Vybíráme mobil (nejen) pod stromeček: 1.díl

JEDNODUCHÉ TELEFONY Ať už se chystáte někomu dát dárek pod stromeček, či jen prostě hledáte mobilní telefon buď pro sebe nebo své nejbližší, máme tu pro vás seriál, ve kterém vám doporučíme ty nejlepší telefony v různých cenových kategoriích.

TIP: Přečtěte si druhou část seriálu: Nižší střední třída

TIP: Přečtěte si třetí část seriálu: Vyšší střední třída

TIP: Přečtěte si čtvrtou část seriálu Multimediální telefony

TIP: Přečtěte si pátou část seriálu: Pracovní telefony

TIP: Přečtěte si šestou část seriálu: Stylové a Luxusní telefony

Hned na začátek se samozřejmě podíváme na ty nejjednodušší telefony. Pro koho se hodí? Cílovou skupinou budou samozřejmě ti, kteří v mobilu zrovna nepotřebují fotoaparát s 5 Mpx a 3-násobným optickým zoomem. Nepotřebují ani aby byl mobilní telefon vyroben ze zlata a navrch ještě posázen diamanty. Vše co potřebují je obyčejný praktický telefon s jednoduchým ovládáním, dobře čitelným displejem, dlouhou výdrží a pouze schopností volat a pracovat s SMS zprávami. Rozhodujícím faktorem je rovněž příznivá cena !

Po takovém telefonu sáhnou především starší lidé, děti, či prostě uživatelé, kterým z různých důvodů stačí pouze volat, psát textovky a jen málokdy něco navíc.

Motorola Fone F3 – Motofone

Jako první si dovolím uvést tuto Motorolu. Je to přímo ideální telefon pro starší lidi, či pro ty, kteří hledají rychlou náhradu za svůj telefon. Je velmi elegantní a tloušťka telefonu je méně než 10mm. Telefon je přitom odolný proti nechtěným nárazům nebo dešti. Ovládání je velmi jednoduché díky hlasové navigaci a dobře čitelnému displeji s jednoduchou grafikou. Motorola je navíc velmi levná. I já jsem se nedávno rozhodl překvapit svoji babičku tímto originálním dárkem. Pro seniory mohu tento telefon s čistým svědomím doporučit.

TIP: Recenzi Motofonu si můžete přečíst zde

Průměrná cena na českém trhu: 920 Kč s DPH

Nokia 1112/1600

Další, velmi praktické a jednoduché telefony, určené především pro začínající uživatele. Oproti konkurentovi od Motoroly nabízí lépe zpracovanou klávesnici, upomínky, kalkulačku, hry nebo polyfonní tóny. Vyšší model 1600 nabízí též barevný displej. Také ovládání je mnohem blíže tomu, které známe z běžných telefonů. Naproti tomu nenabízí hlasovou navigaci, ztrácí trošku na elegantnosti a jednoduchosti a je o trochu dražší. Nokie 1112/1600 se hodí hlavně pro začínající dětské uživatele. Pro seniory je příliš nelze doporučit. Telefony mají malý, hůře čitelný displej. Starší uživatele by mohla mást i nabídka, která není místy příliš intuitivní.

Průměrná cena na českém trhu: 1200 Kč s DPH (N 1112) resp. 1250 Kč s DPH (N 1600)


Nokia 1112 s černobílým a Nokia 1600 s barevným displejem

LG KG275

Tento telefon si zamilují hlavně ti, kteří mají rádi malinké telefony. Z obrázku to možná není úplně patrné, ale při bližším setkání přímo ucítíte jeho malé rozměry 98 × 45 × 13 mm a váhu 59 g. Hlavní zbraní tohoto telefonu je pak ale především barevný displej s 65 000 barvami a velmi nízká cena pohybující se okolo 1 000 Kč. LG tak nabízí velmi dobrý poměr ceny a výbavy. Pro někoho ale může být telefon až moc malý, někoho zase zamrzí absence her.

TIP: Preview telefonu si můžete přečíst zde

Průměrná cena na českém trhu: 950 Kč s DPH

Vodafone 225/226

Vodafone 225/226 je výbavou i cenou velmi podobný Motofonu, má navíc barevný displej a hry, na druhou stranu nemá hlasovou navigaci nebo vibrace. Vodafone 225 a 226 se liší jen vzhledem. 225 je určená pouze k prodeji v obchodním řetězci Tesco, 226 pak koupíte jen u operátora Vodafone. Výbava je u obou modelů stejná. Sami se můžete rozhodnout, jaký telefon vám přijde praktičtější či hezčí.

TIP: zde si můžete přečíst o výhodném získání telefonu Vodafone 225 pro firemní zákazníky

Průměrná cena na českém trhu: 999 Kč s DPH


vlevo Vodafone 225, vpravo Vodafone 226

Sony Ericsson J110i / J120i

Dvojice jednoduchých a malých telefonů od švédsko-japonského výrobce. Oba telefony mají malý barevný displej a potěší také polyfonním vyzváněním, organizačními funkcemi, hrami nebo dlouhou výdrží. Vyšší model navíc nabídne FM rádio a sluchátka. Telefon se hodí spíše pro nejmladší uživatele. Senioři by měli problém s malým, hůře čitelným displejem a tuhou klávesnicí.

TIP: přečtěte si recenzi Sony Ericssonu J120i

Průměrná cena na českém trhu: 1 400 Kč s DPH


Sony Ericssony J110i a J120i

Sony Ericsson K200i / K220i

Jako poslední dám do nejlevnější kategorie právě tento telefon. Ze všech telefonů je nejvyspělejší, zároveň se ale cenou bezpečně vejde do 2 000 Kč. Ve výbavě najdeme VGA fotoaparát, infraport, kalkulačku a další organizační funkce a hry. Telefon je dle mého určen především pro mladší školáky. Pro ty, kteří si potrpí na FM rádio, je tu model K220i.

TIP: Recenzi K200i si můžete přečíst zde

Průměrná cena na českém trhu: 1 900 Kč s DPH

Tímto uzavírám 1.kapitolu tohoto přehledu. Na další díly se můžete těšit již v nejbližší době. Pokud se potřebujete s něčím poradit či máte dotaz ohledně výběru telefonu, nebojte se s ním podělit v diskuzi pod článkem. Rádi Vám odpovíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze