Sony Ericsson K200i: pro seniory jak dělaný
recenze

Sony Ericsson K200i: pro seniory jak dělaný

2

Elegantně střižené tělo, ale pouze základní výbava. Ta zahrnuje pasivní barevný displej, VGA fotoaparát a 2 MB paměti. Vybavenější sestřička K220i přidává ještě FM rádio s RDS. Novinka bude bojovat hlavně cenou, která je velmi příznivá.

Sony Ericsson se začíná poslední dobou čím dál tím více zaměřovat i na oblast méně vybavených telefonů, low-endů. Ty bojují především nízkou cenou, chybí však klíčové funkce. Jak si stojí model K200i? O tom se dozvíte v této recenzi.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu K200i

Technické parametry

Rozměry 103 x 46 x 16.7 mm
Hmotnost 82 gramů
Sítě Quad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej pasivní CSTN, 128 x 128 bodů , 65 tisíc barev
Paměť 2 MB
Operační systém -
Organizační funkce upomínky, kalendář, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, paměť na 300 kontaktů (3 čísla ke každému), paměť na 250 SMS
Multimédia 32-hlasá polyfonie
Fotoaparát VGA (640 x 480 px)
Datové funkce USB 2.0 , GPRS (třída 8)
Baterie a výdrž Li-pol 900 mAh
doba hovoru: 8 hodin
pohotovostní doba: 300 hodin
Cena a dostupnost 2 700 Kč, 2.čtvrtletí 2007

V krabici naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • telefon

plus Plusy

  • kvalitní klávesnice
  • Infraport
  • dlouhá výdrž baterie
  • nízká hmotnost
  • elegantně střižené lesklé tělo
  • paměť na 300 kontaktů
  • VGA fotoaparát

minus Mínusy

  • pasivní displej CSTN s rozlišením 128 x 128 bodů
  • pomalá odezva telefonu
  • absence Javy
  • chybí vyzváněcí profily

Pro koho je Sony Ericsson K200i?

  • pro nenáročné uživatele, kteří si vystačí s voláním a posíláním sms
  • koupí si ho ti, kteří si chtějí pořídit svůj první mobilní telefon

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [16MB / mp4(H.264)].

Design a konstrukce: mohlo být lépe

Sony Ericsson K200i zaujme elegantně střiženým lesklým tělem s rozměry 103 x 46 x 16,7 mm a příznivou hmotností 82 gramů. Konstrukce je klasická, všechny rohy jsou krásně zaobleny, v ruce se telefon drží bez obtíží. Kvalita zpracování odpovídá cenové kategorii, zadní kryt mírně vrže.

Přední strana nabízí pouze pasivní displej CSTN s rozlišením 128 x 128 bodů a numerickou klávesnici. Horní strana Sony Ericssonu K200i nenabídne žádné tlačítko, pro zapnutí/vypnutí telefonu je nutno podržet 3 vteřiny tlačítko odmítnutí hovoru. Na spodní straně nalezneme konektor Fast-Port. Vedle konektoru se nachází také otvor s mikrofonem.

Zadní strana nese VGA fotoaparát, se kterým toho příliš nevyfotíte, avšak jako možnost pořízení momentek jistě potěší. Pod krytem se ukrývá jak reproduktor, tak baterie a slot pro SIM kartu. Kryt při držení lehce vrže, s tímto faktem se nelze jinak nežli smířit.

Baterie a výdrž: na výbornou

Pojďme se podívat, jak to vypadá pod zadním krytem, kde je umístěná baterie. Ta je typu Li-Pol a nabídne kapacitu 900 mAh. Pod ní se skrývá slot pro SIM kartu. Nabíjení není nijak přehnaně dlouhé, zabere přibližně 2 hodiny. Co se týká výdrže telefonu, tak to je silná stránka tohoto modelu. Při běžném používání nám vydržel 5-6 dní, během kterých jsme uskutečnili nejeden hovor a napsali několik sms zpráv.

Klávesnice: průhledná jako křišťál

Sony Ericsson, zdá se, našel optimální tvar klávesnice a hodlá jej uplatňovat u všech nových modelů. Kaskádovitost tlačítek je zřejmá na první pohled. Psaní je naprosto bez výhrad, nedochází k překlepům, je radost vyťukávat na tomto modelu sms. Modré podsvícení navíc dodává klávesnici moc pěkný ráz. Jednu drobnost si odpustit nemohu. Při psaní nám na povrchu tlačítek zůstávají velmi viditelné otisky prstů. Kladný dojem z klávesnice nám to ale nevezme.

Displej: nespletli jste si století???

Pasivní displej s rozlišením 128 x 128 bodů, v roce 2007? Žádný vtip, u modelu K200i realita. Je jasné,že Sony Ericsson chce vyrábět cenově levné telefony a tak musí šetřit na čem se dá. Displej je toho příkladem. Musím uznat, že 65 tisíc barev je zde naprosto dostačujících. Horší je to s čitelností na slunci, to činí značné problémy a nezbývá než za to výrobce pokárat. Možnost nastavení jasu zde taktéž chybí. Lepší je to se schématy, připraveny jsou pro Vás 4, rozšířit je sice nelze, můžete však vložit vlastní obrázek na pozadí. Uprostřed displeje zaujmou celkem velké hodiny, které ale po zhasnutí displeje nespatříme. Nutné je opětovné probuzení telefonu.

Hlavní menu, ovládání: v jednoduchosti je síla

Hlavní menu je zde možno nastavit buď ve tvaru matice 3 x 3, nebo rolovatelné. Čtyřsměrné tlačítko má předvolené pozice, a to následovně: nahoru - fotoaparát, vpravo - hudební přehrávač, dolů - telefonní seznam, vlevo - napsat sms. Ovládání nám přijde vcelku smysluplné, vše se dá jednoduše najít. K pohodlí jistě přispěje i modré podsvícení klávesnice, které působí uklidňujícím dojmem. Zamykání provádíme levým spodním tlačítkem a následně levým horním tlačítkem, je zde tedy patrná určitá odlišnost od ostatních modelu Sony Ericssonu.

Fotoaparát: bez možnosti nastavení

VGA fotoaparát je zcela ochuzen o přisvětlovací LED diodu, zrcátko a z funkcí postrádá taktéž autofocus, makro. Je zcela nemožné cokoliv nastavit, dovoleno je jen fotit a ukládat fotografie. Nastaven je zvuk fotoaparátu, který nezměníte, ukládání pořízené fotky trvá přibližně 2-3 sekundy.

Na zkušebních snímcích můžete sami porovnat, jak dobře nebo špatně si tento fotoaparát stojí.

Zvukové soubory: 32-hlasé polyfonní vyzvánění

Na poslech hudby zapomeňte. Paměť 2 MB Vám nenabídne téměř žádný prostor na oblíbenou hudbu. Sluchátka dodávána v balení nejsou, vyzkoušeli jsme proto vlastní, HPM-62 a ta bez obtíží fungovala. Doporučujeme raději zakoupit model K220i, který má naprosto totožnou výbavu, ale navíc i FM rádio s RDS. U toho přibalená sluchátka jistě využijete.

Telefonování a telefonní seznam: řadím podle příjmení

Volání s tímto mobilem není nic převratného, spíše naopak. Při hovoru není vidět doba kterou voláme a nedá se ani nastavit. Telefonní seznam uznává řazení jmen podle příjmení,takže se připravte na to, že při Vašem dosavadním psaní jmen ve tvaru např. Novák Jan, se Vám jména přetočí a budete pátrat a pátrat. Změna na klasický tvar v nastavení není možná.

Zprávy: místo pro 250 sms

Baví Vás psaní sms zpráv a nemůžete stále narazit na kvalitní klávesnici, na které by to bylo pohodlné? S modelem K200i se zbavíte těchto starostí. Slovník T9 psaní urychlí, nechybí taktéž ani odpočítávání posledních 20 znaků v každé sms. Na displeji uvidíme pět řádků pod sebou napsaných znaků. Zvuk u přijaté sms můžeme vybrat z šestice nabízených. Do multimediálních zpráv (MMS) můžete vložit obrázky, zvuk i text, a to pomocí menu. Jejich velikost je znázorněna v levém horním rohu. Oba editory, jak MMS, tak SMS, jsou velmi spartanské. Pomalost, jakou testovaný mobil pracuje, je nepříjemná. Pro doručené MMS či SMS musíte vždy vybrat příslušnou kategorii.

Datové funkce: jsou snad neviditelné? Vidím jen GPRS!

Chci se připojit a nemám čím, co s tím? Tak tento problém zřejmě u K200i nevyřešíme. Postrádá totiž Bluetooth, takže majitel může zajásat snad jen nad Infraportem, který se tu nachází. Z datových přenosů využijeme pouze GPRS (třídy 8), více zde nehledejme. Připojení k počítači taktéž není možné, i když logicky vzato, kdo by připojoval mobil s pamětí 2 MB, že ano.

Organizační funkce: nenechají v obtížích

Po stránce organizační na tom byl Sony Ericsson vždy dobře, nejinak je tomu i v případě modelu K200i. V přehledném kalendáři si uložíte ke dnům poznámek, kolik je libo, a to i s upozorněním. Časovač a stopky nemusíme více rozepisovat.

Kalkulačka je zde klasická, opět jen s matematickými operacemi +, -, *, /. Z nabízených tří her (Black Deal, Honey Cave2, Quadra Pop) jsme Vám pořídili obrázky. Rozšíření kvůli absenci Javy ovšem není možné. Musíte si vystačit s těmito třemi předinstalovanými.

Zhodnocení: získá si příznivce?

Model K200i jistě nalezne své příznivce, hlavně z řad starších a zároveň těch nejmladších, kteří nemají s mobilními telefony žádné zkušenosti. Cenově přijatelný a s funkcemi v této kategorii dostačující, takový je Sony Ericsson K200i. Pro Vás, co raději alespoň i FM rádio však doporučujeme model K220i, který má cenu jen o pár set korun vyšší.

Klady
  • kvalitní klávesnice
  • Infraport
  • dlouhá výdrž baterie
  • nízká hmotnost
  • elegantně střižené lesklé tělo
  • paměť na 300 kontaktů
  • VGA fotoaparát
Zápory
  • pasivní displej CSTN s rozlišením 128 x 128 bodů
  • pomalá odezva telefonu
  • absence Javy
  • chybí vyzváněcí profily
Diskuze ke článku
a.n.
Dobrý den,chci upozornit že nastavení JASU se DÁ nastavit v nabídka - nastavení - upřesnit - jas...A počet poznámek v kalendáři je omezený.
Vendula
Při odesílání sms zprávy telefon vydává melodii...sama nevím jak to vypnout...nikde v nastavení jsem to nenašla...dík

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze