Brzy budete moci i v Evropě používat elektroniku při startu i přistání

2

Dlouhé cesty letadlem si dnes lze snadno zpříjemnit mobilním telefonem, čtečkou e-knih nebo tabletem. Doposud však platilo, že při startu a také při přistání musíte tyto přístroje zcela vypnout nebo je nepoužívat. To by se však ještě letos mělo v Evropě změnit.

Během letu jste mohli i nyní používat svá mobilní zařízení, pokud jste je měli přepnuté do režimu letadlo. Již brzy však bude možné zařízení v tomto režimu využívat i v průběhu startu a přistání, nebude tedy nutné čekat až letadlo po startu nabere letovou výšku. Totéž platí pro čas přistávání, kdy ve finální fázi nebylo možno zařízení používat. Evropská agentura pro bezpečnost letectví dnes oznámila, že do konce tohoto měsíce zveřejní potřebné pokyny, které cestujícím umožní používat chytré telefony, tablety, čtečky e-knih a další elektroniku nerušeně i během vzletu a přistání. Podobné možnosti před několika týdny díky stejnému uvolnění pravidel amerického regulátora začaly zavádět i americké aerolinky.

Využívání telefonů v letadlech

„Jedná se o významný krok v rozšiřování svobody využívání osobních elektronických zařízení na palubách letadel bez kompromisů v oblasti bezpečnosti“, uvedl v tiskové zprávě Patrick Ky, výkonný ředitel Evropské agentury pro bezpečnost letectví. Zbývá dodat, že i přes to, že se brzy dočkáme uvedeného uvolnění pravidel, záleží na konkrétní letecké společnosti, zda a jak rychle tuto možnost zavedou pro své cestující nebo využívání přístrojů při vzletu a přistání ponechá zakázané.

Zdroje: theverge.com, mobileburn.com

Diskuze ke článku
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
"Jedná se o významný krok v rozšiřování svobody" Obávám se, že dalším krokem bude, po vzoru USA, ke každému odbavení kolonoskopie zdarma...
WTF
Ty vole, jak do toho kazdy cumi, vyzeraju ako nejaki nerdi, alebo roboti

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze