Šušká se v Číně: Apple připravuje iPhone s akustickou čtečkou otisků v displeji

3
Šušká se v Číně: Apple připravuje iPhone s akustickou čtečkou otisků v displeji
  • S informacemi přišli čínští dodavatelé komponent pro Apple
  • Nový iPhone by mohl disponovat akustickou čtečkou otisků prstů v displeji
  • Náhrada Face ID by znamenala finanční úsporu a možnost zmenšit výřez

Apple již před několika lety nadobro upustil od standardních (kapacitních) čteček otisků prstů Touch ID a přešel na modernější rozpoznávání pomocí obličeje Face ID. Biometrický způsob rozpoznávání pomocí otisku prstu však mnoha uživatelům stále dává smysl a v některých situacích je jednoduše pohodlnější se telefonu dotknout, než se dostat do zorného pole kamerky či speciálního snímače. Bezpochyby nejlepším řešením je pak dát uživatelům smartphonu možnost na výběr a zařízení vybavit oběma technologiemi, jako je tomu například u Huawei Mate 20 Pro. Filozofie Applu bohužel takovýto krok nedovoluje. I tak se však možná již brzy u Applu dočkáme výrazné technologické inovace.

Poslední zprávy od čínských dodavatelů totiž naznačují, že by se mohl cupertinský výrobce tak trochu vrátit do minulosti a představit model se čtečkou otisků prstů, tentokrát však umístěnou přímo v displeji. Víme navíc, že tuto možnost firma zkoumala i v minulosti, kdy ovšem údajně žádné řešení nesplňovalo přísné interní požadavky. Nyní, když je technologie optických a ultrazvukových čteček otisků prstů již dostatečně pokročilá (a vrchní designér Jony Ive „vzal roha“), se možná dočkáme smartphonu určeného pro čínský trh, který by takovouto čtečkou integrovanou v displeji disponoval.

Technologie by měla být rovněž levnější než Face ID, a výrobce by tak mohl dát sbohem i neoblíbenému výřezu. Podle různých průzkumů si navíc průměrný čínský uživatel kupuje telefon v hodnotě ekvivalentu 5 tisíc čínských juanů (přibližně 16 tisíc korun bez daně), tedy méně, než kolik stojí „levný“ Apple iPhone Xr. Podle analytika společnosti Barclays by mohl takovýto iPhone disponovat akustickou technologií rozpoznávání otisků prstů, která by měla umožňovat rozpoznat prst uživatele bez ohledu na to, na jaké místo na displeji jej přiloží. Pokud se stane šuškání čínských dodavatelů realitou, bude to poprvé v historii, co by Apple vytvořil iPhone určený pro konkrétní trh.