Motorola MOTOFONE: superlevná revoluce
recenze

Motorola MOTOFONE: superlevná revoluce

12

Zcela unikátní telefon Motorola Fone F3 má za úkol přinést mobilní komunikaci i do rozvojových částí světa. Nabídne líbivý tenký design, EPD displej s elektronickým inkoustem i hlasového průvodce. Kromě telefonování a omezenou prací s SMS zprávami však nic dalšího neumí, bojovat tak bude především nízkou cenou. 2x VIDEO se zvukem

V době, kdy se nám v redakci točí špičkové telefony s operačními systémy, moderními datovými technologiemi a mnohamegapixelovými fotoaparáty a i nejjednodušší telefony mají barevný displej, se najednou objevil MOTOFONE. Nenabídne nic ze zmiňovaného, jde si svou vlastní cestou. Primárně je určen pro rozvojové trhy například v odlehlých oblastech Indie, většině Afriky. V rámci projektu Connecting the Unconnected má MOTOFONE spolu se základnovými stanicemi BTS, které budou napájet solární panely a další alternativní zdroje elektřiny, za úkol přinést mobilní telefonování do oblastí příliš nepoznamenaných civilizací


Oficiální fotografie

Na tiskové konferenci jsme si s trochou nadsázky vyslechli představu Motoroly, jak by měl vypadat typický zákazník MOTOFONu například v Indii. Bude se jednat o rolníka, jehož prvním elektronickým přístrojem bude právě MOTOFONE. Protože v domácnosti nemá přístup k elektřině, ocení dlouhou výdrž baterie, kterou jednou za několik týdnů nabije ve městě, kam pojede pro potraviny a další nutné věci. Vzhledem k tomu, že bude telefon nosit stále u sebe na pole, je MOTOFONE poněkud odolnější a snese i polití vodou (názorně předvedeno na tiskové konferenci), což se při tropické bouři také může hodit. Motorola plánuje vyrobit několik desítek milionů kusů a tento typ by se tak mohl stát nejprodávanějším telefonem v historii. Říkáte si, co může nabídnout českému zákazníkovi? Odpověď naleznete na následujících řádcích

Technické parametry

Rozměry 47 x 114 x 9 mm
Hmotnost68 gramů
Barevné kombinace černá, vínová, tmavě modrá
SítěDual-band 900 / 1800 Mhz
Displej monochromatický, EPD – elektronický inkoust, segmentový
Paměť -
Operační systém-
Organizační a další funkceBudík
Multimédia7 polyfonních 8-hlasých melodií
Fotoaparát -
Datové funkce -
Baterie a výdržLi-ion 750 mAh
pohotovost max.: 200 hodin
max. doba hovoru: 200 minut
Cena a dostupnost1 200 Kč
od února 2007

V krabici naleznete

  • Stručný návod a seznam kódů
  • Nabíječku

+ Plusy

  • Elegantní tenký design, špičková konstrukce se zvýšenou odolností proti vlhku a prachu
  • ve dne výborně čitelný displej s velkým fontem
  • hlasité vyzvánění, hlasitý reproduktor s výbornou kvalitou hovoru
  • kvalitní klávesnice
  • excelentní výdrž baterie
  • jednoduché ovládání
  • nízká cena

- Mínusy

  • velmi nekvalitní podsvícení displeje a klávesnice
  • pouze jeden řádek pro čtení/psaní textu na displeji, absence některých znaků, potíže s rozeznáním některých znaků
  • na displeji zůstávají stopy po předchozích informací
  • práce s SMS omezena pouze na psaní nových a čtení přijatých zpráv
  • 7 vestavěných melodií nezní příliš pěkně
  • cena by mohla být vzhledem k výbavě mnohem nižší

Pro koho je MOTOFONE?

  • pro seniory, kteří mají telefon pouze na občasné zavolání/přijetí hovorů
  • Nejmladší uživatele/děti
  • Jako druhý telefon například na pláž, lyžování, když nechcete riskovat poškození běžného dražšího telefonu

Design a konstrukce – celistvá žiletka

Na první pohled byste MOTOFONU určitě jeho nízkou cenu a chudou výbavu nehádali. Elegantní tenké tělo s tloušťkou pouhých 9 milimetrů pasuje tohoto levného sympaťáka do pozice nejtenčí Motoroly. Bez váhání můžeme MOTOFONE označit za nejhezčí telefon v této cenové kategorii. Při rozměrech 47 x 114 x 9 mm je půdorysně poněkud větší než ostatní telefony, vynahrazuje si to však již zmíněnou tenkostí a také velmi nízkou hmotností pouhých 68 gramů. V kapse tak MOTOFONE stěží ucítíte.


VIDEO: konstrukce a design ze všech stran

Telefon je výjimečně pevný a i přes svou tenkou konstrukci poměrně dobře odolává ohýbání. Tělo působí téměř jako vyrobené z jednoho kusu a nejsme daleko od pravdy. Motorola se snažila minimalizovat počet kusů, ze kterých je telefon zhotoven. Díky tomu se může MOTOFONE pochlubit zvýšenou odolností proti prachu, vlhkosti a stříkající vodě. Byli jsme svědky dokonce polití přední strany lahví minerálky, kterou bez úhony přečkal. Zranitelnými místy jsou pouze mikrofon a reproduktor, nikam jinam se voda dostat nemůže.


MOTOFONE je sice půdorysně větší, vše ale vynahrazuje svou tloušťkou pouhých 9mm

Přední strana je zcela plochá, použitý plast (černý, červený nebo modrý) slouží jako sklíčko displeje i povrch kláves. Ty od sebe oddělují tenké gumové proužky. Z přední části nejvíce vystupuje velká čtyřsměrná klávesa, nechybí ani obligátní logo výrobce kryjící velký reproduktor nad displejem. Boky telefonu jsou zcela bez ovládacích prvků. Nápis na obou stranách však dává tušit, kdo má MOTOFONE na svědomí.

Na levé straně je navíc umístěn ještě malý konektor pro nabíjení a připojení headsetu. Motorola zde, zřejmě kvůli úspoře nákladů, nepoužila svůj standardní miniUSB konektor. Zatímco dolní hrana je zcela prázdná, tu horní obohacuje poutko pro šňůrku, které využijí ti, co se budou chtít superlevným unikátem pochlubit. Tenký elegán se bude na krku vyjímat velmi dobře.


Zadní strana je fádní | MOTOFONE je opravdu tenký - 9 mm dělá své

Zadní strana je u všech barevných provedení černá a nevyznačuje se zhola ničím zajímavým. Viditelná je pouze čtveřice šroubků, které drží telefon pohromadě, logo výrobce a označení modelu. Kryt baterie lze snadno sejmout, drží však naprosto pevně a nevrže. Pod ním se nachází kromě slotu SIM karty Li-ion baterie s průměrnou kapacitou 750 mAh. Kvůli extrémně nízké spotřebě však je mezi současnými telefony MOTOFONE rekordmanem ve výdrži. Výrobce deklaruje 500 minut hovoru a 300 hodin v pohotovosti.

Na rozdíl od jiných telefonů se ale k těmto hodnotám testovaný kousek bez problémů přiblížil. V době psaní recenze jej máme v redakci necelý týden a stále na ukazateli stavu baterie zbývá jedna čárka z pěti. Přitom jsme telefon podrobně zkoušeli, natáčeli a fotili. Při střídmém používání v podobě několika minut hovoru a pár SMS denně není problém se dostat přes týden výdrže.

Klávesnice – povedený RAZR jinak

Klávesnice v nás svým vzhledem okamžitě evokovala legendární RAZR. Ploché klávesy oddělené tenkými proužky nezapřou rýsovací prkna (v dnešní době spíše grafické programy) designérů Motoroly. Zde je ale vše poněkud jinak. Povrch kláves je plastový, jejich popisky jsou na něm pouze natištěny a jediným spojujícím prvkem jsou pryžové pruhy mezi klávesami

Celkově ale nemůžeme klávesnici nic vytknout. Stisk probíhá pouhým promáčknutím plastu, přičemž je u všech kláves jistý, s dostatečnou odezvou. Díky dostatečné velikosti tak nemusíte mít strach z překlepů a na klávesnici se píše opravdu pohodlně. Pochvalu si zaslouží i velmi velká čtyřsměrná klávesa, pro kterou platí všechny již vyřčené superlativy. S ovládáním by tak neměli mít problém ani senioři. Kritiku si zaslouží jen tragické podsvícení, které je slabé a velmi nerovnoměrné. Zatímco spodní řada kláves září, středu klávesnice se světla téměř nedostává. Špatné podsvětlení má také displej, kvůli čemuž je v noci špatně čitelný. K tomu se ale dostaneme v další kapitole

Displej – EPD, aneb novodobý inkoust

Rozdíl mezi moderními barevnými displeji a černobílým segmentovým typem použitým v MOTOFONU je podobný, jako srovnávat nadzvukovou stíhačku s letadélkem bratří Wrightů. Postupně jsme mu však přišli na chuť a přesvědčil nás, proč právě tento použila Motorola pro svůj nejlevnější telefon. Ačkoli připomíná spíše displeje používané v kalkulačkách, technologie je zcela nová. Jedná se o takzvaný EPD displej (Electrophoretic Display) pracující s elektronickým inkoustem. Zvláštností a velkou výhodou této technologie je fakt, že displej spotřebovává energii pouze při změně stavu. Pokud vyjmete během provozu baterii, informace na displeji zůstanou neomezeně dlouho. V praxi tak displej spotřebovává energii pouze na zlomek sekundy každou minutu, kdy překresluje hodiny v pohotovostním režimu.


EPD displej pracující s elektronickým inkoustem nepotřebuje pro udržení zobrazení energii -- podsvícení je ale mizerné

Další výhody tohoto typu displeje se objeví záhy. Pochlubit se může špičkovou čitelností na přímém slunci. Informace jsou vidět nezměněné z každého úhlu, zcela zřetelně lze spatřit hodiny i za šera. Displej je tzv. segmentový, tudíž na něm nenalezneme jednotlivé body, ale rovnou předpřipravené obrazce a geometrické útvary, které se v případě potřeby rozsvítí, podobně jako na kalkulačce. Z toho pramení i některé nevýhody. Určité znaky (tečka, vykřičník, závorky) prostě nenapíšete, což může být pro někoho velký problém. Jediné znaky, se kterými si MOTOFONE poradí jsou: čárka ve větě, pomlčka, otazník, zavináč a křížek (který je však interpretován stejně jako „H“. Na displeji jsou všechny znaky velké, přepnout na malé nelze, stejně tak zapomeňte na diakritiku. Všechny tyto znaky dokáže zobrazit pouze horní řádek, ten dolní si poradí pouze s číslicemi. Pod ním jsou už pouze segmentované ikonky sloužící k indikaci pozice menu či událostí.


Po zobrazených informacích zůstávají i po zhasnutí segmentů stopy

Kromě již zmíněných problémů se znaky má displej i další slabiny. Tou největší je nedostatečné a nerovnoměrné podsvícení, kvůli kterému je displej paradoxně hůře čitelný v noci než přes den. Dostatečně svítí pouze okraje displeje, do středu se světlo dostává o poznání méně. Nepěkné jsou také viditelné obrysy a stopy, které po sobě zanechávají nedávno rozsvícené ikonky a segmenty. Po chvilce používání se tak kromě skutečných informací na displeji vyskytuje množství obrysů a čar. Po přepnutí do inverzního zobrazení s hodinami v pohotovostním režimu se však displej „vyčistí“ a při opětovném používání je jako nový.

Hlavní menu, ovládání – jednoduše s hlasovou pomocí

Uživatele, zvyklého na běžné telefony, ovládání MOTOFONU nejdříve zmate. Paradoxně je tak jednoduché, že zkušení uživatelé s ním mají v prvních chvílích větší či menší problémy. Lidé, kteří však mají s mobilními telefony malé, či žádné zkušenosti, by ale neměli mít s pochopením žádné problémy, pro ně totiž bude vše naprosto intuitivní. Stejně tak bude připadat ovládání MOTOFONU i vám poté, co se vzpamatujete z úvodního šoku.


VIDEO SE ZVUKEM: ovládání, menu a hlasová pomoc

Po zapnutí telefonu a vložení SIM karty se vás telefon hlasově zeptá na jazyk, kterým na vás telefon bude mluvit. Po nezbytném nastavení data a času se již ukáže pohotovostní režim. Ten je tvořen pouze posunujícím se názvem operátora, načež se po několika sekundách displej přepne do inverzního zobrazení a ukáží se velké hodiny. Do hlavního menu se vstupuje a poté pohybuje horizontálními klávesami. Hlavní menu má pouze 6 položek: poslání zprávy, čtení zpráv, historie hovorů, změna vyzvánění, nastavení alarmu (budík), nastavení času – nic víc. Každá položka je reprezentována ikonkou v dolní části a doprovázena hlasovou pomocí v češtině, která značně pomáhá v pochopení ovládání. Mužský hlas je hlasitý, zřetelný a vysvětlí i po kliknutí na některou z položek, co dělat dál (zadejte text zprávy, zadejte čas apod.). Více prozradí video se zvukem, podrobně ukazující práci s menu a hlasovou pomoc. Veškeré potvrzování se děje pomocí levé kontextové klávesy, o mazání a návrat zpět na pohotovostní displej se stará červená vypínací klávesa. Ovládání zřejmě už jednodušší být nemohlo.


Pohotovostní režim s rolujícím názvem operátora | Inverzní zobrazení s hodinami a informacemi o zmeškaných událostech Hlasového průvodce lze samozřejmě vypnout, a to při volbě hlasitosti vyzvánění. To je zároveň zřejmě nejpokročilejší věc, kterou lze v menu udělat. Telefon nenabízí žádné možnosti nastavení pomocí menu, vše je podřízeno jednoduchosti. Pokročilejší nastavení, jako je například změna PIN kódu apod. se provádějí pomocí speciálních kódů, které dostanete v brožurce spolu s telefonem. Starší uživatelé tak nemohou omylem něco přednastavit, což je u telefonu pro tuto cílovou skupinu jednou z nejdůležitějších věcí.


Hlavní menu: psát zprávu, číst zprávu, historie hovorů, změna vyzvánění, nastavení alarmu, nastavení času

Telefonovávání a telefonní seznam

MOTOFONE využívá pouze paměť SIM karty a možnosti telefonního seznamu jsou značně omezené. Pokud chcete přidat kontakt, je nutné nejprve napsat číslo v pohotovostním režimu, jako byste jej chtěli vytočit. Poté stiskněte klávesu telefonního seznamu, zadáte jméno a potvrdíte jej. I když SIM karta podporuje až 250 záznamů, MOTOFONE zvládne pracovat jen s počtem 99. Pro vstup do telefonního seznamu stačí stisknout pravou klávesu pod displejem. Zobrazí se prvních šest znaků z jména a pozice na SIM kartě. Vyhledávat lze podle prvního písmene, nalezení kýženého kontaktu ale trvá velmi dlouho. Horizontálními klávesami lze postupně zobrazit další znaky jména, telefonní číslo a možnost vymazání kontaktu. Kontakty je možno pouze zadávat a mazat, upravovat je už ale nelze.


Prohlížení kontaktu v telefonním seznamu | přidávání jména

Volání lze provést jednoduše stisknutím zeleného tlačítka. V průběhu hovoru se na displeji zobrazuje čas a k dispozici je i hlasité handsfree. Reproduktor je velmi kvalitní a poskytuje kvalitní zvuk jak ve standardním, tak hlasitém módu. Na příchozí hovory vás MOTOFONE upozorní jednou ze sedmi „polyfonních“ melodií. Slovo polyfonní je v uvozovkách záměrně, neboť se spíš jedná o souběžné pípání nevalné kvality, avšak velmi hlasité. I když výrobce mluví o možností stáhnutí dalších melodií, nenapadá mě způsob, jak by je tam mohl uživatel nahrát.


Historie hovorů (zde konkrétně poslední volané číslo) | změna vyzvánění, na výběr je 7 melodií

V pohotovostním režimu lze zvolit vertikálními klávesami hlasitost vyzvánění a hlasové pomoci. Telefon vždy před vyzváněním jednou zavibruje, při nejvyšší hlasitosti a vypnutých zvucích lze navíc zvolit mnohem delší vibrace. Ve stejném menu hlasitosti lze i hlasovou pomoc zcela vypnout.


Příchozí hovor | volba hlasitosti vyzvánění a hlasové pomoci | vypnutí hlasové pomoci

Zprávy – psát, číst a dost

Práce se zprávami je ořezána na úplné minimum. První položka v menu je „poslání zprávy“, která vás přenese rovnou do editoru. Pro psaní je k dispozici jeden řádek o šesti znacích. Zadávat lze pouze velká písmena, na displeji příjemce se však zobrazí malá. Již byla řeč o omezeném množství znaků, které lze napsat. Kromě písmen a číslic zvládne telefon pouze čárku, pomlčku, otazník a zavináč. Velmi nepříjemná je absence tečky, vykřičníku nebo závorek. Zpráva tak někdy může dostat zcela jiný smysl a její nechtěné vyznění může zkomplikovat život. Napsat lze maximálně 160 znaků. Pro odeslání stačí v dalším kroku napsat telefonní číslo nebo stisknout klávesu telefonního seznamu a následně vybrat kontakt. Jednoduchá animace posléze vyprovodí textovou zprávu do světa.


Psaní zprávy a animace při jejím odesílání

MOTOFONE si nepamatuje poslané zprávy, nedokáže zobrazit ani doručenky a další „pokročilé“ funkce. K dispozici je pouze menu přijatých zpráv, přičemž se opět pracuje pouze s omezenou pamětí SIM karty. Ke čtení zpráv je k dispozici opět jen jeden jediný řádek, všechny znaky, které telefon neumí zobrazit, jsou navíc nahrazeny pomlčkou. Textem zprávy se opět posunujete horizontálními klávesami, dostat se lze až k číslu odesílatele a možnost vymazání zprávy. Příchozí zpráva je indikována zavibrováním a poměrně nevýrazným zvukem. Svítící obálku však naštěstí na displeji není možné přehlédnout.


Čtení příchozí zprávy a dotaz jejího vymazání

Další funkce – vzbudí a…

To je téměř vše, co MOTOFONE umí. Pro úplný výčet výbavy zbývá zmínit se o nastavení času, typu vyzvánění a alarmu. Po zadání času budí každý den, dokud jej nevypnete. Zvuk odporně pípajícího telefonu vás spolehlivě probudí. Změna tónu bohužel není možná. To je ale již opravdu vše. Kromě volání, SMS zpráv a budíku neumí Motorola Fone F3 zhola nic.


Nastavení budíku a času

Zhodnocení – na ocet nebo masám?

MOTOFONE by mohl i v Evropě zaujmout široké spektrum uživatelů, přestože jeho cílové země leží jinde. Doporučit jej lze jako jednoduchý telefon seniorům, kteří ocení jednoduché menu s hlasovou pomocí, velké a dobře čitelné informace na displeji, pohodlnou klávesnici i dlouhou výdrž. Stejně tak by se mohl hodit vašim ratolestem (například předškolákům, prvňáčkům), kterým nechcete svěřovat drahý přístroj.

Motorola Fone F3 by také mohla uspokojit věčné reptaly a šťouraly v diskuzích, kteří pod recenzemi špičkových telefonů zanechávají vzkazy typu: „ Proč neudělají telefon bez zbytečností, jenom s voláním, zprávami, černobílým displejem a dlouhou výdrží baterie“. Odpověď zní: "Tady je." Kromě indických rolníků bychom tak mohli vídat MOTOFONE i u nenáročných uživatelů v České republice. Ač se to na první pohled nezdá, má rozhodně velký potenciál. Trochu nám vadí pouze cena lehce přes 1 200 Kč. Za tuto částku lze koupit mnohem lépe vybavené konkurenční low-endy. Za pár měsíců by ale podle plánů Motoroly měla cena spadnout pod tisícikorunovou hranici a koupit ji budeme moci možná i v trafice, jako je tomu na Slovensku.

motorola-fone-f3
Klady
  • Elegantní tenký design
  • špičková konstrukce
  • ve dne výborně čitelný displej s velkým fontem
  • hlasité vyzvánění
  • hlasitý reproduktor s výbornou kvalitou hovoru
  • kvalitní klávesnice
  • dlouhá výdrž baterie
  • jednoduché ovládání
  • nízká cena
Zápory
  • velmi nekvalitní podsvícení displeje a klávesnice
  • pouze jeden řádek pro čtení/psaní textu
  • absence některých znaků
  • ba displeji zůstávají stopy po předchozích informací
  • práce s SMS omezena
  • nepříliš kvalitní melodie
  • cena by mohla být vzhledem k výbavě mnohem nižší
Diskuze ke článku
Tomáš Lacina
Tomáš Lacina
Když to má tak malou spotřebu, proč to rovnou nenapájej ze solárního článku? Sám by to asi nestíhal, ale taková výpomoc by to byla a telefon by vydržel ještě víc. Nebo že by se tím článkem nabíjela baterka.
Goofy
Jen jsem si třeba myslel, že když už říkáte jak moc je tragické podsvícení, mohli byste to třeba vyfotit... třeba ve tmě... aby třeba někdo věděl jestli je displej čitelný nebo jak. Možná to tam někde máte, ale nechce se mi to hledat, kdyžtak upozorněte. Ale to jen tak... na okraj... pro zasmání.
Martin Pultzner
Děkujeme za upozornění. Snímky jsme samozřejmě nafotili, ale do recenze se záhadným způsobem nedostaly. Vše je již napraveno a fotografie displeje a klávesnice s nekvalitním podsvětlením jsou již do článku nahrány. Naleznete je v příslušných kapitolách.
Helena
Mám ho týden. Jako záložní, hodí se do kapsy, na zahrádce ho mohu kamkoliv položit a nic se mu nestane. Hovor je dobře slyšet, zvuk je nezkreslený. SMS na jednom řádku, ale protože radši vše vyřizuji ústně, nevadí mi to. Ale trvá děsně dlouho, než najde po zapnutí operátora. Třeba i 2 hodiny pořád hledá a hledá. Divné je, že není jako nedostupný, ale indikátor plného příjmu je opravdu až za hrozně dlouho. Při tom se asi vybíjí baterie, protože mě vydrží tak 3 dny a dost. Byla jsem ho reklamovat, ale dělaly to i ostatní přístroje, tak to bude asi chybka všech výrobků, nebo to tak je. Sice telefonuje, ale to hledání prostě baterii vybíjí. Mám tak 2 hovory denně, tak se mi zdá, že výdrž 3 dny je malá. Když se na něj dívám, vadí mi, že pořád indikátor jede jak blázen a najednou za několik hodin se radostí rozvítí a konečně napíše název operátora, kterého používám. A přitom máme silný příjem, u ostatních telefonů na plný pecky. Zajímala by mě zkušenost dalších majitelů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze