YouTube odstranil milion videí s nebezpečnými dezinformacemi o COVID-19

12
YouTube odstranil milion videí s nebezpečnými dezinformacemi o COVID-19
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Podíl závadných videí je setrvale nízký
  • Zaměřují se ale na aktuální témata
  • U těch obzvláště citlivých s nimi nejenom YouTube vytrvale bojuje

Když se YouTube chlubí čísly, obvykle to znamená miliardu přehrání toho či onoho videa. Tentokrát se ale produktový šéf Neal Mahon podělil na na blogu YouTube s čísly, která nejsou tak optimistická. Novým milníkem je jeden milión odstraněných dezinformačních videí, která se týkala onemocnění COVID-19, respektive očkování.

Zní to jako hrozivě velké číslo, ale počet videí, které porušují podmínky služby takovým způsobem, že musejí být odstraněny, se pohybuje dlouhodobě mezi 0,16 a 0,18 %. V ohromném počtu dat to znamená asi 10 miliónů smazaných kusů každé čtvrtletí. Většina z nich však nedosáhne více jak desíti přehrání. Podle vyjádření je ale patrné, že se dezinformace nebezpečně přibližují hlavnímu názorovému proudu. Zatímco dříve se jednalo spíše o „akademické“ debaty o přistání na Měsíci, tvaru Země nebo skutečného pozadí 11. září, nyní nebezpečné hoaxy začínají ovlivňovat většinovou společnost. Vedle zmíněné pandemie to byl případ prezidentských voleb. Těm YouTube věnovalo zvláštní pozornost a podařilo se mu odstranit 77 % závadných videí ještě před tím, než je vidělo 100 lidí.

I tak je kvůli velkému dosahu YouTube a dalších sociálních sítí každá dezinformace schopná zasít semínko nejistoty do spousty myslí – a přesně o to jejich autorům, ať už jednají z jakýchkoli pohnutek, jde. To je trnem v oku nejenom americké vlády, a tak ze strachu před regulacemi stupňují svůj boj s dezinformacemi. Jejich autoři jsou ale vždy o krok napřed.

Diskuze ke článku
Alois Lopata
Alois Lopata
Nic jako dezinformace neexistuje. Dezinformací se dnes označuje cokoliv, co se nehodí do krámu politikům. Dřív se tomu říkalo cenzura. Konkrétně např. co se očkování týče, tak tam se ani žádná dezinformace vytvořit nedá, neboť se jedná o věc, kdy nikdo na světě nemůže vědět, zda je vakcína bezpečná a zda nebude mít po letech vážné zdravotní následky atd. Nikdo to nemůže ani potvrdit, ani vyrátit, neboť dlouhodobé vedlejší účinky se u nových farmak projevují v rozmezí 5-15 let a může se jednat o poměrně závažná neurodegenerativní či kardiovaskulární onemocnění, která si ovšem po těch letech nikdo nedá do souvislosti s nějakým lékem či vakcínou, nicméně státy a lobbisté farmaceutických firem přesto označují veškeré názory upozorňující na vážná rizika jako dezinformaci. Ale občas jim to nevyjde (viz kauza Vioxx, Trovan atd.), a pak se najednou z dezinformace stává realita...
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Kdo s jakými vědomostmi, či i vzděláním, rozhoduje, co je a co není dezinformace.....všichni přeci známe tu slavnou větu....a přeci se točí....
mafie more
mafie more
A na Facebook ten odpad nechají a na YouTube to mazou 🤦‍♂️😂však nestačím tihle jelita blokovat když ro na mě vyskočí
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Wow, zajimalo by me, jake "dezinformace" o americkych volbach odstranovali. Uz vime, ze odstranovali "dezinformace" o puvodu viru ...... zajimalo by me, zda ted cenzurujou americkou administrativu, co vyklada, ze vir byl asi vyroben v laboratori ...... na tomto clanku neni vlastne vubec nic pozitivniho. Republikani v USA se tomu snazili zarazit tipec, tak proto museli od kormidla. Ono se totiz na socialni site nenahlizi jako na masmedia, takze si muzou delat, co chteji .... muzou nepohodlne lidi proste zakazat a zcenzurovat a propagovat "spravne" videa, coz se deje. I pres soucasne totalni fiasko s americkymi "demokraty" se o tom nikde nesmi verejne mluvit, videa jsou hodne znevyhodnovane ve vyhledavanich ...... kdyz date vyhledat dokonce KONKRETNI nazev videa, tak vam youtube nabidne uplne jine video dva roky stare od CNN ..... to je uplne spatne a svet se riti do prdele milovymi kroky. Socialisticke socialni media zamoruji svet a fakticky diktuji lidem, co si maji myslet a jaky je spravny nazor. A nebojte, u nas je to to same, staci si pustit televizi. Pokud s timto nic neudela EU, tak jsme vsichni v riti jak amici. Staci si pustit stranky nejrozsirenenjsich americkych medii (treba CNN nebo MSNBC - tohle je opravdu extrem!) a vubec by vas neprekvapilo, kdyby zitra byly volby, ze by si zvolili Bideta ...... to nevymyslis!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze