Tesla Motors a Apple. Co vše je spojuje?

13

Apple a automobilka Tesla Motors. V posledním období velmi spojovaná dvojce. Ať se zprvopočátku jednalo o koupi Tesly Motors Applem, přes jejich vzájemnou spolupráci až nyní po odhalení přechodu velkého počtu zaměstnanců Applu právě k automobilce pod vedením Elona Muska. Jsou si obě společnosti opravdu tak podobné nebo snad charizma Elona Muska je podobné tomu Steva Jobse?

Nepřehlédněte:

Společnost Apple si jistě nemusíme představovat, ale ne všichni vědí, jak vznikla automobilka Tesla Motors. Společnost Tesla Motors vznikla v roce 2003. Založila ji skupina inženýru v Sillicon Valley. Cíl společnosti byl jasný – ukázat světu, že elektrické automobily jsou ve spoustě ohledech lepší než vozy na benzin či naftu. Název společnosti je inspirován americkým vynálezcem Nikolou Teslou. Nejznámější a nejvíce propagující člověk z vedení je americký podnikatel Elon Musk.

Elon Musk již v mládí vynikal svou touhou něco dokázat. V deseti letech naprogramoval hru, kterou o dva roky déle prodal za 500 dolarů. Jeho druhým počinem byla společnost Zip2, kterou založil se svým bratrem. Společnost poskytovala služby pro publikování obsahu na internet. V roce 1999 koupila jejich firmu společnost Compaq za 220 milionů dolarů. Ještě téhož roku založil Musk společnost zaměřující se na finanční služby na internetu. Po přikoupení několika firem se ze společnosti stala dnes tolik známá metoda internetového placení s názvem PayPal. V roce 2002 PayPal koupilo eBay za 1,5 miliardy dolarů. Dále mimo jiné Elon Musk založil kosmickou společnost SpaceX, je předsedou společnosti SolarCity a vlastní pilotní licenci.

V posledním období se často v médiích skloňuje automobilka Tesla Motors a technologický gigant Apple. Jedna z prvních informací, která obletěla svět zhruba rok zpátky, byla spekulace o tom, že Apple přemýšlí o koupi jedné z nejmladších automobilek světa. Všude se psalo o schůzce dvou nejvýše postavených lidí, konkrétně Tima Cooka a Elona Muska. Schůzka skutečně proběhla, což Musk osobně potvrdil, ale neřekl, zda obě strany jednaly o integraci iOS do vozů Tesla, společném vývoji nových baterií nebo snad o variantě, že by Apple Teslu odkoupil. Elon Musk vždy tvrdil, že Tesla Motors má daleko blíže k technologickým společnostem ze Sillicon Valley než k automobilkám. Také se zmínil, že pokud někdo koupí automobilku Tesla, tak se bude jednat a firmu mimo automobilový průmysl s velkou finanční stabilitou. Obě zmíněné věci by Apple splňoval. Na druhou stranu tento nákup nikomu moc nezapadal do strategie Applu, který investuje převážně do společností, které vlastní nějaký ten zajímavý patent a největším nákupem v historii společnosti bylo zakoupení firmy Beats, za níž zaplatil tři miliardy dolarů.

Před pár dny se na internetu objevovaly zprávy ohledně přesunu velkého počtu zaměstnanců Apple do automobilky Elona Muska. Mezi oběma firmami tak zuří lehká válka, nebo se snad jedná o přisně utajovanou spolupráci? Z Cupertina se do Tesly Motors mělo přestěhovat více jak 150 zaměstnanců. To potvrdil i samotný Elon Musk pro web Bloomberg. Bývalí zaměstnanci Applu tvrdí, že jejich rozhodnutí pracovat pro Teslu Motors bylo založeno především na touze vyvíjet elektrická vozidla a druhým důvodem byl generální ředitel společnosti Elon Musk.

Tesla Model S

Apple měl Steva Jobse a Tesla Motors má Elona Muska, který je se Stevem Jobsem často spojován, což potvrzují i slova bývalých zaměstnanců Applu, kteří nyní pracují pro Elona Muska. Tvrdí, že jeho posedlost designem a dokonalostí jeho výrobků je velmi podobná tomu, co od nich vyžadoval právě Jobs.

Tesla Motors je momentálně jedna z nejatraktivnějších firem s jasnou vizí a cílem ukázat světu, že auta na elektrický pohon mají budoucnost. I taková firma, jako je Apple si atraktivitu pro zaměstnance v podobě Tesly Motors uvědomuje. Údajně Apple nabízí bonusy až 250 000 dolarů a 60procentní zvýšení platu inženýrů z Tesla Motors, které by rád přilákal do svých řad.

A aby toho nebylo málo, tak před pár dny jsme vám přinesli článek o tom, že Apple pracuje na tajném projektu. A podle dostupných informací by se mohlo jednat o samořídící elektrické auto. A tak zůstává otázka, pokud se Apple opravdu vrhne na vývoj svého automobilu, zda se rozběhne nelítostný konkurenční boj, nebo se nakonec obě společnosti domluví na vzájemné spolupráci.

Zdroje: teslamotors.com, theregister.co, news.cnet.com, forbes.com, macrumors.com

Diskuze ke článku
Andrej Michalek
S Jobsom by ma to potešilo, ale Time nech sa drží od Tesly ďalej.
sy35
No nevím, že by Apple vydával peníze Samsungu, viz. zpráva o tom, že Tesla bude brát akumulátory i od Samsungu, kromě Panasonicu?
Lojza
Jestli teslu proda applu tak pujde cely elektromobilovy prumysl do kytek. Pro aple jen dalsi cast trhu kde se bude soudit o nesmysle a zdrovat tak pokrok. Tesle hodne fandim, ale jestli z toho udelaj iTesla tak to pujde vsechno dohaje....
john
tolko ani apple na ma peniazi ci ma? ja si myslim ze nema

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze