Koronavirus může ohrozit produkci AirPods i nových iPhonů. Co na to Apple?

1
Koronavirus může ohrozit produkci AirPods i nových iPhonů. Co na to Apple?
Fotografie: Apple
  • Koronavirus může teoreticky vážně ohrozit výrobu jakékoliv další elektroniky z Číny
  • Apple má údajně po předchozích zkušenostech připraven záložní plán a výrobu dokáže přesunout jinam

Nebezpečný koronavirus, který má údajně původ v čínském městě Wuhan, by mohl podle informací agentury Bloomberg ohrozit produkci AirPods i nového iPhonu 9 (respektive iPhonu SE2), který by měl být představen v březnu letošního roku.

Se stejnými informacemi přichází i Nikkei Asian Review, podle jejichž zdrojů se extrémně nebezpečný virus rozšířil do provincie Hubei, kde bylo potvrzeno již přes 100 případů nakažených obyvatel. Tato provincie sousedí s provincií Henan, která je v blízkosti provincie Guangdong. Obě dvě přitom představují velká produkční centra pro Apple.

Bloomberg koronavirus šíření 29. 1. 2019 10 hodin

Převážná většina světové produkce iPhonů je závislá na Číně. Nejvíce iPhonů vyrábí Foxconn v takzvaném „iPhone City“ v Zhengzhou. Neméně důležitým výrobcem je Pegatron, který kompletuje iPhony v blízkosti Šanghaje. Obě dvě ze zmíněných lokalit jsou vzdáleny více než 500 kilometrů od Wuhanu (viz mapa). Jak však asi víte, virus nemá s překonáváním velkých vzdáleností problém, v současnosti jsou hlášeny případy nákazy v Evropě i USA. Původně zvířecí koronavirus, který zmutoval do podoby, která je přenosná z člověka na člověka, má podle bloomberg.com k dnešnímu datu na svědomí 132 mrtvých.

Koronavirus tak může ohrozit výrobu iPhonů, AirPods (druhé generace a nejnovějších AirPods Pro), ale teoreticky i jakékoliv další elektroniky z Číny. Čínská vláda v současnosti vyzývá všechny pracovníky v nejvíce infikovaných oblastech, aby zůstali doma. Celé 11milionové město Wuhan je momentálně pod karanténou.

Apple má naštěstí údajně připraven „Plán B“ a výrobu svých produktů může přesunout (v omezeném měřítku) i jinam (pravděpodobně do Indie). Cupertinská společnost se začala připravovat na na nečekaný vývoj událostí, který může ohrozit výrobní kapacity po zemětřesení a vlnách tsunami, které postihly Japonsko v roce 2011. Následkem toho se musel Apple potýkat s nedostatkem některých součástek pro iPad druhé generace.

Diskuze ke článku
Marky Mark
Co na to Apple? Přesune urychleně výrobu jinam, aby náhodou nepřišel o pár dolarů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze