Udělejte si ze svého telefonu Pixel pomocí skvělého Lawnchair Launcheru

Android aplikace týdne
2
Udělejte si ze svého telefonu Pixel pomocí skvělého Lawnchair Launcheru
  • U nového Lawnchair Launcheru vývojáři slibují, že zůstane navždy zdarma
  • Podobně jako třeba Nova Launcher nabízí proti tradičnímu Pixel prostředí nespočet pokročilých možností úprav
  • Lze si změnit podobu domovské obrazovky a doku aplikací, zapnout různá gesta či si pohrát s motivy

Launchery patří na Androidu nepochybně mezi nejpopulárnější typy aplikací a nejeden z nich se snaží napodobit zážitek Pixelů přímo do Googlu. Slavný Nova či Action Launcher dnes přinášejí funkce z nejnovějšího Androidu i na ostatní telefony a adoptují novinky velmi rychle. Za mnohé funkce si však u nich musíte zaplatit, a proto tu bude vždy místo pro jednodušší launchery, které jsou ovšem kompletně zdarma.

Lawnchair Launcher – Android aplikace týdne

Právě takovým je i doposud oficiálně nevydaný Lawnchair Launcher. Vtipně rýmující se název, v překladu zahradní židle, ovšem neznamená, že se jedná o aplikaci, kterou byste neměli brát vážně. Hned při prvním spuštění se přesunete na plochu jako z prvních Pixelů. Nahoře máme pilulkový Google widget a dole lištu aplikací, kterou stačí vytáhnout pro otevření šuplíčku všech aplikací.

Lawnchair Launcher (Unreleased)

Na první pohled Lawnchair nenabízí nic jiného než Pixely, ale pro všechny dobroty navíc se musíte dostat do nastavení. Vezmeme to hezky popořadě. V obecných nastaveních najdeme volby jako výběr balíčku ikon, zobrazení vyhledávacího panelu, volbu barvy popisků, detailní nastavení velikosti ikon a textu či počty sloupců a řad aplikací.

Také spodní dok aplikací tu má vlastní kategorii. Můžete si vybrat, zda chcete, aby se vždy zbarvil podle tapety, můžete ho i zprůhlednit, anebo se ho zbavit klidně i úplně. Je možné si vybrat také počet aplikací v doku, velikost ikon v něm a tak dále.

Lawnchair Launcher (Unreleased)

Podobná nastavení má i šuplíček všech aplikací, u kterého lze vybrat opět počet sloupců, nebo si jej můžete nechat zobrazit jako seznam. Upravit je možné i průhlednost menu, použít na něj vlastní barvu a opět si zvolit velikost ikon, textů či jejich odsazení.

Co potom potěšilo mě a řadu dalších uživatelů tohoto launcheru je speciální kolonka Pixel UI. Zde můžete změnit tvar ikon či motiv, u kterého si můžete i vybrat, na které prvky prostředí má mít motiv vliv. Na co ovšem řada uživatelů slyší je možnost zapnout v posledních letech velmi populární rozostření či efekt mléčného skla. Navíc i u něj můžete nastavit míru rozostření a opět také to, kde všude se projeví.

Lawnchair Launcher (Unreleased)

V posledním velkém nastavení s názvem Chování je možné přizpůsobit gesto přejetí po domovské obrazovce třeba pro stáhnutí notifikační lišty, změnit zbarvení písma v liště nebo si může aplikace pamatovat, kde jste skončili při scrollování všemi aplikacemi. Užitečná může být rovněž funkce, kdy nemusíte pro otevření všech aplikací patlat po displeji, ale stačí zmáčknout domovské tlačítko.

Ve zbývajících kategoriích máme potom zálohování celého launcheru včetně jeho nastavení a v případě problémů jej můžete klidně i restartovat. Není toho možná tolik jako jinde, ale i tak musí každý uznat, že toho Lawnchair nabízí dost. Navíc si můžete doinstalováním malého rozšíření přidat také integraci Google Now a najdeme tu i pár funkcí Androidu Oreo, jako jsou třeba notifikační tečky.

Lawnchair Launcher (Unreleased)

Aplikace se k tomu všemu i velmi rychle rozvíjí a vývojáři pravidelně přidávají nové funkce. Již brzy se tak určitě dočkáme vzhledu z  Pixelů 2 a dalších vychytávek. To vše je navíc kompletně zdarma a bez reklam, přičemž vývojáři slibují, že Lawnchair jako takový zůstane už navždy. A to je proklatě lákavý slib, nemyslíte?

Stáhnout Lawnchair Launcher (Unreleased)

Google Play (zdarma)

Partnerem seriálu Android aplikace týdne je ASUS.

ASUS ZenFone 4 Logo
Diskuze ke článku
Lord
Vyzkoušeno, není to špatné, ale z Nova launcheru bych na to nepřešel. Ten je jednoduše nejlepší :-)
developer
Lawnchair je mimochodem výchozí launcher v Mokee rom.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze