Znáte T-Mobile Sponzor? Dotujte své blízké (návod)

5

Služba Sponzor od T-Mobile není žádnou „žhavou“ novinkou, ba právě naopak, bez problémů funguje již od roku 2008. Tato služba umožňuje vašim blízkým dovolat se na vaše číslo, i když zrovna nemají dostatek kreditu. Časem tato služba tak trochu upadla v zapomnění, s příchodem neomezených balíčků však dostala nový rozměr.

Nepřehlédněte:

T-Mobile - budova
T-Mobile

Jak již tedy víme, služba T-Mobile Sponzor rozhodně není žádnou novinkou a zcela bez problémů funguje již více než 6 roků. Její hlavní smysl spočívá v tom, že ze svého čísla můžete sponzorovat (platit za) volání vašich blízkých – na vaše telefonní číslo. Typicky se takové používání předpokládalo u vztahu rodiče – potomci atd. Hned na úvod si zmíníme hlavní znaky této služby, které si pak následně vysvětlíme, samozřejmě včetně postupu aktivace této služby.

Hlavní znaky služby T-Mobile Sponzor

  • služba Sponzor je zdarma (aktivace, deaktivace, bez měsíčního poplatku)
  • sponzorovat hovory můžete s paušálem i s Twist kartou
  • sponzorovat můžete pouze číslo v síti T-Mobile (virtuální operátory v síti T-Mobile sponzorovat nelze), které využívá předplacenou kartu Twist
  • celkem můžete sponzorovat až 5 Twist karet
  • celkem se můžete nechat sponzorovat pěti uživateli
  • o aktivaci jsou obě strany informovány SMS zprávou
  • sponzorovat můžete při nízkém kreditu volajícího (pod 10 Kč) anebo při všech hovorech
  • za hovory platí Sponzor takovou částku, jakou by platil v případě volání do sítě T-Mobile (odvíjí se tedy od nastaveného tarifu Sponzora)
  • služba Sponzor se vztahu pouze na volání, SMS ani MMS zprávy se na vrub Sponzora neúčtují (ani tuto možnost nemůžete dodatečně nastavit/aktivovat)

T-Mobile Sponzor

Zprvu, služba Sponzor je sama o sobě opravdu naprosto zdarma, neplatíte za aktivaci (přidání sponzorovaného číslo), neplatíte ani za deaktivaci a dokonce ani měsíční poplatek za využívání služby. Jediný, kdo platí (ale nemusí, o tom až později) je tedy Sponzor, uživatel, který sponzoruje vybranou Twist kartu v síti T-Mobile. Virtuální operátory v síti T-Mobile a (logicky) ani uživatele s tarifem sponzorovat nemůžete.

S tarifními zvýhodněními S námi dostává služba Sponzor nový rozměr

A teď k praxi. Sponzorovat (tedy platit za volání) můžete až 5 uživatelů, více bohužel T-Mobile neumožňuje. Stejně tak uživatel, který se nechá sponzorovat, se může nechat sponzorovat dohromady 5 uživateli, ani v tomto ohledu žádná výjimka neexistuje. V případě, že se chcete nechat sponzorovat jiným uživatelem, je nutné, aby některý z dosavadních sponzorů tuto službu ve svém účtu manuálně zrušil.

3. Službu Sponzor je oprávněn aktivovat tarifní Účastník nebo Twist Účastník. Služba Sponzor je poskytována pouze v rámci sítě T-Mobile a pro Účastnická telefonní čísla sítě T-Mobile. Maximální počet současně sponzorovaných telefonních čísel je 5, stejně tak sponzorovaný Účastník má možnost být sponzorován pouze z maximálního počtu 5 SIM karet, resp. telefonních čísel.

Zdroj: Obchodní podmínky služby Sponzor (plné znění)

Jako sponzor se můžete rozhodnout, jestli budete sponzorovat všechny hovory daného uživatele na vaše telefonní číslo, nebo jen v případě, pokud jeho kredit klesne pod hranici 10 Kč. V takovém případě by se služba automaticky aktivovala až po klesnutí kreditu pod tuto hranici, do té doby by si sponzorovaný platil hovor na vaše telefonní číslo klasicky, tedy „za své“. U každého z maximálně 5 sponzorovaných čísel může být tato situace jiná, tedy v konkrétním příkladu můžete například za své děti platit všechny hovory na vaše číslo, zatímco u kolegy z práce můžete platit za hovory pouze v případě, pokud jeho kredit klesne pod již zmíněných 10 Kč.

A teď k tomu nejdůležitějšímu a zároveň také nejzajímavějšímu. Vy, jakožto Sponzor platíte za hovory takovou částku, jako kdybyste vy sami volali do sítě T-Mobile. Platba jde tedy na váš vrub podle toho, jaký máte nastavený tarif (v případě Twist karty balíček). Pokud tedy máte některý z tarifů „S námi“ (S námi v síti, S námi v síti+, S námi síť nesíť, S námi bez hranic, S námi bez hranic+), na které stejně v dohledné době bude operátor všechny nuceně převádět, neplatí nikdo za takto zprostředkovaný hovor ANI KORUNU, protože ve všech těchto balíčcích je volání do sítě T-Mobile v ceně balíčku.

12. Hovory ze SIM karet, resp. telefonních čísel, které si volaný zvolí v rámci služby Sponzor jako sponzorovaná čísla, budou směrem k volanému zpoplatněny dle tarifu volaného, přičemž budou zohledněny i volné minuty, balíčky, slevy, které přísluší tarifu volaného. Souhrnná cena za všechny hovory uskutečněné v rámci služby Sponzor bude uvedena ve Vyúčtování služeb volaného. Úhrada za hovory uskutečněné v rámci služby Sponzor je zohledněna ve prospěch volaného v rámci věrnostního programu T-Mobile bonus.

Zdroj: Obchodní podmínky služby Sponzor (plné znění)

Právě s příchodem neomezených balíčků dostala služba T-Mobile Sponzor nový rozměr, za hovory zkrátka neplatí nikdo ze zúčastněných (samozřejmě se platí daný neomezený balíček). Když k tomu připočteme fakt, že samotná služba je naprosto zdarma, byla by škoda ji nevyužít. Například uživatelé, kteří volají víceméně jenom na pár telefonních čísel (prarodiče, malé děti) si tedy nemusejí pořizovat vlastní tarif, dokonce nemusí mít ani korunu kreditu, přesto se dovolají až na 5 čísel v síti T-Mobile.

Na závěr však musíme zmínit, že služba Sponzor se opravdu vztahuje pouze na volání, SMS ani MMS tímto stylem nefungují a za tyto služby si tedy sponzorovaný uživatel musí zaplatit ze svého kreditu. I tak jde ale o velmi zajímavou nabídku, která jistě najde využití. Toť teorie, v následující „praktické“ části článku si krok po kroku ukážeme, jak si službu T-Mobile Sponzor aktivovat.

Aktivace služby Sponzor

Službu T-Mobile sponzor aktivujete snadno ve své internetové samoobsluze, i když vzhledem ke stáří služby je nabídka tak trochu „skryta“. Po přihlášení (jednorázovým vstupem pomocí autorizační SMS zprávy nebo pomocí přihlašovacích údajů k samoobsluze) však stačí najet do záložky Můj T-Mobile, kde pod záložkou „Tarify a zvýhodnění“ službu Sponzor naleznete.

Aktivace služby T-Mobile Sponzor

Ještě před přidáním prvního sponzorovaného čísla je služba neaktivní, aktivuje se právě až přidáním prvního účastníka. Ještě před samotnou aktivací si však můžete přečíst podmínky této služby. Následně již stačí zadat telefonní číslo v devítimístném tvaru a vybrat, jestli budete platit za všechny hovory, nebo pouze v případě, kdy kredit volajícího klesne pod hranici 10 Kč (viz vysvětlení v první části článku).

Aktivace služby T-Mobile Sponzor

Toto nastavení však není trvalé a změnit ho můžete i po přidání čísla, pokud se tedy v budoucnu rozhodnete sponzorovat číslo vždy/pouze za předpokladu nízkého kreditu, není problém tuto možnost změnit. V případě, že se pokusíte přidat telefonní číslo v síti T-Mobile, které má nastaveno tarifní zvýhodnění, operátor vás o tomto faktu informuje a číslo přidat nedovolí. Stejná situace nastane v případě, že telefonní číslo již není registrováno pod operátorem T-Mobile (například účastník změnil operátora nebo je telefonní číslo již neaktivní).

Aktivace služby T-Mobile Sponzor

Po konečné autorizaci přijde na vaše telefonní číslo informační SMS zpráva, stejně tak dorazí informační SMS i na sponzorované číslo. Doručením informační SMS je služba Sponzor aktivována a připravena k použití. Žádné další nastavení již není nutné.

Sponzorované číslo musí být předplacená Twist karta

Aktivace a deaktivace pomocí příkazové SMS zprávy

Pokud se nechcete zdržovat návštěvou internetové samoobsluhy, můžete aktivaci uskutečnit pomocí příkazové SMS zprávy, která službu Sponzor aktivuje také. Celý postup si vysvětlíme v následujícím výčtu, doplníme, že symbol „_“ značí mezeru a „xyzxyzxyz“ číslo, které chcete pro službu Sponzor aktivovat. Vytvořenou SMS zprávu stačí zaslat na telefonní číslo 4603.

  • SPONZOR_A_xyzxyzxyz – v takovém případě platíte za hovor volaného vždy
  • SPONZOR_A_xyzxyzxyz_KREDIT – v takovém případě platíte za hovor volaného tehdy, pokud kredit klesne pod hranici 10 Kč.
  • SPONZOR_D_xyzxyzxyz – deaktivace služby Sponzor pro vybrané telefonní číslo
  • SPONZOR_S – zjištění stavu služby Sponzor

Poslední možností, jak službu Sponzor aktivovat je zavoláním na zákaznickou linku (4603 ze sítě T-Mobile).

Zhodnocení a závěr

Bezpochyby dostala služba Sponzor od T-Mobile nový rozměr s příchodem neomezených balíčků. I do té doby měla služba samozřejmě svoji podstatu, nově je však její využití mnohem širší a příjemnější. My službu hodnotíme velice kladně, a to právě z toho důvodu, že může šetřit náklady vašim nejbližším bez nutnosti aktivace jakéhokoliv tarifního zvýhodnění. A co vy, využíváte službu Sponzor od T-Mobile, a nebo jste o její existenci neměli ani tušení?

Obchodní podmínky služby Sponzor

Diskuze ke článku
Jerremi
Být tahle služba u virtuálů vedlo by to k velkému odlivu zákazníků, ale operátor by již nevydělával. Tahle služba je již mrtvá. Třeba Vodafone měl Ozvi se SMS a ty už taky nejsou oblíbené.
TM
Terif Sponzor je od října 2016 ZRUŠEN !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze