HTC Sensation
recenze

HTC Sensation

Senzace na Androidu?
48

Tchajwanský výrobce chrlí jeden model za druhým a zejména post vlajkové lodě se mění několikrát do roka. Žezlo nyní přebírá právě model Sensation, který přináší dvoujádrový procesor, velmi jemný displej a v podstatě maximální možnou výbavu. Bohužel se HTC nepoučilo a některé chyby opakuje.

HTC Sensation - oficiální fotografie

Letošní rok se ponese v duchu prvních dvojádrových telefonů. Éru odstartovalo LG a vzápětí následoval Samsung. V tu chvíli mnozí HTC vyčítali, že také nemá vlastní high-end, který by konkuroval nejlepším. Výrobce však pouze vyčkával a o pár týdnů později svůj vlastní dvoujádrový stroj představil. Navíc se mu opět povedlo model dostat velmi brzy na trh a tak navzdory pozdějšímu představení se model Sensation dostal na trh téměř současně s konkurenty. Ihned po představení bylo jasné, že půjde o novou vlajkovou loď výrobce a tím skončí krátké vládnutí Incrediblu S. Dvě jádra novinky nejsou jediným trumfem. Konkurenci poráží jemností displeje a kvalitou konstrukce. Bohužel z nepochopitelných úvodů sám výrobce novince zasadil několik vážných ran do zad, díky kterým nebude mít souboj s konkurenty rozhodně jednoduchý.

Technické parametry HTC Sensation

Kompletní specifikace
Konstrukce126,1 × 65,4 × 11,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 520 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?

HTC Sensation – videopohled

Design a konstrukce: hlavou rodiny

Ačkoli je Sensation svým způsobem zcela nový model, zevnějšek tomu nenasvědčuje. Oblé tvary, typické designové prvky, kombinace různých odstínů černé a hnědé a kovové materiály. To jsme za poslední rok mohli vidět na drtivé většině modelů od HTC. Rozměrově se HTC Sensation vyšplhal na hodnoty 126,1 x 65,4 x 11,3 milimetrů. Pokud hodnoty porovnáme, zjistíme, že je o celých 6 milimetrů vyšší než Incredible S. Souboj s největším konkurentem, Samsungem Galaxy S II dopadne lépe pro Samsung, který je mnohem tenčí a lehčí. Hmotnost HTC se zastavila na 148 gramech. Nejde o malou hodnotu, ale vzhledem k použitým materiálům jde o akceptovatelnou hmotnost.

Krásný, uhlazený design - Sensation designem spadá mezi šlechtu

Celou čelní stranu zabírá displej. Ten je zasazen do černé plochy, která v krajích efektně vystupuje nahoru ke krytu. Jde sice o drobnost, ve výsledku však telefonu dodává punc odlišnosti od stájových konkurentů. Pod displejem se nachází tradiční čtveřice senzorových kláves. U vlajkové lodi se našlo dostatek místa a tlačítka tak nejsou nalepena těsně pod displej. S jejich stiskem tedy nebudete mít problémy. Již tradičním poznávacím znamení značky HTC je podlouhlý reproduktor pro telefonní hovory. Pod stříbrnou mřížkou se nachází také informační LED dioda, která dokáže blikat dvěma barvami a informuje vás o zmeškaných událostech (ztracené hovory, přijaté zprávy, e-maily nebo zprávy ze sociálních sítí). Vedle reproduktoru se z jedné strany nachází světelné čidlo a z druhé malá kamerka.

Záda se opět netradičně vyřešena

Boky telefonu nepřinášejí žádné překvapení a HTC se správně drží zažitého rozestavění ovládacích prvků, které mají uživatelé v paměti. Na levém boku je tedy podlouhlé dvojtlačítko regulující hlasitost a o něco níže nechráněný microUSB konektor. Zde si opět neodpustím výtku směřující k opačné orientaci konektoru. Horní strana hostí hudební 3,5 mm jack konektor a uzamykací klávesu. Ta má ideální zdvih a dobře se nahmatá. Pravý bok je zcela prázdný a nedostalo se ani na spoušť fotoaparátu. To už je ale takový nepěkný zvyk u HTC. Na první pohled lze vidět ještě jedno tlačítko na spodní hraně. O tlačítko ovšem nejde. Je to pojistka, na kterou když zatlačíte, můžete „vyloupnout“ tělo telefonu z jeho skeletu. Už žádné složité snímání částí zadního krytu. U modelu Sensation vyjmete totiž ze skořepiny celý telefon. Pro přiblížení dodám, že z části podobný princip jsme viděli u modelů HD mini a Gratia.

Velmi zajímavě vypadá zadní strana. Nebylo by to ani HTC, kdyby si neodpustilo nějaký menší designový výstřelek. Záda jsou řešena ve třech šikmých pruzích. Středový navazuje na obvody telefonu a je kovový. Spodní a horní část zadního krytu je pak z pogumovaného plastu. Na otázku, prčo není z kovu celý, je jasná odpověď. V horní a spodní části jsou totiž umístěny antény pro mobilní sítě a Wi-Fi. Kryt tak má na sobě konektory, kterými se připojí k tělu telefonu. V horním dílu je také vyvedena čočka fotoaparátu, které sekunduje dvojice LED diod. Samotná čočka je zapuštěna pod okolní povrch. To ji sice krásně chrání proti poškrábání, ale usazující se prach lze jen obtížně dostat pryč.

Po obvodu žádná změna - vše je na svém místě

Jasnou pochvalu si výrobce zaslouží za dílenské zpracování. Použití kovu a výborně řešené otevírání zadní části zaručuje ukázkovou pevnost. Nikde nic nevrže a telefon působí bytelným dojmem. Tady mohou oba dvoujádroví konkurenti Sensationu jen závidět.

Displej je nustále plný otisků

Baterie a výdrž: žádný posun

Vlajková loď je výrobcem osazena akumulátorem o kapacitě 1520 mAh. Jde o relativně slušnou hodnotu, ačkoli Galaxy S II nabízí ještě větší kapacitu. Výdrž prakticky kopíruje předchozí modely a Sensation se tak řadí k „jedno denním mobilům“. Ráno jej odpojíte z nabíječky a večer připojíte. Je totiž skoro jedno, zda vám k večeru zbývá 20 nebo 40%. Druhý den Sensation prostě nevydrží, pokud s ním hodláte opravdu pracovat. Největším žroutem energie je hlavně maximálně rozsvícený displej a automatické aktualizace v sítích 3G. Dvou denní pohotovost nabude reálných možností především v případě, kdy se spolehnete jen na 2G sítě. Pokud se kapacita baterie dostane ke 20%, telefon může automaticky spustit úsporný režim, během kterého utlumí některé funkce.

Otevírání je vyřešeno elegantně a spolehlivě

Zvuk

K telefonu výrobce dodává pecková sluchátka, která mají na přívodním kabelu ovládání hudebního přehrávače. Nehrají vyloženě špatně, nicméně pro kvalitnější poslech je lepší připojit vlastní. Zvukový výstup je u HTC mezi mobilními telefony zhruba v průměru. Hlasitý reproduktor určitě uslyšíte a v nouzi je možné přes něj i nějakou tu skladbu pouštět. Celkový zvukový dojem si lze ještě vylepšit díky přítomnosti ekvalizéru.

Displejová část po krajích mírně stoupá, což vypadá efektně

Displej: jemnější než kdy dřív

Dalším lákadlem telefonu je rozhodně displej. Na ploše 4,3 palce totiž nabídne rozlišení 960 x 540 pixelů. Tím utíká konkurenci a získává velmi jemné zobrazení. Dostatečný je i jeho jas, viditelnost na slunci a pozorovací úhly. Dodám, že je typu Super LCD a krytý je sklíčkem Gorilla Glass. Ačkoliv tedy jde o opravdu kvalitní displej, na Galaxy S II bude přeci jen lehce ztrácet. Rozdíl však poznáte při přímém porovnání. Samozřejmě se dále jedná o kapacitní displej s podporou multi–touch technologie. Reakce na dotyky jsou přesné a rychlé.

Super LCD displej vyniká především svou jemností

Uživatelské prostředí: konečně nové Sense

Na první pohled to ani nevypadá, ale HTC Sensation běhá na novém Androidu 2.3 Gingerbread a do vínku dostal také novou nadstavbu Sense 3.0. Stejnou má například i tablet Flyer. Razantní změnou prošla rovnou i odemykací obrazovka. Nově na ní lze umístit například animaci počasí, grafy akcií, výpis aplikace FriendStream a celkově tak více využít potenciál velkého displeje. Změnou prošel také systém odemykání. Na novém Sense vytahujete ze spodní části displeje kolečko do prostoru. Ona kulička má však ještě jednu funkci. Na odemykací obrazovce máte možnost nastavit si čtyři zástupce k oblíbeným funkcím. Požadovanou funkci pak jednoduše přetáhnete do kolečka a tím ji spustíte. Za tuto inovaci HTC opravdu chválím, neboť z dříve prakticky nevyužité obrazovky, se stal jakýsi užitečný rozcestník k funkcím.

Odemykací obrazovka se dočkala zásadních vylepšení

Menší změnou prošly i pohotovostní obrazovky. Nově jsou například průchozí a nemusíte se pokaždé vracet z krajů nazpět. Styl widgetů zůstal zachován a s tím je spojeno i neuvěřitelné plýtvání místem. Čtyři malé ikonky totiž zabírají mnohem více místa, než by sami potřebovaly. S tím by HTC v nadstavbě Sense mělo něco udělat. Neduh vyniká na Sensation díky jemnějšímu displeji ještě více.

Změny se dotkly i pohotovostních obrazovek - jsou průchozí a více 3D

Nabídka widgetů je jinak shodná s dřívějšími modely. Všechny obrazovky si tak můžete zaplnit, čím potřebujete. Přítomny jsou i oblíbené živé tapety. Beze změn zůstala notifikační lišta, která je rozdělena na dvě záložky. V první záložce najdete zmeškané události a naposledy spuštěné aplikace, zatímco ve druhé je možnost rychle spustit například Wi-Fi či Bluetooth.

Hlavní menu je na nových modelech HTC rozděleno do sektorů. V praxi to znamená, že se vždy posunete o celých 20 ikonek. Dle mého nejde o příliš praktické řešení, ale vše je o zvyku. Menu si lze nechat zobrazit i formou seznamu a ikonky jinak seřadit.

Podoba menu je stále stejná

Dostávám se k srdci samotného telefonu, kterým je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM 8260 o taktu 1,2 GHz. Vysoký výkon dále podporuje 768 MB RAM (což je ale v porovnání s Galaxy S II méně). Rychlost telefonu je opravdu perfektní, pohyb po menu či klasická práce naprosto plynulá. Zde si jsou všechny dvoujádrové modely rovny a odlišnosti objevíte maximálně u náročných her. V základní nabídce funkcí naleznete praktického správce spuštěných aplikací, kde snadno zjistíte, kolik si daná aplikace bere z paměti RAM. Po spuštění telefonu je pro uživatele k dispozici zhruba necelých 200 MB RAM.

Během testování jsem měl k dispozici dva různé kusy HTC Sensation. Jeden fungoval bez problémů. U druhého se však objevilo hned několik samovolných restartů. Zapnutí naštěstí netrvá dlouho, ale ztráta rozdělané práce je nepříjemná.

Telefonní funkce

Sensation je schopen se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je vcelku slušná. Vše uslyšíte zřetelně a dostatečně hlasitě. Při telefonování je k dispozici i proximity senzor, který vypne displej, přiblížíte-li telefon ke tváři. Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáváním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

Zprávy: od textovek, přes e-maily až na Facebook

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. S trochou cviku lze pohodlně psát i s telefonem na výšku. Opravdový luxus však přichází v momentě, kdy telefon otočíte na šířku. Klávesnice využívá plnou šíři displeje a psaní je naprosto pohodlné a téměř bez překlepů. V přímém srovnání s modelem Incredible S je psaní ještě o kousek pohodlnější, neboť jednotlivá tlačítka jsou o nějaký ten milimetr větší. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky. Pro bleskurychlé psaní vypomůže prediktivní slovník xT9, který se může přiučit novým slovíčkům.

Psaní zpráv na velké QWERTY klávesnici je vskutku pohodlné

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Práce s e-mailovými schránkami je tradičně na vysoké úrovni

Tradičně kvalitní jsou na Androidu sociální sítě. Facebook je kompletně v češtině a prostředí je přehledné. Potěší i přítomnost plnohodnotného chatu. V podobné kvalitě můžete využívat i klient pro Twitter. K dispozici je program pro Android, i verze určená pro prostředí Sense.

Oba klienty pro sociální sítě jsou krásně přehledné

Internetový prohlížeč a GPS: nejvyšší komfort

Prohlížení internetu je na HTC Sensation velmi pohodlné. Dostatečně velký displej a jemné rozlišení umožňují prohlížení bez nutnosti stále stránky přibližovat. U většiny stránek se totiž všechen obsah vejde na displej a je krásně čitelný. Kdybyste přeci jen nemohli něco přečíst, díky multi-touch technologii si stránku pohodlně přiblížíte. Počítat můžete s plnou podporou Adobe Flash 10.1, tudíž nepřijdete o žádný obsah stránky. Přehrávání videí je taktéž bez problémů. Díky dostatečnému výkonu je plynulé a netrhané prohlížení i náročnějších stránek.

Prohlížení internetu je díky velkému displeji pohodlné a návykové

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Ve vlajkové lodi nemůže chybět ani GPS. Mapové podklady obstarává Google a v České republice již konečně běží plnohodnotná automobilová a pěší navigace. Sensation příjemně překvapil rychlostí, s jakou dokáže vyhledat satelity a spojit se s nimi. I při prvním spojení, navíc uvnitř domu, to zvládl za necelých 20 vteřin. Při cestě automobilem bylo spojení navázáno ještě o několik vteřin rychleji.

Fotoaparát: ve stínu pana neuvěřitelného

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, nechybí mu automatické ostření ani dvojice LED diod. Po kvalitním fotomodelu Incredible S, se slušné snímky očekávaly i od Sensationu. Přeci jen jde o top model, který by měl držet krok s nejlepšími. Bohužel HTC situaci opět podcenilo a Sensation fotí o třídu hůře, než model Incredible S. Aplikace fotoaparátu je ale stále stejná a je to dobře. Nastavení je intuitivní a rychlé. Zvolit je možné poměr stran výsledné fotografie, rozlišení (8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx, 1 Mpx a VGA) nebo vyvážení bílé. Chybět nemůže ani oblíbená funkce detekce obličeje či pořízení snímku dotknutím se kdekoliv na snímané scéně. Spuštění je rychlé a nic vám nebrání ihned fotit. Smířit se musíte jen s absencí hardwarové spouště. Naopak dobrou práci odvádí dvojice LED diod, které patří k nejsilnějším mezi mobilním telefony.

Prostředí fotoaparátu zůstalo nezměněno

Když se podíváme na výsledné snímky, jsou na první pohled vcelku pěkné. Pochválit lze zejména barevné podání. Při bližším zkoumání ale vypluje nad povrch neostrost a slévání detailů. S kompresí to jednoduše v HTC opět přehnali. Naštěstí se už neobjevuje růžový nádech. Celkem obstojně Sensation pořídí makro snímky. Bezzubý je naopak v interiérech, kde nestačí LED diody a výsledkem je ve většině případů neostrá fotografie plná šumu. Celkově tedy kvalitu fotoaparátu hodnotím jako průměrnou a na běžné fotografování momentek bohatě postačuje. Rozhodně však Sensation nemůže soupeřit s nejlepšími, mezi které v současnosti patří Nokia N8 a Samsung Galaxy S II.

Ukázkové fotografie


Zatímco makro telefon pořizuje slušně, na zhoršené světelné podmínky reaguje mazanicí

Spokojenější budete s nahráváním videa. To je možné až v kvalitě FullHD, tedy 1080p a navíc s třiceti snímky za vteřinu. Záznam je plynulý a obraz ostrý. Kromě takto vysokého rozlišení je na výběr i mnoho nižších. Můžete nahrávat v rozlišení 1280 x 720 pixelů, 960 x 540 pixelů (tedy v rozlišení displeje telefonu), 640 x 480 pixelů a ještě v několika menších, které ale časté využití nenajdou.

HTC Sensation – zkušební FullHD video

Oraginzační a datové funkce

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál. S novým prostředím Sense se inovoval i vzhled některých funkcí. Jinak vypadá například kalkulačka. V aktuální podobě ovšem působí spíše nedodělaným dojmem. Ostatně posuďte sami na přiložených screenech.

Přehledný, obsáhlý, praktický - takový je kalendář v HTC Sensation

Zajímavou a jistě velmi užitečnou funkcí je „Přenesení dat“. Sensation se za pomoci Bluetooth propojí s vaším dřívějším telefonem (podporovány jsou takřka všechny větší značky) a přenese všechny kontakty, položky v kalendáři a SMS zprávy. Opět je vše jen otázkou několika málo chvil. Nic složitého. Plně funkční je na Sensationu i SIM Toolkit a sním spojené GSM bankovnictví. Další zajímavostí je propojení s HTC.com. Získáte možnost telefon vzdáleně zamknout či ho například prozvonit. Nikdy nevíte, kdy se takové vychytávky mohou hodit. V telefonu naleznete také program Polaris Office. Jak už jeho název napovídá, umožňuje pracovat s dokumenty Microsoft Office. Umí je nejen číst, ale i editovat a vytvářet.

Nová kalkulačka se vzhledově příliš nepovedla

V datových funkcích se HTC Sensation cítí jako ryba ve vodě. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA a HSUPA. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Již samozřejmostí je přítomnost funkce Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet. Sensation lze také propojit s televizí. Protože ale na těle není umístěn HDMI konektor, je nutné dokoupit speciální kabel, který má na jedné straně microUSB koncovku a na opačné HDMI.

Nemohu opomenout také údajný problém se signálem Wi-Fi. Vyzkoušel jsem telefon zakrývat na různých místech, kde je možné zachytit více Wi-Fi signálů najednou. Pokud Sensation celý skryjete v rukách, přijdete zhruba o dva dílky ze signálu. Někdy tedy lze signál ztratit úplně. Podobně však v daných místech reagují i další telefony, pokud jsem jim zakryl místa, kde přijímají signál Wi-Fi. HTC Sensation tedy není o nic horší v tomto směru, než většina současných telefonů.

V základní výbavě naleznete také čtečku knih

Praktické funkce: správce úloh a přenesení dat ze starého telefonu

Multimediální funkce: nic ho nezaskočí

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. Pokud máte u každé písničky uložen i obrázek, oceníte stylové procházení skladbami. Přehrávač nabídne možnost hrát skladby náhodně a také je opakovat. K dispozici je několik přednastavených režimů ekvalizéru. Ty však fungují jen s připojenými sluchátky a navíc bych si dovedl představit jejich lepší práci. Bohužel Sensation si nepamatuje vaše nastavení a při každém připojení sluchátek budete muset nastavovat ekvalizér znova. To není moc praktické a HTC tuto chybu opakuje stále dokola. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS. Dlouhé chvíle lze, třeba i zároveň s poslechem hudby, zkrátit čtením oblíbených knih. Přímo v telefonu je připravena čtečka s několika ukázkovými knihami zdarma. Všechny jsou ovšem v angličtině a stejně tak celý e-shop, který nabízí další tituly ke koupi. Ceny se pohybují většinou kolem 10 dolárů za knihu.

Hudební přehrávač nepostrádá nic podstatného

Velký a jemný displej dále přímo vybízí ke sledování filmů či seriálů. Integrovaná paměť nabízí prostor 1,1 GB a v základním balení objevíte 8 GB paměťovou kartu. To už je dostatek místa pro vaše video soubory. Telefon si poradí i s oblíbenými AVI soubory včetně kodeků Xvid. Kvalitou se rozhodně omezovat nemusíte. Procesor Sensationu je dostatečně silný, aby utáhl i film ve Full HD kvalitě. Stejně jako v tabletu Flyer je i zde přítomna aplikace HTC Watch, pomocí které je možné půjčovat filmy a sledovat je na displeji telefonu. Bohužel v České republice prozatím nefunguje a k dispozici je jen několik trailerů

Prozatím nefungující aplikace HTC Watch a tradiční přehrávač YouTube videí

V základní nabídce naleznete jedinou hru. Nejde ale o hru v pravém slova smyslu. Jedná se o 3D Kostky. Jednoduše zatřesete telefonem a sledujete, jaké hodnoty na kostkách padnou. Měnit lze počet kostek i jejich tvar. Pokud to s třesením přeženete, kostky vám „rozbijí“ displej. Další hry si můžete stáhnout z Marketu. Zde však vyvstává jeden problém. Sensation má prozatím netypické a málo užívané rozlišení displeje a tím pádem se ne všechny aplikace přizpůsobí. Největší problém je u moderních her. Je však jen otázkou času, kdy vývojáři své herní tituly naportují i pro vyšší rozlišení. Výkonově na ně Sensation rozhodně má. Bez problému na něm rozchodíte také emulátor PS1 her. Některé hry ovšem, ačkoli běží s vysokým FPS, působí trhaným dojmem.

Porovnání s modelem Incredible S


Dva nejvybavenější mobilní telefony od HTC - Sensation a Incredible S

Závěrečné zhodnocení: „stojí na bedně“

HTC Sensation bojoval udatně, ale na první místo to bohužel nestačilo. Rozhodně ale patří mezi dnešní špičku, což potvrzuje přítomností dvoujádrového procesoru nebo velmi jemného displeje. Jasnou doménou je pak příkladné dílenské zpracování a nové prostředí Sense. Ve výbavě telefonu také nechybí nic podstatného. Potěší rychlé datové přenosy, citlivé GPS nebo Wi-Fi. Proč tedy Sensation nedosáhl na první místo? Odpovědí je fotoaparát. HTC nedokázalo svůj TOP model vybavit kvalitním fotoaparátem a jedná se zřejmě o největší nedostatek Sensationu. Ani zvuk není tak kvalitní, jako u konkurentů. Menším mínusem je oproti Galaxy S II o malinko slabší výkon, za který může jemnější displej.

Mezi největší konkurenty patří jednoznačně LG Optimus 2X a Samsung Galaxy S II, který Sensation lehce přehrává a uhájil tak prestižní titul nejlepší mobilní telefon na trhu. Sensation může aktuálně těžit pouze z nepatrně nižší ceny. Před koupí si však položte otázku, zda v telefonu využijete dvě jádra. Prozatím totiž mají velmi omezené využití. Moderních her vyžadujících dvě jádra příliš není a poté v podstatě zbývá jen vymoženost v podobě Full HD videa. Pokud se bez něj obejdete, rázem se vám výběr značně rozroste a velmi dobrou volbou může být například i HTC Incredible S. Celkově však Sensation hodnotím kladně a za vydané peníze obdržíte kvalitní telefon, který jen tak nezestárne.

Největší konkurenti: HTC Incredible S, LG Optimus 2X, Samsung Galaxy S II
htc-sensation
Klady
  • úplná datová výbava
  • kvalitní prohlížeč internetu s podporou Flash 10.1
  • citlivý čip GPS
  • velmi jemný displej
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • 768 MB RAM a grafická akcelerace
  • dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz
  • Sense 3.0 s novou odemykací obrazovkou
  • informační LED dioda
Zápory
  • malá interní paměť
  • místy nedotažené Sense (kalkulačka, velké widgety)
  • pouze velmi průměrný fotoaparát
  • chybí hardwarová spoušť fotoaparátu
Diskuze ke článku
Viliam Valent
Opäť kvalitná recenzia, len trocha stručnejšia, rád si prečítam aj dlhšie texty, pre toho, kto nerád číta, je to asi plus :) Trocha musím skritizovať fotky samotného prístroja. Sú nejaké zašumené, asi sa niekde stala chyba, čo ste fotili pri slabom svetle? :D To je ale len taký detail. Teraz čo to k samotnému telefónu. Konštrukčne je podarený, ale dizajn je obkukaný a fakt by to asi chcelo niečo nové. Rozlíšenie je fajn, ale SLCD už moc nie. Keď ste písali minule o možnosti S2 nastaviť si displej na reálne farby, tak sa SAMOLED dostáva jasne do vedenia(možno ešte LG Optimus Black mu môže konkurovať ). Prostredie Sense ja moc za výhodu nepovažujem, je to síce efektné, ale je to veľký žrút výkonu a systémových prostriedkov a v podstate všetko sa dá nahradiť inak, takže HTC ma týmto už neuchváti(aj keď istý čas som si Android bez Sense nevedel predstaviť, asi zvyk z WM6.5). Fotoaparát je dosť zlý, najmä tá nerovnomerná rozmazanosť fotiek, nie je to nejaká chyba? Pretože farebne je to OK.
Viliam Valent
Zrejme máte obmedzenú dĺžku príspevkov, keďže mi nedovolilo ďalej písať, tak ešte dokončím pár svojich myšlienok. Videá sa mi vcelku pozdávajú, najmä farebne, aj keď nie sú také detailné ako u S2 alebo N8. Dosť sa mi nepáči trend HTC dávať do top modelov takú malú pamäť. 1GB je katastrofa, takýto model by si zaslúžil aspoň 8, ak nie 16GB. Čo sa týka výdrže, tam sa zázraky čakať nedajú, 2 jadrové procesory a súčasná technológia bateriek nejde dokopy. Takisto SW výbava nič moc, je pravda, že všetko sa dá kúpiť z marketu, ale výrobca nejaké kvalitné aplikácie(napr. plná verzia Quick Office) alebo hry zabezpečiť mohol, potešilo by to najmä u top modelu. Takto musím konštatovať, že HTC je už len druhé v poradí a to spolu s LG. Samsung ich predbehol a to by som nikdy nepovedal. Na záver otázka: potvrdilo sa u vás výrazné zníženie kvality signálu pri držaní celou dlaňou?
Refael
Dobre nedelni odpoledne,
vase recenze se mi libila,jen u videorecenze mam asi problem:
video trva 21 minut,ale vypada to,ze video neni dokoncene.U me konci nahle behem sekvence pri prohlizeni Watch aplikace.Nevim,kde je problem.
To se mi stalo vubec poprve.
Jinak jsem velmi zvedav na srovnani vsech tri 2jader komunikatoru,ktere slibujete za tyden-14 dni.
Zatim u me s prehledem vitezi SGS II.
anawarr.cz
mohli byste vyzkoušet pár aplikací, hry, navigace atd stáhnout pro displeje 800x480 a popsat výsledek? (zda se to přizpůsobilo v poměru, nebo jen roztáhlo, nebo nevyužilo celou plochu..... dík za popis, případně fotky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze