LG Optimux 2X v redakci: život na dvou jádrech (blog)
recenze

LG Optimux 2X v redakci: život na dvou jádrech (blog)

49

Jaký je život, pokud vám v kapse kmitají krystaly dvoujádrového procesoru Nvidia Tegra 2, usazeného v těle LG Optimus 2X? Právě tento krasavec nás navštívil v redakci a vy se nyní můžete těšit na denně aktualizovaný blog o životě na dvou jádrech. (Aktualizováno 11. 4. 2011)

Oficiální fotografie LG Optimux 2X

Přehled blogu

LG Optimus 2X je vůbec první představený telefon s dvoujádrovým procesorem. Konkrétně se jedná o chipset Nvidia Tegra 2 s taktem 1 GHz na každém jádru. Dále nabídne 4" dotykový displej, schopnost nahrávat video ve FullHD rozlišení pomocí 8Mpx fotoaparátu a Android 2.2 Froyo. Osobně jsem velmi zvědavý, jak na tom bude celkový výkon telefonu, neboť Android až do verze 2.4 neumí plnohodnotně využít dvoujádrový procesor.

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi, na Facebooku i Twitteru.

Redakční fotografie LG Optimux 2X

9. - 10. 4. 2011 - Devatý a desátý den: HDMI a FullHD TV

Dnes jsem si pro vás nepřichystal nějaký souvislejší psaný text, ale hlavně téměř dvacetiminutové video, kde si konečně ukážeme jak LG O2X zvládá přenos obsahu přes HDMI konektor. Sehnali jsme microHDMI kabel, zastrčili jeden konec do LG O2X a druhý do FullHD televizoru. No a obrázek o celkovém výkonu si můžete udělat z videa níže.

LG Optimux 2X – HDMI

7. - 8. 4. 2011 - Sedmý a osmý den: oficiální představení LG Optimus 2X, PS One hry

Vítám vás u další části blogu o LG Optimus 2X, kde postupně testujeme, co vše LG O2X dokáže. Předem bych se vám chtěl omluvit, že se dnes nebudeme věnovat HDMI výstupu, neboť jsem to z časových důvodů opravdu nestíhal. Čtvrtek jsem totiž strávil na akci od LG, v pátek pak volaly školní povinnosti. Ale teď hezky popořadě a začněme čtvrteční akcí od LG.

Jednalo se o tiskovou konferenci při příležitosti oficiálního uvedení LG Optimus 2X na náš trh. Tato tiskovka se konala 7. 4. 2011 v Praze, Radotíně a celá se nesla v duchu rychlosti, neboť LG Optimus 2X je prezentován jako nejrychlejší mobilní telefon/smartphone současnosti. I proto byly pro tuto akci vybrány prostory motokárové dráhy v Radotíně kde novináři mohli závodit na těchto malých, ale po čertech rychlých strojích.

Tyhle po čertech rychlé mašinky provázely celou akci LG

Na tiskovce jsme se dozvěděli několik zajímavých detailů. Začněme několika slovy o strategii LG a co nám o modelu Optimus 2X řeklo. LG vycítilo, že lidé přestávají používat své telefony jen na telefonování, ale že se z těchto zařízení stávají multimediální kapesní centra, a právě proto se LG chce tento rok zaměřit hlavně na smartphony. Během Q2-Q3 bychom se tak měli dočkat ještě zhruba 3 novinek LG.

Co se týče modelu O2X, ten je již pátým modelem řady Optimus s OS Android. Stojí na špičce hierarchie výrobce a je jedním ze tří pilířů celého portfolia. Dalšími jsou modely Optimus Me (low-end) a Optimus One (střední třída). Model LG Optimus 2X zatím zaznamenává velké úspěchy a jen v ČR se za první týden prodala tisícovka kusů modelu O2X.

Vítězové závodu si odnášeli hodnotné ceny, fotografie jsou pořízené telefonem LG O2X a zmenšeny

Zeptali jsme také na pár drobností ohledně O2X. Dozvěděli jsme se tak, že update na OS Android 2.3 Gingerbread by měl být dostupný zhruba v Q2 2011 a do budoucna se počítá i s Androidem 2.4. Zeptali jsme se také na displej, neboť ten je u O2X velmi kvalitní a převyšuje standardní TFT displeje. LG nám sdělilo, že se jedná o Super IPS LCD, tedy displej se stejnou mřížkou bodů jako iPhone 4, ovšem ještě o něco vylepšený. Je nutno podotknout, že se jedná opravdu o velice kvalitní zobrazovač. Naše poslední otázka směřovala k obsahu balení, hlavně k absenci redukce na microHDMI. V budoucnu LG uvažuje o speciálních akčních nabídkách LG O2X, kde by v balení měla být dodávána plnohodnotná navigace nebo výbava pro práci s videem, tedy například zmiňovaný microHDMI kabel/redukce.

V závěru celé akce si mohli novináři zazávodit v motokárách a 7 nejrychlejších získalo telefon LG O2X na dva týdny na testování. Bohužel jsem neuspěl, takže si budu muset zatím vystačit jen s jedním kouskem tohoto prvního dvoujádrového telefonu na trhu.

FPse nabízí mnoho nastavení

A teď k druhé části a tou je opět otestování výkonu. Do telefonu jsem stáhl Playstation One emulátor FPse a samozřejmě nějaké ty hry. Jedná se o hru Eagle One- Harrier Attack a poté legendární Tony Hawk Pro Skater ve třetím pokračování.

Hry můžete ovládat jak v režimu na výšku, tak v režimu na šířku

První jako první jsem otestoval hru Eagle One. Jedná se o jeden z nejlepších titulů z oblasti leteckých simulátorů na Playstation One. Létáte se stíhačkou Harrier, která se proslavila svou schopností kolmého startu díky možnosti otáčení trysek motoru. Hned druhý přišel na řadu jistě všem známý Tony Hawk. Tato hra je bezpochyby nejznámější hrou s tématem skateboardingu a po světě má miliony fanoušků.

Legendární hra Tony Hawk Pro Skater 3

Obě hry běží skvěle, FPS neklesly pod hodnotu 40. Nevím zda emulátor FPse dokáže využít obou jader, ale každopádně je znát, že Nvidia Tegra 2 je výkonný chipset i na jednom jádru.

To by bylo tedy k dnešní části. Nyní se pokouším najít velký PDF soubor jak jsem slíbil a také už chystám kameru k natočení HDMI výstupu na Full HD televizoru.

5. - 6. 4. 2011 - Pátý a šestý den: sociální sítě, internet, hudba a výdrž

Jak jsem vám včera slíbil, dnes se podíváme na sociální sítě, internet a hudební funkce LG Optimus 2X. Ale ještě před tím musíme probrat jednu věc, kterou jsem možná trochu opomenul a bystrému oku čtenáře to samozřejmě neuniklo. Jedná se o výdrž baterie a tak si o ní také něco řekneme.

V LG O2X se skrývá baterie o kapacitě 1500 mAh, která by měla zaručit slušnou výdrž na jedno nabití. Výrobce slibuje až 400 hodin v pohotovostním režimu, ale skutečnost je přeci jen trochu jiná. Už několikrát jsme si říkali, že OS Android až do verze 2.4 nedokáže využít obě jádra procesoru. To znamená, že celou dobu běží jen na jedno jádro a druhé se zapojuje jen při náročných aplikacích, stejně jako grafický akcelerátor. A bohužel ani s tímto snížením odběru se s LG O2X nedostanete při běžném používání na více než den a půl. Normálním používáním myslím aktivní WiFi, cca 0,5 hod surfování, 0,5 hod her, 0,5 hod hudby nebo videa a nějaké ty telefonáty a sms/emaily. Pokud budete mít ještě aktivní nějaké kecálky a bude se vám aktualizovat Facebook nebo Twitter, výdrž ještě klesne a bude se pohybovat maximálně na hranici jednoho dne, ale spíš méně. Pokud budete LG O2X hodně šetřit, tak se na dva dny možná dostanete, ale tohle zkrátka není telefon, kterých by měl jen tak ležet na stole a když k tomu přihlédneme, výdrž opravdu není nijak oslnivá.

Malé upřesnění - výdrž jeden den popisuji v časovém rozsahu cca 6-22 hod, tedy zhruba 16 hodin čistého času.

Aplikace Facebook for LG a widgety Kanál sociálních sítía Můj stav

A teď tedy k dalším tématům dnešní části blogu. Začneme sociálními sítěmi. LG nám do modelu O2X předinstalovalo aplikace pro Facebook, Twitter a MySpace. Bohužel MySpace jsem nikdy nepoužíval a nevím o něm vůbec nic. Snad jen, že má něco společného s hudbou, takže o něm vám nic říct nedokážu. Facebook a Twitter však aktivně využívám, takže tam dokážu aplikace posoudit mnohem lépe. První tedy aplikace s názvem Facebook for LG. Jak název napovídá jedná se o přístup k síti Facebook. Aplikace vám dokáže zpřístupnit téměř všechny hlavní funkce od kanálu zpráv, přes fotogalerie až po zprávy nebo profily. Bohužel jedna věc v ní chybí - Facebook chat. Absence této stále oblíbenější formy komunikace opravdu zamrzí. Kontakty z Facebooku se samozřejmě dokáží synchronizovat s adresářem, takže vám tam například doplní fotografie. Rovnou na Facebook můžete samozřejmě sdílet například fotografie.

Aplikace Twitter for LG

Dalším zástupce je aplikace Twitter for BlackBerry. Opět se jedná o skvěle zpracovanou aplikaci, která vám zajistí, že budete stále na příjmu a neunikne vám žádný tweet. Můžete klasicky psát tweety, číst zeď nebo prohlížet profily, ale také psát zprávy, číst vaše zmínky a podobně. Nechybí možnost odeslání obrázku na server tweetgo nebo možnost nastavit si zkratky k vašim oblíbeným přátelům nebo stránkám. Pro rychlou správu sociálních sítí můžete využít i widgety od LG - Kanál sociální sítě nebo Můj stav. V kanálu sociální sítě vidíte přímo zeď ať už Facebooku, Twitteru nebo MySpace, widget Můj stav pak dokáže rychle aktualizovat stav třeba na všech třech sítích najednou, záleží na nastavení.

Prohlížeč OS Android je opravdu povedený

Nyní se přesuneme od sociálních k sítí k samotnému prohlížení internetových stránek. Operační systém Android je vybaven již od základu skvělým internetovým prohlížečem se zobrazovacím jádrem WebKit. Ten podporuje také Flash a díky vysokému výkonu si můžete bez problémů zahrát i nějakou tu Flashovou hru. prohlížeč Androidu je znám svou rychlostí a u LG O2X tomu není jinak. Nechybí bohaté možnosti nastavení, schopnost pamatování hesel a formulářů a prohlížení ve vícero oknech.

Poslední částí bude hudba, respektive hudební přehrávač. LG O2X obsahuje opět standardní přehrávač, který známe ze všech Androidů, takže kdo ho zná rozhodně nebude ničím překvapen.Podpora formátů MP3, AAC, AAC+, WAW, WMA zajistí, že si přehrajete téměř jakoukoliv oblíbenou skladbu. Samotné prostředí přehrávače je velmi pohodlné a intuitivní. Nechybí hudební knihovna řazená podle skladeb, autorů, alb nebo seznamů stop.

Hudební přehrávač je pohodlní a práce s ním rychlá

Pokud rádi usínáte při puštěné hudbě, tak se vám bude hodit funkce časový spínač režimu spánku, která automaticky vypne hudbu po vámi nastaveném čase. A pokud si chcete trochu upravit hudební zážitek tak můžete využít mnoha přednastavených ekvalizérů, bohužel jejich editace chybí. Také musím pochválit sluchátka, která jsou dodávána s LG O2X v balení. Jsou velmi pohodlná, fungují také jako headset a jejich zvukový výstup je výrazně nadprůměrný pokud je srovnáme s běžně dodávanými sluchátky k telefonům. No a na závěr ještě zmíním přítomnost FM rádia, které jako anténu využívá právě zmíněná sluchátka.

Využít můžete také ekvalizéru nebo časovače vypnutí hudby

Takže to byla dnešní část blogu o LG Optimus 2X. Zítra bych chtěl již otestovat hlavně HDMI výstup a když to půjde, natočím i nějaké video, jak LG dokáže do HDMI vysílat například film ve FullHD rozlišení. A také bych chtěl připravit ještě jeden test, ve kterém vyzkoušíme na LG O2X hry z konzole Playstation One.

4. 4. 2011 - Čtvrtý den: výkon, výkon a zase... organizér

Další den je za námi a další část blogu o LG Optimus 2X je před námi. Dnes se budeme opět věnovat výkonu zařízení, ale také zabrouzdáme do nějakých praktičtějších funkcí a to konkrétné organizéru. Ale to až na závěr.

Včera jsme si trochu popsali výkon LG Optimus 2X. Ukázali jsme si screenshoty celkem náročných her, které zvládá telefon naprosto bez problémů. Ovšem tyto tři hry zvládne například i Samsung Galaxy S s svým 1GHz jednojádrem. Na screenshotech benchmark testů si však můžeme všimnout, že Optimus 2X překonává Galaxy S téměř dvojnásobně. Jak Tedy otestovat správně výkon tak, aby byla zatížena obě jádra?

Samotný operační systém dvoujádrový procesor využít nedokáže. V menu je to bohužel někdy i vidět - nějaké to zaseknutí se občas objeví. To ovšem neplatí u aplikací, které jsou přímo vyvíjeny tak, aby využívaly síly dvoujádra. Tyto aplikace nalezneme, jak už jsem zmínil včera, na internetovém obchodě s aplikacemi Tegra Zone. A my si rovnou otestujeme tři velice atraktivní herní tituly, které jsou speciálně optimalizovány pro zařízení s chipsetem Nvidia Tegra 2. Jaké to jsou a jak si LG vedlo se dozvíte ve videu níže.

LG Optimus 2X – testy výkonu ve hrách

Ve videu jste si jistě všimli, že výkon telefonu bez problémů zvládá i ty nejnáročnější moblní hry současnosti. Výkon budeme testovat i dále, protože dnes se mi podařilo sehnat konečně kabel s koncovkoou microHDMI. Mimochodem pokud výrobce opět začne experimentovat s nejrůznějšími typy konektorů, měl by do balení zabalit alespoň redukci. Myslím, že tohle vyřešil Apple u iPadu 2 ideálně. Ale zpět k tématu - vyzkoušíme si jak dokáže LG Optimus 2X promítat Full HD video na televizor a ještě jednu zkoušku jsme pro LG přichystali. To se ale nechte překvapit.

Nyní už ale k druhé části, zaměřené na organizér. V LG Optimus 2X se nachází standardně operační systém Android ve verzi 2.2 Froyo a to znamená, že zde nalezneme většinu funkcí jak jsme zvyklí z ostatních Androidů plus několik dalších, které nám přichystalo LG.

Budík, časovač, světový čas a stopky

V telefonu samozřejmě nechybí budík. Ten se nachází v samostatné aplikaci, která integruje hned několik funkcí - všechny spojené s časem. První funkcí je tedy budík. Ten nabízí bohaté možnosti nastavení jako jsou dny v týdnu, poznámky, zobrazení počasí, tón a podobně. Budíků si můžete nastavit více - třeba na každý den jiný. Dále zdeš nalezneme časovač. Pokud tento výraz neznáte jedná se o odpočet času. jednoduché na nastavení a ještě jednodušší na používání. Třetí funkcí je světový čas. Tato funkce vám zobrazí čas na různých místech na světě podle toho, jaká chcete vidět. A nakonec jsou to stopky, které myslím není nutné popisovat.

Diktafon, kalkulačka, Gmail, emailová aplikace, nastavení Exchange a ostatních emailových účtů

Dalšími užitečnými funkcemi je diktafon, který má na obrazovce malou ručičku zobrazující hlasitost nahrávaného zvuku nebo kalkulačka nabízející i pokročilé funkce jako je sinus, cosinus, logaritmus nebo ekonstatnty pí a e. Nesmí samozřejmě chybět ani pokročilý emailový klient Gmail - stejný na jaký jsme zvyklí ze všech androidů a také klasický email, který si rozumí s Microsoft Exchange a protokoly IMAP, POP i SMTP.

Kalendář v zobrazení měsíc, týden, den a agenda

V organizovat čas vám pomůže vestavěný kalendář, který vám na velkém displeji přehledně ukáže, co že to míte všechno v plánu. Zobrazí den, týden, měsíc nebo agendu a pracuje se s ním skvěle. Můžete si ho dát také jako widget na domovskou stránku, což je určitě praktické. Nakonec ještě zmíním kancelářský balík Polaris Office, který nám LG předinstalovalo do zařízení. Ačkoliv tento software vidím poprvé, vypadá velmi hezky, dobře se s ním pracuje a dá se použít také jako správce souborů.

Kancelářský balík Polaris Offiece a zobrazení dokumentu PDF, Word a Excel

Tak tohle je tedy konec dnešní části blogu. Zítra se zaměříme na sociální sítě, internet a hudbu. Prozatím tedy nashledanou a užijte si krásných jarních dnů.

3. 4. 2011 - Třetí den: aplikace, hry a výkon

Dnešní příspěvek bude přímo navazovat na včerejší. Předem však jednu radostnou událost - přišel jsem na to, že LG Optimus 2X má v speciální klávesovou zkratku, která zachytí obrazovku. Stačí stisknout dohromady klávesu Domů a Vypnutí/Zapnutí. A tak se můžete konečně těšit i na screenshoty samotného zařízení. Dnes tedy hlavně screenshoty aplikací a her.

Ač černá placka, LG Optimus 2X má něco do sebe

Zařízení s dvoujádrovým procesorem, jaký je například v chipsetu Nvidia Tegra 2, jsou samozřejmě výkonově jinde než obyčejné smartphony s procesory o jednom jádru. A tak i aplikace by měly být optimalizovány tak, aby dokázaly plně využít síly tohoto hardwaru. Společnost Nvidia se rozhodla pro tyto účely založit speciální obchod s aplikacemi Tegra Zone. V tomto obchodě se integrují aplikace a hry speciálně optimalizované pro chipset Nvidia Tegra 2. A právě hry z Tegra Zone jsem si vzal na mušku ve videu, které zde zveřejníme zítra a rozhodně se těšte.

Už dnes se však můžete podívat na screenshoty jiných třech her, o kterých jsem se zmiňoval včera. Jsou to hry Spider-Man HD, PES2011 a letecký simulátor Hawx. Všechny hry běhají naprosto plynule a bez jakýchkoli problémů. Hraní je pohodlné a je vidět, že mobilní hraní bude jistě v budoucnu vzkvétat ještě více než je tomu dnes.

Jak je na tom výkon celkově jsem se rozhodl zjistit pomocí benchmark testů. Na Android marketu jsem stáhl aplikace AnTutu Benchmark, Quadrant Standard, Smartbench 2010 a Smartbench 2011. Je jasné, že z většího množství testů si určitě uděláme lepší obrázek o celkovém výkonu. LG Optimus 2X velmi příjemně překvapilo. Výkony je úžasný a je vidět, že starší zařízení s procesorem o jednom jádru jsou již loňská generace.

Testy z aplikací AnTutu Benchmark, Quadrant Standard, Smartbench 2010 a Smartbench 2011

Můžeme si všimnout opravdu velmi dobrého výsledku modelu LG Optimus 2X. A tímto končíme dnešní část blogu o tomto telefonu. Zítra si ukážeme gameplay video her z Tegra Zone a budeme se věnovat organizačním funkcím. Zda LG Optimus 2X obstojí i tomto směru.

2. 4. 2011 - Druhý den: aplikace, multimédia, zábava

Mám za sebou další den s LG Optimux 2X. Dnes jsem se zaměřil hlavně na multimédia, aplikace a zábavu celkově. Ale ještě než se k nim dostaneme, vrátíme se ke včerejší zmínce o mlze na fotografiích. Níže jsem nahrál celkem 8 snímků - jeden je vždy s nasazeným zadním krytem, druhý pak se sundaným. Určitě poznáte, který je který. A teď už k dnešnímu tématu.



Můžete si všimnout mírného zamlžení vždy u prvního snímku z dvojice

Takže multimédia. Budeme se zabývat hlavně jejich reprodukcí, neboť záznamu jsme se věnovali včera a začněme rovnou videem. Velký displej o úhlopříčce 4" přímo vybízí ke sledování nějakého toho oblíbeného seriálu či filmu ve vlaku. Ovšem tím největším překvapením pro mne byla kvalita zobrazení. Zmínil jsem to i včera a musím to zmínit ještě jednou - lepší TFT displej jsem u telefonu ještě neviděl. Sledování filmů na něm je skvělé.

Jelikož LG Optimux 2X dokáže zaznamenávat video ve Full HD rozlišení, logicky ho umí i přehrávat. Nic se neseká, vše běží plynule. Prostě supr. Skvěle se na to kouká. Chybí ještě výčet podporovaných formátů MPEG4, H.263, H.264, DivX (AVI, MP4 a 3GP). Video můžete přehrávat také například přes microHDMI konaktor, ale zatím se mi ho ještě nepodařilo sehnat. Výrobce ho do balení nepřidal. A jak je to se zvukem?

Displej LG Optimus 2X je brilantní

Na těle telefonu se nachází 3,5mm jack konektor, do kterého můžete zapojit svá vlastní sluchátka. Velmi mne však překvapila sluchátka přiložená přímo u telefonu. Jejich podání zvuku je v mobilním segmentu velmi dobré a tak si myslím, že ani jiná sluchátka nebudou potřeba. Bohužel nemohu říci to samé o integrovaných stereo reproduktorech. Jejich zvuk je velmi plechový a kvalita není valná. Navíc ani hlasitost není zrovna uširvoucí. Poslech hudby přes sluchátka je však pohodový. Integrovaný přehrávač podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, WAW a WMA. A pokud vás omrzví vaše skladby, můžete využít služeb integrovaného FM rádia.

Usilovně se snažím sehnat microHDMI kabel, abych mohl vyzkoušet LG i na velké obrazovce, konkrétně 112 cm úhlopříčka

Jak jsou na tom aplikace? Jelikož v LG Optimus 2X se nachází operační systém Android ve verzi 2.2 Froyo, tak je hned každému jasné, že hlavním zdrojem nových aplikací je Android Market. Ovšem celou škálu skvělých aplikací naleznete již přímo předinstalovaných. Je to například bezpečnostní software F-Secure, LG klienti pro Facebook i Twitter, SmartShare pro DLNA, kancelářský balík Polaris Office nebo praktickou aplikaci Zrcátko, která využívá přední kamery telefonu a zobrazuje obraz na displej.

Ovšem u takto výkonného telefonu by byl hřích, kdybychom nevyzkoušeli nějaké pořádné hry. Jak je již zvykem, ty nejnáročnější hry mají přídomek HD. LG nám však již v telefonu několik her připravilo. Jedná se o demoverze her Spider-Man HD nebo Shrek Karting HD. A právě v podobných hrách se nejvíce projevuje výkon chipsetu Nvidia Tegra 2. Vše je naprosto plynulé, běží to zkrátka parádně. Strávil jsem pěkných pár chvil právě u Spider-Mana, Pro Evolution Soccer 2011 a nebo u leteckého simulátoru Hawx. Je to zkrátka radost. V menu je sice vidět, že Android 2.2 Froyo neumí využít dvoujádrový procesor a když máte spuštěných víc aplikací, tak i zde narazíte na občasné zaseknutí. Jakmile ovšem spustíte nějakou hru a podobně, tak se dostane ke slovu celý chipset Nvidia včetně grafického akcelerátoru a vše jede jako po másle.

Chtěl jsem vám nabídnout screenshoty přímo z aplikací, ke svému překvapení však všechny aplikace na pořizování screenshotů vyžadují u LG Optimus 2X oprávnění root, takže se pokusím dodat je zítra a pokusím se dodat i nějaké gameplay video nějaké zajímavé hry, aby jste si mohli prohlédnout LG Optimus 2X v plném provozu. Zítra tedy zůstaneme ještě u aplikací a her a zabrouzdáme trochu do výkonu.

1. 4. 2011 - První den: konstrukce, fotografování, video

Dnes jsem porpvé strávil první celý den po boku LG Optimux 2X. Ještě stále se ve mě drží to počáteční nadšeníl, takže si s LG zatím spíše hraju a zkouším různé blbůstky. Dnes se tedy podíváme tedy na konstrukci a také na fotoaparát. Něco už jsem popsal v minulé části blogu, ale něco málo ještě zopakuji. V první řadě je to opravdu špičkové zpracování, na kterém má velký podíl kovový rámeček kolem těla přístroje. A nemusíte se bát - žádný dead-grip, který by měl vliv na sílu signálu jsem neobjevil, takže LG se pravděpodobně poučilo od chyb Apple.

Velice efektní je přední sklo, které kryje displej. Působí sice trochu jako plast, ale jedná se o minerální sklo. Nejzvláštnější na něm jsou hrany - ty jsou totiž zaoblené takže samotný displej je zhruba o čtvrt milimetru výše než hrany kovového rámečku, díky zaobleným hranám však celý tvar krásně koresponduje. A zobrazovací schopnosti musím také vyzdvihnout. Rozhodně bych nečekal, že se pod sklem nachází obyčejtný TFT displej, neboť zobrazuje skěle a to i z ostrých úhlů.

Zadní strana skýtá pohled na kovovou lištu navazující na čočku fotoaparátu. Samotná lišta je bohužel velice tenký kousek kovu, takže celý zadní plastový kryt zpevňuje opravdu jen minimálně. I kvůli tomu máte opravdu velký strach pokaždé, když se snažíte "odloupnout" zadní kryt aby jse se dostali k baterii, sim kartě a paměťové kartě.

Fotoaparát již musím pochválit více. Fotky dokáže pořizovat v rozlišení 8 Mpx ah nechybí mu autofocus. Fotí velmi slušně, i když absence spouště na boku telefonu zamrzí a musíte tak používat softwarové tlačítko. Níže přikládám pár ukázkových fotografií. Můžete si všimnout, že jsou jakoby za mlhou. Tento neduh lze odstranit jednoduše. Sundáte zadní kryt. Ptáte se proč? Inu proto, že v zadním krytu je zabudovaná krytka čočky a ta je samozřejmě plastová. Čočka fotoaparátu tedy kouká na svět skrze tuto krytku a to má samozřejmě špatný vliv nä výslednou kvalitu fotografií. Během zítřka přidám další fotografie, aby byl rozdíl dobře vidět.


Ukázkové fotografie pořízené telefonem LG Optimus 2X

Fotoaparát plně využívá dvoujádrového procesoru Nvidia Tegra 2 a to hlavně k jedné věci - natáčení videa v rozlišení Full HD. Bohužel i zde se opakuje problém s mírným zamlžením, ovšem jinak je kvalita velmi slušná. Ale o ideálním výsledku bohužel nemůže být řeč, však posuďte sami ve videu níže.

LG Optimus 2X – ukázkové 1080p video

Nyní postoupíme k dalším částem telefonu. Pravý bok obsahuje pouze dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti, levý bok je zcela čistý. Spodní hrana obsahuje microUSB konektor, kterým můžete telefon nejen nabíjet, ale také propojit s počítačem. Z obou stran ho obklopují stereo reproduktory, o nich se však budeme bavit až v další části. Nakonec je tu horní hrana. Na té se nachází 3,5mm jack konektor, tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu a jedna perlička v podobě microHDMI konektoru.

A jsme u konce dnešní části. Zítra si povíme něco více o aplikacích, multimédiích a zábavě. Snažím se usilovně sehnat microHDMI kabel a jestli se mi to podaří, zhodnotíme i jeho funkčnost.

LG Optimus 2X – videopohled

31. 3. 2011 – První setkání

Dnes jsem s radostí začal testovat nový LG Optimus 2X. Kdo by také neměl radost - vždyť se jedná o vůbec první dvoujádrový smartphone na trhu. A tak poslední březnový den odpoledne utkvěl v mých rukou právě tento krasavec a začalo mé seznamování s chipsetem Nvidia Tegra 2 a hlavně celkově s LG Optimux 2X. A hned přikládám pár redakčních fotografií, na kterých si můžete telefon podrobně prohlédnout.

V ruce poznáte, že opravdu držíte pořádný stroj

V první řadě: LG Optimus 2X je dost velký. Celkové rozměry jsou sice 123,90 × 63,20 × 10,90 mm, což není nijak závratné, ale v ruce působí opravdu větší, než napovídají papírové parametry. Velice příjemná je ale tloušťka pouhých 10,9 mm a hmotnost 139 gramů. Samotná konstrukce mne velmi potěšila, neboť celé tělo LG Optimux 2X objímá kovový rámeček, který skvěle zpevňuje konstrukci. Displej o úhlopříčce 4 palce zabírá valnou většinu přední části telefonu. Pod displejem se nachází senzorová tlačítka a je jim dáno tolik místa, že to celý telefon značně zkresluje a displej vypadá ještě větší.

Z počátku jsem však měl problémy dostat se k SIM kartě, neboť sejmutí zadního krytu není nic jednoduchého. Je na podobném principu, jako je tomu u nových HTC, takže celou plastovou zadní část je potřeba doslova odtrhnout a vždy když se podobnou konstrukci snažím pokořit, mám velký strach, abych kryt nějak nepoškodil a opravdu tento mechanismus nechápu.

Každopádně zpracování je jinak špičkové a LG Optimus 2X na mně zatím udělal velmi dobrý dojem. V dalším pokračování se podíváme na konstrukci trochu podrobněji a také už zabrouzdáme k fotoaparátu a schopnosti natáčet Full HD video.

Diskuze ke článku
bo
od 28.3. ho mám v kapse také. Pár fotek u prodejce rozhodlo. Potřebuji fotit v práci. Mohu inf. doplnit svými postřehy? Odtržení plastového víčka je vážně o strach. SIM karta jde zasunout bez vyhození baterie. Její vytažení jen s vyndanou baterií. Teď řeším připojení telefonu k PC a TV.
Tomáš FF
chcem sa spýtať, koľko ma výdrž ak 2-3 fotky za týždeň, 30 min počúvania hudby 2 hodiny na wi-fi + 30 min na dátovom toku EDGE každý deň??? A ešte niečo ako je to s kvalitou reprodukcie zo stereorep. vzhľadom že mam Nokiu 5800 a tá hrá slušne.. diky
Pipi
Supr ze se zabivate telefonkem postupne
Vojta Dalekorej
Dobrý den,
při zátěži, kterou uvádíte, by mělo LG Optimus 2X vydržet s přehledem celý den, možná den a půl. Dva dny však už asi ne...
Co se týče stereoreproduktorů, dočtete se o nich v části z 2. 3. 2011

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze