Srovnání dvoujader: Optimus 2X vs. Sensation vs. Galaxy S II (4. díl)

27

Náš velký seriál pomalu spěje ke konci. Ve celém čtvrtém díle se však bude ještě tvrdě bojovat o cenné body. Tentokrát se zaměříme na klasické funkce, které telefony umí již několik let. Porovnáme telefonní seznamy, SMS zprávy, neopomeneme dotykové klávesnice a zaměříme se i na kancelářské funkce.

Rivalové (zleva): LG Optimus 2X, HTC Sensation a Samsung Galaxy S II

Vítám vás při zahájení čtvrté části srovnání dvoujádrových telefonů. Nejprve si krátce zrekapitulujeme stav. Po třech kolech se na prvním místě vyhřívá Samsung Galaxy S II, který má navíc opravdu obří náskok 6,5 bodů na druhou příčku. Na ni operuje HTC Sensation s 8,5 body a velmi rád by při nejmenším Samsungu ještě zatopil. Ze třetí příčky se nemůže odlepit LG Optimus 2X. Na svém kontě má pouze 6,5 bodů a šance na vítězství se pohybuje jen na teoretické úrovni. Optimus 2X by nyní musel vyhrát vše, co by šlo a zároveň doufat, že Samsung Galaxy S II postihne „mozková“ příhoda a nezíská jediný bod.

V dnešním díle se zaměříme především na klasické používání mobilního telefonu. Jinými slovy na funkce, pro které byl mobilní telefon kdysi stvořen. Navštívíme seznamy kontaktů, sms editory, porovnáme dotykové klávesnice a zorganizujeme čas. Závěrem neopomeneme ani datové přenosy s internetovým prohlížečem. Předem mohu říci, že díky shodnému operačnímu systému se v mnoha aspektech rivalové zcela shodují, nicméně i drobné rozdíly mohou hrát velkou roli při rozhodování o koupi.

Trojici dvoujader (zleva): LG Optimus 2X, Samsung Galaxy S II a HTC Sensation

Základní parametry dvoujádrových telefonů

Model LG Optimus 2X HTC Sensation Samsung Galaxy S II
rozměry 123,9 x 63,2 x 10,9 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 125,3 x 66,1 x 8,49 mm
hmotnost 139 g 148 g 116 g
Procesor Cortex-A9 Dual-core 1GHz Qualcomm MSM8260 Snapdragon Dual-core 1,2GHz ARM Cortex-A9 Dual-core 1,2 GHz
grafický čip Tegra 2 Adreno 220 Exynos chipset
RAM 512 MB 768 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB 16 GB
typ displeje IPS LCD Super LCD Super AMOLED Plus
velikost displeje 4,0“ 4,3“ 4,27“
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px 800 x 480 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1520 mAh Li-Ion 1650 mAh
cena (cca) 10 000 Kč 12 500 Kč 14 000 Kč

Nepřehlédněte

11. kolo – Telefonní seznam

Základem každého telefonu je seznam kontaktů. V ideálním případě by se pak tato položka měla jmenovat telefonní seznam a nebo právě seznam kontaktů. Toho jsme se sice ani u jednoho z dnešních soupeřů nedočkali, nicméně položka Kontakty v případě Optimusu 2X a Galaxy S II je dostatečně jasná. Navíc ji po prvním zapnutí naleznete v dolním panelu, takže žádné dlouhé hledání. Méně ideální je pojmenování u Sensationu. Telefonní seznam se skrývá pod položkou lidé. Na jednu stranu trošku zmatečné, na druhou jasně patrná snaha výrobce vymyslet název vystihující propojení vícero různých seznamů vašich přátel a známých.

Telefonní funkce LG Optimus 2X

Zabývat se v dnešní době kapacitou uložených čísel je zbytečné. U high-end telefonů tuplem. Uložit si můžete teoreticky nekonečno čísel a ke každému číslu mnoho doplňujících informací. Podrobnější údaje jako například přezdívku či poznámku je nutno dodatečně rozbalit při zadávání nového kontaktu. Ani jeden z rivalů nijak zásadně nezaostává. Osobně mi však grafické zpracování přijde nejlepší na HTC Sensation. Narážím především na přehlednost.

Telefonní funkce HTC Sensation

Samozřejmostí je spojování mnoha různých seznamů. Spojit můžete váš seznam v telefonu s kontakty na Googlu, Facebooku nebo Twitteru. Snadno si ale můžete i filtrovat, jaké kontakty mají být zrovna vidět a jaké nikoli. Tato vymoženost nedělá problémy ani jednomu dvoujádru. Ve spoustě čísel se hodí vyhledávání postupným psaním, což také nechybí. Stejně tak nepostrádají „chytré vyhledávání“, kdy na číselníku ťukáte do čísel a dle kombinace čísel či písmen pod čísly se skrývajících telefon filtruje kontakty, které můžete mít na mysli. V základu dokáže Optimus 2X a Sensation kontakty dostat v podobě widgetu na pohotovostní displej. V případě HTC je widget vyveden mnohem precizněji a nabízí velké náhledy s fotografiemi. Kvalita hovorů je na srovnatelné úrovni. Vždy druhé straně spolehlivě rozumíte a naopak i ona vám. U všech dvoujader bych však uvítal o něco hlasitější zvuk. Za zmínku ještě stojí umístění ovládání hlasitosti. Levákům bude vyhovovat pravostranné řešení u Sensationu a Galaxy S II. Pravákům naopak levostranné umístění u LG Optimus 2X.

Telefonní funkce Samsung Galaxy S II

Hodnocení v tomto kole je poněkud složité. V podstatě totiž všichni nabízejí totéž. Přesto se mi však nejlépe pracovalo s HTC. To může děkovat prostředí Sense, které dokáže nabídky zpřehlednit. Někomu by se také mohl hodit praktický widget na plochu. Dalším malým plusem pro HTC je jemnější displej, díky kterému vidíte najednou více kontaktů v seznamu. Nakonec jsem se rozhodl Sensationu udělit 1,5 bodů. Zbylý 1,5 bod si rovným dílem rozdělí Optimus 2X a Galaxy S II.

Stav po 11. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
7,25 b. (+0,75)10 b. (+1,5)15,75 b. (+0,75)

12. kolo – Zprávy a klávesnice

Textové zprávy jsou další funkcí, která už zcela neodmyslitelně patří k mobilnímu telefonu. Operační systém Android, kterým disponují všichni tři účastníci, zapříčiňuje shodné editory pro tvorbu textové či multimediální zprávy. Zde tedy není nad čím přemýšlet. Rozepsané zprávy se ukládají jako koncepty čekající na dopsání. Přijaté zprávy tvoří konverzace a omezení počtu přijatých zpráv opět teoreticky není. Při tvorbě zprávy nejprve vybíráte adresáta. Adresátů však může být více než jen jeden. V této chvíli se rivalové rozcházejí. Nejhůře dopadl Samsung Galaxy S II, který dokáže poslat hromadnou zprávu jen 9 lidem. Podstatně lépe na tom je Optimus 2X, který vám stopku vystaví na 20 kontaktech. Sensation si s tím naopak hlavu neláme. Bez problémů odešlete textovku i více než 30 lidem.

Prostředí zpráv LG Optimus 2X

Důležitým prvkem při psaní je samozřejmě klávesnice. Optimus 2X nabízí pouze vlastní klávesnici, přičemž na výšku máte na výběr mezi alfanumerickou 3x4 nebo malou QWERTY klávesnicí. Na šířku je dostupná vždy QWERTY klávesnice. Psaní na displeji je pohodlné, nastavit lze hlasovou i vibrační odezvu. Navzdory dostatku místa však v základním zobrazení klávesnice chybí interpunkční znaménka. Zamrzí zejména absence tečky a čárky pro jejichž napsání je vždy nutné vstoupit do nabídky speciálních znaků.

Prostředí zpráv HTC Sensation

Sensation nabízí opět jen svou vlastní klávesnici. V režimu na výšku si můžete vybrat alfanumerickou, QWERTY a kompaktní, která kombinuje více znaků na jedné klávese. V zobrazení na šířku je pak vždy dostupná jen QWERTY klávesnice. Psaní je velmi pohodlné a takřka nedochází k překlepům. Odezvy jde stejně jako u LG také nastavit. Čím však Sensation drtí konkurenci je využitelnost kláves. V prvé řadě se velkého tlačítka dočkala tečka s čárkou. Navíc má ale každá klávesa přiřazené další interpunkční znaménko. Nemusíte tedy skoro vůbec navštěvovat menu speciálních znaků. Vždy postačí jen déle přidržet příslušnou klávesu.

Prostředí zpráv Samsung Galaxy S II

Galaxy S II nabízí krom své vlastní klávesnice i klávesnici typu Swype. V základní nabídce tedy máte možnost psát nepřerušovanými tahy po displeji. Tento režim funguje jak při držení telefonu na šířku, tak i na výšku. Pokud by vám tento způsob nevyhovoval, snadno přepnete do klasického režimu vyťukávání. V režimu na výšku je k dispozici alfanumerická, QWERTZ klávesnici a pak také dvě možnosti, kdy písmena píšete ručně. Zatímco poslední dvě volby se velkého využití zřejmě nedočkají, přítomnost české QWERTZ klávesnice rozhodně potěší. Stejně jako Optimus 2X musím Galaxy S II kritizovat za bídné využití QWERTZ klávesnice. V základu je k dispozici sice alespoň tečka, ale pro napsání čárky je nutné opět zavítat do speciálních znaků. Stejně tak vymoženosti Sensationu jsou Galaxy S II cizí.

Práce s e-maily je na všech telefonech bezproblémová. Snadná obsluha všech e-mailů včetně příloh je samozřejmostí. Přeci jen mi ale opět přijde práce na HTC příjemnější. Při nejmenším praktický widget s třemi možnostmi zobrazení e-mailů přijde rozhodně vhod.

Dvanácté kolo sice nepřineslo nějaké extra zásadní rozdíly, nicméně náskok si postupně budoval Sensation. Po zásluze si odnáší dva body. Jeden bodík pak zcela jasně připadne Galaxy S II za přítomnost Swype klávesnice. Bez bodu zůstal Optimus 2X, ačkoliv v žádné kategorii výrazně nezaostává.

Stav po 12. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
7,25 b. (+0)12 b. (+2)16,75 b. (+1)

13. kolo – Organizace času

Základem organizace času je kalendář. Všichni rivalové dokáží kombinovat hned několik kalendářů. Záleží jen na vaší volbě, jaký si necháte zobrazit, nebo jaký sesynchronizujete. K dispozici jsou samozřejmě tři zobrazení – měsíční, týdenní a denní. V měsíčním zobrazení trošku pokulhává Sensation, který náhled měsíce roztáhne na celý displej. Galaxy S II i Optimus 2X s místem zacházejí šetrněji a pod kalendářem rovnou zobrazují několik událostí u právě vybraného dne. Tvorba události je nanejvýš jednoduchá a zcela shodná na všech třech dvoujádrových telefonech. Potěší rozmanité nastavení opakování, kdy si můžete vybrat například pouze pracovní dny nebo jen jednou za tři týdny.

Prostředí organizace času LG Optimus 2X

Další důležitou funkcí je také budík, který spolu se stopkami, minutkou a světovým časem naleznete pod položkou Hodiny. Nastavit lze více než 5 budíků, které mohou budit ve vámi vybraných dnech. Budík bude hlasitě zvonit i v případě, že máte jinak zvuky utlumeny. Naopak nečekejte vzbuzení, když si telefon zcela vypnete. Ani jednomu modelu nechybí základní kalkulačka. Sensation a Galaxy S II však navrch přidávají ještě vědeckou kalkulačku s goniometrickými funkcemi, mocninami a odmocninami.

Prostředí organizace času HTC Sensation

Ve všech třech dvoujádrech je k dispozici program Polar Office. Název dává jasně najevo, že si program rozumí s dokumenty Microsoft Office. Čtení nedělá problém. Stejně tak editace či tvorba vlastních dokumentů. Problémem není ani otevření souborů PDF.

Prostředí organizace času Samsung Galaxy S II

I třinácté kolo se neslo ve znamení vyrovnané partie. Bohužel to opět odskákal Optimus 2X, který doplatil například na použití pouze základní kalkulačky. Znovu tedy nezískává ani bod. Více než vyrovnaná partie panovala mezi Sensationem a Galaxy S II. Samsung nelze upřít přehlednější zobrazení měsíčního pohledu na kalendář. Tuto ránu se však HTC pokouší vrátit opět svým jemným displejem. Na jednu stranu jde o ohranou písničku, jenže jemnější displej opravdu dokáže práci zpřehlednit. Nakonec se tedy oba rivalové podělí rovným dílem o tři body.

Stav po 13. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
7,25 b. (+0)13,5 b. (+1,5)18,25 b. (+1,5)

14. kolo – Internetové a datové funkce

Dnešní poslední kolo se ponese ve velmi poklidném duchu. Velké rozdíly v internetové oblasti totiž mezi rivaly čekat nelze. Začněme však nejdříve možnostmi připojení. K internetu se lze připojovat samozřejmě skrz sítě 2G, tedy technologiemi GPRS a EDGE. Ty však už porovnávat nebudeme a zaměříme se spíše na novější možnosti. Všichni tři rivalové si poradí jak s HSDPA tak s HSUPA. V případě uploadu jsou si rovni. Shodně nabízejí rychlost 5,76 Mbps. Download se již liší. Nejpomaleji dokáže stahovat Optimus 2X. Jeho maximum dosahuje na hodnotu 7,2 Mb/s. Pro úplnost se však sluší říci, že takové rychlosti v českých podmínkách zřejmě nikde nedosáhnete. Výhody konkurentů s maximálními rychlostmi 14,4 Mb/s (Sensation), respektive 21 Mp/s (Galaxy S II), tudíž nejsou nijak významné.

Prostředí internetového prohlížeče LG Optimus 2X

Kromě využití mobilních datových přenosů operátorů se můžete připojit také skrz Wi-Fi. Standardy b/g/n podporují všichni. Galaxy S II přidává ještě standard a. Bezdrátovou komunikaci můžete provozovat také prostřednictvím Bluetooth. Zatímco Sensation i Galaxy S II si poradí s rychlou verzí 3.0, Optimus 2X se spokojil se starší verzí 2.1. Spojit s okolím se samozřejmě můžete také kabelem. Jediný Optimus 2X však nabízí možnost využití HDMI, které má přímo na těle. Sensation s Galaxy S II sice také dokáží přenášet data přes HDMI, ale potřebují redukci.

Prostředí internetového prohlížeče HTC Sensation

Internetové prohlížeče jsou na chlup stejné. Spolehlivý prohlížeč od Androidu s jádrem Webkit a podporou Flashe nechybí. Dostatečný výkon také zajišťuje zcela plynulý chod. Někteří se obávali, jak si Sensation poradí s jemnějším displejem, nicméně za svými konkurenty nezaostává ani v nejmenším. Prohlížení internetu je tak naprostou lahůdkou, při jejíž vychutnávání nejste ničím omezeni.

Prostředí internetového prohlížeče Samsung Galaxy S II

Dle očekávání bylo 14. kolo vyrovnané. Nejprve to vypadalo, že bez bodu opět zůstane Optimus 2X, který ztratil pomalejšími datovými přenosy a zastaralou verzí Bluetooth, avšak dokázal se vrátit do hry přítomností HDMI konektoru. Všichni tři si tak ze 14. kola odnášejí po jednom bodu.

Stav po 14. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
8,25 b. (+1)14,5 b. (+1)19,25 b. (+1)

Čtěte

Závěr čtvrtého dílu

Tentokrát se s vámi loučím naposledy s pohledem, co bude příště. Pátý díl totiž ukončí naší dlouhou a v jistých kolech i nelítostnou bitvu dvoujader. Po 14. kolech jsou však karty takřka rozdány. Optimus 2X už rozhodně nemůže vyhrát a ačkoli se ve 4. díle Sensation snažil seč mu síly stačily, náskok Galaxy S II stáhl jen nepatrně. V pátém a posledním díle porovnáme výkony telefonů a ke slovu se dostane také čip GPS. Zároveň bude pátý díl velkým finále, kdy se dozvíme jméno vítěze. Určitě si proto nenechte ujít poslední díl, který je na programu již za pár dní.

Nepřehlédněte

Diskuze ke článku
anawarr.cz
dobré kolo a hodnocení spravedlivé. možná se mohly dělit body už v předchozích kolech a vysledek by byl vyrovnanější. jen na začátku opravte ...."při zahájení třetí".... <
Kubyk002
Tak se mi zdá, že autor články je trochu zaujatý proti LG a zase nadržuje trochu HTC....
k tomu LG...nedat ani jeden bod v 13.kole , za to že nemá(i když má) vědeckou kalkulačku? To si alespoň ten půlbodík zasložil, ne? A ta kalkulačka se získá, tahem po klávesnici zprava doleva.
A to nadržování myslím v 11.kole, kdy mají všichni úpně stejné funkce, ale HTC získá nejvíc bodů.
No možná je to i o subjektivním hodnocení, autor článku má asi rád Sense, který já zase nemám rád.
Jinak trochu nudnější díl, ale to bude tím, že předchozí díly mě zajímaly a tento jsem si jen tak z zvědavosti přečetl...Ale jinak dobrá práce. :)
F.O.X.5
Neřekl bych že tady někdo nadržuje HTC, v minulých dílech bylo HTC srovnatelné, ne-li v některých ohledech lepší, ale body přesto dostal SAMSUNG. Chápu že HTC i SAMSUNG jsou výborné telefony, a každému vyhovuje něco jiného, ale rozhodně bych do objektivního hodnocení nemíchal osobní sympatie.
Miloš
Ahoj, mám Galaxy S II. A za boha nemůžu přijít na to, jak si dát vlastní tón pro zprávy... Pokud si najedu na nějaký svůj, dám možnosti - zobrazí se jen volba ho použít jako vyzváněcí tón telefonu, nebo ho přiřadit konkrétnímu kontaktu nebo jako zvuk události.
Jako tón oznámení se mi pak nabízí jen nějaká pípnutí telefonu, která tam už jsou..
Když tuto možnost měla i nějaká stará Nokia, nejde mi do hlavy, že by ji tento telefon neměl.
Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor