Vybíráme mobil: smartphony s cenou kolem 6 000 korun

66

Přechodnou kategorií mezi low-endy a vyšší střední třídou jsou telefony s cenovkou kolem 6 000 korun. Ty se vyznačují obstojnou výbavou, ve které většinou nechybí ani moderní technologie, jako je LTE nebo NFC. My jsme pro vás vybrali několik zařízení, která by ve vašem výběru neměla chybět a pod vánočním stromečkem bezesporu potěší.

Kategorie kolem 6 000 korun je celkem ošemetný segment. Věnuje se mu málo výrobců a většinou zde najdeme modely v doprodeji, nebo osamocené kousky, které jsou spíše výjimkou. S touto cenovkou totiž přecházíme po mostu mezi nižší a vyšší střední třídou a málokterý výrobce bere tento most jako lukrativní místo k výdělku. Na trhu se přesto najde několik zajímavých kousků, které byste určitě neměli přehlédnout a dnes si je v krátkosti představíme.

Předchozí díly:

Vzhledem k tomu, v jaké kategorii se nacházíme, je potřeba si dávat pozor na určité věci. Telefony zde balancují nad tenkou propastí a oproti svým levnějším konkurentům mnohdy na papíře nenabídnou o moc více. Rozdíly poznáte při úchopu v ruce – telefony jsou lépe zpracované, software lépe optimalizovaný a chyby nejsou tak časté. Přesto je potřeba dát si pozor na některé aspekty.

  1. Není všechno zlato, co se třpytí (kolem 6 000 korun můžete najít telefony s ohromující výbavou, ale od neznámého výrobce, který sem telefony nemusí dovážet legálně a podpora produktu je na žalostné úrovni)
  2. Pozor na stáří modelu (na trhu mohou být staré, tehdy velmi dobře vybavené, modely, které se dnes doprodávají za nízkou cenu jenom proto, že někde leží ve skladu, a je proto potřeba dát si pozor na to, jak moc je telefon aktuální, a jestli ho výrobce nadále podporuje)
  3. Pohybujeme se na vratké lávce (s touto cenou jsme na pomezí dvou velkých mobilních kategorií a určitě není od věci zamyslet se, jestli by vám nestačil levnější model, nebo naopak, jestli by nebylo dobré si třeba 2 000 korun přidat na nekompromisně vybavené modely)

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s

Na papíře rozhodně zaujme model Huawei Ascend G620s. S dnes již průměrnou úhlopříčkou 5 palců, HD rozlišením a novým čipsetem od Qualcommu se jedná o velmi zajímavého konkurenta. Huawei sice patří do nepříliš oblíbené kategorie čínských výrobců, ale spolu s Xiaomi patří k tomu nejlepšímu, co od našich východních zásobovatelů přichází. Telefon disponuje veškerou moderní výbavou, a to včetně podpory rychlých sítí LTE a NFC. Jeho tělo je navíc příjemně tenké a díky svým 7,8 milimetrům v pase se jedná i o povedenou stylovku. Telefon právě testujeme a na recenzi se můžete těšit již velmi brzy. Po stránce kvality zpracování a optimalizace systému patří k tomu nejlepšímu a příjemná je nakonec i cena 5 200 korun, díky které ještě nějakou tu korun ušetříte a můžete si pořídit například obal.

Graf ceny produktu Huawei Ascend G620s poskytuje server Heureka.cz

Samsung Galaxy S III Neo

Samsung Galaxy SIII Neo

Recenze: Recenze Samsung Galaxy S III Neo: recyklace bez legrace

Samsung letos nečekaně vzkřísil legendu v podobě Samsungu Galaxy S III, což byl nejúspěšnější model v novodobé historii Samsungu. Na trh se vrátil pod jménem Samsung Galaxy S III Neo a kromě pozměněného jména přinesl více operační paměti a novější verzi operačního systému, která se přehoupla na Android 4.4 KitKat. V ostatních ohledech jde ale o prakticky stejné zařízení, jakým byla původní S3. To ale vůbec nevadí, i v dnešní době totiž jde o povedený telefon s relativně svižným prostředím a celkově zajímavou výbavou. Největší vadou na kráse zůstává absence LTE, které však nemusí být pro každého rozhodujícím faktorem. Pokud jste fanouškem značky, nebo hledáte svůj první smartphone, s Galaxy SIII Neo chybu určitě neuděláte a telefon se vám odmění stabilitou s příjemnou uživatelskou zkušeností. Příjemným bonusem je i nadstandardní výdrž na baterii a na dnešní dobu stále velmi povedený displej. Za přibližně 5 600 korun jde o dobrou koupi, která určitě potěší pod nejedním vánočním stromečkem.

Graf ceny produktu Samsung i9301 Galaxy S III Neo poskytuje server Heureka.cz

Google Nexus 4

Google Nexus 4

Recenze: Recenze Google Nexus 4 – Blyštivé mámení s čistým Androidem

Možná se ptáte, co tady Nexus 4 vůbec dělá. Je to jednoduché, s aktuální cenovkou a aktualizací na Android 5.0 Lollipop je tento starý pán aktuálnější než kdy dřív. V českých obchodech je totiž stále k dostání za přibližně 6 700 korun. Sice vás v dnešní době neohromí nadstandardním výkonem, fotoaparátem nebo dobrou výdrží na baterii, ale čistý Google má své kouzlu, které nepovadá. Podle mnoha uživatelů jde také o jeden z nejkrásnějších telefonů za poslední léta a to hlavně díky svým blyštivým zádům. Pokud se navíc cítíte odvážně a nebojíte se hraní si s různými ROM, můžete zprovoznit i LTE čip a používat tak sítě nové generace. Oproti konkurentům ale neztrácí ani po stránce výkonu a 4jádrový procesor v čipsetu Snapdragon S4 Pro si stále celkem obstojně poradí i s moderními aplikacemi. Na druhou stranu je to trochu sázka do loterie, jelikož Nexus 4 je na konci svého životního cyklu a dalších aktualizací se dočká jenom těžko. Komunita okolo tohoto modelu je však obrovská a pokud zavítáte například na XDA Developers forum, telefonu dech nedojde po další dva roky.

Graf ceny produktu LG Nexus 4 16GB poskytuje server Heureka.cz

BlackBerry Z3

BlackBerry Z3

Recenze: Recenze BlackBerry Z3 – Povedená ostružina za babku

Netradičně se do našeho seznamu telefonů dostalo i BlackBerry. To zažívá svojí malou revoluci a kompletní restrukturalizaci společnosti, což se projevuje jak na portfoliu značky, tak na jejím vnímání na trhu s mobilními zařízeními. Jedním z velmi povedených modelů „nového“ BlackBerry je Z3. Nesmíme na model Z3 hledět jako na telefon s Androidem a nepouštějme se do porovnání parametrů, to totiž nedává moc smysl. Krása BlackBerry je v operačním systému a jeho optimalizaci, podobně jako u Windows Phone. BlackBerry 10 již není ten systém, do které se všichni strefovali po tom, co iOS dohnalo všechny svoje neduhy. Jednou ze slabin telefonu je použitý displej, který je technologie TFT TN a oproti IPS panelu nabízí horší pozorovací úhly. To ale příliš nevadí a Z3 si bez problému poradí s tím, pro co byla stvořena – tím je práce a komunikace. BlackBerry bylo odjakživa volbou profesionálů, manažerů a workoholiků. V USA jste před několika lety nepotkali „kravaťáka“ bez BlackBerry. Aplikací na BlackBerry OS navíc přibývá a s aktualizací BlackBerry 10.3 přichází i nativní podpora aplikací pro Android, takže můžete používat například Google Mapy. Za 5 400 korun dostanete skvělého parťáka na dlouhé cesty a rychlý operační systém.

Graf ceny produktu BlackBerry Z3 poskytuje server Heureka.cz

Nokia Lumia 730

Nokia Lumia 730 Dual SIM
Nokia Lumia 730

Dnešní výběr uzavře Nokia Lumia 730. Tato novinka představená na veletrhu IFA 2014 si na nic nehraje a do segmentu telefonů s Windows Phone přináší dlouho potřebný kousek, který pokryje segment kolem 6 000 korun. Ne, Lumia 730 netrhá rekordy v benchmarcích a ani se o to nesnaží. S rozumnými rozměry a displejem o úhlopříčce 4,7 palců jde o skvělou volbu pro milovníky průměrných úhlopříček. Plynulost systému Windows Phone pak udělá radost každému. Hlavním nedostatkem je absence LTE, která pro vás ale nemusí příliš znamenat. Na druhou stranu dostanete velmi jemný displej, který díky HD rozlišení dosahuje jemnosti 312 bodů na palec. V neposlední řadě potěší i přítomnost dvou slotů na SIM karty, které zužitkujete při potřebě používat zároveň dvě čísla, a nechce se vám tahat dva mobilní telefony. Telefon je i zvenčí velmi povedený a díky široké škále dostupných barev potěší i milovníky netradičních barev. Za 6 200 korun si tak můžete pořídit velmi dobře vybavený telefon s operačním systémem Windows Phone a chybět vám bude tak jedině podpora LTE a možná i funkce Glance Screen pro rychlé získání informací.

Graf ceny produktu Nokia Lumia 730 DUAL SIM poskytuje server Heureka.cz
Diskuze ke článku
kyzaj
chtěl bych se zeptat jestli se může honor 3c rovnat třeba se sgs 3neo nebo s Huawei Ascend G620s díky za odpovědi
Andrej Michalek
Kde je Xperia Z Ultra? (Snapdragon 800, 2GB RAM, 2048x1080...)
dunco
Naprosto ignorujete značku Sony,která v této kategorii nabízí minimálně dva zajímavé modely!!!
?
kazdy soudny clovek bere Lumii 730 s WP 8.1

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze