Velká amnestie na Twitteru. Musk obnoví pozastavené účty

Velká amnestie na Twitteru. Musk obnoví pozastavené účty
Fotografie: Brett Jordan, unsplash.com
  • Elon Musk nechal hlasovat o obnovení zablokovaných účtů
  • Výjimky jsou pouze dvě: porušení zákona a zjevný spam
  • Hlasování dopadlo výrazně ve prospěch uvolnění pravidel

Když byl ještě nákup Twitteru miliardářem Elonem Muskem teoretickou záležitostí, nechal se slyšet, že chce na této sociální síti zavést absolutní svobodu slova. Svá vyjádření později korigoval s tím, že „absolutní“ si představuje jako vše, co neporušuje zákony. Netrvalo dlouho a můžeme vidět, co to znamená v praxi.

Jako první přišel na řadu asi nejznámější uživatel této sítě, bývalý americký prezident Donald Trump. Uživatelé v anketě rozhodli o jeho odblokování, on však mezitím vybudoval vlastní Truth Social a vracet se podle všeho nechystá. Musk poté vyhlásil další anketu. Zatímco ta prezidentská dopadla těsným výsledkem, nyní jsou čísla mnohem jednoznačnější.


Téměř tři čtvrtiny uživatelů poradily Muskovi, že má odblokovat doposud nepřístupné účty. Výjimky jsou v tomto případě pouze dvě: porušení zákona nebo zjevné spamování. Kolika účtů se amnestie, která vstoupí v platnost v pondělí, bude týkat, není zatím jasné. Mezi zablokovanými jsou však i vrcholní američtí politici, kteří šířili dezinformace o koronaviru a amerických volbách. Mezi vysoce postavené osoby, které byly zakázány, patří generální ředitel MyPillow Mike Lindell poté, co pronesl řadu tvrzení, že Trump skutečně vyhrál prezidentské volby v roce 2020; bývalý Trumpův poradce a bývalý výkonný předseda Breitbartu Steve Bannon poté, co řekl, že Anthony Fauci a ředitel FBI Christopher Wray by měli být sťati; a zakladatel Proud Boys Gavin McInnes za porušení politiky webu zakazující násilné extremistické skupiny.

Nejen na to už reagují velcí hráči. Koncern Volkswagen, kam spadá i Škoda Auto, podle reuters.com oznámil, že pozastavuje placené aktivity na této sociální síti. Ke stejnému kroku se rozhodla i americká automobilka General Motors. Důvody nebyly v obou případech specifikovány, ale je zjevné, že si velké firmy nepřejí být spojovány s kontroverzním obsahem, jehož množství nyní bude na této platformě bezpochyby narůstat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze