V roce 2020 dáme definitivně sbohem výřezům. Revoluci mají odstartovat iPhony 12

21
V roce 2020 dáme definitivně sbohem výřezům. Revoluci mají odstartovat iPhony 12
  • Několik zdrojů potvrdilo, že nová generace iPhonů se zbaví výřezu i Face ID
  • Senzor čelní kamerky bude přímo pod obrazovkou
  • Čtečka otisků prstů integrovaná v displeji má být dostupná u celé modelové řady „iPhonů 12“

Již delší dobu slýcháme, že Apple chystá opravdovou revoluci. Týkat by se měla příští modelové řady a nutno dodat, že už bylo opravdu na čase. Od představení iPhonu X jde totiž o stále stejné telefony, které mají identický design, stejný displej a s ním i věčně probíraný výřez.

Právě „notch“, který je nejen u iPhonů hojně kritizován, by měl v roce 2020 opravdu zmizet a potvrzuje to hned několik zdrojů. Možností, jak odstranit výřez a přitom se nerozloučit se selfie kamerkou, která nově umí i „slofies“, je hned několik – pop-up fotoaparát, flipová kamerka à la Asus ZenFone 6, „průstřel“ nebo samozřejmě také klasický rámeček, který můžeme spatřit například u Xperie 1 nebo Pixelu 4. Tím nejelegantnějším způsobem, ale zároveň také technicky nejnáročnějším, je integrace kamerky přímo pod panel obrazovky: a přesně to má podle nl.letsgodigital.org v plánu udělat Apple u nových „iPhonů 12“.

Technologii čelní kamerky pod obrazovkou již nějakou dobu výrobci testují. Víme přitom minimálně o Xiaomi a Oppo. Problém bohužel představuje kvalita pořízených fotografií/videa, neboť překážka mezi senzorem fotoaparátu a foceným objektem v podobě displeje má logicky vliv na množství světla, které do snímače pronikne.

A proč se zdá být vysoce pravděpodobné, že s tímto řešením Apple v roce 2020 opravdu vyrukuje? Zástupci deníku China Times na MWC v Šanghaji navštívili prezentaci Credit Suisse, kde jim bylo potvrzeno, že dodavatelé finalizují přípravy displejů bez výřezů určené pro iPhony, které budou představeny v roce 2020. Možná si říkáte, kam se přemístí snímače pro Face ID a jestli bude možné všechny potřebné senzory vměstnat pod displej. Odpovědí má být však čtečka otisků prstů v displeji, která bude dostupná u celé modelové řady „iPhonů 12“, zatímco selfie kamera pod displejem nebude k dispozici u základního iPhonu 12, jenž má vycházet z iPhonů 11.

Další důkaz toho, že bychom se mohli v roce 2020 opravdu dočkat derniéry výřezu u iPhonů, je série patentů podaných 23. prosince 2019 u japonského patentového úřadu. Patentové nákresy, na kterých můžete porovnat nákresy iPhonů 12 s nákresem iPhonu 11 podaným před 11 měsíci, si můžete prohlédnout níže.

iPhone 2020

Design je zvláštní také tím, že v rozích nenajdeme žádné zaoblení. O jaký druh čtečky půjde zatím nevíme. V předchozích měsících jsme se však doslechli o tom, že by mohlo jít o akustickou čtečku, která registruje otisk prstu po celé ploše displeje. Stane se v roce 2020 Apple opět tím technologickým průkopníkem, kterého si pamatujeme z minulosti, a přinese po dlouhé době nějakou opravdu zajímavou technologickou inovaci?

Diskuze ke článku
End
Stane se v roce 2020 Apple opět tím technologickým průkopníkem, kterého si pamatujeme z minulosti, a přinese po dlouhé době nějakou opravdu zajímavou technologickou inovaci? Leda ve snu iOvcí :D
michal121
Skutečně nevím o tom, že by byl kdy Apple nějakým technologickým průkopníkem. S čímkoliv přišel, tak to byl průšvih. Jediný, co zatím Apple dokázal bylo to přetahování se o patenty, nebo jejich kradení, se Samsungem.
Tomáš
Naprostý nesmysl, že by se to týkalo celé modelové řady. Face ID je mnohem lepší, než otisk, tudíž silně pochybuji, že by Apple Face ID zrušil - na to bych si klidně vsadil, že je to kachna. Článek by se mohl týkat možná tak nějakého startovního a levného modelu.
Petr
Kamera pod displejem není žádná pro uživatele zajímavá technologická inovace. Kvalita bude horší než u současných kamer a pokud je nákres správný tak i rámečky budou výrazně širší. Za mne je kamera pod displejem a čtečka v displeji zcela morálně zastaralá záležitost. Face ID je výrazně lepší řešení - bezpečnější a funkčnější a uživatelsky příjemnější - například vám při čtení nezhasíná displej. Vracet se ke čtečce otisku prstů je za mne špatné a Apple by se jen připravil o konkurenční výhodu jelikož není na trhu telefon s Androidem který by se Face ID dokázal vyrovnat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze