Trh s chytrými telefony se meziročně propadl o 1 %, budoucnost však vypadá růžově

Trh s chytrými telefony se meziročně propadl o 1 %, budoucnost však vypadá růžově
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Globálnímu trhu s chytrými telefony stále dominuje Samsung
  • Na druhém místě se umístil Huawei, na třetím Apple
  • V posledním čtvrtletí 2019 se nejlépe dařilo iPhonům 11

Podle statistik Counterpoint zaznamenal v roce 2019 globální trh s chytrými telefony ve srovnání s předchozím obdobím 2018 meziroční propad ve výši jednoho procenta, a to i přesto, že byl loňský rok bohatý na zajímavé inovace z oblasti ohebných displejů či implementace podpory sítí 5G.

Analytik Counterpoint, Varun Mishra, uvádí, že za poklesem stojí zejména politickoekonomické napětí mezi některými státy, které se projevilo na celkovém výkonu trhu. Jedná se například o sankce uvalené americkým prezidentem Donaldem Trumpem na Huawei nebo problémy mezi Jižní Koreou a Japonskem. Nejnovější hrozbou je pak smrtelně nebezpečný koronavirus z Číny, kde se vyrábí většina smartphonů i další elektroniky.

Zajímavostí je, že i přes americké sankce se čínskému Huawei povedlo předehnat Apple. Sankcionovaný výrobce se tak stal druhou značkou s nejvíce vyexpedovanými smartphony v roce 2019 ihned po Samsungu, který stabilně zůstává na první pozici. Z vyexpedovaných 240 milionů telefonu přitom mířilo celých 60 % do Číny, kde se zvedla vlna národního cítění a mnoho občanů vyměnilo své smartphony jiných značek (včetně Applu) právě za telefony Huawei. Zakladatel společnosti, Ren Zhengfei, se však nechal slyšet, že proti odvetným akcím Číny vůči Applu by protestoval.

V posledním čtvrtletí 2019 se nejlépe dařilo Applu. Nejnovější iPhony 11 se u zákazníků dočkaly skvělého ohlasu a zejména základní iPhone 11, který je nástupcem iPhonu Xr, se prodává lépe, než se očekávalo.

V roce 2019 jsme také mohli zaznamenat některé zajímavé změny ve strategii výrobců. Samsung obrátil svou pozornost ke střední třídě, do níž začaly pronikat cenově dostupné telefony řady Galaxy A. Největším „hybatelem“ trhu má být v letošním roce 2020 růst pokrytí 5G sítí a s tím spojená výroba smartphonů podporujících sítě páté generace nebo trend ohebných displejů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze