Vyzkoušeli jsme neomezený balíček StreamOn od T-Mobilu

15
Vyzkoušeli jsme neomezený balíček StreamOn od T-Mobilu
  • T-Mobile na popud Vodafonu spustil neomezený balíček StreamOn
  • Ten nabídne neomezené konzumování obsahu u vybraných aplikací
  • Balíček v hodnotě 199 Kč na měsíc jsme otestovali a zajímalo nás především, zda aplikace do balíčku zařazené nespotřebovávají data ze standardního limitu
  • Vyplatí se, nebo jde o službu pouze pro vybraný segment trhu?

Jak by se vám líbilo zaplatit určitou částku za měsíc a surfovat neomezeně? Věříme, že pro většinu by šlo o splněné přání, avšak aktuální FUP limity jsou bohužel i v případě dražších tarifů poměrně žalostné. Za více dat je nutné připlatit si, a to leckdy i více, než je hodnota samotného tarifu. I tak se málokdy dostanete nad 10 GB, což je pro náročného takový standard (nebo se snad pleteme?).

Pokud vám však data nestačí, protože často prohlížíte videa, posloucháte rádio a případně sledujete televizi, navíc patříte mezi zákazníky T-Mobilu, nabízí se řešení. To nese označení StreamOn a jde o přímou reakci na balíčky Vodafone Pass, které náš nejmladší operátor představil v průběhu října. Odpověď T-Mobilu na sebe nenechala dlouho čekat, StreamOn jako služba už totiž delší dobu fungovala za našimi hranicemi. Stačilo tak službu adaptovat pro náš trh a představit ji veřejnosti.

StreamOn

V dnešním článku se nebudeme zaobírat tím, jaký je rozdíl mezi službami Vodafone Pass a T-Mobile StreamOn, to vám již poodhalil náš dřívější článek. Dnes se speciálně zaměříme na službu StreamOn, která slibuje neomezenou konzumaci dat z některých přidružených aplikací bez toho, aniž by vám jakkoli čerpala základní FUP limit. To vše za 199 Kč měsíčně jak pro twistové, tak také tarifní zákazníky, vždy s platností na měsíc. Doplňme že cena 199 Kč je dočasná, po konci ledna 2018 ji T-Mobile zvedne na 249 Kč.

Bez dat to nepůjde

Základní předpoklad pro aktivaci služby StreamOn je takový, že máte jakýkoliv datový balíček (v rámci tarifu, v rámci balíčku kombinující více služeb, případně samotný datový balíček na měsíc v případě Twist zákazníků). Bez primárního balíčku (s libovolným, klidně i základním FUP limitem) se vám služba StreamOn aktivovat nepodaří. Důležité rovněž je, že balíček musí být na měsíc, nestačí tedy denní balíček jako například u Twist zákazníků).

A dál?

Aby pravidel nebylo málo, s aktivovaným balíčkem nesmíte být na nule, respektive nesmí být vyčerpaný. Pokud si data na primárním balíčku vyčerpáte a provoz skrze mobilní data se vám deaktivuje, deaktivuje se i služba StreamOn, a to do té doby, dokud si objem dat nenavýšíte. Pokud se na váš konkrétní tarif vztahuje surfování zpomalenou rychlostí, zpomalená rychlost se dotkne i balíčku StreamOn. Konkrétnější jsou v tomto případě nejčastější otázky a odpovědi na stránkách operátora:

Balíček StreamOn data sice nečerpá, ale ke svému fungování je potřebuje. V případě, že vyčerpáte svůj základní datový limit nebo datový balíček (u Twistů), datové služby nelze využívat, a to ani prostřednictvím balíčku StreamOn. V případě, že je po vyčerpání základního datového limitu rychlost omezena, toto omezení se uplatní i na balíček StreamOn. Pro plné využívaní datových služeb, včetně balíčku StreamOn, je potřeba si v takovém případě jednorázově navýšit datový limit nebo zakoupit nový kompatibilní balíček v případě Twist zákazníků.

Potěší, že balíček StreamOn lze využívat i v roamingu, konkrétně v zóně 1. Více se o zrušení roamingových příplatků dozvíte v našem přehledném rozcestníku.

Jaké aplikace StreamOn podporuje?

Asi vás napadlo, jaké aplikace můžete s balíčkem StreamOn vlastně využít. T-Mobile kombinuje jak video, tak hudební balíčky, aktuálně čítá nabídka 16 aplikací, z toho je 9 balíčků pro video a 7 pro konzumaci hudby (rádia a aplikace pro stream hudby). Zamrzí že v nabídce aktuálně nenalezneme tolik oblíbenou aplikaci Spotify, T-Mobile však nevylučuje, že se v budoucnu i tato aplikace objeví.

V případě aplikací je nutné myslet na to, že jde o oficiální aplikace pro platformy Android a iOS, nikoli o webové prostředí v internetovém prohlížeči. Stejně tak se data budou čerpat v případě, že telefon použijete jako hotspot pro váš notebook/PC a budete surfovat skrze prohlížeč. T-Mobile v takovém případě nedokáže detekovat, o jaký jde přenos, a data bude účtovat. Je sice pravda, že může nastat situace, kdy se data odečítat nebudou i v případě sdílení připojení, nám se toho při testu však dosáhnout nepovedlo.

Podporované aplikace Typ streamu
HBO GO video
YouTube hudba/video
Apple Music hudba
Deezer hudba
T-Mobile Mobilní TV video
Stream.cz video
Seznam Zprávy video
Pohádky (od Seznam.cz) video
Youradio hudba
DVTV (Aktuálně.cz) video
Evropa 2 hudba
Frekvence 1 hudba
Tidal hudba
Horizon Go video
Digi2Go video
Pigy (dětské rádio) hudba

Testování

Balíček jsme testovali na aplikacích YouTube, Evropa 2, Apple Music a DVTV. Kromě balíčku StreamOn jsme si pořídili také základní měsíční balíček s limitem 100 MB (reálně jsme měli k dispozici startovních 93 MB), na kterém jsme následně sledovali úbytek dat. Synchronizace na pozadí byla deaktivována, k internetu měla vždy přístup pouze aplikace, kterou jsme v danou chvíli testovali. Ve všech případech jsme použili oficiální aplikace z Obchodu Play/App Storu.

Začali jsme dvouhodinovým streamem videa skrze YouTube, bez přerušení a ve Full HD kvalitě. Z datového limitu neubyl ani jeden MB, statistiky však prozradily, že během dvouhodinového streamu bylo staženo 2,4 GB dat.

StreamOn

Abychom reflektovali běžnější používání, po dobu dvou hodin jsme streamovali z aplikace YouTube zhruba 5–10minutová videa, přičemž jsme u čtyřech případů narazili na reklamní blok, který jsme manuálně po 5 sekundách přeskočili. Během dvouhodinového streamu takto krátkých videí ubyly z našeho primárního balíčku 2 MB, celkem se však přeneslo 600 MB.

Následoval stream hudby skrze aplikaci Evropa 2. Ten probíhal přes celou noc, konkrétně od 23:00 hod. do 9:00 hod. následujícího dne. Za tuto dobu nám z balíčku ubyl 1 MB, celkem se však přeneslo 750 MB dat.

Pokračovali jsme dalším testem, konkrétně hodinovým zátěžovým testem na YouTube. Bez přestání jsme překlikávali mezi videoklipy a když jsme narazili na reklamní blok, nechali jsme reklamu doběhnout až do konce. Reklamní bloky trvaly mezi 10 a 25 sekundami, vždy záleželo na daném inzerentovi. Během hodiny jsme zvládli shlédnout 35 reklamních bloků, přičemž z datového limitu zmizely 4 MB, celkem se však přeneslo více než 900 MB. Z aplikací pro stream videa jsme ještě využili aplikaci DVTV. Hodinový stream reportáží a rozhovorů ubral 2 MB a celkem se přeneslo 850 MB.

Poslední částí našeho testu byl stream hudebních skladeb skrze Apple Music. Během hodinového testu neubyl ani jeden MB, přičemž přeneseno bylo zhruba 220 MB.

Suma sumárum jsme tedy přenesli zhruba 5,7 GB dat, přičemž úbytek z běžného balíčku činil 9 MB.

Zhodnocení

Po spuštění služby StreamOn začaly internetem kolovat informace, že balíček je technicky špatně nastaven, a přesto, že mají být data ze zmíněných aplikací neomezená, základnímu balíčku se odečítají desítky a stovky MB za reklamní bloky a další obsah, který nespadá do samotného streamu. Dle všeho na tom T-Mobile značně zapracoval, protože i přes naše zátěžové formy testování (respektive cílené vyhledávání podobného obsahu) nám z balíčku ubylo vždy maximálně několik MB, což, jak se zdá, ohlídat nejde.

Vyvstává tedy otázka, zda se pořízení balíčku, který aktuálně vyjde na 199 Kč a od začátku února o 50 Kč více, vyplatí. Pokud patříte mezi časté konzumenty obsahu z podporovaných aplikací, balíček se určitě vyplatí. V nabídce jsou například některé mobilní televize, které jsou pro mnohé poměrně důležité. V takovém případě se o úbytek dat z výchozího limitu obávat nemusíte, větší riziko hrozí právě u aplikace YouTube, konkrétně u reklamních bloků a dalšího obsahu, který nelze jednoznačně detekovat. Aktuálně v balíčku citelně chybí aplikace Spotify.

Zákazníci by si b každém případě zasloužili o trochu jednodušší podmínky, konkrétně nutnost vlastnit primární datový balíček je velmi omezující a veškeré ztráty (například na YouTube) by měly jít spíše za operátorem než koncovým zákazníkem. Problematická je také nemožnost čerpat StreamOn balíček po vyčerpání vašeho běžného datového limitu a samozřejmě zde stále zůstává otázka, zda podobná balíčková řešení s několika vybranými službami neporušují síťovou neutralitu. Technicky se ale čerpání podařilo z velké části zvládnout a lze říci, že StreamOn balíček funguje spolehlivě.

Zdroj: t-mobile.cz

Diskuze ke článku
Szantus
Bez Spotify pro mě nepoužitelné...
Anonym
Je to zvěrstvo a prasárna největšího kalibru. Nemá to vůbec nic společného se zachováním síťové neutrality a pevně věřím že to ty vychcankové projedou u Evropského soudu. Jen další trik jak vytahat peníze ze zákazníků. Jen tak mimochodem jsem to zkusil taky na 1 den. A absolutně nefunkční. Žralo to kompletně všechny data s mého FUP a to jak v ČR tak v roamingu.
Karel Rziepel
Karel Rziepel
Naposledy upraveno: 15. 12. 2017 15:45
Italský operátor TIM Digi mobil (COMBO 5000), nabízí 16 GIGA , 2.000 volných minut do několika států světa a 3.000 volných minut z Digi na Digi, Španělska a Rumunska .Abych data v průběhu měsíce vyčerpal, jsem doslova nucen sledovat hodinové filmy na You Tube .Služba přijde zákazníka na 20 € (520 Kč).Z tohoto důvodu mě samozřejmě napadla následující otázka : má se Český mobilní operátor také čím pochlubit, čímž by oslnil své zákazníky, nebo hledí pouze na uspokojování své nenažranosti přerostlé v pažravost ?!
Jirka
Bože to je píč#vina jak z lidí vytahat další prachy. Balíček se nenavazuje na Váš aktuální soukromý FUP ale ten nesmíte vyčerpat (nemožné s tím hov#em co dostavame). Platím za paušál skoro litr, a ještě abych platil 250kc za to, že budu pořád stále na mrtvém bodě? No tak to jo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze