Google představil novinky v Android Wear. První hodinky už dnes

2

Chytré hodinky již představili nebo se na to chystají téměř všichni hlavní hráči na trhu. Poté, co v polovině března představil Google novou softwarovou platformu pro nositelná zařízení Android Wear, očekávalo se, že se bude jednat i o jedno z hlavních témat na letošním ročníku Google I/O. A skutečně jsme se dočkali řady novinek.

Ve své prezentaci Google zdůraznil, že se snaží najít správnou hranici mezi tím, abyste dostali vždy důležité notifikace, ale ty aby vás zároveň nerušily od činností, které právě děláte. Centrem všeho jsou karty známé z Google Now. Kromě ovládání pomocí gest budete moct své hodinky samozřejmě ovládat hlasem. V případě, že nebudete chtít být rušeni, hodinky jednoduchým gestem z horního okraje přepnete do režimu nerušit. Netýká se to však pouze hodinek, ale i spárovaného telefonu. Z hodinek však můžete ovládat další funkce na svém telefonu, jako je přehrávání hudby nebo nastavení budíku hlasovým příkazem.

Google I/O 2014

TIP: Google to myslí s chytrými hodinkami vážně. Představil Android Wear

V případě, že má některá aplikace kromě verze pro telefon svou variantu i pro Android Wear, při instalaci do telefonu se automaticky nainstaluje i do hodinek. Obsah mezi telefonem a hodinkami se přitom synchronizuje, což Google demonstroval na aplikaci s kuchařskými recepty. To, co bylo zobrazeno na telefonu, bylo ve stejném okamžiku i na displeji hodinek. Google dnes uvolňuje kompletní SDK pro Android Wear. Díky tomu budou moci vývojáři pracovat na aplikacích, které poběží přímo na hodinkách.

První hodinky jdou na trh už dnes

Spolu se softwarovými novinkami se při prezentaci ukázaly i první hodinky s Android Wear. Systém byl demonstrován na hodinkách LG G Watch, které byly stejně jako Motorola Moto 360 představeny již v březnu spolu s platformou Android Wear.

Hodinky LG G Watch mají rozměry 37,9 × 46,5 × 9,95 mm a váží 63 gramů jsou vybaveny procesorem Qualcomm Snapdragon 400, který je taktovaný na 1,2 GHz. Doplňuje je ho 512 MB RAM a interní paměť 4 GB. Konektivitu zajišťuje Bluetooth 4.0 a co se týče senzorů, tak je zde gyroskop, akcelerometr a elektronický kompas. Hodinky disponují stupněm krytí IP67 a jsou odolné proti vniknutí prachu a vydrží ponoření do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Kromě nich se však ukázaly i nové chytré hodinky od Samsungu s označením Gear Live. To je o to překvapivější, že nová generace jeho chytrých hodinek Gear 2 a Gear 2 Neo, které představil na letošním ročníku MWC 2014, běží na odlišném operačním systému Tizen OS. Na Tizen přitom na konci května aktualizoval i předchozí generaci Galaxy Gear.

Samsung Gear Live

Samsung Gear Live vypadají podobně jako Gear 2 a stejně jako LG G Watch mají displej s úhlopříčkou 1,63", ale ten v tomto případě není IPS, ale Super AMOLED a má rozlišení 320 × 320 pixelů jako Gear 2 a Gear 2 Neo. Hodinky mají rozměry 37,9 × 56,4 × 8,9 milimetrů a váží 59 gramů Uvnitř tepe procesor taktovaný na 1,2 GHz, který doplňuje 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a baterie 300 mAh. Z další výbavy můžeme zmínit Bluetooth 4.0, akcelerometr, gyroskop, elektronický kompas a senzor měřící srdeční tep. Rovněž tyto hodinky mají stupeň odolnosti IP67. K dispozici budou s černým a vínovým páskem, který je však vyměnitelný.

Hranaté LG G Watch jsou k dispozici ve dvou barevných kombinacích. Počínaje 25. červnem budou přes obchod Play k dispozici ve 12 zemích včetně klíčových trhů, jako jsou Spojené státy, Kanada, Velká Británie, Německo, Itálie, Španělsko, Jižní Korea a Japonsko. Navíc se brzy dostanou do běžné obchodní sítě v 27 dalších zemích, jako jsou Austrálie, Brazílie, Mexiko, Nový Zéland, Singapur a Rusko. Cenu LG zatím nezveřejnilo. Podle informací Pocket-lint by LG G Watch měly jít do prodeje s cenovkou 180 liber (6 156 Kč). Od 25. června jsou v obchodě Play k dispozici i hodinky Samsung Gear Live, které zde stojí 199 dolarů (4009 Kč). Kulaté hodinky Motorola Moto 360 se pak dostanou na trh až na konci léta.

Zdroje: pocket-lint.com, theverge.com, androidcentral.com