EU chce, aby hudební streamovací platformy spravedlivěji platily umělcům

EU chce, aby hudební streamovací platformy spravedlivěji platily umělcům
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Podle EU nejsou příjmy streamovacích platforem rozdělovány spravedlivě
  • Vyzývá proto společnosti pro nasazení transparentních algoritmů a systémů pro doporučování obsahu
  • Poslanci Evropského parlamentu navrhují i zavedení kvót pro evropská hudební díla

Jak se lze dočíst přímo v tiskové zprávě Evropského parlamentu, jeho poslanci žádají, aby byli chráněni autoři a rozmanitost hudebních streamovacích platforem v EU. Evropský parlament tak ve středu vyzval k zavedení pravidel, která by podle jeho slov zajistila spravedlivost a udržitelnost odvětví streamování hudby a podpořila kulturní rozmanitost.


Kvóty pro evropská hudební díla

Usnesení bylo přijato 532 hlasy (61 bylo proti a 33 se zdrželo hlasování) a jeho prostřednictvím poslanci chtějí zajistit nápravu nerovnováhy v rozdělování příjmů na trhu streamování hudby. Podle jejich názoru totiž většina interpretů dostává příliš nízké odměny, což má napravit právě nový právní rámec EU.

Poslancům se konkrétně nelíbí tzv. systém payola, jenž nutí autory, aby výměnou za větší viditelnost přistoupili na nižší/žádné příjmy. Současně se EU chce zasadit o to, aby byla evropská hudební díla lépe propagovaná, včetně možnosti zavést opatření, jako jsou kvóty pro evropská hudební díla.

Hudba a umělá inteligence

Cílem právní úpravy EU má být i zajistit u jednotlivých platforem transparentnost z hlediska jejich algoritmů a systémů pro doporučování obsahu s cílem předcházet nekalým praktikám, jako je manipulace s údaji o streamování. Současně poslanci požadují jasné označení skladeb, za jejichž vznikem stojí umělá inteligence (AI), stejně jako tímto chtějí bojovat vůči šíření deepfakes na hudebních streamovacích platformách (využití identity, hlasu a podoby autorů bez jejich souhlasu).

Podpora hudební rozmanitosti

Poslancům se nelíbí ani to, že největší příjmy z trhu streamingu plynou logicky největším hudebním vydavatelstvím a nejpopulárnějším umělcům, na což doplácí méně populární žánry/jazyky. I to chce EU řešit pro podporu větší rozmanitosti evropského hudebního odvětví a menších hráčů. „Parlament vyjadřuje obavy evropských tvůrců, kteří jsou jádrem trhu se streamováním hudby. Kulturní rozmanitost a zajištění toho, aby autoři byli uznáváni a spravedlivě odměňováni, bylo vždy naší prioritou. Proto žádáme o pravidla, která zajistí, že algoritmy a doporučovací nástroje používané službami pro streamování hudby budou transparentní, že tyto služby budou transparentní také o využívání nástrojů umělé inteligence, a že bude kladen důraz na evropské autory,“ uvedl k problému poslanec Iban García del Blanco ze španělské socialistické dělnické strany. Sluší se dodat, že streamování aktuálně představuje asi 67 % celosvětových příjmů hudebního odvětví s ročním příjmem cca 515 miliard korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze