Americký soud zablokoval zákaz pro aplikaci TikTok. Je nutné jej obhájit

5× aktualizováno
Americký soud zablokoval zákaz pro aplikaci TikTok. Je nutné jej obhájit
Fotografie: TikTok
  • O TikTok usiloval i Microsoft
  • Nakonec se do celé akce vložila společnost Oracle
  • Americké ministerstvo požaduje blokaci aplikací od Applu a Googlu

Aktualizováno 25. 9. 2020

Vývoj kauzy kolem TikToku a USA nadále pokračuje. Ministerstvo obchodu USA vydalo příkaz, aby společnosti Apple a Google aplikaci odstranily ze svých obchodů, avšak ani to se zřejmě nestane. Celé rozhodnutí dle informací reuters.com zablokoval soudce Carl Nichols, který požaduje, aby vláda USA, potažmo zmíněné ministerstvo svůj krok dostatečně obhájilo.

Aktualizováno 21. 9. 2020

Podle zdrojů zpravodajské agentury CNN schválil americký prezident Donald Trump částečný odkup platformy TikTok americkými společnostmi Oracle a Walmart. Prvně zmíněná získá v nově vzniklé TikTok Global 12,5% podíl, Walmart pak 7,5%. Čínské mateřské společnosti ByteDance tak zůstane 80 %. Oracle bude mít zároveň dovoleno kontrolovat zdrojový kód aplikace kvůli zajištění bezpečnosti.

Aktualizováno 14. 9. 2020

Sociální síť TikTok Microsoft nekoupí, alespoň to vyplývá z krátkého stanoviska americké společnosti, které uvedla na svém blogu. Uvádí, že ByteDance, mateřská společnost TikToku, odmítla nabídku Microsoftu. Závod o to, kdo odkoupí TikTok, se tak dostal do finiše, kam dobíhá pouze společnost Oracle. Deník The Wall Street Journal již přinesl informaci, že se společnosti ByteDance a Oracle dohodly, avšak k oficiálnímu potvrzení nedošlo. Podstatné nicméně je, že Oracle TikTok nemá odkoupit, nýbrž se stát důvěryhodným technologickým partnerem. Otázkou zůstává, zda taková skutečnost bude USA, potažmo prezidentovi Donaldu Trumpovi, stačit.

Aktualizováno 19. 8. 2020

O převzetí TikToku bude usilovat více hráčů. K Microsoftu se dle The Financial Times připojila také americká softwarová společnost Oracle. Ta by v případě úspěchu měla převzít TikTok na trzích v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Šance Oracle nejsou přitom vůbec malé. Šéf společnosti, Larry Ellison, je totiž známým podporovatelem amerického prezidenta Donalda Trumpa, který odprodej TikToku inicioval. Pokud by k odprodeji nedošlo, může v krajním případě dojít až k zákazu využívání v USA.

Aktualizováno 10. 8. 2020

Agentura reuters.com přinesla informaci, že v pokračujících jednáních mezi Microsoftem a ByteDance americká společnost navrhla možnost odkoupení větší části TikToku. Kromě zmíněných regionů níže v tomto článku by se mohla přidat i celá Evropa a také Indie, kde je sociální síť TikTok zakázaná. Ve hře je údajně i varianta úplného získání TikToku Microsoftem. Definitivně jasno by v této situaci mělo být do 15. září.

Původní informace z 3. 8. 2020

Kolem TikToku je v posledních dnech opět velmi živo. Za vše může americký prezident Donald Trump, který společnost ByteDance, která stojí za TikTokem, podezírá, že odvádí data uživatelů čínské vládě. Pohrozil tak, že by měl TikTok na území USA úplný zákaz. Obdobně se situace vyvíjí například v Indii, kde byla aplikace zařazena na seznam nebezpečného softwaru.

Do celé situace se poměrně nečekaně vložil americký gigant Microsoft, který oficiálně oznámil, že vede rozhovory o možném odkupu TikToku. Nešlo by však o celou aplikaci, ale pouze její odnože na konkrétních trzích. Jednat by se mělo o trhy v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Tyto části TikToku by plně spravoval Microsoft a měl by být zárukou toho, že s uživatelskými daty bude nakládáno citlivě a současně se nebudou nacházet na čínských serverech. Na všech ostatních trzích, tedy včetně českého, by TikTok nadále patřil společnosti ByteDance, jinými slovy by se nic nezměnilo.

Otázkou zůstává, jak by bylo zajištěno, že data amerických uživatelů budou opravdu striktně oddělena. Zejména v kontrastu s tím, že obsah by se napříč sítí TikTok zřejmě mísil. Ledacos mohou naznačit probíhající rozhovory mezi ByteDance a Microsoftem, které mohou trvat až do 15. září. Právě polovina září je nejzazším termínem, kdy mělo být rozhodnuto o případném odkoupení. Nákup by pro Microsoft mimochodem znamenal poměrně citelné proniknutí do světa sociálních sítí, což se mu doposud s žádným vlastním projektem výrazněji nepodařilo.

Stáhnout TikTok

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)