Placení iPhonem se v EU otevře i dalším službám

Placení iPhonem se v EU otevře i dalším službám
Fotografie: Clay Banks, unsplash.com
  • Apple měl technologii NFC uzavřenou pouze pro své platební služby
  • Ze strany EU mu tak hrozilo řízení a pokuta
  • Apple se dohodl na otevření platebních služeb pro třetí strany

Evropská komise v roce 2022 obvinila Apple z porušení právních předpisů o hospodářské soutěži s tím, že Apple brání konkurentům v přístupu k technologii NFC (Near Field Communication), aby zvýhodnila Apple Pay. V reakci na tato obvinění Apple zřejmě v lednu učinil vůči Evropské komisi několik závazků, které nyní zřejmě regulátory uspokojily.

Deník Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s touto záležitostí tvrdí, že společnost Apple souhlasila s tím, že vývojářům třetích stran poskytne otevřený přístup k NFC v iPhonu. Tento přístup prý nevyžaduje použití Apple Pay nebo Apple Wallet, což konkurentům umožňuje vytvářet vlastní bezkontaktní platební řešení. Londýnská platební aplikace Curve již projevila zájem o implementaci vlastního systému NFC do iPhonu, jakmile bude dohoda oficiální. Apple se údajně zavázal, že tuto otevřenost zachová po dobu deseti let.

Urovnání, které by mělo být dokončeno během několika příštích týdnů, by mělo společnosti Apple pomoci vyhnout se potenciální pokutě ze strany EU, která by mohla dosáhnout až 10 % celosvětových ročních příjmů společnosti. Vzhledem k uváděným tržbám společnosti Apple by pokuta mohla činit přibližně 40 miliard dolarů, tedy asi 930 miliard korun, což jsou pro srovnání příjmy českého státního rozpočtu za celý rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze