EU dává 5G infrastruktuře od Huawei zelenou. Dodavatele si mohou státy vybrat samy

2
EU dává 5G infrastruktuře od Huawei zelenou. Dodavatele si mohou státy vybrat samy
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • USA svým spojencům nedoporučují spolupráci s Huawei
  • EU navzdory tomu spolupráci s Huawei nezakazuje
  • Evropská komise vydala pokyny, které mají minimalizovat rizika při výstavbě 5G infrastruktury

Zdá se, že Spojené království Velké Británie není jediným státem, který odmítá přijmout názor USA, podle něhož je využívání infrastruktury Huawei vysoce nebezpečné. Evropská komise vydala pokyny, podle nichž si mohou státy EU samy vybrat, s jakými dodavateli 5G infrastruktury chtějí spolupracovat a jestli mezi ně zařadí i Huawei. EU od států konkrétně požaduje, aby samy zhodnotily potenciální riziko, spoléhaly se raději na několik dodavatelů infrastruktury (nejen na jednoho) a nedovolily dodavatelům, u kterých jsou na pochybách, mít přístup ke kriticky důležitým či jinak citlivým částem jejich infrastruktury.

V každém případě se jedná o dobrou zprávu pro Huawei, který se tak může i nadále ucházet o zakázky ve státech EU. Evropská komise rovněž požádala členské státy, aby zavedly výše uvedené doporučení do 30. dubna letošního roku a podaly hlášení o implementaci do 30. června 2020. Spojené státy americké, které nabádají všechny své spojence k tomu, aby se společností Huawei nespolupracovali, nejsou z rozhodnutí pravděpodobně příliš nadšené. Paradoxně však velké množství současné infrastruktury na území USA pochází právě od Huawei. K rozhodnutí EU se vyjádřila formou tiskové zprávy také společnost Huawei:

Společnost Huawei vítá rozhodnutí Evropské komise, které nám umožňuje se i nadále podílet na zavádění sítí 5G v Evropě. Nezaujatý přístup k bezpečnosti sítí 5G založený na faktech umožní Evropě mít bezpečnější a rychlejší síť páté generace. Budeme nadále spolupracovat s evropskými vládami i soukromým sektorem na vytvoření obecných standardů a posílení bezpečnosti a spolehlivosti infrastruktury,“ říká mluvčí Huawei Pavel Košek.

tisková zpráva, ,