Vyzkoušeli jsme Android Wear a hodinky Samsung Gear Live

Jak už asi víte, jako dárek dostávali vývojáři na Google I/O 2014 jedny ze dvou chytrých hodinek se zbrusu novou platformou Android Wear. Některé z nich zamířily i do Česka, kde jsme se s nimi mohli blíže seznámit. Jaké jsou naše dojmy z nových hodinek od Samsungu a hlavně z celé platformy Android Wear?

Samsung Gear Live

Nové hodinky Gear Live od Samsungu jsou společně s LG G Watch prvními, které si mohou zájemci o platformu Android Wear pořídit. Později k nim ještě přibudou chytré hodinky od Motoroly s netradičním kulatým displejem. Jaké jsou naše první dojmy z hodinek od Samsungu? Hodinky vypadají ve srovnání s běžnými zobrazovači času jako veliké a masivní, ale není potřeba se bát, jsou velmi lehké a ruku nezatíží víc, než je obvyklé. Tělo přístroje vypadá díky stříbrnému orámování luxusně, ale celkový dojem kazí plastový řemínek a jednoduchý systém zapínání. Vypadá to ale, že je zde použit standardní systém uchycení, takže by neměl být problém vyměnit si pásek podle svého gusta. Hodinky jsou designově i konstrukčně hodně podobné současným Gear nebo Gear 2 Neo, které běží na odlišné platformě Tizen.

Android Wear – vyzkoušeli jsme Samsung Gear Live

Slušná hardwarová výbava

Nejdříve krátce o hardwarové výbavě. Uvnitř tepe procesor Snapdragon 400, doplňovaný 512 MB RAM a 4GB úložištěm pro aplikace a data. To vše je zabaleno do voděodolného pouzdra (stupeň krytí IP67) a nesmíme zapomenout také na snímač tepové frekvence, který se nachází na zadní straně hodinek. Máme tedy před sebou v podstatě Samsung Gear 2 Neo.

Displej s úhlopříčkou 1,63 palce využívá technologii AMOLED a je dostatečně jemný a čitelný i na slunci. Bohužel i zde se nevyhnete nějakým těm odleskům, které budou u hodinek vadit o něco více než u jiného zařízení, ale rozhodně to není žádná tragédie. Displej se po nějaké době nečinnosti přepne do spořícího módu, kdy zobrazuje monochromatický ciferník a poslední notifikaci. To je velký plus oproti Samsung Gear, které zhasnou vždy úplně. V nastavení ale lze hodinky přinutit, aby se displej vypínal úplně, a šetřil tak cennou energii.

Baterie a dobíjení je totiž jednou ze slabých stránek tohoto zařízení. Abyste do 300mAh baterie dostali energii, musíte na zadní stranu přicvaknout speciální adaptér velký jako samotné tělo hodinek. Není to úplně pohodlné, nemluvě o tom, že takové drobné věci se často a rády ztrácejí. Hodinky nejspíše budete muset dobíjet každý den nebo obden, i když na nějaké delší testy výdrže si ještě budeme muset počkat. Lze ale očekávat, že to s výdrží bude podobné nebo o něco horší v porovnání s hodinkami Gear.

Vnitřní prostředí: jednoduchost především

Nyní k samotnému vnitřnímu prostředí hodinek, tedy k platformě Android Wear. První dojmy jsou veskrze pozitivní: systém je rychlý, nezasekává se, nepadá a uživatele zbytečně neobtěžuje vyžadováním pozornosti nebo přemírou nastavení.

Samsung Gear Live

Ze základního stavu (tedy ze zhasnutého displeje nebo ze spořiče) se lze dostat hned třemi způsoby. První z nich po vás chce pouze zvednout ruku a natočit displej směrem k obličeji. Ve většině případů to funguje, ale někdy se hodinkám prostě nechce. Pak se ale stačí zlehka dotknout displeje, případně můžete použít tlačítko na boku přístroje.

Hodinky jsou odemčené a ve výchozím stavu zobrazují displej s ciferníkem, případně poslední přijatou notifikaci. Mezi notifikacemi se lze snadno pohybovat pomocí vertikálních pohybů, horizontální přejetí prstem po displeji naopak danou notifikaci zahodí.

Zhasnutý a rozsvícený displej

Mé hodinky mi rozumí

Interakce s hodinkami může probíhat dalším tapnutím na displej anebo vyslovením magické formulky „OK Google“, na kterou přístroj čeká vždy, když je rozsvícený displej. V hlasovém zadání se nemusíte nijak omezovat, zařízení využívá stejný systém jako telefon. Můžete se například pustit do zadání jako „OK Google, show me direction to 5th Avenue, New York“ anebo „OK Google, write text to Mary I’m late, sorry“. Zde ovšem leží další ze slabin celého systému, a tím je náš rodný jazyk. Pokud budete chtít hodinkám takto rozkazovat, pak bude potřeba přepnout hlasové ovládání na angličtinu, pod češtinou lze naopak dobře diktovat texty. Nic z toho ale není tak dokonalé jako v angličtině a nezbývá doufat, že náš jazyk brzy přibude do seznamu plně podporovaných.

Zřejmě i z tohoto důvodu se po zahájení interakce jenom nečeká na hlasové povely, ale objeví se i seznam akcí, které lze provádět. Patří sem například možnost přidat poznámku, přidat připomínku, ukázat počet kroků nebo puls, poslat textovku, email, přidat záznam do kalendáře, ovládat stopky nebo budík a navigovat na určenou adresu.

Poslední zmiňovaná funkce je asi nejzajímavější, co hodinky aktuálně umí. Při zadané adrese se využívá navigace Google Map v telefonu a na zápěstí se dostanou jen nejdůležitější údaje. V praxi to znamená, že jdete po ulici, hodinky zavibrují a oznámí vám, že po padesáti metrech máte odbočit doprava. Takže odbočíte a do další změny směru o navigaci vůbec nevíte, nemusíte ale hlavně ani vytahovat telefon.

Při zavolání se objeví okamžitě upozornění doprovázené vibracemi a vy pak můžete na hodinkách provést totéž, co na telefonu (přijmout, odmítnout, odmítnout se zprávou).

Samotné menu nastavení je velice jednoduché. Najdete zde jen pár položek (intenzita podsvícení, restart nebo vypnutí zařízení, přechod do leteckého módu). Můžete si vybrat také jeden ze čtrnácti různých druhů výchozího ciferníku. To je mimochodem jediná oblast, kde Google povolí výrobcům nějaké úpravy.

Velice pozitivně hodnotíme fakt, že notifikace se snaží pracovat s kontextem zprávy. Pokud je například součástí přijatého emailu nebo zprávy adresa, hned první položka v menu vám nabízí možnost navigace do této lokace. Není to však nic revolučního. Podobný systém funguje už nějakou dobu v rámci Google Now, ale malém displeji hodinek vyniknou jeho přednosti více než v telefonu.

Samsung Gear Live

Čeká se na příval aplikací

Hodinky lze samozřejmě rozšířit dalšími aplikacemi. Zatím je jich v Play Store relativně málo, ale rychlost, s jakou přibývají, vzbuzuje optimismus. Ten je na místě i vzhledem k tomu, že se bude jednat o daleko více podporovaný a rozšířený systém, než jaký jsou schopni představit jednotliví výrobci. Mezi v současné době nabízené aplikace patří například Forsquare, díky čemuž se můžete checkovat nebo dívat se na to, co je kolem, aniž byste vytáhli telefon z kapsy. Dále je v nabídce Hangouts, různé předpovědi počasí anebo Pinterest.

Co říci na závěr? Nemáme před sebou něco ohromujícího, bez čeho byste nemohli existovat a pokud netoužíte po chytrých hodinkách, pak vás ani nový systém nepřesvědčí k jejich koupi. Nicméně je potřeba uznat, že evoluce v tomto ohledu míří správným směrem a v porovnání s ostatními přístroji znamená platforma Android Wear velký posun kupředu. A pokud se hozené rukavice chopí i vývojáři a přivedou na svět dostatek smysluplných aplikací, pak se máme rozhodně na co těšit.

Srovnání se Samsung Gear 2 Neo a Galaxy Gear

Za možnost vyzkoušení hodinek děkujeme Ivanovi Kutilovi z AppSatori, který si je přivezl z letošního Google I/O.

Diskuze ke článku
Jiří Zábranský
Jiří Zábranský
takhle by to mělo fakt pracovat, android wear je opravdu super a snad poprvé si myslím že koupit chytrý hodinky neni blbost
Breta
Já vývoj těhle serepetiček bedlivě sleduju a libí se mi kam se ti ubírá. Jenom ta výdrž je tragedie ale snad to nějak mágové z tech. oddělení pošéfujou;).
mrazik
zajimava hracka...
jestli se tohle masove prosadi,tak to bude neco...uz ted clovek blbe kouka,kdyz mu ten druhy nebere telefon s tim,ze ho neslysel....
s hodinkama se nebude dat nikam utect :-D
Romms
Díky za první "kontakt". Hodinky velmi zajímavé, ale jsem zvědav na cenu a dostupnost v ČR.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze