Rychlosti z budoucnosti: vyzkoušeli jsme LTE-A od T-Mobile

15

Všichni čeští operátoři spustili prakticky souběžně technologii LTE Advanced (LTE-A) v testovacím provozu a my jsme měli možnost vyzkoušet rychlost připojení v Mladé Boleslavi, kde své nejpokročilejší vysílače spustil T-Mobile. Rovnou můžeme prozradit, že výsledky vypadají doopravdy velmi slibně.

Jako první z operátorů oznámil spuštění pokročilé technologie LTE Advanced T-Mobile. Rovněž v pilotním testovacím provozu, který je však z českých operátorů nejrozsáhlejší. V Mladé Boleslavi, kde operátor již tradičně testuje své nejnovější technologie, má tři stanoviště s celkem devíti vysílači podporujícími LTE-A.

Teoreticky až 300 Mb/s

Technologie LTE-A umožňuje teoretickou přenosovou rychlost 300/50 Mbit/s při spojení dvou pásem o šířce 20 MHz a s LTE zařízením kategorie 6. V případě sítě operátora v Mladé Boleslavi proběhlo spojení pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce 20 MHz), teoretická maximální rychlost tedy odpovídá 225/50 Mbit/s. Technologicky tedy používá T-Mobile shodnou konfiguraci, jako Vodafone v Karlových Varech, kde jsme LTE-A vyzkoušeli před týdnem. A stejně jako Vodafone, i T-Mobile má ambici své LTE-A postupně zrychlit až na zmiňovaných 300 Mb/s.

Pokrytí Mladé Boleslavi LTE-A vysílači (znázorněny fialově) a vyznačení testovacího místa červeně

Test probíhal obdobně, jako v případě Vodafone. Tedy trochu partyzánsky. Pro LTE-A totiž zatím v podstatě nejsou komerčně dostupná žádná zařízení a test probíhal s velkým domácím Wi-Fi modemem Huawei, který byl připojen do 220V zásuvky automobilu skrze invertor. Do našeho testovacího notebooku pak byla data vedena ethernet kabelem, který poskytoval nejvyšší rychlost a stabilitu připojení. Tedy opravdu nic pro běžné mobilní používání.

Jeden z LTE-A vysílačů, u kterého jsme rychlost testovali, je umístěn na střeše panelového domu v centru Mladé Boleslavi

T-Mobile však plánuje zařazení komerčně dostupných LTE-A zařízení do své nabídky na podzim, volba pravděpodobně padne na Samsung Galaxy S5 LTE-A nebo další podobné top-modely, které tuto novou technologii ve speciálních edicích podporují.

Nejrychlejší data

Pro test jsme vytvořili srovnatelné podmínky s testem Vodafonu. T-Mobile má své vysílače rovněž umístěné na střeše panelového domu, který jsme měli na dohled, a měřili jsme z automobilu vzdáleného asi 500 metrů. Byly to tedy ideální podmínky pro dosažení maximální rychlosti. Už dříve jsme však testovali LTE T-Mobile v běžných podmínkách, včetně pohybu na okraji buňky.

V měřícím voze nechyběl ani specializovaný hardware a software na mnohem podrobnější monitoring parametrů vysílačů

A jakých rychlostí jsme dosáhli? T-Mobile má své LTE-A mírně rychlejší, než Vodafone v Karlových Varech. Na downloadu jsme se průměrně dlouhodobě pohybovali kolem 185 Mb/s, někdy i nad 190 Mb/s a místy rychlost v nárazech dokonce přesahovala i 200 Mb/s. Výrazně rychlejší než v případě LTE-A Vodafone byl upload, kde jsme dosahovali rychlostí kolem 48 Mb/s, což je na mobilní připojení špičková hodnota. Jediná disciplína, ve které Vodafone růžového operátora poráží je ping, který se v Karlových Varech pohybuje kolem 15 ms a u T-Mobile stabilně na 18 ms. Rozdíly jsou to ale mizivé a v praxi nepostřehnutelné.

LTE-A T-Mobile LTE-A T-Mobile LTE-A T-Mobile LTE-A T-Mobile

T-Mobile tedy nyní kraluje rychlostem mobilního připojení v České republice a bude zajímavé sledovat, zda se díky spojování širších pásem rychlost dále zvýší. Dané rychlosti jsou samozřejmě pro jednotlivce v podstatě nevyužitelné, do budoucnosti je ale důležité vidět, že se rychlost a kapacita připojení zvyšuje a bude tak moci obsloužit datově neustále náročnější uživatele. Velkým úkolem pro operátory bude ale také posílit síťovou infrastrukturu, která stojí v pozadí. Ta je totiž mnohdy limitujícím faktorem a zároveň je finančně i technologicky náročné ji v některých oblastech posilovat. Pokud se operátorům podaří plošně vyřešit i tento problém, bude mít LTE-A v budoucnu velký smysl.

Diskuze ke článku
Jouda
Super, 200MB FUP tak půjde spotřebovat za 8 sekund a 10GB za 7 minut. Hodně užitečná rychlost.
cojecoje
Budoucnost má jen to, aby se člověk dokázal dovolat úplně všude!!! A internet nějakých 300 Mb/s apod. ať si strčí za klobouk.
jirka
až budeme mít pokrytí 3G jako v Německu a v jiných normálních zemích tak se začnu starat o to jestli stáhnu 9 řad Dextera ve 4K do mobilu za 2 dny nebo za 2 hodiny

achjo česko česko co je malé to je blbé
fero
Já mám v UK neomezený FUP heč :D :P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze