Užitečné aplikace zdarma, co se hodí při cestování autem (WP7)

3

Dnes si představíme šest aplikací pro telefony s Windows Phone 7, které se hodí hlavně při cestování autem. Nebudeme se ale zaměřovat na navigace, podíváme se na programy, které se využijete nejen při jízdě, ale i před ní nebo po ní. Za žádnou z dnes zmiňovaných aplikací navíc neutratíte ani korunu.

Car camera

Car camera je aplikací, kterou využijete při jízdě. Nahradí vám "on board" kameru, čili kameru na přístrojové desce (nebo nad ní), která snímá dopravní situaci před vámi. Hodit se může v případě nějaké nepříjemnosti, kdy byste jen těžko bez videozáznamu něco, například policii, dokázali.

Aplikace je svým zpracováním velmi jednoduchá. Nahrává ve smyčce videozáznam z kamery na zadní straně telefonu, délka smyčky je buď 3, 5, 10 nebo 30 minut. Je jedno, kolik si zvolíte, jen musíte brát ohled na volné místo v telefonu. Po spuštění aplikace a dvojím ťuknutím na displej (výběr délky smyčky a stisknutí tlačítka pro nahrávání), hned vše funguje, je to velmi rychlé a jednoduché.

Oproti klasickým "on board" kamerám je nevýhoda v tom, že ve videu nejsou zobrazeny žádné informace ohledně jízdy, například rychlost. Je to škoda, využití GPS v telefonu by určitě nebylo tak složité, možná se dočkáme v nějaké další verzi. Též bych uvítal možnost exportu videa do standardní systémové složky, kde jsou videa nahrávaná skrze fotoaparát. Aplikace Car camera si totiž video ukládá jako svůj datový soubor, takže ho přehrajete zpětně jen v této aplikaci.

Stáhnout zdarma aplikaci Car camera

Dopravní info

Dopravní info patří (společně s dvěma dalšími aplikacemi, co si představíme) do kategorie aplikací, které vás informují o aktuální dopravní situaci v ČR. Na Marketplace sice figuruje jako placená, ovšem můžete si stáhnout časově neomezenou Trial verzi. Občas se objeví v programu výzva o podpoře autora a zakoupení plné verze, ale okno stačí odklepnout a aplikace funguje dál. Po spuštění začínáte v obrazovce "v okolí", kde je výpis nejbližších (do vzdálenosti 30 km) dopravních omezení, vzhledem k vaší aktuální poloze.

Druhá obrazovka má název "uzavírky" informuje o objížďkách a uzavírkách, například z důvodu opravy silnice. Záznamy jsou řazeny opět vzhledem k vaší poloze, od nejbližších po nejvzdálenější.

Třetí obrazovkou jsou "pumpy", zde vidíte seznam nejbližších pump, včetně cen benzínu a nafty. Líbilo by se mi, kdyby aplikace uměla ještě nějaké chytré řazení podle nejnižší ceny (které by spočítala na základě ceny PHM, vzdálenosti od pumpy a množství paliva, které máte v plánu načerpat).

Poslední, čtvrtou, obrazovkou jsou "kamery", ve vzdálenosti do 30 km zobrazí aktuální fotky z veřejných dopravních kamer.

U každého záznamu si v jednotlivých obrazovkách si můžete zobrazit detailní informace, stačí na něj ťuknout. V horní části obrazovek je malý náhled mapy, po kliknutí na něj ho zvětšíte na celou obrazovku.

Stáhnout zdarma Trial verzi aplikace Dopravní info

Dopravní situace

Aplikace "Dopravní situace" též umí informovat o dopravní situaci, v jejím nastavení si můžete zapnout vypnout to, co vás nezajímá (nehody, uzavírky, sjízdnost vozovky, ostatní události, budoucí události). Po spuštění hned zobrazí mapu, líbí se mi, že v ní umí graficky zobrazit i intenzitu dopravy. V mapě je událost zobrazena formou krátkého popisku, po kliknutí na něj zobrazíte detail.

Stáhnout zdarma aplikaci Dopravní situace

TudyNE

A ještě tu do třetice máme poslední aplikaci pro zobrazení dopravních informací, a tou je TudyNE. Funguje podobně jako předchozí aplikace "Dopravní situace", po spuštění zobrazí na mapě aktuální přehled toho, co se na silnicích děje. Líbí se mi, že jednotlivé typy událostí jsou barevně odlišeny. V přehledu se budete poměrně rychle orientovat. Aplikace TudyNE nemá žádné nastavení, ani další obrazovky, svým zpracováním je ze všech tří dle mého názoru nejhorší.

Stáhnout zdarma aplikaci TudyNE

Dopravní nehoda

Ať jste sebelepší řidiči, dopravní nehodě se nikdy na 100 % procent nevyhnete. Potom je dobré mít u sebe informace, co přesně máte dělat. Připomene vám všechny kroky, na které máte myslet, u každého z nich je zaškrtávací políčko, takže máte skvělý přehled o tom, co jste už vyřídili a co ne. Mimo těchto kroků obsahuje i základní rady pro první pomoc. Dovede rychle zavolat policii, první pomoc nebo Českou kancelář pojistitelů.

Stáhnout zdarma aplikaci Dopravní nehoda

Find My Car

Find My Car je aplikací, kterou využijete po jízdě. Například při zaparkování na velkém parkovišti hypermarketu, či v neznámých ulicích cizího města. Po spuštění se vám objeví aktuální mapa s vaší polohou, vy si stisknutím tlačítka označíte, kde máte zaparkované auto. Poté se můžete v klidu vydat nakupovat. Jakmile budete chtít auto opět nalézt, spustíte aplikaci znova a uvidíte, kde a jak daleko se auto nachází.

Stáhnout zdarma aplikaci Find My Car

Používáte ještě nějaké jiné zajímavé aplikace, které se týkají automobilu?

Diskuze ke článku
Dano
Neskutocne kolko uzitocnych lokalnych aplikacii pre WP mate uz v CZ (nie len tieto ale aj kopu dalsich) ...My na SK mozeme tak akurat (snad len zatial) zavidiet.
Romik
Deny
Chybí Vám tam ta nejlepší: Waze (http://www.dopravniznaceni.com/Nejlepsi-aplikace-pro-sledovani-dopravni-situace) ta má opravdu hodně co nabídnout :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze