Huawei má vážné problémy s výrobou procesorů Kirin. Na vině je USA

1
Huawei má vážné problémy s výrobou procesorů Kirin. Na vině je USA
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Huawei nemůže kvůli americkým sankcím nadále vyrábět procesory Kirin
  • Naposledy se s nimi tak možná setkáme u řady Mate 40

Zásoby, respektive výrobní kapacity, procesorů Kirin, které Huawei nemůže produkovat kvůli sankcím ze strany USA, nebezpečně klesají. Podle The Associated Press a také samotného Richarda Yu (šéfa mobilní divize Huawei) nebude možné od poloviny příštího měsíce tyto procesory vyrábět.

Richard Yu uvedl, že výrobci čipsetů přijali objednávky podané do 15. května, čímž si Huawei zajistil produkci do 15. září. Dále informoval o tom, že letos by mohla dorazit poslední generace high-end čipsetů Kirin tak, jak je známe. Naposledy bychom je tak mohli spatřit u řady Huawei Mate 40.

Zákazy a všemožné „házení klacků pod nohy“ ze strany americké vlády je založeno na nařčení z minulého roku. Podle USA totiž Huawei spolupracuje s čínskou vládou, které dodává informace, a představuje tak bezpečnostní riziko. Huawei tato nařčení razantně odmítl a požádal USA o důkazy, které však doposud nebyly předloženy. Po několika odkladech nabytí účinnosti amerických sankcí se v květnu letošního roku Donald Trump rozhodl udělit další odklad, a to do května 2021. Zároveň však bylo Huawei znemožněno nadále spolupracovat s výrobcem TSMC, který pro něj procesory produkoval. Podle The Wall Street Journal americký výrobce Qualcomm již požádal vládu USA o přehodnocení postoje o zrušení některých zákazů.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Dlouhou dobu vedení firmy Huawei spoléhalo na obchodní zákony, obchodní zvyklosti a vzájemně výhodnou kooperaci se západními firmami. Přestože byla firma Huawei odbornou veřejností varována, že neví s kým má tu čest, stále zůstávala v zažitých kolejích. V poslední době spadly vedení firmy " růžové brýle " a čelí skutečné realitě. Na vlastním hřišti a v Asii má stále dobrou pozici, ale i to se může rychle změnit. Bohužel podpora od ostatních čínských firem je pouze kosmetická a vypadá to, že čínská vláda také nic razantního nekoná, možná ani nemůže. A varování: takto může časem dopadnout jakákoliv firma, která se znelíbí světovému vůdci, toto není konkurenční boj ale obchodní válka, vedená zločinými úmysly, bez práva, bez soudu, s ničím nepodloženými sankcemi. Proti tomu je povinností protestovat, věřím, že rozumní občané protestovat budou!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze