Vlajkové lodě pro rok 2015: přehled toho, co již víme

28

Každý rok je v mobilním světě něčím výjimečný, každý rok se totiž objeví špičkoví zástupci různých značek, které můžeme označit jako vlajkové lodě. Ani rok 2015 nebude výjimkou, v dnešním článku se zaměříme na to, co můžeme očekávat na veletrhu MWC 2015 v Barceloně, ale i po něm. A že toho rozhodně nebude málo...

Úvod

Ve světě mobilních telefonů máme neustálé nějaké novinky, některé zajímavější, jiné zase méně. Vlajková loď však může být svého času pouze jedna, a vždy se jedná o nejvyhledávanější modely z nabídky daného výrobce. Už teď můžeme říci, že rok 2015 rozhodně nebude výjimkou, chystá se totiž hned několik zajímavých novinek, které opět posunou hranice pojmu „nejvybavenější smartphone“.

Některých těchto novinek, respektive špiček v oboru, se dočkáme již na blížícím se veletrhu MWC 2015 v Barceloně, kde se jako každoročně představí nejvybavenější smartphony některých značek, tento rok se můžeme těšit například na přehlídku Samsungu a HTC. Veletrhem v Barceloně ale rok 2015 rozhodně nekončí a některé značky si nechají svoji premiéru na pozdější termín. Tento článek by měl být seskupením všeho, co už víme, nebo co se alespoň nejvíce blíží reálným základům. A že je na co se těšit, nemusíme nijak zvlášť zdůrazňovat.

Samsung

Začneme u společnosti Samsung, okolo které je v poslední době nejvíce úniků. Za to může nejenom to, že se blíží již zmíněná konference MWC v Barceloně, ale také to, že nová vlajková loď má od základů změnit vnímání společnosti. Také proto bylo novince (novinkám) svého času přezdíváno Project Zero. To proto, že Samsung chce zkrátka začít úplně od nuly. To, jestli se mu to povede, zjistíme už za pár týdnů. A teď již k tomu, co víme.

Samsung

Na veletrhu MWC 2015 v Barceloně bychom se měli dočkat dvojice špičkových smartphonů, konkrétně modelů Samsung Galaxy S6 (SM-920X) a Samsung Galaxy S6 Edge (SM-925F) se zakřiveným displejem. Úniků v tomto ohledu bylo již několik, potvrzenými vlastnostmi a funkcemi u Samsungu Galaxy S6 se zdá být kovový rámeček obepínající celé boky zařízení (například jako v případě Apple iPhonu 6) a také špičková výbava, která by měla zahrnovat osmijádrový procesor Exynos 7420, grafický akcelerátor RM Mali-T760, 3 GB paměti RAM, 5,1palcový displej s QuadHD rozlišením (577 ppi), nad okolní povrch vystupující čočka fotoaparátu s 20 Mpx rozlišením a s optickou stabilizací a v neposlední řadě také přítomnost LTE Cat 6. Co se týče rozměrů, mluví se o hodnotě 143 × 70,8 × 6,91 milimetrů. Zajímavý byl také pohled na výsledek v testu AnTuTu, kde SGS6 dosáhl více než 60 000 bodů. Poslední informací, která se v souvislosti s Galaxy S6 objevila, je přítomnost bezdrátového nabíjení (zřejmě standard Qi), to by ovšem znamenalo, že zadní kryt nebude kovový, ale plastový nebo skleněný. Nabíjecí magnety by přes kovová záda mohly fungovat jen stěží.

O Samsungu Galaxy S6 Edge toho zatím příliš nevíme, specifikace by určitě neměly být o mnoho horší, proto se i o něm můžeme bavit jako o vlajkové lodi. Prémiová totiž pochopitelně bude i cenovka, zvláště když přihlédneme na současnou cenu modelu Samsung Galaxy Note Edge, která se pohybuje okolo 23 000 Kč. Je docela pravděpodobné, že právě z Galaxy Note Edge bude Samsung Galaxy S6 Edge vycházet nejvíce, upravit by se měly pouze drobnosti, například menší úhlopříčka displeje, konkrétně 5,1 palců s QuadHD rozlišením, což znamená, že by se rozměry mohly blížit Samsungu Galaxy S6, tedy 143 × 70,8 × 6,91 milimetrů. Pro srovnání, u Galaxy Note Edge jde o rozměry 151,3 × 82,4 × 8,3 mm, šlo by tedy o výrazné zmenšení, které by právě menší úhlopříčce odpovídalo.

Samsung Galaxy S6 a Galaxy Edge

Pokud se odprostíme od funkcí, zaujmou také novinky v softwaru. Pro Samsungy důvěrně známá grafická nadstavba TouchWiz by měla projít razantní obměnou, kdy by se měl eliminovat počet předinstalovaných aplikací, které by si konečný zákazník mohl doinstalovat dle svého uvážení. Tyto aplikace by měly ustoupit aplikacím od Microsoftu (Office, OneNote, Skype atp.), se kterým Samsung nedávno uzavřel patentové příměří. Samsung totiž musel platit společnosti Microsoft určitou část z každého prodaného Androidu. Nová dohoda tak inklinuje k tomu, že Samsung už nebude muset platit, ale bude muset nabízet aplikace od Microsoftu předinstalované ve své nejnovější vlajkové lodi. A asi i v dalších modelech. Mimo toho by měla grafická nadstavba TouchWiz projít i dalšími změnami, které by měly zaručit zvýšení rychlosti a tedy i zlepšit uživatelský zážitek.

Poslední novinkou, která se k Samsungu váže, je alternativa ke službě Pay od Applu. Samsung údajně blízko spolupracuje s VISA, což je velmi silný spoluhráč na poli mobilních plateb, na integraci vlastního platebního systému do plánované novinky Galaxy S6. Platby budou založeny na technologii LoopPay, která má fungovat až na 90 procentech platebních terminálů.

HTC

Také HTC se nebude chtít nechat zostudit a tak na MWC 2015 plánuje nástupce modelu HTC One (M8), který by měl nést typicky „pokračovatelské označení“ HTC One (M9), s přezdívkou Hima. Ten by se svým designem neměl nijak zvlášť vzdalovat, tedy alespoň pokud budeme věřit uniklým snímkům. Ultrapixelový snímač by měl dát vale a dočkat bychom se měli už pouze jedné čočky s rozlišením 20,7 Mpx. Uniklé snímky opět napovídají tomu, že zadní strana by se příliš lišit neměla, opět bude samozřejmě kovová, za což rozhodně chválíme. Mezi úniky se však objevila informace i o větším modelu, o tom však nevíme téměř nic. Tedy až na to, že podle renderů by měl nabídnout hardwarové tlačítko domů pod displejem, v něm by měl být ukryt senzor otisků prstů.

Rendery HTC One (M9) a jeho větší alternativy

Co se týče specifikací, víme toho o novince od HTC bohužel mnohem méně než v případě Samsungu. Spekuluje se o procesoru Snapdragon 810, 3 GB paměti RAM a již zmíněném fotoaparátu s rozlišením 20,7 Mpx, který by měl nahradit ultrapixelové, a ne příliš oblíbené, fotoaparáty. Displej by měl nabídnout úhlopříčku 5 palců a s rozlišením by měl zůstat na rozdíl od konkurence při zemi (zůstat by tak měl klasický FullHD panel). Očekává se také podpora LTE Cat 5 a chybět samozřejmě nebudou ani čelní stereo reproduktory s BoomSound zvukovým profilem.

Huawei

Co se týče společnosti Huawei, od té se nejvíce těšíme na model Ascend P8, toho bychom se však měli dočkat až na samostatné konferenci v dubnu. Novinka sice vyloženě nebude soupeřit s nejvybavenějšími smartphony tohoto roku, určitě se ale zařadí mezi ty lepší a navíc nejstylovější. A na co se těšit? Tak především na kovové rámy (jak přední, tak i zadní strana novinky má být navíc vytvořena z odolného skla Gorilla Glass 3), tenké rámečky vedle 5,2palcového FullHD displeje, 64bitový čipset Kirin 930, 3 GB RAM, 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací a také na baterii s kapacitou 2 600 mAh. Ta by se měla vměstnat do útrob zařízení, které bude tenké pouze 6 milimetrů.

Huawei P8

Sony

Sony Xperia Z4, Sony Xperia Z4 Compact a Sony Xperia Z4 Ultra. To jsou novinky, kterých bychom se měli dočkat od společnosti Sony. Už teď je ovšem jasné, že to nebude v Barceloně, protože Sony zde nepořádá ani vlastní tiskovou konferenci. Podle nepotvrzených informací se dočkáme až během léta, stále jde ale pouze o spekulace. A na co že se vlastně můžeme těšit?

Údajná podoba modelu Xperia Z4, který bude novým telefonem Jamese Bonda, a také srovnání Z3, Z4 a Z4 Ultra

Očekává se 5,2palcový displej, klasický OmniBalance design, nezapomnělo se samozřejmě ani na voděodolnou konstrukci. Co se týče výkonu, ten by měl obstarat procesor Snapdragon 810 a 3 GB paměti RAM. Sony Xperia Z4 Compact by měla nabídnout displej s úhlopříčkou 4,7 palců, FullHD rozlišení, 20,7Mpx fotoaparát a baterii s kapacitou 3 000 mAh. Z4 Ultra pak bude tabletofonem s úhlpříčkou 6,44 palců (tedy stejné, jako v případě modelu Z Ultra), rozlišení by pak mělo být QuadHD. Fotoaparát by měl nabídnout rozlišení 16 Mpx a kapacita baterie by měla být někde v rozmezí 3 500 až 4 000 mAh.

Lenovo

A co Lenovo? Ani to nezahálí a představí model Vibe Z3 Pro, který se stane nástupcem skvěle vybaveného a sympatického modelu Z2 Pro. I ten s největší pravděpodobností na MWC 2015 neuvidíme, vyvrátit tuto informaci například na rozdíl od Sony ale nemůžeme. A co můžeme čekat? Jako procesor by měl posloužit osmijádrový Snapdragon 810 s 64bitovou architekturou, tomu by měly sekundovat 4 GB paměti RAM. Displej by se měl dle informací zmenšit na úhlopříčku 5,5 palce, předchozí Z2 Pro disponovalo 6palcovým displejem. Zachováno však zůstane QuadHD rozlišení.

Údajná podoba Lenova Vibe Z3 Pro

Nehýbalo se také s rozlišením fotoaparátu a máme zde 16 Mpx s optickou stabilizací, laserovým ostřením a trojicí LED diod. Na snímcích je navíc pozorovatelné hardwarové tlačítko spouště. Jako většina vlajkových modelů letošního roku, i Vibe Z3 Pro poběží na Androidu 5.0. Baterie by měla nabídnout kapacitu 3 400 mAh, což je o 600 mAh méně než u předchůdce. Doufejme tedy, že díky menší úhlopříčce a úspornějšímu procesoru bude výdrž dostatečná. Co se týče zpracování, dočkat bychom se měli kovového rámu a broušeného kovu spolu se sklem na zadní straně. I tato novinka by se tak měla stát jedním z nejkrásnějších nejvybavenějších smartphonů roku 2015.

LG

Další z modelů, který se na MWC 2015 neukáže, ale který rozhodně můžeme v roce 2015 očekávat, je nástupce špičkového modelu G3 od LG, který by měl nést označení LG G4 (LG H810). Ten by podle informací měl nabídnout 5,3palcový displej s rozlišením 2 560 × 1 440 bodů a vzhledem k menší úhlopříčce by tak měl pokořit jemnost displeje LG G3. O výkonnostní složku by se měl starat procesor Snapdragon 810, 3 GB paměti RAM by mělo být pomyslné minimum, spekuluje se totiž i o 4 GB. Informace hovoří o fotoaparátu s rozlišením 13 nebo 16 Mpx, samozřejmě by nemělo chybět ani laserové zaostřování a optická stabilizace obrazu. Další spekulace se tvoří okolo podpory LTE Cat 6.

Aby to nebylo tak jednoduché, jiné zdroje informací hovoří o 5,7palcovém displeji a UHD rozlišení (3 840 × 2 160 pixelů), to by znamenalo, že i LG se nepustí standardu „každá nová vlajková loď má větší úhlopříčku displeje“. Vyšší jemnost by však samozřejmě vzhledem k vyššímu rozlišení zůstala. LG by mělo překvapit také téměř neexistujícími rámečky okolo displeje, na kterém pracuje. Novinky bychom se měli dočkat v průběhu května, případně začátkem června.

LG G Flex 2

Jinak co se týče vlajkové lodi pro rok 2015, do představení LG G4 jí bude novinka v podobě LG G Flex 2, kterou už dobře známe, a kterou navíc zrovna testujeme u nás v redakci. Nabídne futuristickou zahnutou a samoopravnou konstrukci, 5,5palcový FullHD displej, procesor Snapdragon 810, grafický akcelerátor Adreno 430 a také 3 GB paměti RAM. Fotoparát nabídne rozlišení 13 Mpx a je téměř identický s tím v LG G3, takže i u LG G Flex 2 najdeme laserové zaostřování. Novinka potěší také nahráváním videoklipů ve 4K rozlišení a rychlým nabíjením Quick Charge. A cena? V předprodeji 16 999 Kč, poté bez koruny 20 000 Kč.

Microsoft

Na rozdíl od Sony, LG a dalších, Microsoft by na MWC 2015 něco představit měl. Bohužel, zatím nemůžeme potvrdit, že se dočkáme vlajkové lodě, i když od té poslední, kterou měla pod záštitou ještě Nokia, nějaký ten čas uplynul. Zatím je tak jasné pouze to, že Microsoft by měl představit nástupce Lumie 1320 s názvem 1330 a 1335. Ty se budou snažit zaujmout spíše svým fotoaparátem, žádné velké překvapení se od nich ale nečeká. Možná Microsoft ale nakonec překvapí. Nejvíce se poslední dobou spekuluje o nástupci špičkové fotografky v podobě Nokie Lumia 1020, možná to bude ono pomyslné eso v rukávu, které pro nás Microsoft připravuje.

1330 a 1335

Apple

I když novou verzi jablečného smartphonu uvidíme až ve třetím čtvrtletí roku 2015, konkrétně v září, neznamená to, že bychom o něm nic nevěděli. S největší pravděpodobností se tak dočkáme modelu Apple iPhone 6s, i když mnozí spekulují nad tím, že jej Apple rovnou označí jako iPhone 7. Jak tomu nakonec bude, je prozatím jedna velká neznámá, pokud se ovšem dočkáme modelu iPhone 6s, je jasné, že se změní pouze drobnosti a nepůjde tak o nějaký revoluční počin. Design by měl zůstat beze změny, není jisté jak to bude s hmotností v případě, že by Apple použil safírové sklo displeje. Procesor by měl povýšit na Apple A9 a paměť RAM povyskočit na rovné 2 GB (doposud Apple pracuje s 1 GB paměti RAM). Samozřejmostí je pak nová verze iOS 9, která by měla přinést především vylepšenou optimalizaci. Nové verze iOS bychom se měli dle zvyklostí dočkat zhruba v červnu, přičemž v září se stane součástí nejnovějších iPhonů.

A jak to bude dál?

Podle informací se nijak nezmění ani rozlišení fotoaparátu, pravděpodobnější je tak pouze zavedení obousměrného USB kabelu, o kterém se již nějaké informace na webu ukázaly. Opravdu velkou spekulací je pak integrování čtečky otisků prstů do displeje, to by však podle nás mohl nabídnout nejdříve iPhone 7, respektive přespříští generace. Je jasné, že na spekulace je ještě brzy, internet se „sám“ začne plnit zajímavými informacemi, jakmile se začne blížit představení nové verze.

Asus

Novinky od Asusu už sice známe, ale zatím ještě nespatřily pulty obchodů, proto se dostaly i do našeho výčtu. Samozřejmě mluvíme o Asusu ZenFone zoom a ZenFone 2. Oba budou patřit ke špičce, ZenFone Zoom kvůli fotoaparátu a ZenFone 2 zase kvůli špičkové funkční výbavě, která zahrnuje například 4 GB paměti RAM. Díky tomu je Asus ZenFone 2 prvním smartphonem s takto velkou pamětí RAM na světě.

ASUS ZenFone Zoom
ZenFone Zoom

Technické parametry ASUS ZenFone 2 ZE551ML 4GB

Kompletní specifikace
Konstrukce152,5 × 77,2 × 10,9 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:37 hodin
DostupnostQ1 2015, 9 990 Kč

Google Project Ara

Tak trochu „bokem“ stojí zajímavý projekt společnosti Google, tedy modulární smartphone Ara. Ten se už rýsuje a tento rok by měl spatřit světlo světa ve své oficiální podobě. Podle nejnovějších informací by navíc měl být k vidění i na MWC 2015. Galerii modulů pro Project Ara a podrobnější informace jsme vám přinesly již dříve. I když nelze říci, že by Project Ara měl aspirovat na to stát se nejvybavenějším smartphonem roku 2015, svou pozorností jistě dokáže zastínit nejeden špičkový model v našem dnešním výčtu.

Project Ara ještě určitě překvapí
Diskuze ke článku
kuju
Chapu, ze nemuzete vedet vsechno presto by bylo dobre psat jen overene informace. HTC Hima plus nebude mit zadne hardwareove tlacitko domu. HTC u vsech novych telefonu sazi na softwareove tlacitka a neni zadny duvod proc tomu melo byt u jednoho modelu jinak. Kde by tedy podle vas byli zbyvajici 2 tlacitka zpet a multitasking? Take je o nem vi temer vse. Specifikace unikly uz davno.
Honza
Microsoft. Zas a zas, pořád dokola a ve všem. Chrrrrrrr....pší, chrrrrrrr.....pší.....chrápeme dál....
Karel
Ted si nejsem jisty, ale nepsalo se tady nekdy drive, ze se planuje lumia 940 se snapdragonem 810? Pokud se pletu, tak me opravte.
Xwert Is
Xwert Is
A budú vedieť aj telefonovať ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze