Windows Phone 7: přichází webový Marketplace a 7.5 Mango

18

Pro společnost Microsoft je dnešní den přelomový a nastartuje novou podobu a epochu operačního systému Windows Phone 7. Aktualizace Mango 7.5 by dnes měla být uvolňována majitelům zařízení. Druhým milníkem je pak spuštění webové verze Marketplace, navíc i v české lokalizaci.

Windows Phone Marketplace

Do dnešního dne měl každý operační systém jednak svůj Market skrze aplikaci v telefonu, ale také v podobě webové verze. Microsoft za tímto trendem zaostával. Dnes ale slavnostně spustil webovou verzi Windows Phone Marketplace. Webová verze marketu je po grafické stránce velmi vydařená a nabízí přehledné uspořádání. V horní části se nachází širokoúhlý panel se zobrazením doporučených/oblíbených aplikací a her.

Úvodní strana Windows Phone Marketplace

Nabízí ale i náhled jednotlivých kategorií či informace o konkrétní aplikaci. Pod tímto pruhem se rozkládají dvě části. V levé části je rozcestník pro aplikace s odkazem na aplikace zdarma, nejoblíbenější či nové. Vždy jsou zobrazovány čtyři aplikace. Stejné měřítko platí i pro pravou část, kde naopak nalezneme hry, včetně obsahu pro Xbox Live.

TIP: Prohlédněte si prostředí nového marketu Windows Phone Marketplace

Titulní strana, která je ve znamení nabídky aplikací a her

Aplikace

Pokud zavítáme do kategorie aplikace, tak v levém sloupci můžeme spatřit jednotlivé kategorie typu zábava, hudba a video, nástroje a produktivita a další kategorie. V pravé části obrazovky pak můžeme zvolit zda chceme aplikace zdarma, nejoblíbenější nebo placené. Soustavně se se zde zobrazuje osm náhledů vybraných aplikací.

Hlavní kategorie aplikace

Hry

V kategorii hry je struktura neměnná, opět na levé straně máme seznam položek jako akční a adventury, karetní a deskové, klasické a naučné a další.

Hlavní kategorie hry, její rozčlenění a nabídka

Při kliknutí na konkrétní aplikaci dostaneme charakteristiku dané aplikace, screenshoty a doplňující informace v podobě velikosti aplikace, kompatibility a aktuální verzi aplikace. Ve spodní části jsou pak recenze a komentáře uživatelů, kteří již danou aplikaci stáhli.

Detail konkrétní aplikace, zobrazující charakteristiku, aktuální verzi a recenze uživatelů a další podobné tituly, stejného zaměření dané aplikace

Postupy

Další významnou položkou je samostatná kapitola postupy. V této kapitole nalezneme velké množství návodů, rad a doporučení. Tuto nabídku tvoří pilíře mnoha nabídek. Každá tato nabídka je samostatnou základnou pro mnohé podkategorie. Pro příklad jmenujme položku Nový telefon. V této kategorii nalezneme informace o novinkách a změnách, které přináší Windows Phone 7.5. Začátečníci jistě ocení první kroky a tutoriály pro práci s tímto systémem. Další návod se týká správné konfigurace datových profilů nebo synchronizace. Užitečným odkazem jsou i video tutoriály, poukazující na základní kroky při práci s Windows Phone 7.

Hlavní nabídka kategorie Postupy

Podkategorie Nový telefon

V odkazu Pěkně od začátku můžeme polopaticky vše nastavit. Pokud shrneme význam této kategorie, jedná se vlastně o podrobný manuál, suplující papírový návod k novému zařízení. Najdeme zde opravdu vyčerpávající informace od laického vysvětlení, co vlastně znamená a obnáší operační systém Windows Phone 7, až po různá technická nastavení.

Podkategorie, náležící pod Nový telefon

Můj telefon

V této užitečné nabídce naleznem různorodý obsah. Hlavní nabídky jsou tvořeny položkou ztracený telefon, přístup ke službě XBox LIVE, sdílení multimediálního obsahu se SkyDrive nebo synchronizace s Microsoft Office.

Hlavní nabídka kategorie Můj telefon

Ti, kdo si střeží svůj mobilní telefon, nebo mají zkušenost s odcizením a ztrátou svého mobilního telefonu, těm doporučuji, aby jejich cesta směřovala právě sem. Nabídka Najít ztracený telefon umožní vyhledat své zařízení a potažmo jej zablokovat. Tato nabídka ukrývá mnoho rad, jak své zařízení chránit a případně ukazuje postup, pokud již došlo ke ztrátě zařízení. Skrze tuto nabídku lze telefon i prozvonit, což se může mnohdy opravdu hodit.

Jak najít svůj ztracený telefon

Další možnosti této kategorie zahrnují například službu, pro sdílení multimediálního obsahu ostatním uživatelům prostřednictvím služby Skydrive. Xbox LIVE zde má rovněž své zastoupení. Informace o vašem účtu, bonusech a herních statistikách jsou zde z první ruky.

Tím je výčet nového webového marketu u konce. Jak padlo v úvodu, došlo dnes k oficiálnímu spuštění. Tato událost se týká i zákazníků v České republice, přičemž samozřejmostí je plně lokalizované rozhraní v českém jazyce. První start se výrobci, jak se zdá, vydařil. Integrovaný přístup, kdy majitel Windows Phone 7 nalezne vše na jednom místě je ideálním řešením.

TIP: Prohlédněte si prostředí nového marketu Windows Phone Marketplace

Aktualizace Mango 7.5

Další významnou událostí, na kterou čeká svět již od vydání samotné verze Windows Phone 7, je klíčová aktualizace 7.5 Mango. Dnes ve večerních hodinách dojde k přestřižení startovní pásky s aktualizací Mango, která se rozběhne k majitelům telefonů s operačním systémem Windows Phone 7. Nová aktualizace přináší desítku menších ale i velkých změn, novinek a vylepšení. My jsme Mango již vyzkoušeli a bylo opravdu "chutné".

TIP: Otestovali jsme Mango 7.5, víme jaké změny a novinky přináší

Jak můžete vidět, Mango 7.5 přináší kompletní českou lokalizaci

Aktualizace 7.5 Mango
TIP: Návod, jak aktualizovat své zařízení najdete zde

Jak se vám líbí nové webové rozhraní marketu? Vadí vám něco? Co naopak vítáte? Zároveň, pokud jste vlastníky zařízení s Windows Phone systémem, byla vám již nabídnuta aktualizace na Mango? Jaké jsou vaše první dojmy a postřehy? Diskutujte s námi v diskuzi pod článkem.

Zdroje: mango.microsoft.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Dano
Tak toto je naozaj skvely krok.Az teraz si dokazem ako potencionalny zakaznik pozriet hlavne ake su dostupne aplikacie bez toho aby som musel instalovat Zune alebo rovno kupovat telefon... A pekne aj s komentarmi od uzivatelov. Pozrel som stranku len letmo,ale prvy dojem je viac nez dobry.Cez vikend to poriadne preluskam co sa tam vsetko nachadza. Ale na druhej strane konecne,Nokia (Ovi) to ma davno,Android tiez.
focusx
Šmírácký a sekající se Android od izraelské ruskojazyčné mafie Google má utrum. Je tu Mango - solidní, superrychlý a seriozní OS, kdy tě nebudou šmírovat ruskojazyční mafiáni od Google a jeho G-mailu a pod.
stepo
Hm,proc ne. Ale rozhodne zadny marketplace nemuze z celeho os wp. Udelat lepsi operacni system nez je androit! Sekajici se?? A co mas za phone?vodafon 845? Taky dost zalezi na vyrobci jak celi system vyladi. A na dalsich vecech ci ty asi nemuzes pochopit. Ty rusaku
zami
Vypadá to pěkně hned bych do toho šel. Doufam že uděláte nějaký video pohled o těchto windowsech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze