BlackBerry Z3
recenze

BlackBerry Z3

Povedená ostružina za babku
90

Kanadské BlackBerry se snaží podruhé nadechnout a dostat se zpět na třetí místo v pořadí operačních systémů na trhu a jedním z modelů, který by měl BlackBerry s tímto úkolem pomoct, je nové BlackBerry Z3, které se nyní dostává i na náš trh. Přináší velký displej a nízkou cenu. Zabere tato kombinace?

Již od představení prvních modelů s operačním systémem BlackBerry 10 se kanadský výrobce potýkal s velkým problémem - v jeho portfoliu BlackBerry 10 zařízení chyběl model, který by se cenou dostal na hranici $200, respektive 5 000,- Kč. Low-end segment tak stále okupovaly modely se starým operačním systémem BlackBerry OS 7.1, které se ovšem funkčně nemohly přímo srovnávat s nastupujícími Android zařízeními.

Oficiální snímky BlackBerry Z3

Nyní však BlackBerry tento model v nabídce má a je jím právě dnes recenzovaný model BlackBerry Z3. Tento model byl představen již před několika měsíci a původně byl určený především pro země jihovýchodní Asie a rozvojové trhy obecně. BlackBerry však nakonec usoudilo, že takto levný přístroj by mohl mít úspěch i jinde po světě, a proto se BlackBerry Z3 v září chystá i na náš trh.

Obsah balení

  • BlackBerry Z3
  • datový a nabíjecí USB kabel
  • síťová nabíječka s USB konektorem
  • stereo sluchátka s funkcí hands-free
  • brožurky a manuály

BlackBerry Z3 – videopohled

Technické parametry BlackBerry Z3

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 72,8 × 9,3 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8230, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:10 hodin
Dostupnostzáří 2014, 5 000 Kč

Design a konstrukce: hranatá nuda

BlackBerry se u modelu Z3 rozhodlo nijak neexperimentovat co se designu týče a výsledkem je striktně hranaté zařízení, které po designové stránce nijak výrazně nezaujme. Můžeme jej přirovnat k mnoha zařízením čínských výrobců a nebyli bychom vlastně ani tak daleko od pravdy. BlackBerry Z3 je totiž první model, který vznikl ze spolupráce tchaj-wanské společnosti Foxconn a kanadského BlackBerry.

Rozměry BlackBerry Z3 jsou 140 × 72,8 × 9,3 mm což z něj dělá spíše zástupce větších zařízení. Není divu, do těla se totiž musel vejít 5” dotykový displej a rozměrná 2 500mAh baterie. I to je důvod, proč se hmotnost jinak kompletně plastového telefonu vyšplhala na 164 gramů. I přes plastovou konstrukci je však telefon zpracovaný opravdu precizně, veškeré díly přesně lícují, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Díky měkčené povrchové úpravě zadního krytu se telefon drží v ruce vcelku příjemně a ani hranatý tvar není v tomto případě překážkou pohodlnému a jistému ovládání.

Přední straně dominuje především 5” dotykový displej, který zabírá prakticky celou plochu. Nenajdeme zde žádná samostatná tlačítka, protože operační systém BlackBerry 10 se ovládá pouze pomocí gest na dotykovém displeji. Nad samotným displejem se nachází již pouze telefonní reproduktor, přední kamerka s rozlišením pouhých 1,1 Mpx a sada běžných senzorů.

Pravý bok obsahuje pouze krytku slotů na SIM kartu a pam.kartu, levý bok pak klasické klávesy

Pravý bok zařízení je téměř prázdný, najdeme zde pouze krytku slotů pro microSIM kartu a paměťovou kartu. Levý bok je o poznání plnější. Nachází se zde trojice kláves pro ovládání hlasitosti a multimediálního přehrávače a také tlačítko pro vypnutí a zamčení telefonu. Jeho umístění však moc nechválíme, protože když už jej chtěl výrobce umístit na bok, tak měl zvolit pravý bok. V této situaci je již úplně jedno, jestli je tlačítko nahoře nebo na levém boku. Přístupné je úplně stejně špatně. Zatímco pro odemykání displeje využijete typické gesto, při zamykání budete výrobce za toto umístění znovu a znovu proklínat. Pokud tedy nejste levák. A zbývá nám představit ještě spodní hranu s microUSB konektorem a horní s klasickým 3,5mm jack konektorem.

Zadní kryt je opatřen měkčenou úpravou, díky které telefon dobře drží v ruce

Zadní kryt, který bohužel nelze sejmout, pod sebou skrývá nevyměnitelnou baterii o kapacitě 2 500 mAh. Je mírně perforovaný a výrobce jej obdařil povrchovou úpravou podobnou gumě, takže telefon dobře drží v ruce a nesmýká se. Kromě loga výrobce pak na zadní straně zaujme pouze čočka 5Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED.

Baterie a výdrž: šampion z Kanady

V oblasti baterie BlackBerry Z3 jsme měli opravdu velká očekávání. BlackBerry totiž slibovalo skvělou výdrž na jedno nabití a jelikož zařízení BlackBerry vždy patřila k těm největším držákům na trhu, byli jsme opravdu zvědaví, s čím se v případě BlackBerry Z3 výrobce vytasí. Po modelu Z10, jehož výdrž nijak slavná nebyla, by si mohlo nyní BlackBerry totiž napravit reputaci.

BlackBerry Z3
Tloušťka BlackBerry Z3 je 9,3 mm, baterie má tedy více než dostatek prostoru

Integrovaná baterie typu Li-Ion nabízí kapacitu 2 500 mAh, což je vskutku slušná hodnota, ale dnes již ne tak neobvyklá. Neobvyklá je však samotná výdrž na jedno nabití. Spojení výkonného akumulátoru, úsporného hardwaru a displeje s nižším rozlišením mělo za výsledek atakování předních příček v pořadí telefonů s nejlepší výdrží v našem katalogu. BlackBerry Z3 vydrží bez problémů dvoudenní provoz v plné zátěži, při šetrnějším používání se pak dostanete klidně na 3-4 dny.

V našem standardizovaném testu, při kterém zařízení streamuje HD video z internetu při 50% hlasitosti do sluchátek, 50% jasu a přihlášený do 3G sítě přičemž datový provoz probíhá přes Wi-FI, vydrželo BlackBerry Z3 přehrávat celkem 9 hodin a 52 minut! Jen těsně mu tedy unikla desetihodinová meta a model Z3 se tak zařadil na pomyslnou třetí příčku v našem katalogu - hned za Lenovo P780 a Samsung Galaxy Note 3 Neo. Ještě doplním, že nabíjení dodávanou nabíječkou z 0-80 % zabere celkem 2:50 hod a do 100 % pak ještě dalších 80 minut. Možná tedy zvažte případné zakoupení výkonnější nabíječky, která by vám telefon nabila rychleji.

Zvuk a kvalita reprodukce: třídní průměr

Po zvukové stránce vás BlackBerry Z3 nijak neohromí. V této cenové kategorii jsme však ani nic jiného neočekávali. Důležité je, že hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý na to, abyste nepřeslechli vyzvánění. Diskotéku s ním ale určitě neroztancujete.

Zvukový výstup 3,5mm jack konektoru se řadí k průměru a pro běžný poslech je jistě dostačující. Škoda pouze chybějícího ekvalizéru, díky kterému byste si mohli zvuk přeci jen trochu upravit pro vlastní uši. Ekvalizér však přijde na podzim společně s aktualizací operačního systému BlackBerry 10.3. Závěrem ještě zmínka o sluchátkách, která najdete v balení. Jakou nouzovka pro poslech hudby poslouží dobře, jejich využití však vidím spíše jako hands-free, na hudbu vyloženě vhodná určitě nejsou.

Displej a kvalita zobrazení: mírné zklamání

BlackBerry Z3 je poměrně rozměrné zařízení a to hlavně proto, že jeho hlavní chloubou by měl být 5” dotykový displej. Nicméně ten nakonec zas tak velkou chloubou není a svými kvalitami se řadí spíše mezi podprůměrné zobrazovače. Jedná se o obyčejný TFT TN zobrazovač s rozlišením 960 × 540 pixelů, což je na takto velké úhlopříčce již znát a na dnešní poměry je tak rastr displej celkem hrubý.

Kvality IPS zobrazovačů jsou zkrátka nezpochybnitelné a starší TFT TN na ně bohužel v tomto ohledu ztrácí. Podání barev je sice věrné, ale například čitelnost na slunci je výrazně horší než u IPS. Musím zdůraznit, že displej BlackBerry Z3 není v žádném případě naprostý propadák. I u konkurence je pořád například rozlišení prakticky totožné, ale alespoň používají IPS displeje, které trumfují tento displej podáním barev i pozorovacím úhly. BlackBerry v tomto ohledu určitě mělo sáhnout po nějakém kvalitnějším zobrazovači - vždyť levné čínské Androidy za pár tisíc již nabízí HD displeje se skvělými zobrazovacími schopnostmi.

Hardware a výkon: papírově slaboch, v praxi však spolehlivé BlackBerry

V útrobách BlackBerry Z3 nalezneme čipset Qualcomm Snapdragon 400 s dvoujádrovým procesorem o taktu 1,2 GHz, grafický procesor Adreno 305, celkem 1,5 GB paměti RAM a 8 GB vnitřní paměti, kterou je možné rozšířit o paměťové karty do kapacity 64 GB. Tato sestava se pak stará o bezproblémový chod nejnovější verze operačního systému BlackBerry 10.

BlackBerry Z3

Hardwarové parametry BlackBerry Z3 na papíře mohou vypadat možná slabě, je však třeba si uvědomit, že stejně jako u Windows Phone nebo iOS, je operační systém BlackBerry odladěn na konkrétní hardware a dokáže jej využít do posledního taktu křemíkového krystalu. I na slabším hardwaru se tak můžete spolehnout na svižný, plynulý a spolehlivý chod operačního systému BlackBerry 10. Poradí si dokonce i s náročnějšími hrami jako je například závodní hra Asphalt 8 nebo RPG Samurai Vengeance.

Přesto však u BlackBerry Z3 najdeme jednu změnu oproti ostatním BlackBerry 10 zařízením. Kvůli menší paměti RAM je omezena funkčnost plnohodnotného multitaskingu a to tak, že místo 8 aplikací mohou současně zminimalizovaně běžet pouze čtyři. Samozřejmě, že BlackBerry nabízí možnost běhu určitých procesů na pozadí, takže aplikace dokáže běžet i tak, toto omezení se týká pouze aktuálně spuštěných aplikací, mezi kterými následně přepínáte. To ale znamená problém, protože se i běžně používané aplikace startují znovu a znovu. Naštěstí je spouštění aplikací velmi rychlé, takže to uživatel prakticky nepozná.

Operační systém, uživatelské prostředí a ovládání: gesta, gesta, gesta

Operační systém BlackBerry 10 je na trhu již rok a půl a za tu dobu se stihl vyvinout v plnohodnotný operační systém, který rozhodně má co nabídnout a čím zaujmout. BlackBerry vydalo mnoho aktualizací, kdy každá přinášela nové a nové funkce, vylepšení a optimalizace a další velký update je plánován na letošní podzim. Bude se jednat o novou verzi BlackBerry 10.3, která mimo jiné přinese i designové změny.

Hlavními přednostmi operačního systému BlackBerry 10 je rychlost, stabilita, bezpečnost a zaměření na maximální produktivitu. Od toho se odvíjí také samotné ovládání, které probíhá pouze skrze dotykový displej a několik jednoduchých gest. Jedním pohybem prstu od spodního rámečku tak můžete odemknout zařízení, zminimalizovat aplikaci nebo nahlédnout do BlackBerry Hub, komunikačního centra celého OS BlackBerry 10. Gestem z horního rámečku pak zobrazíte lištu s rychlými volbami nebo nastavení jednotlivých aplikací.

Uživatelské prostředí je rozděleno do několika obrazovek. Tou první je samozřejmě klasická matice s dostupnými aplikacemi, kterých je již v základním stavu opravdu mnoho a BlackBerry Z3 je tak plně připraveno fungovat již po vybalení z krabice. Aplikace můžete samozřejmě řadit podle sebe, vytvářet složky a přímo z domovské obrazovky je také odinstalovat.

Další obrazovkou je plocha se zobrazením aktuálně běžících aplikací. BlackBerry 10 nabízí reálný multitasking, takže aplikace na pozadí doopravdy běží - nejsou uspané, nerestartují se ani nic podobného. To sebou nese sice spoustu výhod, ale zároveň si musíte dávat občas pozor, jaké aplikace necháváte běžet. Zároveň musíte v případě Z3 myslet na výrazné omezení v podobě pouhých 4 běžících aplikací. Pátá se vždy ukončí. Takže si musíte dobře rozmyslet, zda aplikaci, kterou už potřebovat nebudete, rovnou úplně neukončit. To je přístup, na který nejsme u ostatních systémů zvyklí. Třetí a pravděpodobně asi nejdůležitější obrazovkou pak je již zmiňovaný BlackBerry Hub. BlackBerry Hub je středobodem veškeré komunikace v systému BlackBerry 10, nicméně k tomu se vrátíme ještě později.

Liště s rychlými volbami umožňuje rychlé spravovat mnohé funkce

Gestem z horního rámečku si můžete stáhnout lištu s rychlým nastavením, ve které najdete rychlé přepínače sítí, nastavení jasu, profilů nebo praktickou svítilnu. Dostanete se odsud také do nastavení, které je velmi přehledné a získáte odtud přístup například ke službě BlackBerry Protect, která vám pomůže zablokovat nebo lokalizovat telefon v případě jeho ztráty, k nastavení sdílení dat a médií, nastavení upozornění nebo správě nejen emailových účtů.

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme tři rychlé zkratky pro otevření aplikace telefonu, vyhledávání a fotoaparát. Tyto zkratky bohužel nejdou nijak změnit, vždy tam budou tyto tři.

Funkce univerzálního vyhledávání

Co se týče aplikace vyhledávání, tak to je jedna z velice užitečných funkcí operačního systému BlackBerry 10. Jedná se o fulltextové vyhledávání v paměti přístroje a dokáže prohledat naprosto veškerý obsah zařízení – aplikace, kontakty, zprávy, dokumenty, soubory, hudbu, obrázky, historii prohlížeče, kalendář…no zkrátka všechno. Vyhledávání je navíc opravdu rychlé, veškeré výsledky se nabízejí v reálném čase a s téměř nulovou odezvou, takže se jedná o velice rychlého pomocníka, pokud potřebujete najít nějakou konkrétní věc.

Fotoaparát a videokamera: průměrných pět mega

Fotografické vlastnosti BlackBerry Z3 spadají obecně spíše do průměru. Fotoaparát s rozlišením 5 Mpx nabízí automatické ostření, digitální stabilizaci obrazu a také několik scénických režimů. Pokud rádi fotíte sebe nebo své blízké, tak jistě oceníte funkci TimeShift, která zachytí vždy několik snímků před a několik po stisknutí spouště a vy si následně můžete vybrat ten nejlepší nebo jednotlivým účastníkům upravit obličeje tak, aby neměli třeba zavřené oči. Tuto funkci využijete také při focení selfie pomocí přední 1,1Mpx kamerky.

Prostředí fotoaparátu

Výsledky fotoaparátu nás bohužel nijak nepřekvapily, ale na druhou stranu ani vysloveně nezklamaly. Jedná se zkrátka o takový ten šedý průměr v této cenové kategorii. Fotografie jsou za dobrého světla vcelku povedené, často ale chybí ostrost a telefon si nedokáže moc poradit větším dynamickým rozsahem scény. Jakmile se zešeří, nastoupí digitální šum a rozhodně si nebere servítky. Takže verdikt? Na momentky bez nejmenších problémů, do rodinného alba však s pomocí BlackBerry Z3 fotografie nepořídíte.

Testovací fotografie z BlackBerry Z3

Fotoaparát dokáže také zachytit video až do FullHD rozlišení ve formátu mp4, což BlackBerry Z3 to nečiní žádné větší potíže a vše je plynulé. Videa jsou v dané kategorii na dobré úrovni, jsou plynulá, dostatečně ostrá a automatické ostření funguje, jak má.

Multimédia a aplikace: bohatá výbava přímo z krabice

V jedné z předchozích kapitol jsem zmínil, že BlackBerry se stále zaměřuje především na produktivitu a pracovní funkce. Nicméně operační systém BlackBerry přichází také s bohatou paletou předinstalovaných aplikací a zajímavých funkcí, díky kterým můžeme operační systém BlackBerry 10 doporučit i běžným uživatelům nebo mladým lidem, kteří rádi komunikují, zůstávají v kontaktu s okolím a pracují se sociálními sítěmi.

Aplikace Facebook, Twitter, LinkedIn a Foursquare

A když už jsme u těch sociálních sítí - BlackBerry 10 přináší předinstalované klienty sociálních sítí Facebook, Twitter, Foursquare a LinkedIn. Všechny aplikace jsou plnohodnotní sociální klienti se všemi funkcemi, které od nich můžete očekávat včetně sdílení fotografií nebo videí a komentáře u Facebooku, kompletní práce s Twitterem včetně možnosti přidání více účtů, upozornění z Foursquare nebo zprávy z LinkedIn. Samozřejmostí je kompletní integrace do operačního systému ať už se bavíme o BlackBerry Hub nebo seznamu kontaktů.

Nesmíme zapomenout ani na komunikační platformu BlackBerry Messenger, která se v poslední době těší velkému zájmu. Po mnoha letech totiž BlackBerry uvolnilo BBM také pro platformy Android, iOS a Windows Phone a je z něj tak skutečně multiplatformní komunikační nástroj, který nabízí především vysoké zabezpečení, ale také diskuzní skupiny, sdílení kalendářů, možnost hovroů skrze BBM Voice a videohovorů BBM Video nebo zajímavou pseudo-sociální síť BBM Channels.

BlackBerry 10 nabízí širokou škálu podporovaných multimediálních formátů jako jsou audio formáty 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, AWB, OGG i FLAC nebo video formáty H.264, MPEG-3, H.263, AAC-LC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, WMA 9/10, VC-1, VP6, PCM, LPCM, MPEG-2, FLAC, GSM, Vorbis, QCELP a MJPEG. S tímto výčtem podporovaných formátů těžko můžete říct, že BlackBerry není multimediální zařízení.

Hudební přehrávač

Hudební přehrávač BlackBerry 10 je jednoduchý a přehledný. Nabízí rozdělení skladeb podle interpretů, alb nebo žánrů, poradí si se seznamy skladeb a v rámci hudebního přehrávače je integrované také FM rádio s RDS. Samotné prostředí přehrávače je velmi jednoduché - přímo na hlavní obrazovce nabízí veškeré ovládací prvky a pokročilé možnosti najdete v kontextovém menu. Zamrzí absence ekvalizéru, ten však přijde s aktualizací BlackBerry 10.3 letos na podzim.

Videopřehrávač

Videopřehrávač je fakticky pouze základní se zobrazením posledních videí, alb nebo rozdělení podle data. Během přehrávání máte k dispozici pouze základní ovládací prvky jako je tlačítko play/pause, časová osa a možnost změny velikosti videa na displeji. V kontextovém menu pak najdete opět možnost přehrání média skrze DLNA nebo Miracast, možnost úpravy videa nebo snadné sdílení do mnoha kanálů.

Editor videa

U přehrávače velmi potěší přítomnost kvalitního editoru videa. U každého videa si můžete upravit jeho délku, otočit jej dle libosti a v neposlední řadě také upravit jeho jas, kontrast, saturaci barev nebo hlasitost. Takto upravené video pak můžete využít například v aplikaci Story Maker, což je šikovný editor pro vytváření videí z fotografií, videosekvencí a hudby. V nové aktualizaci BlackBerry 10.2 navíc videpřehrávač získal podporu titulků, ale bohužel .srt titulky to nejsou. Položka v přehrávači se tak týká pravděpodobně titulků u videí ve formátu MKV.

Galerie fotografií

Galerie fotografií u BlackBerry 10 se opět nese ve stejném duchu, jako tomu bylo u hudebního přehrávače a videopřehrávače. Opět zde máme tři záložky. První záložka ukazuje naposledy přidané fotografie a naposledy zobrazené. Druhá záložka zobrazuje fotografie pořízené samotným přístrojem rozdělené podle data a v poslední záložce můžete vidět veškerá alba. Ta odpovídají složkám vytvořeným přímo v paměti telefonu.

Při zobrazení fotografie můžete na displeji vidět dva základní ovládací prvky – editaci fotografie a sdílení. V kontextové nabídce pak najdete další možnosti jako je nastavení snímku „jako“, otočení, možnost spuštění prezentace nebo opět funkce pro odeslání snímku na DLNA kompatibilní zařízení. BlackBerry Z3 nabízí skutečně povedený editor fotografií a obrázků, který nabízí opravdu bohaté možnosti editace.

Možnosti sdílení jsou opravdu bohaté

Velmi dobře je na tom BlackBerry Z3 v oblasti sdílení. Díky speciálnímu API v operačním systému může každý vývojář zakomponovat sdílení také do své aplikace a z jedné obrazovky si pak vždy vyberete, kam chcete přesně sdílet. Možností je téměř nepočítaně. Můžete sdílet soubory, dokumenty, fotografie, hudbu nebo videa, ale také webové stránky, přílohy z emailů, obsah nejrůznějších aplikací (například RSS čtečka) a mnoho dalšího. A kam že to můžeme sdílet? Sami si na screenshotu můžete prohlédnout, kolik možností je dostupných.

Obchod s aplikacemi BlackBerry World

BlackBerry 10 nabízí také svůj vlastní obchod s aplikacemi, kde si v tuto chvíli můžete stáhnout zhruba 200 tisíc aplikací. Mnoho známých aplikací však stále v BlackBerry World chybí, a proto velmi potěší fakt, že kromě nativních aplikací si operační systém BlackBerry 10 poradí také s aplikacemi, které jsou původně určené pro Android. Pokud tedy v BlackBerry World některou z vámi hledaných aplikací nenajdete, můžete využít Android verzi. To může přijít vhod zejména u lokálního obsahu jako jsou například české bankovní aplikace, jízdní řády a podobně. Podle BlackBerry je možné na BlackBerry 10 spustit více než 95 % Android aplikací, ty však musíte stahovat a instalovat ručně a většina uživatelů tak této možnosti nevyužije. Řešení však přijde opět s novou verzí operačního systému, který kromě BlackBerry World nabídne také obchod Amazon Appstore.

Telefonování a adresář: zaměřeno na produktivitu

Aplikace hovorů je rozdělena na tři záložky. První zobrazuje protokol hovorů, kdy v horní části displeje vidíte trojici rychlých voleb a pod nimi samotný protokol hovorů s možností odfiltrování pouze nepřijatých hovorů. Přidržením prstu na konkrétní položce můžete otevřít kontextové menu a zde například uložit kontakt, odeslat SMS a podobně.

Telefonní aplikace je jednoduchá, ale přehledná

Druhá záložka nabízí rychlý přístup ke kontaktům v adresáři a třetí záložka klasický číselník s možností rychlého přidání vytočeného čísla do kontaktů. Obrazovka během hovoru zobrazuje fotografii kontaktu, klávesy pro přepnutí hovoru na hlasitý reproduktor, ztlumení mikrofonu, přidání dalšího hovoru nebo zaznamenání poznámky. Pokud navíc máte u kontaktu uložený jeho PIN v BBM, můžete přímo přepnout hovor na BBM Video.

Co se týče adresáře, tak ten plně odpovídá tomu, na co jsme u BlackBerry zvyklí. Přehledný a maximálně podrobný. V menu si můžete vybrat, které adresáře chcete, aby se vám odfiltrovaly, takže si zobrazíte například ty, které máte při pracovním emailu. V nastavení si dále můžete určit, které adresáře se vůbec mají zobrazovat. Týká se to například kontaktů z Facebooku nebo Twitteru, které by mohly samy o sobě v aplikaci překážet. Jednoduše je vypnete.

Adresář nabízí mnoho podrobností a samozřejmě podporuje také bezdrátovou synchronizaci

Karta kontakty je rozdělena do tří částí. V detailech o kontaktu vidíte veškeré informace o daném kontaktu. Klasické detaily jako jsou jméno, telefonní čísla, emaily nebo adresu doplňují další drobnosti, jako jsou například webové stránky, PIN BlackBerry (BBM kontakt), účty sociálních sítí Facebook, Twitter nebo LinkedIn, firma, pozice nebo narozeniny, ale také například pager nebo fax. Druhou částí karty kontaktu jsou aktualizace sociálních sítí, kde můžete vidět poslední aktivitu daného kontaktu na sociálních sítích. Poslední záložku tvoří aktivity kontaktu, které jste s ním měli. To znamená, že zde můžete vidět hovory, zprávy, schůzky, chat a další detaily s daným kontaktem.

U adresáře samozřejmě nechybí možnost plnohodnotné synchronizace. Bezdrátově můžete BlackBerry 10 pohodlně synchronizovat se službami jako je Gmail, Yahoo! Mail nebo Microsoft Live/Hotmail/Outlook.com. Majitele vlastních poštovních serverů pak jistě potěší plnohodnotná podpora Microsoft Exchange ActiveSync a pokud vám ani toto nebude stačit, tak je zde připravena podpora protokolu CardDAV pro synchronizaci kontaktů (tento protokol využívá například iCloud). Synchronizaci kontaktů a kalendáře je možné provádět také kabelem přes počítač.

BlackBerry Hub, zprávy a klávesnice: plnokrevná ostružina

BlackBerry Hub je jedním z hlavních taháků operačního systému BlackBerry 10. Je středobodem veškeré komunikace v systému BlackBerry 10. Najdete zde chronologicky seřazené všechny emaily, SMS zprávy, notifikace z aplikací, zprávy z BBM, WhatsApp, Facebooku a podobně. Vše v jednom seznamu s možností filtrování jednotlivých událostí, které si můžete i barevně odlišit.

Díky tomuto řešení můžete reagovat na všechny události během okamžiku, protože se vše řeší přímo v BlackBerry Hub. Nemusíte otevírat žádné další aplikace, hledat jednotlivé ikonky a zdlouhavě mezi aplikacemi přepínat. Na emaily, BBM, Facebook i WhatsApp můžete odpovědět okamžitě přímo z BlackBerry Hub.

BlackBerry Hub, jeho prostředí a vyhledávání

V rámci BlackBerry Hub můžete také vytvářet veškeré nové zprávy, je jedno jestli chcete psát email, SMS, na BBM nebo na Facebook. Jednoduše dáte vytvořit zprávu, zvolíte typ zprávy a píšete. Vše je zkrátka dostupné přímo z BlackBerry Hub, veškerá komunikace je pohromadě na jednom místě. Nemusíte hledat tady, pak tady, a když to nenajdete, tak ještě jinde.

SMS zprávy prolétneme jen tak v rychlosti. Zkrátka tady jsou, jsou integrované do BlackBerry Hub, zobrazují se ve formě konverzací a pár lidí je dnes ještě používá. Můžete je také proměnit v MMS a to tím, že k nim přidáte přílohu v podobě obrázku, videa, polohy, poznámky, kontaktu, události a dalších. Podporovány jsou také doručenky (u SMS zprávy se vám zobrazí malé písmenko D) a telefon za vás dokáže sám odstranit diakritiku, abyste neplatili zbytečně za zkrácené zprávy.

Psaní nové zprávy a správa příloh, která je velmi užitečná

A nyní již k emailovým zprávám. BlackBerry Z3 pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

Psaní emailu a práce s přílohami

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hub. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

Při čtení emailu je téměř celé okno vyhrazeno pro samotný email. V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku nebo hvězdičku v Gmailu.

Klávesnice BlackBerry 10

A jak je na tom klávesnice? Klávesnice, kterou vyvinulo BlackBerry pro své dotykové modely s operačním systémem BlackBerry 10 se řadí mezi ty nejlepší, které můžete na dotykových displejích potkat. Je velká, takže navigace na ní je velmi snadná. Hlavní zbraní jsou však gesta, která vám dokáží velmi zpříjemnit celou práci s klávesnicí. Pomocí gest můžete mazat slova, přepínat na sekundární znaky a využít pokročilého prediktivního slovníku. Nad písmeny se vám také vždy zobrazují aktuální návrhy slov podle toho, jak se slovník učí váš styl psaní. Čím více tedy se zařízením píšete, tím přesnější jsou návrhy slov - podle kontextu, podle času, podle toho, komu píšete. Jednoduchým gestem pak můžete doslova házet slova z klávesnice přímo do textu.

Organizační a pracovní funkce: jistý v kramflecích

V oblasti pracovních a organizačních funkcí se BlackBerry cítí jako ryba ve vodě. Operační systém BlackBerry 10 již v základní výbavě nabídne mnoho pokročilých funkcí, které vám pomohou být maximálně produktivní ať už jste kdekoliv.

Kalendář

Základem je samozřejmě kvalitní kalendář, který nabízí zobrazení dne, týdne, měsíce, půl roku i agendy. V měsíčním zobrazení potěší rozdělení obrazovky na dvě části - celý měsíc a náhled jednotlivých dnů. Samozřejmě nesmí chybět možnost synchronizace kalendáře s počítačem ať už přes kabel, tak i bezdrátově skrze služby Gmail, Yahoo!, Outlook.com, Exchange nebo pomocí protkolu CalDAV. Jednotlivé kalendáře jsou barevně oddělené. Při vytváření události máte k dispozici mnoho detailů k nastavení, skvělé je následné zobrazení události společně s ostatními účastníky a případně emaily, které s událostí souvisí.

Kancelářský balík Documetns To Go

BlackBerry Z3 jistě potěší mnoho uživatelů tím, že nabízí plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňují pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Nechybí ani pokročilý PDF prohlížeč Adobe Reader, který si poradí s nejrůznějšími poznámkami, komentáři a stejně tak umožňuje dokumenty takto i editovat - například přidat přímo v telefonu do dokumentu váš podpis.

Adobe Reader - čtečka PDF a BlackBerry Remember - úkolovník a poznámkový blok

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote. Pro Evernote je pak v základu připravena také nativní samostatná aplikace.

Správce souborů

Zmínit zde musíme také propracovaného správce souborů, který si poradí také s archivy .zip a integruje v sobě cloudové služby Box, Dropbox a OneDrive. Nabídne všechny běžné operace, které od správce souborů očekáváte, navíc však umožňuje také bezdrátové sdílení dat s vaším počítačem. Jednoduše na vašem počítači nainstalujete obslužný software BlackBerry Link, pomocí kterého můžete své zařízení také zálohovat a synchronizovat, povolit funkci bezdrátového sdílení a následně můžete kdykoliv přímo z telefonu přistupovat k datům ve vašem počítači přes internet. Prakticky takový malý cloud nebo NAS, ovšem mnohem snadnější na pořízení.

Hodiny, kalkulačka a inteligentní značky

Z dalších funkcí zmiňme aplikaci hodin, která v sobě integruje budíky, stopky, časovač a světový čas, praktickou kalkulačku s převodníkem jednotek a počítadlem spropitného nebo klasické počasí s předpovědí na několik dní dopředu. Zajímavá je také aplikace Inteligentní značky, které normálně spolupracují s NFC, ale jelikož Z3 nedisponuje konektivitou NFC, využijete tuto aplikaci při vytváření vlastních QR kódů. Do těch můžete zapsat kontakt, webovou stránku, Bluetooth zařízení, Wi-Fi profil a další.

Internet, GPS a konektivita: rychlý prohlížeč, absence LTE

Operační systém BlackBerry se může chlubit opravdu kvalitním internetovým prohlížečem, který samozřejmě najdeme také v zařízení BlackBerry Z3. Internetový prohlížeč je velmi rychlý, využívá vykreslovací jádro WebKit a práce s ním je velmi pohodlná. Skvělá je například kompatibilita s HTML5 a prohlížeč BlackBerry 10 také podporuje technologii Flash, takže si na telefonu můžete zobrazit téměř jakýkoliv obsah. Snad jediná výtka k prohlížeči je ta, že nenabízí synchronizaci záložek nebo historie s některým ze stolních prohlížečů.

Internetový prohlížeč

Internet se samozřejmě do telefonu nedostane sám od sebe. Je třeba jej nějak přilákat a k tomu slouží podpora sítí 2G a 3G, stejně jako bezdrátových sítí Wi-Fi. Bohužel není přítomná podpora LTE, nicméně verze BlackBerry Z3 s podporou LTE přijde zhruba v listopadu. Bude však o něco dražší než námi dnes recenzovaná verze. Jak jsem již zmínil, tak na NFC se také nedostalo, naopak ale potěší podpora Wi-Fi Direct a také sdílení multimediálního obsahu pomocí bezdrátové technologie Miracast. Výbavu doplňuje Bluetooth 4.0 s podporou aptX a microUSB konektor pro nabíjení a propojení s počítačem.

Nesmí chybět ani Asistovaný Globální Poziční Systém, zkráceně A-GPS. Ten funguje velmi dobře, zachycení satelitů je otázkou několika sekund a následné informace o poloze můžete využít například u geotagů při fotografování nebo s nějakou mapovou aplikací. BlackBerry nabízí předinstalované BlackBerry Maps, které jsou však pouze základní a na plnohodnotnou navigaci se tak úplně nehodí. Naštěstí v Blackberry World si můžete stáhnout další mapové aplikace včetně offline navigací (zdarma například Navfree) nebo využít schopnosti pracovat s Android aplikacemi - Google Mapy z Androidu fungují velmi dobře.

Závěr a zhodnocení: cena bude rozhodující

BlackBerry Z3 je velice zajímavý přístroj, jehož slabinou je podprůměrný displej a pro někoho možná neznámý operační systém, v případě Z3 v kombinaci s omezenějším multitaskingem. Jinak však nabídne také celou řadu předností jako je například špičková výdrž baterie, která je na dnešním trhu takřka nevídaná, nebo slušný výkon, díky kterému je práce s operačním systémem BlackBerry 10 rychlá, spolehlivá a bez jakýchkoli záseků nebo nestabilních aplikací.

Samotný operační systém BlackBerry 10 se za rok a půl na trhu vyvinul ve vskutku pokročilý operační systém s mnoha zajímavými funkcemi. I když jsou jeho hlavními přednostmi práce s emaily, komunikace a pracovní nasazení, poradí si bez problémů i s multimédii editací obrázků a videa nebo náročnějšími hrami.

Rozhodující tak bude především cenovka. BlackBerry Z3 by se měl na náš trh dostat v průběhu září za cenu pohybující se kolem 5 000,- Kč. Pokud se cenovku podaří stlačit pod tuto hranici, tak by BlackBerry Z3 mohlo mít opravdu úspěch, pokud však ne, bude to mít mezi konkurencí mnohem těžší.

Konkurence

LG L90

Jedním z konkurentů určitě může být například LG L90, které nabízí velmi podobnou výbavu. Displej s úhlopříčkou 4,7” nabízí stejné rozlišení jako BlackBerry, nicméně jedná se o kvalitnější IPS zobrazovač. Uvnitř pak najdeme také čipset Snapdragon 400, který pohání operační systém Android 4.4.2, nabízí však čtyři jádra oproti dvěma u zet trojky. Oproti BlackBerry potěší drobnosti jako je NFC nebo infraport a LG je také o něco menší. BlackBerry jej však překonává výdrží baterie, větší interní pamětí a celkově lepší optimalizací systému.

Nokia Lumia 625

Z vod Windows Phone můžeme jako konkurenci vypíchnout například model Nokia Lumia 625, který se cenou pohybuje pod hranicí pěti tisíc korun. Nabídne velmi podobné parametry i srovnatelnou svižnost systému, atraktivní design, podporu LTE a lepší fotoaparát. Její 4,7” displej má však horší rozlišení a ve výdrži baterie ji BlackBerry válcuje. Jinak ale každý nabídne nějakou tu drobnost navíc a v tomto případě se jedná o vyrovnaný souboj.

LG G2 mini

K hranici pěti tisíc korun se pak dostala také zmenšená verze loňské vlajkové lodi od LG a to sice model LG G2 mini. Nabídne srovnatelné parametry jak co se výkonu týče tak i vnitřní paměti, jeho trumfem je však kvalitnější fotoaparát, podpora LTE, infraport nebo NFC konektivita. BlackBerry opět boduje především výdrží baterie, v ostatních parametrech ale spíše ztrácí.

blackberry-z3
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • špičková výdrž baterie
  • rychlý a stabilní běh operačního systému
  • notifikační LED
  • bohatá základní výbava
  • slušný výkon
Zápory
  • podprůměrný displej s rozlišením 960 x 540 px
  • absence LTE (přijde v upravené verzi v listopadu)
  • horší fotoaparát
  • omezení na čtyři aktuálně běžící aplikace
Diskuze ke článku
Stanley
First :D
jarda
Z10 je kolem 5tis. vcetne LTE. Mam ji. Na podzim prijde aktualizace 10.3, uz se tesim,bude tam dost zmen,uz se tesim.:-)
Satai
Dá se browser synchronizovat s FF nebo se dá alespoň nainstalovat a používat FF pro Android?
filip
Jako konkurenci mohlo být zařazeno Blackberry Z10, které v mnohém Z3 překonává.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze