V letadlech ČSA můžete nově používat mobily i při startu

11

Od začátku letního letového řádu, tedy od včerejšího dne, mohou cestující palubách letadel ČSA používat mobilní telefony v letovém módu a další drobnou elektroniku i při startu a přistání. Letecká společnost se tak připojila k několika americkým a evropským aerolinkám, které podobné uvolnění zavedly již dříve.

Nutnost zcela odložit na několik desítek minut mobilní telefon, tablet či hudební přehrávač před startem, v jeho průběhu a také před přistáním, byla pro řadu lidí omezující. Nebylo možno pracovat ani poslouchat hudbu, číst e-knihy nebo si jinak krátit dlouhou chvíli. Tato pravidla se ale naštěstí v posledních měsících uvolnila díky novým, mírnějším předpisům amerického a evropského regulačního úřadu pro letectví. Už minulý rok tak mohli cestující některých amerických aerolinek, které zareagovaly nejrychleji, po celou dobu letu včetně startu a přistání používat drobnou mobilní elektroniku, tedy telefony, tablety, přehrávače a další.

ČSA

Jak jsme vás již informovali, stejná volnější pravidla vydala koncem loňského roku také Evropská agentura pro bezpečnost letectví.

„Jedná se o významný krok v rozšiřování svobody využívání osobních elektronických zařízení na palubách letadel bez kompromisů v oblasti bezpečnosti“, uvedl v tiskové zprávě Patrick Ky, výkonný ředitel Evropské agentury pro bezpečnost letectví. Záleží ale vždy na konkrétní letecké společnosti, zda a jak rychle tuto možnost zavede pro své cestující, nebo využívání přístrojů při vzletu a přistání ponechá zakázané.
Airbus A330-300 ČSA

K prvním evropským aerolinkám, mezi které patří například British Airways, která nově elektroniku povoluje i během startu a přistání, se nyní připojil také český národní letecký přepravce. Na palubách letadel ČSA od 30. 3. 2014 mohou lidé na palubě letadel používat drobnou elektroniku ve flight módu i při startu a přistání. Větší elektronika, jako jsou například přenosné počítače, musí zůstat i nadále při startu a přistání vypnuta. Nadále také platí, že nelze vůbec používat bezdrátové funkce a servisní stolek musí zůstat ve svislé poloze.

Diskuze ke článku
Lukáš
Safra a kdo to kontroluje, jestli mám mod letadlo nebo všechno poslušně povypínané?
Olaf
ano muze se to zkontrolovat, dokonce se mi to osobne stalo. Jedna razna, pohledna divcice u Lufthansy se i presvedcila, byla asi v razi i kdyz v mezich slusnosti a profesionality, hned jak uzrela muj iPad chtela videt ikonku letadla :-D a to jsme jen rolovali ke startu ... :-)
Jirka
A proto nelétám, jedna protože tomu nevěřím a ještě tohle, nějaká pipka bude "lajkovat" facebook a místo do usa poletí letadlo do Japonska :-D (přeháním samozřejmě). Letět mě asi nikdo nedonuti.
Roberts
Nemuzete a neuvolnila.
Rano jsem letel s CSA a opet pri startu i klesani jsem musel iPad odlozit (tj stewardka trvala na tom, ze displej nesmi byt zapnuty).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze