OTA update softwaru vám zrychlí auto. Pokud máte Teslu S P85D

9

V říjnu minulého roku představila americká automobilka Tesla novou verzi modelu S. Ta dostala nově druhý elektromotor, který pohání přední nápravu, což se v praxi projevilo na zlepšení zrychlení. Elon Musk však nedávno oznámil, že Tesla S zrychlí ještě v rychleji díky nové aktualizaci softwaru.

Nejrychlejší model v nabídce americké automobilky Tesla dokáže zrychlit z klidu na 60 mil za hodinu (96 km/h) za 3,2 sekundy. Elon Musk, šéf automobilky, však na svém Twitteru zveřejnil, že díky softwarové aktualizaci, kterou model S P85D dostane, zrychlí ještě rychleji. Konkrétně o 0,1 sekundy. To celé by nebylo až tak zajímavé, ale jedná se první zrychlení automobilu pomocí aktualizace softwaru.

Operační systémy dostávají pravidelné aktualizace, které zlepšují stabilitu zařízení a dokážou také zrychlit samotný chod telefonu či tabletu. Do jisté míry už všechny tyto aktualizace začínáme brát jako samozřejmost a ani si neuvědomujeme, jaký velký krok v tomto ohledu svět chytrých technologii udělal. Však si vzpomeňte na váš první chytrý telefon. Možná jste na něho aktualizaci ani nedostali a pokud ano, pak ne vždy se povedla. Ano, stane se i dnes, že se něco nepovede. Jako například aktualizace Applu s číslem 8.0.1. která udělala více škody než užitku.

A právě před pár dny zveřejnil Elon Musk na svém Twitteru informaci, že Tesla, konkrétně model S P85D, se dočká nové softwarové aktualizace, díky které zrychlí ještě o 0,1 sekundy rychleji. A to vše díky aktualizaci softwaru. Těžko budeme odhadovat, jakým směrem se budou softwarové aktualizace pro automobily ubírat, ale určitě se máme v budoucnosti na co těšit.

Jen si představte, že si jedno ráno sednete do vašeho vozu stejně jako každý den o on vám na palubním displeji napíše něco v tomto duchu. „Ahoj, přeji hezký den. Dnes jsem rychlejší, než jsem byl včera.“ Je to minimálně velmi zajímavá představa.

Nejedná se zdaleka o první softwarovou úpravu. Právě automobilka Tesla koncem minulého roku přišla s novou verzí systému pro modely S. Systém nese název 6.0 a přinesl spoustu nových funkcí. Největší změnou prošla navigace, která nově začala brát zřetel na hustotu provozu na dané trase a dokáže si vzít data ohledně provozu z jiných vozů se stejným logem. Nově také systém umí synchronizovat váš kalendář z chytrého telefonu a dokonce můžete vůz nastartovat i vzdáleně.

Tesla šla s novým softwarem tak daleko, že pokud si například při cestě na chalupu navolíte sportovní nastavení tlumičů a později toto nastavení změníte, pak Tesla při vaší další cestě na chalupu opět nastaví sportovní režim tlumičů ve stejném místě. Poslední změnou je úspora energie při nočním režimu vozu a možnost si váš vůz pojmenovat v příslušné aplikaci.

Zdroje: readability.com, techcrunch.com, cnet.com, theverge.com

Diskuze ke článku
kubajzl
Nebo pamatujete si jak jste měli android telefon a dostali jste aktualizaci. Aha nepamatujete, tak nic
Andrej Michalek
Tesla model S- najlepšie auto vo viacerych smeroch...
Mike
Tesla rozhodně nebude první, kdo pomohl svému autu pomocí změny software/firmware k vyššímu výkonu. McLaren MP-12C byl několikrát vylepšován a všechna auta zpětně dostala novější soft, který navyšoval výkon. Nevím, zdali se to projevilo desetinkou, ale auto bylo určitě rychlejší. Zase toho Muska tolik nežerte, on je schopný zpropagovat i to, že by k autu přidávali ekoroličku toaletního papíru jen aby se Tesly prodávaly...
Anonym
Dělá se to už roky, říká se tomu chiptuning. Změna je jen v tom OTA přenosu dat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze