TOP 7 super vychytávek z Androidu 12

Včetně videa
1
TOP 7 super vychytávek z Androidu 12
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Které zajímavé funkce Android 12 přináší?
  • Zaměřili jsme se na bezpečnost i uživatelský komfort

Pokud vlastníte některých z novějších telefonů Google Pixel, pravděpodobně už několik dní testujete regulérní verzi nejnovějšího operačního systému Android 12. Ne všichni ale mají to štěstí a na příchod Androidu 12 teprve čekají, a to i přestože mají vlajkovou loď za desítky tisíc korun. V tomto článku a videu bych se s vámi proto chtěl podělit o několik podle mého názoru praktických nebo jinak zajímavých vychytávek, které nejnovější operační systém od Googlu přináší.

TOP7 super vychytávek z Androidu 12

Rolující screenshot

Možnost vytvořit rolující printscreen považuji za naprostou samozřejmost i u levnějších telefonů a nikdy mi nebylo jasné, jak je možné, že se někteří výrobci telefonů, potažmo tvůrci mobilních operačních systémů, na tak základní, avšak velmi užitečnou funkci, mohli „vykašlat“. To byl až doposud případ Pixelů, které uměly pořídit jen klasický statický printscreen. S příchodem Androidu 12 se toto naštěstí mění a konečně můžete na pár kliknutí vytvořit dlouhý screenshot. V současnosti je zatím ještě možnost vytvoření dlouhého screenshotu omezena pouze na vybrané aplikace, jejich seznam se však neustále rozšiřuje.

Chytré otáčení obrazovky

Automatické otáčení obrazovky naštěstí Pixely zvládaly i před příchodem Androidu 12, nově je však možné aktivovat funkci sledování obličeje uživatele. Kromě akcelerometru, který má otáčení displeje obvykle v režii, nově sleduje váš obličej selfie kamerka. Nemělo by se tak stát, že při prohlížení obsahu v leže s telefonem na výšku, se obrazovka automaticky převrátí (aniž byste si to přáli).

Extra nízký jas

S displejem souvisí i jedna další funkce, kterou jsem si oblíbil. Jistě jste slyšeli o různých režimech, které mají eliminovat modré světlo v noci před tím, než jdete spát, ale co když je minimální jas obrazovky i tak příliš vysoký? Pro tyto případy je zde možnost „Velmi tmavé“ neboli Extra dim, kterou najdete v sekci přístupnost a minimální jas ještě o něco sníží. Hardwarově daný minimální jas zobrazovacího panelu tato funkce sice neovlivní, ale může se hodit, když už máte jas nastavený na minimum. Navíc můžete tuto funkci snadno zapnout/vypnout pomocí dedikované dlaždice.

Když jste v nouzi

Android 12 také myslí na bezpečnost uživatelů. Pokud byste se dostali do krizové situace, stačí tak pětkrát zmáčknout vypínací tlačítko. Poté telefon automaticky vytočí záchranné služby nebo vámi přednastavené telefonní číslo.

Více soukromí, vylepšená oprávnění

Jedna, veřejnosti podle mě trochu skrytá, ale důležitá funkce souvisí s oprávněním o přístupu k poloze uživatele. Již několik let platí, že je vyhledávání zařízení přes Bluetooth spojeno s polohou uživatele, tedy určováním polohy primárně pomocí polohových systémů, jako je GPS. I při obyčejném pokusu o spárování chytrých hodinek s telefonem tak musíte aplikaci udělit přístup k poloze, což nedává příliš smysl (původně se počítalo s masovým nasazením Bluetooth lokátorů ve městech, nákupních centrech apod.). S Androidem 12 se toto naštěstí mění a nově je možné při využití Bluetooth udělit přístup pouze k Bluetooth, podobně jako u iOS, nikoliv k poloze uživatele. Aplikace však musí být s touto novou možností kompatibilní, jinými slovy upravená pro Android 12.

Deaktivace fotoaparátu či mikrofonu na jedno kliknutí

Možnost vypnout přístup k mikrofonu nebo třeba fotoaparátu je také užitečnou funkcí. I když jste tak vybraným aplikacím v minulosti přístup udělili, lze pomocí jednoho tlačítka mikrofon či kameru deaktivovat. Nemusíte tak mít obavy o vaše soukromí. Za povšimnutí stojí také možnost udělit přístup pouze k přibližné, nikoliv přesné poloze.

Material You

Jako poslední jsem si nechal nový vizuál, který se podle mě povedl – Material You, jak jej Google nazývá, vypadá pěkně, ale zároveň je i funkční a má široké možnosti nastavení ikonek, tapet, barev a tak podobně. Podle mého názoru je Android 12 nejlépe vypadajícím OS Android doposud a je radost jej používat.