Oppo představilo jako první výrobce smartphonů na světě selfie kamerku pod displejem

11
Oppo představilo jako první výrobce smartphonů na světě selfie kamerku pod displejem
  • Technologie se nazývá USC (Under Screen Camera)
  • Část obrazovky nad selfie kamerkou je vyrobena ze speciálního vysoce průhledného materiálu s přepracovanou strukturou pixelů
  • Ve společnosti Oppo kvůli selfie kamerce vytvořili tři speciální algoritmy

Historii rušivých elementů zasahujících do displejů dnešních smartphonů všichni dobře známe. Jak se rámečky zmenšovaly, přišly nejprve výřezy, poté „průstřely“ a nakonec řešení v podobě výsuvné či výklopné konstrukce. Výrobce dost odvážný na to, aby selfie kamerku vypustil zcela (a nesnažil se ji ničím nahradit), se zatím nenašel, zato Oppo dnes představilo své vlastní originální řešení a selfie kamerku umístilo přímo pod displej.

Technologie „USC“ (Under Screen Camera), jak ji Oppo nazývá, představuje selfie kamerku umístěnou přímo pod zobrazovacím panelem. Takto vybavené smartphony se však minimálně letos na trh nedostanou, neboť se stále jedná o prototypy, které musí být před tím, než půjdou na pulty obchodů, ještě vylepšeny. Podobně jako čtečky otisků prstů v displejích, ani takto umístěné selfie kamerky se neobešly bez různých problémů a konvenčním selfie kamerám se kvalitou pořízených snímků zatím nevyrovnají, na což upozorňoval i viceprezident společnosti Oppo.

Oppo selfie kamerka

Oppo však věří, že budou všechny nedostatky brzy překonány. Technologie funguje jako kombinace upravené selfie kamerky, která nabídne velkou clonu i snímač a rovněž disponuje většími pixely. Část obrazovky nacházející se nad samotnou selfie kamerkou je zase vyrobena ze speciálního vysoce průhledného materiálu s přepracovanou strukturou pixelů, který zajišťuje vyšší propustnost světla.

Zástupci společnosti prozradili, že kvůli selfie kamerce byly vytvořeny tři speciální algoritmy, které vylepšují finální výsledek. První z nich se zaměřuje na vyvážení bílé, druhý na podporu HDR a třetím je pak algoritmus, který má eliminovat problém s materiálem nad samotnou čočkou a zvýšit ostrost obrazu. Těšíte se na dobu, až budou selfie kamerky běžně ukryté přímo pod displejem?

Diskuze ke článku
Petr
Koho zajímá selfie kamera?!
Carda
Tak to už stačí se zbavit nudloidního a ultranudloidního(Sony) displeje a dokonalý 16:9 mobil je na světě. To by byl krásný stroj ;-)
Me
jsem zvědav kdy je napadne kombinovat obraz ze dvou, tří under display kamerek (joke, but no joke)..
Blue Sun
Blue Sun
Jeste by mohli vymyslet vrstvu, ktera se bude moci zatmavit tak, aby kamera nevidela. Pod displejem nejde prelepit. :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze