Pokrok v SIM kartách, vzpomínáte si na tu první?

5

Operátor T-Mobile slaví dvacáté výročí od spuštění sítě. Spolu s ním se můžeme ohlédnout za vývojem SIM karet v síti Pegas/T-Mobile. Přesto, že by se mohlo zdát, že SIM karta mění pouze svou velikost, není tomu tak a v historii jí přibývaly i zajímavé služby.

U příležitosti 20 výročí spuštění sítě (1996 – Pegas, RadioMobil) se společnost T-Mobile ohlédla za vývojem SIM karet na své síti. Od roku 1996 jich totiž Pegas/T-mobile vyskladnil téměř 23 milionů. Zajímavostí je také, že kartu s logem Pegas dodnes používá více jak 200 tisíc zákazníků.

TIP: T-Mobile testuje Video over LTE: videohovory ve vysoké kvalitě

T-Mobile

Dalším milníkem je hned následující rok 1997, kdy SIM kartu velikostně podobnou té dnešní platební nahradila první „vylamovací mini“ SIM, jejíž velikost určoval trend po dalších téměř 13 let a v roce 2003 prošla změnou ve formě rozšíření adresáře či úložiště SMS zpráv.

T-Mobile T-Mobile

Rok 2010 přeci jen už není tak vzdálený od toho dnešního a u T-Mobile se objevily microSIM karty a v roce 2012 i nanoSIM karty s podporou LTE nebo možností aktualizace „over the air“. Rok 2014 pak přinesl SIM karty typu 3v1, kdy je možné z jednoho plastového nosiče vyjmout všechny tři velikosti SIM karty od miniSIM po nanoSIM.

T-Mobile

Nejvyužívanější v současné době je generace typu Universal SIM s podporou LTE, která momentálně činí 85 % báze. Universal SIM měla sice mnoho verzí, různé čipy či formáty, nicméně společné pro tyto karty je, že LTE podporují buď již v základu, nebo tuto technologii lze na kartách zapnout „over the air“.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Gepy
Jen dodam, ze T-Mobile se nejmenoval Pegas, ale Paegas ;)
pepa
simkartu velikosti dnešni kreditky ještě mam...z te velikosti by dnešní vyrobce telefonu jeb**lo :-D :-D
Roman Matúš Labuš
Roman Matúš Labuš
Som zvedavý kedy nfc platby spravia aj s inými bankami napr. Tatrabanka.
Martin Tuček
Martin Tuček
Jen doplním, že LTE je možné rozběhnout již na těch SIM kartách z roku 2003.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze