Revoluce v Googlu. Android 12 v beta verzi odhaluje velké designové změny

Průběžně aktualizováno
Revoluce v Googlu. Android 12 v beta verzi odhaluje velké designové změny
Fotografie: Google
  • Beta verze vychází pro Pixely a několik dalších telefonů, třeba od Xiaomi
  • Design prostředí bude určovat vámi zvolené pozadí
  • Android 12 bude mnohem méně náročný na výkon
  • Dočkáme se řady citlivě navržených animací

Google na oficiálním blogu oznámil vydání beta verze Androidu 12, díky čemuž také odhalil, co nás na displejích telefonů v brzké době čeká. Je jisté, že půjde o největší designovou změnu systému od Googlu za poslední roky. Konkrétně se nazývá Material You a největší důraz je kladen na možnosti osobního nastavení vzhledu systému.

Jak vše bude probíhat? Jednoduše si vyberete tapetu a systém sám vyhodnotí, který barevný odstín je na tapetě dominantní, které barvy spolu ladí a vyladí také celé prostředí Androidu 12. Nově zbarvena tak nebude jen domácí obrazovka, ale například i notifikační lišta, panel s regulací hlasitosti či widgety, pokud je ještě používáte.

Android 12

Google se také opřel do animací, kterými má být protkáno celé prostředí. Díky pečlivě zvoleným animacím mají veškeré operace působit hladce a plynule. Android 12 má být také méně náročný a například o 22 % méně vytěžovat procesor.

Android 12

Zcela přepracována je lišta s oznámením a zástupci. Po prvním tahu uvidíte pouze čtyři zástupce a nově to již nejsou jen ikonky, ale také text k nim. Více jich zobrazíte až při druhém tahu prstem. V nastavení se objevila nová položka, která sdružuje informace o veškerých udělených oprávněních pro všechny vaše aplikace. Do ochrany vašich citlivých údajů se zapojuje i informační řádek v horní části. V pravém rohu vždy uvidíte, k jakým věcem má aktuálně spuštěná aplikace přístup. Například při spuštění fotoaparátu uvidíte piktogramy fotoaparátu a mikrofonu.

Android 12
Přehled oprávnění pro jednotlivé aplikace

Novinkou je možnost sdílet s některými aplikacemi jen omezené informace o vaší poloze. Zatímco od navigace vyžadujete vaši přesnou polohu, aplikaci pro předpověď počasí stačí obecnější informace, například o městu.

Android 12
Nastavení přesnosti polohy pro konkrétní aplikaci

Google zpřístupnil beta verzi poměrně širokému spektru telefonů. Samozřejmě jde o telefony od Googlu, a to Pixel 3 či novější, ale také například o Mi 11 a Mi 11 Ultra od Xiaomi, ZenFone 8 od ASUSu nebo OnePlus 9 a 9 Pro. Brzy se také připojí Nokia X20. Přehled dostupných beta verzí ke stažení najdete přímo na stránkách Googlu.

Android 12
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze