Země svobody zvažuje zákaz end-to-end šifrování aneb za vším hledej Trumpa

9
Země svobody zvažuje zákaz end-to-end šifrování aneb za vším hledej Trumpa
  • Zástupci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) tvrdí, že chytání teroristů a zločinců by mělo být top prioritou
  • Americké ministerstvo obchodu je z ekonomických, bezpečnostních i diplomatických důvodů jednoznačně proti
  • S vlastní alternativou k zákazu end-to-end šifrování přišla i Velká Británie

S přihlédnutím k četným bezpečnostním skandálům velkých společností, jako je Facebook nebo Google, dávají uživatelé přednost posílání zpráv s takzvaným end-to-end šifrováním, díky čemuž takováto komunikace zůstává „čitelnou“ pouze pro odesílatele a příjemce. To se evidentně nelíbí americké vládě prezidenta Donalda Trumpa, jejíž zástupci se ve středu sešli, aby prodiskutovali možnost vytvoření legislativy, která by tento způsob šifrování zakázala.

Na setkání, jehož se z pochopitelných důvodů účastnila rovněž Národní bezpečnostní agentura USA, se dle informací politico.com údajně probíraly dvě možnosti. První z nich je požádat Kongres o zákaz provozu end-to-end šifrování vytvořením příslušného zákonu, druhá pak Kongres požádat pouze o vydání oficiálního postoje k této problematice s tím, že se o řešení bude nadále diskutovat.

Zástupci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v této věci zastávají názor, že chytání teroristů a zločinců by mělo být top prioritou. Bez koncového šifrování by totiž měli snadnější přístup k datům potenciálně podezřelých osob. Americké ministerstvo obchodu však oponuje a tvrdí, že zákaz end-to-end šifrování by představoval ekonomické, bezpečnostní i diplomatické riziko.

S podobným nápadem nedávno přišel i úřad Britain’s Government Communications Headquarters (britská obdoba americké NSA), který vymyslel vlastní alternativu k zákazu end-to-end šifrování. Ta spočívala v požadavku na Apple a další provozovatele šifrovaných chatovacích služeb, aby v tajnosti přidali do všech chatových komunikací zástupce úřadu jako neviditelnou třetí osobu, která bude mít možnost veškerou komunikaci sledovat. Apple byl jednou ze společností, která takovýto návrh, označovaný také jako „Ghost Proposal“, jednoznačně odsoudila.

Diskuze ke článku
Mio
Zas tí zlí teroristi z chatrče :D A to som si myslel, že éra týchto bájnych bytostí je už dávno za nami...
Martin
Už jenom to, že mi redaktor v nadpisu tyká, mi případě krajně nevhodné.
Lukáš
Takže chtěj zase všechny šmírovat... ale je nikdo šmírovat nesmí, protože oni jsou největší správňáci. Už je mi ta jejich politika dost odporná.
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Noc nového. Vzpomeňte obětí Crypto Wars...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze