Twitter pozastavil účet Mastodonu a zakázal odkazy na jeho servery

6
Twitter pozastavil účet Mastodonu a zakázal odkazy na jeho servery
Fotografie: Elon Musk (Twitter)
  • Spor zažehlo zveřejňování polohy Muskova osobního letadla
  • Zrušen byl nejen dotčený účet, ale trestá se i jeho sdílení
  • V rámci toho jsou blokovány odkazy na konkurenční sociální síť

Zdá se, že po éře uvolňování se začíná kyvadlo v Twitteru vychylovat na druhou stranu. Vše odstartoval spíše osobní spor mezi Elonem Muskem a Jackem Sweeneym. Druhý zmiňovaný naprogramoval aplikaci, která z veřejných zdrojů sestavuje informace o pohybu Muskova letadla a sdílí je na sociální síti. Ještě než byl tento účet uzavřen, začaly se šířit informace o tom, kde je možné jej sledovat i nadále. Kromě Facebooku je to například i sociální síť Mastodon.


Elon Musk vysvětluje svůj postup tím, že se obává o bezpečnost sebe a své rodiny. Jak si ale povšimli redaktoři techcrunch.com, společně s tím přestávají fungovat i odkazy na sociální síť Mastodon. Ta existuje už od roku 2016, ale na popularitě začala nabírat až po převzetí Twitteru. Její hlavní výhodou je kromě otevřeného zdrojového kódu i decentralizovaná povaha. Servery Mastodonu jsou oddělené, ale otevřené instance sociální sítě. Jsou řízeny jednotlivci, kteří mohou nastavovat pravidla, ale uživatelé mohou také přejít na jiný server, pokud s těmito rozhodnutími nesouhlasí. Zjednodušeně řečeno se tak nemůže stát, že by jeden člověk mohl určovat pravidla pro celou platformu.

To se právě teď děje v Twitteru. Musk počátkem tohoto měsíce obnovil profily zastánců nadřazenosti bílé rasy, ale zamítl „milost“ pro konspiračního teoretika Alexe Jonese, který nechvalně proslul zvláště tvrzením, že masakr na základní škole v Sandy Hook se nikdy nestal. Musk se odvolal na své osobní zkušenosti s otcovstvím.

Společně se zákazem odkazů na konkurenční sociální síť Musk rozdal i řadu dočasných zákazů pro prominentní žurnalisty z deníků The New York Times, The Washington Post nebo televizní stanice CNN. U všech bylo důvodem právě sdílení informací o účtu spojeném s letadlem, nicméně řada z nich se počínání Muska věnuje dlouhodobě a rozhodně u toho nešetří kritikou.

Diskuze ke článku
Vojtulee M.
Vojtulee M.
Co takhle si dát na mobilenetu ban na Muska a už nikdy u něm nemluvit?
Janek Fanek
Janek Fanek
Ještě pořád věříte na kvalitu mocných tohoto světa, na politickou reprezentaci vedoucí svět do sebezničení, na tiskové agentury, které již ani neskrývaji, že lžou z ideologických důvodů? Já tedy nevěřím ani těm, co neustálé omílají, že bude líp! Je pouze jedna cesta, cesta rozumných lidí, snad někdy.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Proč by Twitter měl dělat reklamu konkurenci?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze