Windows 11 pod drobnohledem: základní čtyři pilíře systému a dojmy z používání

7
Windows 11 pod drobnohledem: základní čtyři pilíře systému a dojmy z používání
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Windows 11 v rámci programu Insider jsou zatím překvapivě stabilní
  • Které funkce nás zaujaly a co stálo za vývojem systému?

Během představení Windows 10 v roce 2015 Microsoft uvedl, že by se mělo jednat o finální verzi jeho operačního systému. Nedávno odhalená verze Windows 11 však ukázala, že tomu tak není a přinesl několik zajímavých novinek. Proč má být uživateli nová generace Windows podle Microsoftu vnímána jako pouhý update? A jaké jsou naše dojmy z několika dní používání preview verze Windows 11?

Čtyři pilíře Windows 11

Podle Microsoftu v současnosti využívá jeho operační systém více než 1,3 miliardy uživatelů po celém světě a populární komunikační platforma Teams denně odbaví zhruba miliardu schůzek 1:1. Vzhledem k takto široké uživatelské základně se v Microsoftu rozhodli zaměřit se na čtyři klíčové oblasti: produktivitu, konzistentní přístup, bezpečnost a spolupráci.

Windows 11

V oblasti produktivity se i s ohledem na změnu pracovních návyků vývojáři soustředili na snižování kognitivní zátěže. Systém by tak měl pomoci uživatelům se „odtrhnout“ od on-line světa a počítače. Přestože pracují z domova, umožní oddělit práci a osobní život. Z vychytávek, které mají naopak práci usnadnit, stojí za zmínku Snip Layouts, tedy inteligentní nabídka rozložení oken otevřených programů.

Snip Layout navrhne inteligentní rozložení oken aplikací.

V oblasti usnadnění spolupráce je rovněž zajímavý Windows Autopilot, jakožto nástroj pro IT oddělení firem, který usnadní nastavení počítačů v rámci dané společnosti. Menší, avšak užitečnou novinkou, je také jednoduché ovládání mikrofonu přímo z lišty s otevřenou API, kterou mohou aplikovat vývojáři do různých programů třetích stran.

Bezpečnost je v případě Windows 11 stavěná na principech přístupu zero-trust security, kdy systém, zjednodušeně řečeno, nevěří defaultně ničemu a nikomu a neustále si vše ověřuje. Jinými slovy předpokládá, že zařízení s Windows není v rukách uživatele. Vysokou bezpečnost chce Microsoft podpořit i využitím internetového prohlížeče Microsoft Edge, který má být nejen nejrychlejší na tomto operačním systému, ale zároveň dokáže inteligentně upozornit a varovat před různými nebezpečími, což si můžete bezpečně vyzkoušet na stránce smartscreen.msft.net.

Dojmy z používání

Testování Windows 11 v rámci programu Insider (momentálně Windows 11 Insider Preview Build 22000.100) na starším ZenBooku s sebou doposud nepřineslo žádné potíže. Nejnáročnějším krokem byl pravděpodobně samotný upgrade na Windows 11, který zabere několik hodin. Vždy, když jsem si myslel, že si systém stahuje poslední aktualizační balíček před tím, než nainstaluje Windows 11, si požádal ještě o jeden další a tak stále dokola. Pokud nemáte v počítači dostatek úložného prostoru, navrhne vám systém připojení externího úložiště, kam se potřebné soubory nahrají.

Windows 11

Osobně vnímám jako největší změnu samotný design, který se podle mě povedl. Některé zastarale působící designové prvky z Windows 10 (převzaté z předešlých verzí) si zkrátka zasloužily obměnit. Umístění nabídky Start a přidružených ikon doprostřed je otázkou zvyku. Co se mi naopak hodně líbí, je vyhledávání, které se zdá být rychlejší a přesnější. Ve finální verzi by měl rovněž fungovat například automatický přepočet měn při zadání textu do vyhledávání. V sekci Doporučené se pak systém uživateli snaží nabídnout dokumenty, se kterými by mohl chtít pracovat, což může rovněž ušetřit čas. Občas využívám také možnost nabídky rozložení oken aplikací, které usnadní mnohdy otravné přetahování oken po ploše.

V oblasti výkonu jsem nezaznamenal žádné zhoršení, naopak je možná systém trochu svižnější. Párkrát však došlo ke chvilkovému zmizení spodní lišty, jinak nelze Windows 11 (zvlášť v rámci preview) mnoho co vytknout.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Jen malá poznámka: je pravda, že použity notebook je starší, předpokládám cca z roku 2017, ale u počítačů nelze měřit stáří jako u smartfonů. Běžný uživatel předpokládá stáří PC, notebooků cca 10 let. A v tom je problém Microsoftu, protože naprostá většina používaných zařízení bude mnohem starší než Vámi uvedený typ a tim pádem bude mit problém s aktualizací na nové windows 11. Ještě vzpomínám, že jeden z mých počítačů byl v provozu cca 18 let.
Tom Novak
Tom Novak
Má autor oblast výkonu nějak podloženou otestováním v Benchmarku x,y?
Ono obecně se tvrdí že W11 mají plynulejší animace a přechody,ale podle testů je výkon zatím stejný či horší jak u W10...
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Pod "drobnohledem" a "jinak nelze Windows 11 (zvlášť v rámci preview) mnoho co vytknout", takže to nakonec byl hoax, co vyšlo před oficiálním vydáním jo? To jsem si oddychl. Byla to totiž verze, kde to vypadalo, že si to veme to nehorší z macintoshe a androidu. Pominu taskbar uprostřed, to byl jasně míněný vtip, ale nešel ani přesunout třeba na stranu nebo zvětšit a to nemluvím o tom, že nešlo ani nastavit, aby programy měly popisky místo pouze ikon, to byl opravdový výsměch produktivitě, když člověk neviděl názvy aplikací a ještě se groupovaly stejně jak se to dá zapnout i ve W10 a je to totálně nelogicky nepřehledné. Ano, možná uživatelům s velkým B, co používají na prohlížení EDGE s max. dvěma záložkama a na prohlížení filmů maximálně zabudovaný tristní přehrávač, by se moc nezměnilo. Byť teda ta nabídka start totálně neergonomicky dělená ala android vystračila asi mnoho lidí. Tak představený systém by byl fakticky nepoužitelný k jakékoliv trochu serióznější práci, takže jsem rád, že nám to autor zevrubně otestoval a vyvrátil obavy, že systém bude jen pro "intelektuální" kavárnické povaleče a hipstery, co používají maximálně jedno okno prohlížeče. Oddechl jsem si, přiznám se!
Lubomir Kozak
Lubomir Kozak
Naposledy upraveno: 20. 9. 2021 21:00
V podstatě "uvnitř" OS Windows 11 není nic převratného. Trochu změněná grafika, ale 95% všeho ostatního stejné, nebo i horší. Nelze třeba nastavit na hlavním panelu zobrazování malých ikon (nelze jej ztenčit), do hodin nelze vložit vteřiny (u W10 to jde), kopírovaný soubor se na ploše nezobrazí kam ukážu myší, ale "nacpe se do libovolné díry. Zkomplikované spouštění vlastností klikem na pravou myš. (zbytečně rozděleno do dvou podmenu). Jinak při běžném používání žádná viditelná změna. Na kliknutí na nastavení hlavního se zobrazí jen jedna možnost. Je třeba dalšího zbytečného klikání, třeba na spuštění správce úloh.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze