Trump naznačil zrušení cel vztahujících se na výrobky Apple. Důvodem je Samsung

5
Trump naznačil zrušení cel vztahujících se na výrobky Apple. Důvodem je Samsung
Fotografie: bloomberg.com
  • Americký prezident by byl ochotný vyloučit zařízení Apple vyrobená v Číně ze seznamu produktů, na něž se vztahují obchodní cla
  • Podle něj by se stal Apple více konkurenceschopným vůči Samsungu, na jehož výrobky se cla nevztahují

Během návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Apple továrně nacházející se v hlavním městě Texasu prezident Trump naznačil, že by byl ochotný vyloučit zařízení Apple vyrobená v Číně ze seznamu produktů, na něž se vztahují obchodní cla. Důvodem má být zvýšení konkurenceschopnosti vůči Samsungu, informuje agentura Retuers a The Korea Herald.

Problém, který máme, je Samsung. Je to skvělá společnost, ale zároveň konkurence Applu, a to není spravedlivé, protože máme obchodní dohodu s Koreou – uzavřeli jsme skvělou obchodní dohodu s Jižní Koreou – ale s Applem musíme zacházet podobně, jako zacházíme se společností Samsung,“ nechal se slyšet Trump.

Faktem je, že naprostá většina zařízení s logem nakousnutého jablka, která se na americkém trhu prodává, je vyráběna v Číně, kvůli čemuž se na ně zákonitě vztahují obchodní cla. Samsung vyrábí v Indii a Vietnamu, díky čemuž se clům vyhnul. Analytici jsou však poměrně skeptičtí k možnosti zrušení cel vztahujících se na produkty Apple . Podle jejich názorů by tento krok z pohledu zákazníků nijak nezvýšil konkurenceschopnost Applu oproti Samsungu, pouze by Applu snížil náklady.

Administrativa Donalda Trumpa již nabídla několik výjimek vztahujících se na součástky, které jsou využívány k produkci Macu Pro v Austinu. Cupertinský gigant však musí i tak platit 10% clo na bezdrátová sluchátka AirPods, chytré hodinky Apple Watch i další produkty vyráběné v Číně. Americká vláda navíc plánuje uvalit na výrobky z Číny další cla v průběhu příštího měsíce, která by se měla vztahovat i na iPhony.

Diskuze ke článku
Eedx
Dva sasci vedle sebe
Petr
To je dvojka, taková vizitka deb1lních američanů. Tim podrží a Donald jen slastně zavrní. Konkurence už se třese. Mezi tím Cockovi ujede vlak definitivně.
obr_kokot
to je zmrd... no ale co se mu divit ze... America First !!!
Petr Wagner
Petr Wagner
To už není normální. Prvně chce zničit konkurenci a teď toto. Co mu Tím Cook dává?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze