvést odkaz na jejich stránky, kde lze účet spravovat, uživatele však nelze upozornit na nižší ceny předplatného, které jsou přímo na stránkách poskytovatele služby.

Apple nebyl doposud nikdy pokutován EU z titulu porušení antimonopolních pravidel, nicméně jej v roce 2020 pokutovala Francie. Finální výše pokuty tehdy činila 372 milonů eur (zhruba 9,5 miliard korun), což bylo přibližně třikrát méně než původně navrhovaná hodnota. Tentokrát má Apple čelit pokutě ve výši 500 milionů eur, tedy přibližně 12,7 miliard Kč.