Android N Developer Preview v praxi: jak se s ním žije?

9

Beta Program pro nejnovější Android N Developer Preview je venku už nějaký ten pátek a my jsme si ho samozřejmě nenechali ujít. Pustili jsme se do jeho testování a společně se podíváme na rozdíly oproti minulé beta verzi i na to, jak dobře všechny přislíbené novinky fungují a zda se za dobu našeho používání vyskytly nějaké problémy a chyby.

Jako správný fanoušek zeleného robota jsem se již nemohl dočkat, až si nejnovější Android vyzkouším osobně a uvidím, jak vlastně všechny novinky od Googlu fungují v praxi. Hned, co se mi do rukou dostal čistě bílý Nexus 5X, jsem se okamžitě přihlásil do Beta Programu a začal stahovat nejnovější verzi Developer Preview.

TIP! Recenze Google Nexus 5X – Android jde s dobou

Android N

A hned jsem byl mile překvapen. Nový program, který zajišťuje OTA aktualizace, totiž funguje naprosto ukázkově. Vše je velmi rychlé a jednoduché. Už žádné hledání ROM, prostě jen na speciálních webových stránkách zvolíte, jaké máte zařízení, stisknete tlačítko a je to. Váš telefon začíná stahovat. Navíc díky OTA aktualizacím je jednoduché se případně i vrátit zpět na Android 6. Stačí jít na stejné stránky, odhlásit se a přijde vám do telefonu notifikace o „aktualizaci na Android 6.0“. Nikdy nebylo jednoduší si nejnovější Android vyzkoušet!

Instalace bety a vracení se zpět je otázkou pár kliknutí

Co jsem si zamiloval?

Nejdříve si probereme, co se mi na Androidu N opravdu líbilo. Nové notifikace a lišta s rychlými nastaveními jsou znatelně propracovanější a mnohem užitečnější než dříve. Na první pohled každého zaujme, jakým způsobem animace lištu rozpohybují a nutno říct, že co se animací celkově týče, je na tom Android N lépe než předešlé verze. Vše je hezčí, tak trochu přirozenější a plynulejší.

A i přes prvotní averzi vůči novému vzhledu notifikací musím říct, že po nějakém tom týdnu na Androidu N jsem si je zamiloval. Dávají více informací, ale zároveň působí uhlazenějším dojmem a rozhodně ne přecpaně, jak jsem se zprvu obával. Navíc konečně fungují rychlé odpovědi přímo z notifikací, což už nám Google slibuje od ukázky Androidu L. Že to ale trvalo.

Notifikace prošly výrazným redesignem

Do rychlého nastavení si nyní můžete dát ještě o něco více přepínačů a uspořádat si je, jak jen chcete. Přepínače také fungují trochu jinak než dříve, kdy vám ihned po kliknutí na Wi-Fi ikonku vyskočí seznam všech dostupných připojení, ke kterým se lze přihlásit. Už se nemusíte komplikovaně trefovat do lišty pod ikonkou, jako tomu bylo v Androidu 6.

Práce v rychlém nastavení je opět o něco jednoduší

Líbí se mi i lehká úprava nastavení, kde v každém řádku vidíte kromě názvu i nějakou vlastnost daného nastavení. Například pod nápisem Obrazovka je napsáno, na kolik procent máte nastaven jas a pod kolonkou Wi-Fi zase jméno sítě, ke které jste zrovna připojeni. Jsou to maličkosti, ale potěší. Nové „hamburger menu“ s přehledem všech nastavení mi přijde jako skvělý nápad a opravdu zpřehledňuje navigaci ve velkém množství různých voleb.

Drobné změny v nastavení jsou vítanou novinkou

A jako poslední musím zmínit nové multitaskingové funkce. Režim dvou oken funguje skvěle a i když se jedná o betu, je plynulejší a spolehlivější než u jiných výrobců, kteří jej mají už pár let. Právě díky tomu, že funguje opravdu bleskově a hlavně se všemi aplikacemi, jej používám mnohem častěji než u mého LG G4, kde byl spíše jen do počtu. Co ovšem oceňuji možná ještě více než tento režim, je prosté dvojité poklepaní na tlačítko multitaskingu, čímž se nyní přepínáte mezi dvěma naposledy otevřenými aplikacemi. Jednoduchá věc, ale mít možnost se takto rychle přepínat mezi používanými aplikacemi je opravdu užitečné.

Nový režim dvou oken patří jednoznačně mezi největší novinky

Mušky na kráse

A nyní je čas si trochu zakritizovat a možná vás i varovat předtím, s čím se můžete po instalaci bety setkat. Předně jsou to pády nebo nefunkčnost některých aplikací. S těmi prostě musíte počítat a rozhodně není výjimečné, že vám na obrazovku vyskočí Error a kus zdrojového kódu po otevření nějaké aplikace. To by však nebylo to nejhorší, neboť s podobnými nešvary se dá u bety počítat.

Android N
Na podobné zprávy si budete muset zvyknout

Moje největší výtka směřuje k samotném fungování systému, které se dle mého názoru zhoršilo od předešlé beta verze. Telefon už nepůsobí tak krásně plynule jako dříve a občas se dokonce i „zakucká“, pokud otevřu větší množství aplikací. Otázkou je, zda je to pouze systémem nebo spíše konkrétním zařízením, které mám k dispozici. Nicméně zamrzí, že novější verze není optimalizovaná lépe než ta předešlá, alespoň tedy v mém případě.

Co mě naprosto vytáčelo, byl Wi-Fi modul. Opět to může být pouze mým zařízením, ale když se vám každou minuty odpojuje připojení a je pak problém se i následně přihlásit zpět, máte zkrátka chuť vyzkoušet, co by se stálo, kdyby telefon narazil do zdi. Snažil jsem se hledat nějaké řešení a jak se zdá, nejsem jediný, koho tento problém sužuje. Proto varuji, že i takovéto chyby se mohou vyskytnout a třeba pro mě bylo kvůli tomu opravdu obtížné používat Nexus jako hlavní telefon.

Android N
Všimněte si otazníku u Wi-Fi ikony, po celou dobu testování byl mým nerozlučitelným „kamarádem“

Další věcí, kterou bych rozhodně nepostrádal, jsou Návrhy v natavení. Je hezké, že vám přijde návrh na změnu hesla, ale opakované připomínání, abych se přihlásil do Gmailu, případně abych si zkusil změnit svou tapetu, je opravdu zbytečné. Kdyby se v notifikacích raději objevovaly věci, u kterých běžní uživatelé často ani nevědí, že jdou nastavit, dávala by tato funkce daleko větší smysl. Třeba takový návrh, že si mohu zapnout upozorňovací LED diodu, která je nativně u nejnovějších Nexus zařízení vypnutá, by se hodil.

Android N
Návrhy jsou ukázkou nesprávně využitého nápadu

Změnu by si zasloužila i okna v multitaskingu, jsou totiž příliš velká, a dělají tak z přepínání mezi aplikacemi nepřehledné peklo a ani swipnutí pro zahození aplikací nefunguje zcela spolehlivě. A když už jsme u multitaskingu, kdo v Googlu vymyslel, že nové tlačítko „Vymazat vše“ bude nahoře? Rád vidím, že se oproti předešlé betě alespoň přesunulo z levé na pravou stranu obrazovky, ale pořád musíte prolistovat všemi aplikacemi, než se k němu dostanete. To by chtělo změnit.

Multitasking je bohužel ještě více nepřehledný než dříve

Rozhodně také nečekejte výrazný rozdíl ve výkonu. Nový kompilátor a podobné novinky, které mají zvyšovat výkon a rychlost, tu ještě nenajdete. A třeba taková podpora Vulkanu je sice skvělá, ale využít jí musí hlavně vývojáři. S tím Google nic nezmůže. Baterie na tom je víceméně totožně a žádné zlepší, ale ani zhoršení nenastalo. I když mi Doze, funkce která snižuje spotřebu baterie při neaktivitě telefonu, přijde mnohem méně agresivní, tedy když už vám začne pořádně fungovat, což také není jistotou.

Stáhnout, nebo počkat na finální verzi?

Dle mé zkušenosti musím říct, že se mi Android N opravdu líbí a je mnohem zajímavější aktualizací, než byla verze M. Novinek je tu opravdu dost a spousta z nich si klade za cíl vám hlavně zpříjemnit uživatelský zážitek z používání vašeho zařízení. A i přes mé problémy s Wi-Fi bych betu rozhodně doporučil, jen bych byl opatrný s instalací na váš hlavní telefon, nějaké problémy se přeci jen našly.

TIP! Jak se bude jmenovat Android N? Návrhy můžete posílat i vy!

Android N

Jak už jsem zmínil na začátku, instalace je díky novému Beta Programu opravdu snadná a pokud se vyskytnou problémy, můžete se během chvilky vrátit zpět na starý dobrý Android 6. Nepotřebujete počítač nebo nějaké kabely, všechno je realizováno hezky pomocí OTA aktualizací. Konečně tedy už nemusíte být zkušenějším uživatelem Androidu, abyste si mohli sami vyzkoušet, co pro nás Google chystá nového. Do této bety se může zapojit bez problémů skutečně každý, kdo vlastní některé z podporovaných zařízeních, tedy Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 9, Pixel C a Sony Xperia Z3.

Pokud se chcete na něco ohledně Androidu N zeptat, napište do diskuze a rád se vám pokusím odpověď na vaše dotazy. Případně nám napište, jakou máte s „N“ zkušenost vy.

Diskuze ke článku
Roman
Beta verzi Android N mám už nějaký čas na Nexusu 9 a problémy s odpojováním Wi-fi jsem doposud nezaznamenal.
Jan Kříž
Jan Kříž
Verzi N používám taky a žádné problémy s Wi-Fi nemám, ať už doma nebo veřejné. Baterie mi přijde naopak lepší, na Androidu 6 se mi stávalo, že po odpojení nabíječky během pár minut klesla baterie o 2% procenta, není to moc, ale vadilo mi to, na "enku" mi procenta ubíhají o poznání méně a to mam telefon pořád v ruce. Co se týče oněch errorů mam také, ale nic hrozného to není
jklejna58
Proč tam výrobce nedá rovnou Windows 10 mobile, šlo by to rychleji, tohleto je pomalá smrt.
Radek Nemecek
Radek Nemecek
Vše šlape jak má. Žádné problémy s wifi. Baterie bych řekl lepší. Velice rychlé, svižné. Error snad jeden po měsíčním používání. Jen u multitaskingu - mnou používané aplikace to podporuje až tak každá 3ti...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze