Android Auto naživo: Material design a Google Now v autě

2

Konkurencí pro systém Apple CarPlay, který jsme na veletrhu CES v Las Vegas vyzkoušeli, je Android Auto. Platforma, která umožní připojit kabelem telefon s Androidem a na displeji palubního systému zobrazit Google Mapy, Hudbu Play, Spotify a další aplikace, dorazí už v tomto roce. Podívejte se na video a fotogalerii, jak Android Auto vypadá.

Letošní rok bude v oblasti automobilů a propojení s mobilními telefony významný pro velké hráče, jako je Google i Apple. Zatímco Apple nabídne CarPlay, Google přináší Android Auto, který přes USB umožní snadné připojení mobilního telefonu a ovládání základních funkcí skrze velký displej automobilu. My jsme na stánku Hyundai na veletrhu CES v Las Vegas vyzkoušeli oba systémy. Pojďme se podívat na ten od Googlu.

Android Auto

Material Design teče skrz kabel

Základem je připojit váš Android kabelem, bezdrátové připojení, stejně jako u Applu, dostupné není. Doufejme ale, že se časem přenosu například přes Wi-Fi dočkáme. Po připojení se na palubním systému objeví ikonka pro spuštění Android Auto, který tedy nijak nenahrazuje systém automobilky, pouze ho doplňuje. Po kliknutí na ikonku se zobrazí známá grafika Googlu ve zbrusu novém Material Designu. Středobodem Android Auto jsou karty ve stylu Google Now. Tento styl se snaží Google prosazovat na všech svých platformách a je logické, že s kontextovými informacemi přichází i sem.

Karty ale obsahují jen základní informace a jsou zde pouze v omezené podobě. Ani zdaleka nečekejte obsah, který vám nabízí například váš telefon. Například ani po klepnutí na kartu počasí se nic nestane, není totiž k dispozici žádná aplikace pro pokročilejší zobrazení informací o počasí, vše je podřízeno maximální jednoduchosti. V kartách se zobrazují informace o navigačních pokynech do konkrétního místa – ať už je to aktivní nebo poslední navigace. Pokud s někým máte schůzku, zobrazí se rovnou karta s možností navigace na dané místo, což je hodně šikovné. V kartách dále najdeme ještě poslední hovory.

Android Auto – první pohled z CES 2015

Maximální jednoduchost všude

Dole se pak nachází ikonky pro přístup k jednotlivým funkcím – telefonu, navigaci a hudbě. Google, stejně jako Apple, klade velký důraz na hlasové ovládání, které neodvádí pozornost od řízení. Ikonka mikrofonu je tak všude dostupná a velmi výrazná. Pochválit musím výbornou mapovou aplikaci, která tu od Applu zřetelně poráží grafikou i možnostmi. Google je lepší také v rychlosti a plynulosti prostředí, také grafika je bohatší a modernější, Apple je ale místy přehlednější.

Google dbá na jednoduchost a tak v i kontaktech můžete pouze vytočit číslo, zvolit kontakt nebo přijmout hovor, pokročilé volby dostupné nejsou. Naštěstí se lze ale překliknout do zpráv. Samozřejmostí je pak graficky povedený přehrávač hudby Google Music a nechybí ani certifikované aplikace třetích stran s podporou pro Android Auto, například iHeart Radio, Spotify nebo Soundcloud, které pak mají zcela shodné prostředí. Všechny tyto aplikace jsou hudební, jiný druh aplikací zatím dostupný není.

Android Auto lze ovládat i bez dotykového displeje, například v Audi. Systém je i pro tento způsob připraven, ale zadávání textu je méně pohodlné. Podporu Android Auto zařadí do své nabídky vybrané automobilky během letošního roku. Příkladem může být Volkswagen, Audi, Volvo nebo právě Hyundai. Podporu ale oznámily prakticky všechny hlavní automobily, od Fiatu přes Mercedes až po Subaru. Kompletní přehled naleznete na stránkách Android Auto od Googlu.
Diskuze ke článku
Petr
Pro mě o 2 řády hezčí grafika než CarPlay, ale v té omezenosti si mohou podat ruce. Sranda by byla, kdyby Google necertifikoval např. Waze, které vlastní a tlačil by jen svou původní navigaci. Ale i kdyby certifikoval, asi nebude HERE. Prostě pořád mi tam chybí nějaká volba (klidně trochu schovaná) pro mirror obrazovky mobilu, abych si mohl zobrazit co chci já a ne co mi G nebo A milostivě dovolí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze