Musk chce opravdu skončit ve vedení Twitteru, hledá za sebe náhradu

2× aktualizováno
Musk chce opravdu skončit ve vedení Twitteru, hledá za sebe náhradu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Elon Musk se ve vedení Twitteru potýká s neustálými problémy
  • Vypsal proto anketu, zda má sociální síť řídit i nadále
  • Většina hlasujících si přeje, aby Twitteru dál nešéfoval
  • Svůj slib o odstoupení chce Musk dodržet

Aktualizováno 21. 12. 2022 8:30

Odstoupím z funkce výkonného ředitele, jakmile najdu někoho natolik pošetilého, aby se této práce ujal! Poté budu řídit pouze týmy softwaru a serverů,“ napsal Elon Musk na Twitteru. Reaguje tak na výsledky ankety, v níž uživatelé této sociální sítě rozhodli, že by dál neměl stát v jejím čele.


V dalších příspěvcích poté celou situaci komentoval slovy „buďte opatrní na svá přání, protože se vám mohou splnit“ a také v diskuzi vyslovil názor, že příštích hlasování by se měli účastnit jen platící uživatelé. Tyto široce přístupné ankety prý mohou být zmanipulovány pomocí falešných účtů ovládaných roboty.

Aktualizováno 19. 12. 2022 13:20

Výsledky byly zveřejněny po 12. hodině, kdy se celkem 57,5 % lidí vyslovilo pro odstoupení. Proti hlasovalo 42,5 % z celkových 17,5 milionů respondentů. Musk tento výsledek prozatím nekomentoval.

Původní informace z 19. 12. 2022 11:00

Kdo čekal, že Elon Musk po nákupu Twitteru nedostojí své výstřední pověsti, třeba proto, že za tuto sociální síť zaplatil nemalé peníze, ten se mýlil. Vše začalo rozbroji se zaměstnanci a následovalo chaotické zavádění placených účtů. Daleko větší vlnu kontroverze však přineslo svérázné pojetí svobody slova, kde o možnosti publikovat kontroverzní názory rozhoduje sám majitel společnosti. Tomu se nelíbil účet, který sledoval polohu jednoho z jeho tryskáčů, a nechal ho zablokovat. Původně malicherný osobní spor přerostl v „blokovací válku“, které padly za oběť jak odkazy na konkurenční sociální sítě, tak i účty vlivných žurnalistů. Tento zákaz byl ale posléze anulován.

Možná i sám Musk si sebekriticky klade otázku, zda se mu situace nevymkla z rukou. Anebo se jen snaží posílit svoji pozici tím, že se schová za názor z širšího hlasování, jak už to udělal několikrát v minulosti. Nicméně jeho poslední anketa se jeví jako doposud nejzávažnější. Ptá se v ní, jestli má dál působit jako hlava Twitteru a slibuje, že se výsledkům podřídí.


Prozatím v anketě, jejíž průběžné výsledky nejsou viditelné, hlasovalo přes 15 miliónů lidí. Očekává se však, že jeho sledující obvykle hlasují v jeho prospěch. Nicméně v minulosti minimálně jednu anketu ignoroval s odkazem na to, že se jí účastnilo málo lidí a její výsledky nejsou vypovídající.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze