Google vyplatil vyrovnání kvůli sociální síti. Výsledná částka je „jackpot“

Google vyplatil vyrovnání kvůli sociální síti. Výsledná částka je „jackpot“
Fotografie: Firmbee, unsplash.com
  • Bezpečnostní chyby v Google+ mohly ohrozit soukromí uživatelů
  • Kalifornský soud uznal provinění a povinnost zaplatit odškodné
  • Po rozpočítání na jednotlivé poškozené je výsledkem opravdu „zajímavá“ částka

Vzpomínáte ještě na Google+? V roce 2011 to byl ambiciózní projekt, se kterým chtěl Google konkurovat Facebooku. I když tato sociální síť měla některé zajímavé prvky, nikdy nedosáhla potřebné popularity a většina návštěvníků na ní skončila spíše omylem. Když se tedy objevily zprávy o jejím oficiálním vypnutí, nikomu to v podstatě nevadilo.

Jedním z důvodů, proč se Google rozhodl službu nadobro odstavit, byly také bezpečnostní chyby, kvůli kterým mohlo dojít k narušení soukromí uživatelů. Vedle pošramocené pověsti se také objevila hromadná žaloba uživatelů, kteří se cítili těmito nedostatky poškozeni. Cílem bylo samozřejmě získat nějaké finanční prostředky jako odškodné. Vysouzená suma 7,5 miliónu amerických dolarů (asi 161 miliónů korun) zní sice lákavě, ale je tu háček.

Jedná se totiž o souhrnnou částku pro všechny, kteří se cítili být poškozeni, respektive své nároky přihlásili u kalifornského soudu. Ještě loni v létě to vypadalo, že by odškodné mohlo činit zhruba 12 dolarů (asi 260 korun). Jenže společně s rozsudkem byla i prodloužena lhůta pro podání žádosti. V kombinaci s medializací případu se nakonec sešlo nakonec mnohem více poškozených. Po odečtení ceny za právníky a další výdaje zjistíme, že konečná výše odškodnění jsou 2 dolary a 15 centů (45 korun).

Částky už začaly být vypláceny prostřednicím PayPalu nebo systému ACH, k obsloužení všech zájemců však dojde nejdříve v půlce srpna. Právníci v procesu slibují možnou eskalaci případu na vyšší místa, což by teoreticky mohlo přinést navýšení částky. Nicméně prozatím zůstává jenom hořká pachuť nad tím, jakou hodnotu má pro Google a další velké firmy naše soukromí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze